بزرگنمايي:
پیام فارس -
به گزارش «تابناک» به نقل از مهر؛ بوی خوشایند و عطر دلنشین آن با آغاز فصل پاییز فضای کوچه و خیابان را عطرآگین میشود و بهار را در پاییز به ارمغان میآورد. نرگس، گلی زیبا و خوش عطر و بو در طبیعت است که هم درمان درد است و هم زیباییاش چشمنواز.
حضرت علی (ع) در وصف گل نرگس جملهای دارد که میفرماید: گل نرگس را حداقل سالی یک بار ببویید زیرا در دل انسان حالتی است که تنها گل نرگس آن را معالجه میکند.
این جمله کافی است تا جایگاه گل نرگس را نزد اهل بیت نیز نشان دهد و بر اهمیت آن تاکید کند.
در همین زمینه استان فارس دومین استان کشور به لحاظ سطح زیر کشت گل نرگس است، این گل دارای گلبرگهای سفید و بسیار معطر و خوشبو بوده و به صورت بریدنی، برداشت میشود. در هر ساقه از آن، چند گل میروید و معمولاً از اواسط پاییز شروع به گل دادن میکنند و تا بهار این گلدهی آنها ادامه دارد و اسفند ماه بیشترین رشد را داشته و بیشتر و بهتر از هر زمانی گل میدهند
مزارع گل نرگس در شهرستانهای جنوب و جنوب غرب فارس هر انسانی را مست میکند، هر رهگذری در برابر عظمت آفرینش پروردگار در گلزارهای نرگس در این مناطق سر به کرنش میگذارد.
نرگس زارهای فارس، در جنوب و شرق این استان، از روزهای انتهایی پاییز، به گل مینشینند، گلهایی زیبا، معطر و بهشتی که هر بیننده را مسحور و مدهوش، وادار به ستایش خداوندگار زمین و آسمان میکند.
نرگس زارهایی که در شهرستانهای کازرون، ممسنی، فراشبند، لامرد و مهر، در غرب و جنوب استان و همچنین مناطقی از داراب، جهرم و خفر در مرکز و جنوب شرق فارس گسترده است، سایر نقاط گرمسیر و نیمه گرمسیری از استان پهناور فارس نیز این روزها نرگس به گل نشسته و این مناطق تا بهمن ماه و اواخر اسفند، میعادگاه دوستداران نرگس است.
درباره خواص داروی این گل معطر پیشینیان و افرادی که به صورت سنتی از طب عطاری بهره میگیرند معتقدند که گل نرگس نه تنها زیبایی و عطر بلکه خواص جادویی دارویی دارد، خواصی که سردرد را از بین میبرد، افسردگی را کم میکند، زکام را از بین میبرد و به واسطه عطری که در فضا میپراکند، همه جای خانه را در مقابل عفونتهای تنفسی، گندزدایی میکند.
برخی منابع نیز گفته اند این گل زیبای زرد و سفیدرنگ اگر به مقدار زیاد خورده شود، سمیترین گیاهان جهان است. پیاز و برگهای نرگس، آلکالوئید های سمی دارند، تهوع، دلپیچه و اسهال از عوارض خوردن پیاز نرگس است، موادی که از ساقههای نرگس ترشح میشود نیز مضر است.
33 درصد تولید گل نرگس کشور در استان فارس کاشت میشود
در این زمینه برای اطلاع بیشتر از روند کاشت و برداشت گل نرگس با مدیر باغبانی جهاد کشاورزی فارس به گفت و گو نشستیم.
ابوالفضل زمانی گفت: سطح زیر کشت گل نرگس در کشور بالغ بر هزار و 156 هکتار با تولید 333 میلیون شاخه و متوسط عملکرد 228 هزار شاخه در هکتار است.
وی ادامه داد: میزان سطح زیر کشت و تولید این گل در استان فارس 380 هکتار با تولید 124 میلیون شاخه و متوسط عملکرد 327 هزار شاخه در هکتار است.
زمانی با تاکید بر اینکه استان فارس بعد از استان ایلام دومین استان در تولید گل نرگس است، افزود: 33 درصد تولید گل نرگس در کشور در استان فارس و در سه شهرستان خفر، کازرون و ممسنی تولید میشود و تولیدش روزافزون است.
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی فارس ویژگیهای گل نرگس را تشریح کرد و گفت: گل نرگس مجموعهای از زیباییها با خواص مختلف است به گونهای که متخصصان علوم پزشکی موفق شدهاند به ترکیب ضد سرطان طبیعی از گل نرگس دست یابند که این ترکیب، پروتئین مؤثر در رشد سلولهای سرطانی را متوقف کند.
وی ادامه داد: مصرف روغن گل نرگس موجب آرامش اعصاب میشود و از پیاز گل در درمان خونریزی، کوفتگی و در رفتگی استفاده میشود.
زمانی افزود: ماده گالا موجود در گل نرگس از بروز آلزایمر جلوگیری کرده و دمکرده این گل برای درمان برونشیت مؤثر است.
اسانس گل نرگس بسیار گران قیمت است
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی فارس گفت: بوییدن گل نرگس گرفتگی بینی را باز میکند و باعث آرامش میشود، همچنین رشد و تقویت مو، درمان ورم، رفع تیرگیهای پوستی و جای جوش و ککومک نیز از دیگر ویژگیهای این گل ارزشمند است.
این مقام مسؤول با اشاره به انواع گل نرگس ادامه داد: این گل 12 نوع دارد که چند مورد آنها شامل: شهلا، پرپر، شیپوری، تاجشکافته، مینیاتوری، شاعری است.
زمانی عنوان کرد: استفاده از اسانس این گل برای عطرسازی که بسیار هم گرانقیمت است برای کشور ارزآوری دارد و الکانوئیدهای موجود در پیاز این گل نیز با ارزش است.
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی فارس با بیان اینکه مصرف این گل در کشور و استان بیشتر به صورت شاخهای است، گفت: یکی از مشکلات موجود در حوزه گل نرگس خام فروشی است و لذا نیاز است با سرمایهگذاری در این حوزه شرایط عرضه و صادرات نیز فراهم شود.
وی ادامه داد: علاوه بر تأمین نیاز کشور صادرات هم در حوزه شاخهای و هم عطر و اسانس صورت میگیرد.
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی فارس تصریح کرد: همه ساله جشنواره گل نرگس برای معرفی بهتر این محصول، شناسایی ظرفیتها و شناخت مشکلات در سه شهرستان خفر، کازرون و ممسنی در پاییز برگزار میشود تا روند توسعه این گل با ارزش توسعه یابد.