پیام فارس

آخرين مطالب

اندیشکده کارنگی: ترامپ راه پوتین را از تهران جدا می‌کند؟ سیاسی

اندیشکده کارنگی: ترامپ راه پوتین را از تهران جدا می‌کند؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
کرملین اتحاد ضدغربی خود با تهران را آزمایش یک مدل جدید از روابط بین‌الملل می‌بیند و نمی‌خواهد این همکاری مختل شود.
 آن‌چه از برنامه‌های سیاست خارجی دونالد ترامپ تاکنون روشن شده دلالت بر آن دارد که او قصد دارد گفت‌وگو با مسکو را دنبال و فشار بر تهران را افزایش دهد. آیا این رویکرد می‌تواند اتحاد ضدغربی که در مرکز روابط در حال گسترش میان روسیه و ایران قرار دارد را بر هم بزند؟
آزمودن یک رابطه
به نوشته نیکیتا سِماگین برای وبگاه کارنگی، از زمان تهاجم تمام‌عیار روسیه به اوکراین در سال 2022، همکاری نظامی قابل‌توجهی بین روسیه و ایران وجود داشته است. دو کشور رزمایش‌های نظامی مشترک از دریای خزر گرفته تا خلیج فارس انجام می‌دهند. در همین حال، گام‌های بزرگی در جهت یکپارچگی اقتصادی برداشته شده که مهم‌ترین این گام‌ها امضای توافق‌نامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) به رهبری مسکو بوده است.
این توافق که از سال 2025 اجرایی خواهد شد، موجب کاهش تعرفه‌ها بر 90 درصد کالاهای مبادله‌شده بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا از جمله روسیه، ارمنستان، بلاروس، قزاقستان و قرقیزستان می‌شود. این اولین توافق‌نامه تجارت آزاد ایران و دومین توافق‌نامه برای اتحادیه اقتصادی اوراسیاست. ایران همچنین درخواست عضویت ناظر در این اتحادیه را ارائه داده است. پیش از این، مولداوی، ازبکستان و کوبا چنین عضویتی داشته‌اند، اما ایران اولین کشوری خواهد بود که این وضعیت را همراه با توافق‌نامه تجارت آزاد به دست می‌آورد.
در همین راستا، تهران و مسکو سیستم‌های پرداخت ملی خود را یکپارچه کرده‌اند. به گفته مقامات ایرانی، کارت‌های بانکی توسط بانک‌های ایرانی تا پایان سال 2024 در دستگاه‌های خودپرداز روسی قابل‌استفاده خواهند بود و کارت‌های روسی نیز از اوایل سال آینده در خودپردازهای ایران قابل‌استفاده خواهند شد. این گامی بی‌سابقه برای ایران است که حتی چنین توافقی با بانک‌های چین، ترکیه یا امارات ندارد.
مسکو همچنین برای پیوستن تهران به چندین سازمان بین‌المللی تلاش می‌کند. روسیه پذیرش ایران در سازمان همکاری شانگهای (SCO) را در سال 2023 تسهیل کرد و در سال 2024 نیز، ایران را در گروه کشورهای بریکس پذیرفت.
همکاری آن‌ها به تجارت ختم نمی‌شود. روسیه امیدوار بوده که مناطق آزاد تجاری، سیستم‌های مالی یکپارچه و عضویت مشترک در گروه‌های بین‌المللی بتوانند روابط سیاسی پایدار را تقویت کنند. رابطه روسیه و ایران یک آزمایش بوده و اگر موفقیت‌آمیز باشد، کرملین می‌خواهد آن را با کشورهای دیگر تکرار کند.
آزمایشگاه مسکو
این اولین‌بار نیست که روسیه تلاش می‌کند ایران را به عنوان آزمایشگاهی برای سیاست‌های جدید خود استفاده کند. این دقیقاً همان چیزی است که در ساخت نیروگاه هسته‌ای بوشهر در دهه 2000 اتفاق افتاد. این پروژه اولین‌بار بود که آژانس هسته‌ای روسیه در خارج از کشور پروژه گرفت و تبدیل به الگویی برای پروژه‌های بعدی آن شد. این گزینه برای کشورهای خاورمیانه خصوصاً جذاب بود و اکنون پیمانکاران روسی در حال ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای در ترکیه و مصر هستند.
حال مسکو مشغول مذاکره با مصر و امارات متحده عربی برای توافقات تجارت آزاد مشابه آنچه با ایران انجام داده، است. اندونزی نیز احتمالاً به چنین توافقی علاقه‌مند باشد. با این حال، قدرت‌های اقتصادی بزرگی مانند هند و چین چنین پیشنهاداتی دریافت نکرده‌اند، زیرا روسیه معتقد است اتحادیه اقتصادی اوراسیا باید گروهی باشد که روسیه بزرگ‌ترین بازیگر اقتصادی آن باقی بماند.
یکپارچه‌سازی سیستم‌های پرداخت روسیه و ایران نیز چیزی است که می‌تواند تکرار شود و تهران پیشنهاد داده که این مدل مبنای اتصال سیستم‌های پرداخت همه کشورهای بریکس قرار بگیرد. در همین حال، مسکو در تلاش بوده تا گروه‌هایی مانند بریکس و سازمان همکاری شانگهای را گسترش دهد. بلافاصله پس از پذیرش ایران در سازمان همکاری شانگهای، بلاروس، نزدیک‌ترین متحد روسیه در میان کشورهای پساشوروی به این سازمان پیوست. مصر، اتیوپی و امارات متحده عربی همزمان با ایران به بریکس ملحق شدند و آذربایجان و ترکیه نیز اعلام کرده‌اند که می‌خواهند به این گروه بپیوندند.
انحراف از اهداف ژئوپولتیکی
بعید است اعطای نقش برجسته‌تر به ایران در صحنه جهانی مورد پسند دولت ترامپ قرار بگیرد. ترامپ در دولت قبلی خود، «فشار حداکثری» بر تهران وارد کرد. خروج ایالات متحده از توافق برجام و تشدید تحریم‌های اقتصادی یکی از بزرگ‌ترین چالش‌هایی بود که تهران طی دهه‌های اخیر با آن روبرو شد.
با این حال، واشنگتن احتمالاً قادر نخواهد بود یکپارچگی اقتصادی فزاینده ایران و روسیه را به طور قابل‌توجهی تغییر دهد. اقدامات ترامپ در دولت اولش احتمالاً بیشترین فشاری بود که می‌شد بر ایران وارد کرد. افزون بر این، جو بایدن سیاست‌های مشابهی را ادامه داد. این فشارها، به ویژه در زمینه‌های اقتصادی، باعث تسریع در تقویت روابط ایران با روسیه شد. هر فشار اضافی از سوی ایالات متحده احتمالاً اثر مشابهی خواهد داشت.
البته، شاید ترامپ راهی جدید بیابد؛ مثلاً پیشنهاد به کرملین پیشنهاد دهد در ازای توقف همکاری با ایران، تحریم‌ها علیه روسیه را کاهش دهد. اما این نیازمند بازنگری اساسی در سیاست خارجی ایالات متحده خواهد بود و بعید است در مسکو استقبال زیادی از آن شود. برای روسیه، ایران هم یک شریک مهم بوده و هم آزمایشگاهی برای نوع جدیدی از روابط بین‌الملل و به نظر نمی‌رسد که بخواهد این آزمایش را نصفه‌کاره رها کند.
البته برخی ضرورت‌های سیاسی برای بهبود روابط با ایران مشکلات اقتصادی برای روسیه ایجاد کرده است. به عنوان مثال، کاهش تعرفه‌ها با ایران در توافق تجارت آزاد اتحادیه اقتصادی اوراسیا بیشتر به نفع صادرکنندگان ایرانی است تا همتایان روسیشان.
با این حال، بعید است جزئیات اقتصادی کرملین را از اهداف ژئوپلتیکیش منحرف سازد. ایران از بسیاری جهات شریکی ایدئال برای روسیه بوده، زیرا هیچ‌چیزی برای از دست دادن در روابط خود با غرب ندارد. هر گام به سوی روابط نزدیک‌تر با ایران، امید مسکو برای شکل‌دادن به یک مدل جدید ضدغربی از روابط بین‌الملل را تقویت می‌کند.

وحید کیانی

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/882049/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برگزاری کارگاه آموزشی کاهش آسیب‌های اجتماعی برای دانش آموزان لامرد + عکس

خون شهدای شیعه و سنی در یک راه و یک آرمان ریخته شد/ اگر در داخل مشکل نداشته باشیم یقینا دشمنان خارجی هیچ غلطی نمی کنند

کشته‌ شدن یک اسیر زن + ببینید

سرپرست فرمانداری شیراز منصوب شد

هشدار سطح زرد برای این استانها/ هلال‌احمر آماده‌باش شد

شیراز و مرودشت؛ خانه دوم کودکان کار

استاندار فارس پیگیر مشکلات کارگران کارخانجات مخابراتی ایران

بازدید اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی از سه واحد تولیدی در شهرک صنعتی بزرگ شیراز

گردان‎‌های القسام از هلاکت یک اسیر زن صهیونیست خبر داد

از کشف دلار‌های قاچاق توسط پلیس راه‌آهن تا توقیف لندکروز 80 میلیاردی

تخصیص بیش از 2 میلیارد تجهیزات به هنرستان‌های جهرم

کرباسچی هم ظریف را مسئله مردم نمی‌داند

مواضع ایران بستگی به رفتار ترامپ دارد

2 قتل و 13 مصدومیت کادر درمان

دیپلمات پیشین: منتفی شدن توسل به مکانیسم ماشه باید طی گفتگو با دولت ترامپ حاصل شود

محسن هاشمی مطرح کرد: از ترامپ تا فهد و صدام

اندیشکده کارنگی: ترامپ راه پوتین را از تهران جدا می‌کند؟

ائتلاف ناپایدار لیبرترینیسم و ناسیونالیسم

نقش تغذیه در کنترل فشار خون

میزان قند خون 100 به معنای هشدار دیابت

توانیر: تعرفه پرمصرف‌ها تا 5 برابر هزینه تامین برق افزایش می یابد

شرایط ابطال گارانتی خودرو چیست؟

وام‌های بلندمدت 50 ساله بانک‌ها به اشخاص مرتبط

انتصاب دو معاون اهل سنت استاندار کردستان؛ کارنامه ارسلان ازهاری و محمد عظیم ملک چیست!؟

زمان تحویل مسکن مهر اعلام شد / واحدها کی آماده تحویل می‌شود؟

(ویدیو) اعلام جرم سازمان بازرسی علیه تعاونی‌های بدقولِ مسکن مهر

افتتاح درمانگاه مهر شفا 2 در تبریز برای خدمت رسانی به اقشار محروم

طرح فروش فوری ویژه مادران آذر 1403 استارت خورد | تحویل 30 روزه خودرو فیدلیتی در 2 قسط

موج دوم بارش‌ها به شدت مناطق مختلف این استان را تحت تأثیر قرار خواهد داد

دشمنان هر لحظه علیه اسلام و جمهوری اسلامی می گویند و می نویسند

تهاجم فرهنگی از طریق ماهواره ها و موبایل ها وارد خانه های ما می شود/ علمای اهل سنت در طول این انقلاب همواره راهگشای مردم بوده اند

مهر تایید بر افزایش قیمت برق

مراسم دومین سالگرد استاد شکرالله جهان مهین جهرمی برگزار شد

پای تعاونی‌های بدقول مسکن مهر به دادگاه باز می شود!

فرماندار شهرستان شیراز منصوب شد

انتصاب سرپرستان فرمانداری شیراز و معاونت توسعه استانداری فارس

فروپاشی جهان!؟

با دوستان مروت

دیپلمات پیشین: اروپا خواهان توافق مستقل میان تهران و واشنگتن نیست

حمایت «عبدی» از تغییر شکل و محتوای سفر استانی

عربستان میانجی ترامپ و خاورمیانه می‌شود؟

فعال سیاسی اصولگرا: نباید در تله مذاکره مجدد بیفتیم

شورای تهران تناسبی می شود؟

میراث احمدی نژاد بر باد رفت

تیر تندروها باز هم به سنگ خورد!

افزایش میزان شیوع ویروس اچ ‌پی‌ وی در سایه سکوت و انکار

مراقبت‌های تغذیه‌ای پس از جراحی لوزه

درمان رفلاکس معده با چند راهکار ساده

ضرورت مصرف کدو حلوایی برای تمام سنین

روش مقابله بدن با ویروس‌های مختلف