پیام فارس

آخرين مطالب

بررسی اهمیت ژئوپلتیک جزایر سه‌گانه / عاقبت سال‌ها ممارست امارات چه خواهد بود؟ سیاسی

بررسی اهمیت ژئوپلتیک جزایر سه‌گانه / عاقبت سال‌ها ممارست امارات چه خواهد بود؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - جزایر سه‌گانه بوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک به عنوان بخشی از قلمرو تاریخی ایران، از دیرباز اهمیت راهبردی داشته‌اندو ادعای مالکیت امارات متحده عربی بر این جزایر در واقع بخشی از یک روند طولانی است که با دخالت انگلستان در خلیج فارس و رقابت‌های استعماری آن آغاز شد.
به گزارش ، روند‌های سیاسی و دیپلماتیکی که در یک سال اخیر توسط امارات در راستای مالکیت جزایر سه‌گانه به کار گرفته شده است، هدفمند به نظر می‌رسد، اماراتی‌ها این‌بار می‌خواهند با هم‌صدا کردن اتحادیه اروپا با خود، این هدف را دنبال کنند و مالکیت جزایر سه‌گانه ایرانی را به یک مناقشه‌ی بین‌المللی و منطقه‌ای تبدیل کرده و ایران را به این واسطه پای میز مذاکره بکشانند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اماراتی‌ها اخیراً در شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه اروپا، طی بیانیه‌ای وقیحانه ایران را متهم به اشغال جزایر سه‌گانه کردند و با طرح ادعا‌هایی واهی علیه تمامیت ارضی ایران، در نشست مشترک بروکسل میان سران شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه اروپا، حاکمیت ایران بر سه جزیره بوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک را نقض حاکمیت امارات متحده عربی و اصول منشور ملل دانستند و از ایران خواستند تا به اشغال آنها پایان دهد.
اولین بار نیست که ادعا‌های گزاف این‌چنینی توسط کشور‌های حومه خلیج فارس مطرح می‌شود و ادعای مالکیت بر جزایر سه‌گانه توسط امارات بیش از نیم‌قرن سابقه دارد که تاکنون راه به جایی نبرده است و بعید به نظر می‌رسد که از اینجا به بعد هم حتی به شرط هم‌نوایی اتحادیه اروپا راه به جایی ببرد.
اشغال انگلیسی-شارجه‌ای؟!
اتحادیه اروپا در حالی از واژه اشغال برای زیر سوال بردن تمامیت ارضی ایران استفاده می‌کند که تاریخ یاد آور کنترل و نفوذ بریتانیا بر این جزایر در دوران استعمار است. بنابراین، باید به این نکته توجه داشت که آیا این ادعا‌های امارات نمایانگر منافع مشروع است یا تلاشی برای بازگشت به دوران نفوذ خارجی است. 
جزایر سه‌گانه بوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک به عنوان بخشی از قلمرو تاریخی ایران، از دیرباز اهمیت راهبردی داشته‌اند. ادعای مالکیت امارات متحده عربی بر این جزایر در واقع بخشی از یک روند طولانی است که با دخالت انگلستان در خلیج فارس و رقابت‌های استعماری آن آغاز شد.
در اواخر قرن نوزدهم، بریتانیا برای کنترل بر آبراه‌های استراتژیک خلیج فارس و جلوگیری از نفوذ شوروی به این جزایر چشم طمع دوخت. در سال 1903، بریتانیا بدون هماهنگی با ایران، سندی مبنی بر مالکیت به شیخ‌نشین شارجه داد و دستور داد تا پرچم خود را بر این جزایر برافرازد. هدف اصلی بریتانیا از این اقدام، جلوگیری از نفوذ شوروی و تضمین تسلط خود بر منطقه بود. در مقابل ایران به این اقدام بریتانیا و ادعا‌های شارجه به صورت پیوسته اعتراض کرد، اما تسلط ایران بر این جزایر تا خروج نهایی بریتانیا در سال 1971 به تعویق افتاد.
پس از پایان قیمومیت استعماری بریتانیا در خلیج فارس، حاکمیت ایران بر این جزایر با استناد به اسناد و شواهد تاریخی بازگردانده شد. منابع معتبر تاریخی و جغرافیایی نشان می‌دهند که این جزایر از دوران امپراتوری‌های باستانی از جمله هخامنشیان در قلمرو ایران بوده‌اند با این اوصاف، تلاش‌های اخیر امارات برای طرح مالکیت با حمایت برخی کشور‌های منطقه و اتحادیه اروپا، بیشتر به‌عنوان فشاری دیپلماتیک برای بازگشایی پرونده این جزایر تلقی می‌شود.
اهمیت ژئوپلتیک جزایر سه‌گانه
اینکه در پس هر ادعای مالکیت اهداف متعدد استراتژیک و اقتصادی وجود دارد بر هیچکس پوشیده نیست؛ جزایر سه‌گانه به دلیل قرار گرفتن در مسیر تنگه هرمز، موقعیت استراتژیک بسیار مهمی یافته‌اند که امارات و کشور‌های حاشیه خلیج همیشه فارس را به ادعای مالکیت بر آنها وسوسه می‌کند. 
یکی از مهم‌ترین آبراه‌های انتقال نفت در جهان از خلیج فارس و به‌ویژه از مسیر جزایر سه‌گانه عبور می‌کند؛ به‌طوری‌که حدود بیست درصد از نفت جهان از این آبراه می‌گذرد و کنترل تردد در این مسیر تأثیر قابل‌توجهی بر دسترسی جهان به منابع نفتی دارد.
جزایر خلیج فارس به‌خاطر وجود منابع نفتی همیشه مورد توجه بوده‌اند. اهمیت جزایر سه گانه به‌طور مستقیم به وجود منابع نفتی آنها وابسته نیست (زیرا به‌طور خاص تولیدات نفتی و منابع کشف‌شده‌ای ندارند)، اما از جهت وجود منابع بالقوه و منابع نفت و گاز متعددی در اطراف این جزایر وجود دارد که نه تنها ارزش اقتصادی آنها را افزایش می‌دهد، بلکه کنترل بر این جزایر می‌تواند تسلط بر منابع نفتی خلیج فارس را نیز تحت شعاع قرار دهد. 
پشت پرده همکاری امارات و اتحادیه اروپا با رژیم صهیونیستی
تحولات اخیر خاورمیانه و قدرت گرفتن ایران به‌عنوان محور اصلی مقاومت، احتمالاً باعث شده است که دشمنان با طرح ادعا‌های ضدایرانی و جلب حمایت جهانی، به دنبال تشکیل جبهه‌ای مشترک علیه ایران باشند؛ هدفی که می‌تواند توجه محور مقاومت و جامعه جهانی را از اقدامات و جنایات خود منحرف کند. این تحولات، دریچه‌هایی را به روی ما می‌گشاید که از همکاری‌هایی میان اسرائیل، اتحادیه اروپا و امارات پرده برمی‌دارد.
در همین رابطه ؛ جعفر قنادباشی، کارشناس مسائل خاور میانه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو با اشاره به هماهنگی کشور‌های عربی با رژیم صهیونیستی در مواضع ضد ایرانی گفت: صهیونیست‌ها که این روز‌ها با فشار جبهه مقاومت مواجه هستند، به دنبال راه‌هایی برای انحراف افکار عمومی و کاهش تمرکز این جبهه بر مقابله با اقدامات اسرائیل هستند. از این منظر، افزایش همکاری‌های دیپلماتیک امارات با اسرائیل و برخی کشور‌های غربی به شکلی پنهان در دستور کار قرار گرفته است، تا از طریق طرح ادعای مالکیت امارات بر جزایر سه‌گانه، نوعی جبهه‌سازی علیه ایران صورت گیرد.
وی افزود: طرح ادعای امارات و همراهی اتحادیه اروپا با این ادعا در شرایطی انجام شده که پیش از این هیچ‌گاه چنین همسویی مستقیمی میان اروپا و امارات برای موضوع جزایر سه‌گانه وجود نداشت.
این کارشناس مسائل خاورمیانه اظهار داشت : اتحادیه اروپا اکنون نه تنها برای اولین بار از واژه «اشغال» استفاده کرده، بلکه با تایید ضمنی مواضع امارات، این ادعا را به گونه‌ای غیرقانونی و غیرمنطبق با واقعیت مطرح کرده است. این تغییر موضع، نشان از همکاری و هم‌افزایی جدید میان امارات و رژیم صهیونیستی برای تشدید فشار‌ها بر جبهه مقاومت دارد.
قناد باشی تصریح کرد: استفاده از موضوع جزایر برای اعمال فشار بر ایران و جبهه مقاومت، پس از شکست پروژه‌های مشابهی مانند دامن زدن به بحران مهاجران افغان در ایران و تلاش برای ایجاد تنش در مرز‌های ایران و افغانستان انجام شده است.
جعفر قنادباشی، کارشناس مسائل خاور میانه در پایان تاکید کرد : چندی پیش، تلاش‌هایی از سوی کشور‌های غربی و برخی کشور‌های عربی برای دامن زدن به اختلافات در مرز‌های ایران و افغانستان انجام شد، اما با هوشمندی مقامات ایران و همکاری دولت افغانستان این پروژه ناکام ماند. اکنون به نظر می‌رسد که کشور‌های غربی و امارات، پس از ناکامی در آن پروژه، برای طرح مسئله جزایر سه‌گانه به عنوان عامل جدید فشار بر ایران و جبهه مقاومت روی آورده‌اند.
ایران بر سر تمامیت ارضی خود با کسی مماشات نمی‌کند اسناد تاریخی و حقوقی به خوبی نشان می‌دهند که جزایر سه گانه بخش لاینفک خاک ایران بوده و هستند و تلاش‌ها برای کشاندن ایران بر پای میز مذاکره طبعا بی‌نتیجه خواهد بود چرا که اتخاذ موضع دشمنانه اتحادیه اروپا در مورد جزایر سه‌گانه فاقد هرگونه ارزش حقوقی است و صرفا به نوعی آن را خوش رقصی برای جذب کمک‌ها و منابع مالی از سوی کشور‌های ثروتمند عربی برای جبران هزینه‌های سنگین مشارکت در جنگ‌های مختلف تلقی کرد همچنین اتحادیه اروپا از این ادعا حمایت می‌کند تا با تقویت همکاری‌های منطقه‌ای علیه ایران از این کشور‌ها استفاده می‌کند تا اذهان بین المللی را از اقدامات رژیم کودک کش صهیونیستی منحرف کند و فشار‌ها را از روی رژیم صهیونیستی بردارد.
نویسنده : مروارید رحمتی

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/875078/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله رسالت/ معمای یک تعارض در آمریکا

پیروزی ترامپ چه تاثیری بر اقتصاد ایران خواهد داشت؟

مواد غذایی مفید در رفع تپش قلب

این مکمل‌ها به پیشگیری از سرطان کمک می‌کنند

تلاش سازمان بیمه سلامت در اجرای دقیق نسخه‌نویسی الکترونیکی

دانش آموزان از چه طریقی مشمول بیمه سلامت می‌شوند؟

دست‌خط عجیب پزشکان، یک رسم تاریخی است!

تراز تجاری منفی 7 میلیارد دلار شد/ 7 شریک تجاری اول ایران کدامند؟

دلایل ادامه توقف عرضه گوشت گرم تنظیم بازاری

نرخ سود بین بانکی ثابت ماند

جزئیات اصلاح شش شاخص دهک بندی خانوارها از زبان خبرنگار صداوسیما

ماجرای اخبار ضدونقیض از طرح مزد کارگران

6 شاخص جدید حذف یارانه پردرآمدها

آغاز کاشت کاهو در شهرستان کازرون

مسابقات رزم آوران بسیج کشور - شیراز

نجات 5 خدمه لنج باریدر خلیج فارس

تیرانداز ارسنجانی به تیم ملی نوجوانان دعوت شد

صعود به اشترانکوه وقلل مرتفع لرستان ممنوع شد

مراسم تجلیل از مقام پرستار در کلاس درس + فیلم

رئیس سبک کاراته: حضور کاراته کاهای فارس در مسابقات آسیایی چشمگیر بود

کشتی نفت کش در خلیج فارس غرق شد

کارگران فارس چهار عنوان قهرمانی مسابقات تیراندازی کشور را کسب کردند

خبرهای‌کوتاه پلیس فارس؛ از دستگیری قاتل و سارقان اماکن خصوصی تا کشف مواد مخدر

ارزش پرستاری از بیمار در کلام اهل بیت

بررسی اهمیت ژئوپلتیک جزایر سه‌گانه / عاقبت سال‌ها ممارست امارات چه خواهد بود؟

ماجرای توقف تولید کارخانه لاستیک دنای شیراز چیست؟

دستگیری شرور مسلح در جهرم

سفر وزیر میراث فرهنگی به شیراز

سفر به مشهد مقدس، هدیه مسرور به پرستاران کیش

شورای راهبری طرح مرجان و کمپین بزن بریم کیش تشکیل شد

صادرات، نخستین اولویت مناطق آزاد باشد.

مسرور: در جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی منطقه آزاد کیش می‌تواند نقش مهمی برای کشور ایفا کند

وضعیت «قرمز» در آمریکا

سرمقاله دنیای اقتصاد/ با ترامپ چه کنیم؟

دردسر بزرگتر نتانیاهـو

سرمقاله سازندگی/ ترامپ 2024

چرا موج آبی شکل نگرفت؟

سرمقاله آرمان امروز/ ایران و آمدن ترامپ

افزایش 2 برابری مرگ و میر ناشی از سرطان در جهان تا سال 2050

راهکارهای موثر برای کنترل بیماری دیابت

سن بروز سکته مغزی در ایران کمتر از دنیا / ارتباط سکته با افزایش سن

این آفت کش‌ها سرطان زا هستند

آیا جراحی لاغری برگشت پذیر است؟

مرد شکاک روزگار این زن را سیاه کرد

تامین 800 میلیون یورو برای واردات خودرو

ترخیص دومین محموله 2400 تنی برنج وارداتی‌ در بندرعباس

سود سهام عدالت کی واریز می‌شود؟

قیمت سکه و طلا شکست؛ ثبات دلار در کانال 69 هزار تومان

کمک به امر ازدواج آسان با توزیع یک‌هزار سری جهیزیه

حضور قدرتمند گروه بهمن با محصولات جدید در نمایشگاه خودرو اصفهان