پیام فارس

آخرين مطالب

دموکرات‌ها تمایل بیشتری برای مذاکره با ایران دارند/ ترامپ از طریق تقویت اعراب، مانع رشد ایران می‌شود سیاسی

دموکرات‌ها تمایل بیشتری برای مذاکره با ایران دارند/ ترامپ از طریق تقویت اعراب، مانع رشد ایران می‌شود
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اقتصاد24- شمارش معکوس تا روشن شدن نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا آغاز شده است. پیامد اینکه چه کسی در آمریکا رئیس جمهور می‌شود نه فقط برای این کشور بلکه برای اقتصاد جهان و به ویژه ایران اهمیت دارد. تغییر در سیاست‌های تجاری، نوسانات ارزی و تغییر رویه در اعمال تحریم‌ها و قیمت نفت، همگی عواملی هستند که می‌توانند آینده اقتصادی ایران را تحت تأثیر قرار دهند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
برای بررسی اثرات اقتصادی نتایج انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران، اقتصاد24 با سید جلال ساداتیان، سفیر اسبق ایران در انگلستان به گفت و گو نشسته‌ است. مشروح این گفت و گو را در ادامه می‌خوانید:
* آقای ساداتیان! پیروزی دموکرات‌ها یا جمهوری‌خواهان هر کدام چه تغییری در سیاست‌گذاری آمریکا ایجاد می‌کند؟
- همه می‌دانند که رقابت بسیار نزدیک است و امشب به وقت آمریکا آرا شمرده می‌شود و تا آخر شب تا حدودی نتیجه مشخص خواهد شد که رییس جمهور بعدی آمریکا کیست. از همین الان هم قابل پیش‌بینی است که اگر ترامپ پیروز شود، دموکرات‌ها نتیجه را می‌پذیرند، اما اگر کامالا هریس روی کار بیاید، آقای ترامپ شورش خواهد کرد و مانند دور قبل هوادارانش به کنگره آمریکا حمله می‌کنند. کما اینکه زمزمه این مسئله را هم مطرح کرده است، اما اینکه هر کدام که انتخاب شوند چه اتفاقی رخ می‌دهد، باید پاسخ دهم که اگر ترامپ برنده شود در مسائل داخلی معتقد است مهاجران را باید بیرون کند، آمریکا متعلق به سفید پوستان است و به رنگین‌پوستان اهمیت کمتری می‌دهد.
از نظر اقتصادی هم دنبال این است که به کشور‌های دیگر کمتر امتیاز بدهد و اهل چندجانبه‌گرایی و همکاری‌های چندجانبه نیست و بیشتر دنبال این است که منافع آمریکا را تامین کند. به مسئله بهداشت و درمان و تامین اجتماعی کمتر و در مواردی اصلا بها نمی‌دهد.
همچنین در منطقه هم به اسرائیل بیشتر بها خواهد داد. کما اینکه قدس را پایتخت اسرائیل اعلام کرد و بلندی‌های جولان را که سازمان ملل هنوز رای نداده است را به عنوان سرزمین اسرائیل تلقی کرد. به نظر می‌آید خشونت بیشتری را هم اعمال می‌کند تا اسرائیل را بتواند تثبیت کند.
در روابط با دنیا هم با این شعار که «آمریکا برای آمریکاست» پیش خواهد رفت و منافع آمریکا را در رابطه با دیگران لحاظ خواهد کرد. سعی می‌کند با قلدری از دیگران امتیاز گیرد همانطور که در ناتو فشار آورد که درصد درآمد کل کشور را از یک و نیم درصد به 4 درصد افزایش دهد یا از پیمان آب و هوایی پاریس خارج شد به این دلیل که ما گاز کربنیک هم تولید می‌کنیم و کاری هم به محیط زیست نداریم. دیگران باید تولید گاز‌های هیدروکربنیک را کاهش دهند، ما به عنوان آمریکا نمی‌توانیم! در حالی که دموکرات‌ها اهل چندجانبه‌گرایی هستند به پیمان‌های منطقه‌ای اهمیت می‌دهند و چندان اهل فشار آوردن به کشور‌های دیگر برای افزایش هزینه هایشان نیستند. آن‌ها بیشتر هم به حقوق بشر عمل می‌کنند. هرچند که در زمان آن‌ها هم جنگ رخ داده است، ولی چون پیوند بیشتری با کشور‌های تولیدکننده نفت دارند، بیشتر هم ملاحظه می‌کنند.

پیام فارس

*این تغییر در سیاست‌ها بر ایران چه تاثیری دارد؟
- به نظر می‌آید دموکرات‌ها نهایتا به گفتگو‌های برجامی، البته نه به آن شکلی که در گذشته وجود داشته، متمایل هستند. درواقع آن‌ها به دنبال این هستند که به دلیل شرایطی که ایران داشته و تصور می‌کنند که کشور ما از نظر اقتصادی، سرمایه اجتماعی، حمایت‌های مردمی و فاصله‌ای که میان مردم و حاکمیت اتفاق افتاده، مقداری ضعیف‌تر شده، بخواهند امتیازات بیشتری بگیرند و به مذاکرات برگردند.
در مقایسه، اما ترامپ خودش هم اعلام کرده است که اگر من پیروز شوم، نمی‌گذارم توافق با ایران شکل گیرد؛ یعنی باز هم به دنبال این است که از طریق فشار نظامی و گفتگو‌های قلدرمآبانه بخواهد مسائلش را حل و فصل کند، به سمت شدت بخشیدن به تحریم‌ها علیه ایران پیش رود، در قدرت بودن ایران در منطقه را نفی کند و تا حدی بخواهد دیگران، از جمله اعراب را تقویت کند تا از این طریق مانع رشد ایران شود. هرچند او گفته است که من با ایران مذاکره می‌کنم، اما مذاکره کردنش به همان معنایی است که با کره شمالی مذاکره کرد، یعنی به آن‌ها گفت که شما کلاهک‌ها و قدرت نظامیتان را جمع کنید تا به شما کمک کنیم. درصورتی که مشخص است که این امر تحقق پیدا نمی‌کند و صرفا وعده‌های بی‌پایه‌ای را مطرح می‌کند.
*روی کار آمدن ترامپ یا هریس می‌تواند منجر به تغییر در ریل سیاستگذاری‌های اقتصادی ایران شود؟
- قاعدتا تفاوت می‌کند. درست است که ایران می‌گوید که برای ما تفاوتی نمی‌کند و اهمیتی ندارد که کدام یک روی کار بیاید، اما واقعیت این است که تفاوت دارد. البته از این جهت که هم دموکرات‌ها و هم جمهوری‌خواهان ایران را تحریم کردند شاید فرقی نکند، ولی دموکرات‌ها بیشتر اهل تعامل و جمهوری‌خواهان بیشتر اهل قلدری هستند. از این جهت ایران نمی‌خواهد زیر بار چنین ماجرایی رود. ضمن اینکه در عملیات وعده صادق 1 که ایران به اسرائیل حمله کرد و اسرائیل هم پاسخ‌هایی در منطقه و ایران داد، شاهد بر این بودیم که دموکرات‌ها به دلیل شرایط داخلی و انتخاباتشان خیلی ملاحظه کردند که درگیر جنگ مستقیم با ایران نشوند. کما اینکه تهدید هم کردند که ایران به اسرائیل پاسخ ندهد و هواپیما‌های B52 و هواپیمای B2 که گفته می‌شود بمب‌های نفوذکننده در عمق 18 متری خاک را به منطقه آورده است برای اینکه فشار روانی را بر ایران افزایش دهد. در شرایط کنونی و در موضعی که ایران اتخاذ کرده آن‌ها با شرایط سختی رو به رو هستند؛ از یکسو به لحاظ استراتژی‌های کلان خودشان نمی‌خواهند در منطقه درگیر شوند و از سوی دیگر به اسرائیل تعهد دارند که حمایت‌های لازم را از آن‌ها به عمل آورند. همه این‌ها نشان می‌دهند که آمریکایی‌ها در شرایط سختی قرار دارند.
بیشتر بخوانید: چشم‌ها دوخته به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا؛ از اروپا و اوکراین تا روسیه و چین و ایران/ تفاوت‌های بنیادین تفکر هریس و ترامپ درباره ایران
*ایران تاکنون سعی کرده است از طرق مختلفی مانند پیمان شانگهای و عضویت در بریکس، اثرات ناشی از تحریم‌ها را جبران کند، هرچند که به باور بسیاری از کارشناسان اقتصادی این اقدامات هم اثری بر مشکلات اقتصادی کشور نداشت است آیا ممکن است با آمدن ترامپ همین گلوگاه هم تنگ‌تر شود؟
_ واقعیت این است که آن اقتصاد‌ها هنوز به یک اقتصاد مستقل تبدیل نشده اند. چین به عنوان دومین قدرت اقتصادی دنیا دارد مطرح می‌شود، ولی چه شانگهای و چه شانگهای پلاس هیچ‌کدام هنوز به آنجایی نرسیده اند که ارز خاص خود را مانند اتحادیه اروپایی داشته باشند. اتحادیه اروپا یورو را به جریان انداختند، خودشان را از فدرال رزرو آمریکا منفک و در بروکسل یک بانک مرکزی خاص اتحادیه اروپایی تاسیس کردند و اعتبار بین‌المللی هم دارد. اما این منطقه هنوز به این نقطه نرسیده است. کما اینکه در اجلاس اخیر شانگهای که در روسیه برگزار شد، در آنجا تصمیم گرفتند که این ارز جدید را مستقل از دلار و یور به جریان بیاندازند و دست‌کم با کشور‌های عضو بتوانند داد و ستد‌های اجرایی خود را داشته باشند که امری است زمان‌بر.
اما درباره پیامد روی کار آمدن ترامپ بر این پیمان‌ها باید بگویم که تک تک این کشور‌ها مانند چین، هند و حتی روسیه مبادلات و مذاکراتشان را با آمریکا دارند و هنوز از زیر بار دلار خارج نشده‌اند. دلار حاکمیت خاص خود را دارد. اینکه آمریکایی‌ها چگونه مانع دسترسی و دستیابی چینی‌ها به بازار‌های بین‌المللی جدید می‌شوند، می‌تواند متفاوت باشد. اگر ترامپ پیروز شود طبیعتا فشارش به بازار را افزایش می‌دهد. در مجموع و بصورت کلان‌تر، در شرق دور اولین مسئله‌اش رشد چین است. چین می‌خواهد خود را به عنوان قدرت اول دنیا مطرح کند و در این زمینه قطعا با آمریکا چالش پیدا خواهد کرد و در این کش‌مکش بالاخره یک جایی با یکدیگر اصطکاک پیدا خواهند کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/873768/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عوام‌فریبی مشکوک؛ حمله «کیهان» به احمد خرم بر سر FATF

سرمقاله اعتماد/ ابتکار هوشمندانه دکتر پزشکیان

بر بساطی که بساطی نیست؛ روایت «مهاجرانی» از بیروت

سرمقاله همشهری/ وفاق و همدلی برای تهران

ر‌یسک‌ها افزایش می‌یابد؟

سرمقاله شرق/ توجیه ناروا برای کار ناروا

روش پیشگیری از بروز تپش قلب

ارتباط آپنه خواب و خطر زوال عقل

توصیه‌های طب سنتی برای درمان سرفه/ به این مواد غذایی لب نزنید

علت مرگ ناگهانی در اثر مشکل قلبی

اگر با گلو درد از خواب بیدار شدید این کارها را انجام دهید

ارتباط مستقیم روده بر شدت ضربان قلب

5 ماده غذایی سرشار از ویتامین D

تاثیر ارگان‌های مختلف بدن بر ضربان قلب

نایب رئیس کمیسیون انرژی: بنزین گران نمی‌شود

پیشنهاد کمیسیون اجتماعی برای افزایش 30٪ حقوق

سرپرست جدید سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها منصوب شد

نرخ نفت و طلا در جهان ریخت

پورمحمدی: 400 هزار میلیارد تومان در بودجه 1405 برای پرداخت بدهی به بانک‌ها و تامین اجتماعی پیش‌بینی شده است

وزیر صمت: در کجای دنیا می بینید که خودرو در بورس عرضه شود؟

قائم مقام وزیر صمت: افزایش قیمت معقول کالاها گرانی نیست

ریخت‌وپاش بورسی‌ها، بانک‌ها و بیمه‌ها در کیش از جیب مردم!

وزیر راه: دولت به تعهداتش در نهضت ملی مسکن پایبند است

6 شاخص جدید دهک‌بندی برای حذف احتمالی یارانه

عزت‌الله ضرغامی مدیر استقلال می‌شود

گشایش هفدهمین نمایشگاه بین‌المللی تجهیزات پزشکی در شیراز

یاسوج به آزادراه شیراز اصفهان می رسد

مسئولیت‌های اهل ایمان نسبت به یکدیگر تابع شرایط اقتصادی نیست

معلمان درتدریس، به دنبال ایده‌های جدید باشند

رفع محرومیت‌ها اولویت و رسالت اصلی بسیج سازندگی است

سی و پنجمین جشنواره تئاتر استانی در فارس برگزار می‌شود

کسب مدال نقره مسابقات کاراته قهرمانی کشور توسط دانش آموز سما واحد مرودشت

عجیب‌ترین و زیباترین کیک‌های جهان (تصاویر)

جزایر آریانا و زرکوه طبق اسناد موثق تاریخی به ایران تعلق دارند

تغییرات مهم در ساختار مدیریتی باشگاه آبی پوشان پایتخت؛ ضرغامی در نزدیکی باشگاه استقلال

برگزاری چله استکبارستیزی همپای مقاومت در فارس

جابجایی احتمالی در هیات مدیره باشگاه استقلال؛ ضرغامی به آبی پوشان پایتخت می پیوندد

عراق، تهران و آنکارا را دور می‌زند؟

ضرورت اتصال ایستگاه خاوران به تبریز برای تکمیل کریدور ریلی شرق و غرب کشور

افتتاحیه جشنواره بین المللی چند رسانه ای میراث فرهنگی در شیراز/فیلم

تعیین زمان‌بندی برای اتصال ایستگاه خاوران به تبریز

ظاهر عجیب عابر پیاده دردسر ساز شد

ارجاع موضوع الحاق اراضی موسوم به خاوران 2 در آذربایجان شرقی به کمیته فنی شورا برای بررسی مجدد ​

مُهر تایید «زلنسکی» بر دروغ بودن ادعای موشکی مقامات غربی

شب پرشور افتتاحیه سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی/عکس و فیلم

رئیس سابق صداوسیما عضو در راه استقلال؟

رونمایی از مُهر نائب خاص امام زمان(عج) در موزه رضوی

رییس سابق صدا و سیما در استقلال؛ ضرغامی در هیات مدیره؟

رییس سابق صدا و سیما در راه باشگاه استقلال!

ترمیم هیئت مدیره استقلال؛ ضرغامی می‌آید!