پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ لیبرال‌ دموکراسی، مسئله غزه و دین رحمانی سیاسی

سرمقاله شرق/ لیبرال‌ دموکراسی، مسئله غزه و دین رحمانی
  بزرگنمايي:

پیام فارس - شرق / «لیبرال‌دموکراسی، مسئله غزه و دین رحمانی» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کیومرث اشتریان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
پرسشی تاریخی در اندیشه سیاسی مطرح بوده است که مرزهای لیبرالیسم و دموکراسی چیست؟ لیبرالیسم تا چه محدوده‌ای دموکراسی را می‌پذیرد و چگونه با «مسئله مردم» و حقوق اکثریت یا اقلیت کنار می‌آید؟ یک پاسخ این بوده است که لیبرال‌ها، دموکراسی را تا آنجا می‌پذیرند که با ارزش‌های اساسی لیبرالیسم، یعنی آزادی و فردگرایی، در تضاد قرار نگیرد. اما، این پاسخ در این روزهای خسارت‌بار که عملکرد چند کشور اصلی مهد لیبرال‌دموکراسی (آمریکا، آلمان، فرانسه و انگلستان) زیر ذره‌بین وجدان بشری است، نارسایی خود را نشان می‌دهد. این روزها کشورهای لیبرال، در سیاست خارجی و در نزاع منافع، استبداد و تروریسم و بلکه ددمنشی را بر دموکراسی و حتی بر لیبرالیسم تقدم می‌بخشند. اگر تاکنون طبل رسوایی «سیاست‌مداران لیبرال» در این آزمون نواخته شده بود، امروزه اما‌ این اندیشمندان و روشنفکران لیبرال هستند که در معرض آزمون قرار گرفته‌اند و البته برخی از آنها سرافکنده بیرون آمده‌اند. ریشه این نابسامانی، روایت تنقیح‌نشده و زیان‌آوری از آزادی در درون خود لیبرالیسم است. به بیان دیگر، «آزادی» همزاد منافع فردی و خواست‌ها و مطالبات فرد تلقی می‌شود و همین سبب می‌شود تا در تعارض و چالش بین آزادی و منافع فردی این دومی برگزیده شود و نتایج خسارت‌باری برای بشریت به ارمغان آورد. در این روایت، «آزادی و منافع فردی» واجد هیچ هنجار بیرونی دیگری نیست و از همین رو است که به گاه حادثه، عریان می‌شود و از خشونت‌بارترین و غیرانسانی‌ترین وجه خود در غزه رونمایی می‌کند. اگرچه «هانتینگتون» در دوران متأخر از این پدیده با عنوان «جنگ تمدن‌ها» رونمایی کرد، اما این بحران ضرورتا ارتباط وثیقی با «تمدن‌ها» ندارد بلکه این تناقضات درونی لیبرال‌دموکراسی است که خود را این‌چنین نشان می‌دهد. توپ در زمین تمدن‌ها نیست بلکه در دامن اندیشه ناقص لیبرال‌دموکراسی است که در «تضاد منافع»، کم می‌آورد و در بحران‌ها به جنایت رضایت می‌دهد. منافع فردی بسیاری از دیپلمات‌ها و شخصیت‌های سیاسی در آمریکا و اروپا به عربده‌کشی نتانیاهو و سبعیت اسرائیلی گره خورده است. بسیاری از نمایندگان کنگره برای حفظ منافع و جایگاه خود اسیر لابی اسرائیلی‌اند و در سلطه تسخیریِ مأموران لابی صهیونیستی‌: تک به تک به یک مأمور سپرده شده‌اند تا مواضع و آرای آنها را کنترل کند.
لبنان و غزه از این حیث نمادین است. «منافع ملی» و «منافع فردی» ایجاب می‌کند که دو میلیون انسان در بزرگ‌ترین زندان تاریخ گرفتار شوند و به وحشیانه‌ترین شکل سلاخی شوند و به همین سان، جنوب لبنان تخلیه و بمباران شود، از وسایل ارتباطی به عنوان سلاح انفجاری استفاده شود و ده‌ها جنایت دیگر که امان از اندیشه انسانی و نگاه رحمانی می‌برد.

اندیشه‌ورزی در روابط بین‌الملل بیش از همیشه نیازمند نظریه‌پردازی‌های هنجاری-تکمیلی است تا از این دام مهلک ضدانسانی رهایی یابیم. اینکه صرفا تصدیق کنیم که روابط بین‌الملل تجلی مبارزه منافع ملی است، در حد توصیف مناسب است اما در مقام تجویز، هرگز. برای مقام تجویز نیازمند اندیشه‌ورزی‌های ارزشی هستیم که حداقل بتواند از این حد از فاجعه‌آفرینی و قساوت جلوگیری کند. مقررات حقوق بین‌الملل از آنجا که حاکمیت ملی افسارگسیخته را بر حاکمیت ارزش‌های عام و حتی حقوق بشر ترجیح می‌دهد، ناقص و نارساست. در چهل‌واندی سال گذشته هرچند در ایران اعوجاج‌هایی در سیاست خارجی داشته‌ایم یا گروه‌هایی خودسر چهره ناپسندی از سیاست خارجی ایران نشان داده‌اند، اما در این میان از قضا گرایشی مثبت نیز در ایران پدید آمده و آن هم تولید ادبیاتی درخصوص دین رحمانی در سیاست است. این گرایش هرچند پالایش نشده و از حیث نظری نیز با روابط بین‌الملل انطباق کافی نیافته است، اما ظرفیت آن را دارد که به عنوان گزینه‌ای برای بحث و گفت‌وگوی بین‌الملل مطرح شود. به نظر می‌آید ترویج ایده «رحمانیت در روابط بین‌الملل» که مفهومی توحیدی-دینی و آشنای دیرینه‌ای برای بشریت است، می‌تواند فضای متفاوتی را برای اندیشه‌ورزی در روابط بین‌الملل فراهم کند تا آن را از سبعیت و افسارگسیختگی «منافع ملی» رهایی بخشد. این گرایش ارزشی را باید خارج از روابط کنونی که بسیار آلوده است، جست‌وجو کرد زیرا قساوتی که در میان سیاست‌مداران پدید آمده، «صفتی است راسخه که ترک آن به آسانی میسر نگردد»، از این رو می‌توان به سراغ دین‌داران جهان رفت: «ای اهل کتاب، بیایید از آن کلمه حق که میان ما و شما یکسان است، پیروی کنیم که جز خدای یکتا را نپرستیم...» (آل عمران/65).
حقوق بشر بین‌المللی بر مبنای «رحمانیت دینی» می‌تواند به تدریج گفتمانی را ایجاد کند و معیارهایی به دست دهد تا جامعه بین‌الملل بر اساس آن رفتارهای سیاست خارجی و جنگی را قضاوت کند. دین، همچنان می‌تواند یک منبع الهام‌بخش برای بشریت و مناسبات سیاست خارجی و حقوق بین‌الملل باشد و می‌تواند ترکیبی از دیپلماسی عمومی و حقوق بین‌الملل را تغذیه کند. اندیشمندان و دیپلمات‌های باشرافت می‌توانند چنین جریان فکری را در عرصه جهانی ایجاد کنند. بسیاری از آزادگان جهان چه در عرصه دانشگاهی یا دیپلماسی به این جریان خواهند پرداخت تا رویکردی دینی-رحمانی را در گفت‌وگوهای بین‌المللی ترویج کنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/872725/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برنامه سینماهای تهران، مشهد و شیراز امروز، سه‌شنبه 15 آبان + اکران «زودپز» و قیمت بلیت

سرلشکر سلامی شهادت پاسدار محمد صادق رنجبر را تبریک و تسلیت گفت

کشف 11 گور مهر و موم شده به همراه گنجینه ارزشمند+عکس

آغاز بزرگترین گردهمایی اقتصادی کشور در کیش اینوکس 2024 جزیره کیش

آغاز شانزدهمین همایش معرفی فرصت های سرمایه گذاری در جزیره کیش

حاکمیت یکپارچه در منطقه آزاد کیش، ضامن تسهیل و تسریع در اجرای طرح های پایلوت

سرکقاله خراسان/ آدم فضایی فارسی زبان!

9 دستورکار مواجهه با ناترازی گاز

سود کشاورز در جیب دلال؛ موضوع در لایحه بودجه پیگیری می‌شود

مناقصه عمومی خرید 3 دستگاه سرور HP G11 شهرداری شیراز

مدیرکل بنیاد استان قزوین به سوالات ایثارگران پاسخ گفت

تهرانی اصیل هم داریم یا همه شهرستانی هستند؟

قیمت محصولات بهمن موتور امروز سه‌شنبه 15 آبان 1403 + قیمت دیگنیتی پرایم

شمارش معکوس؛ سه شنبه فیلترینگ کاهش می‌یابد؟

تهران از کدام نامزد استقبال می‌کند؟

شرایط جوی پایدار تا اواخر هفته جاری در فارس حاکم است

فعالیت 60 پمپ بنزین در شیراز/ ارائه بنزین یورو 5

از دستگیری عاملان تیراندازی تا کشف تریاک در فارس

اجرای طرح سلامت دانش آموز محور در استان فارس

پیروزی «بعثت» کرمانشاه بر «شهرراز» شیراز در جام حذفی

ماجرای پوشیده یک برهنگی

آیا خیزش زنان هریس را رییس‌جمهور خواهد کرد؟

تنش تهران و برلین

تیم ویرانگر

مردم پشتوانه قدرت دفاعی کشور هستند

گندم‌کاران بخوانند/تامین منابع مالی خرید تضمینی گندم در سال 1404

بعثت کرمانشاه 2 بر یک شهر راز شیراز را در جام حذفی شکست داد

علوم پزشکی شیراز مطالبات پرستاران را تا حصول نتیجه پیگیری کند

اجرای طرح ویژه نظارت بر صحت عملکرد وسایل توزین و سنجش در داد و ستد عمومی توسط کارشناسان استاندارد فارس

بررسی مشکلات قضایی و حقوقی 53 نفر از مسلمانان اهل سنت در شیراز

پیروزی با طعم صعود و انتقام برای تیم فوتبال بعثت کرمانشاه

مهارت‌آموزی نیاز جامعه است/ علم منشأ تولید قدرت است

بخش تولید و صنعت مورد توجه جدی است

بررسی فرایند تدوین مدیریت زیست بومی تالاب هفت برم

اعلام آمادگی نتانیاهو برای اعطای چند میلیون دلار برای آزادی هر اسیر اسرائیلی!

دلار می‌تازد

کم‌خونی فقر آهن و هرآنچه لازم است بدانید

عوارض مصرف بیش‌ از حد سنا

پیش بینی قیمت طلا و سکه 15 آبان 1403

پیش بینی قیمت دلار 15 آبان 1403

رونمایی از 13 کتاب عنوان در حاجی آباد

منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس در کیش اینوکس 2024 فرصت‌های جدیدی را رقم می‌زند

سرگردانی 300 دانش‌آموز به دلیل گودبرداری غیراصولی در شیراز

مدارس شیراز فردا سه شنبه 15 آبان ماه 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی مدارس شیراز سه شنبه 15 آبان 1403

معامله 740 هزار تن محصول در بورس کالا

کار سخت پرسپولیس برای صعود؛ 2 برد از 3 بازی سخت!

مادران نظامیان اسیر صهیونیست مسیر کنست را مسدود کردند

ریزش شدید شاخص بورس در آستانه انتخابات امریکا

عکاس ورزشی سیرجانی: لالایی‌ می‌خوانم و عکس می‌گیرم

پایان گفتمان دموکرات‌ها؟