چرا دولتهای عرب حاشیه خلیج فارس به اسرائیل کمک نمیکنند؟ / تمایل کشورهای منطقه برای ایفای نقش تعریف شده از سوی تهران نتیجه شکست واشنگتن در رهبری و مدیریت اتحاد خود با این کشورهاست
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام فارس - پایگاه خبری تحلیلی میهن تجارت (mihantejarat.com):
بن لفکوویتز در نشنال اینترست نوشت: قبل از حمله آخر هفته گذشته اسرائیل به ایران در پاسخ به حمله موشکی اول اکتبر، جمهوری اسلامی ایران از گروهی غیرمعمول از شرکای خود یعنی دولت های عربی منطقه درخواست کرد تا دامنه حملات اسرائیل را کاهش دهند. حملات ایران کشورهای خلیج فارس و اردن را تهدید کرد که هرگونه تسهیل در حمله اسرائیل به ایران به عنوان اقدام جنگی تلقی خواهد شد.
تهران امیدوار بود که این دولت ها از نفوذ خود در واشنگتن برای کاهش سطح تلافی جویانه اسرائیل استفاده کنند. این پاسخ داده شد. اسرائیل نه تنها دامنه حملات خود علیه ایران را کاهش داد، بلکه از استفاده از حریم هوایی کشورهای حاشیه خلیج فارس و اردن نیز خودداری کرد. این واقعیت که همسایگان ایران با دولت بایدن و کنگره برای جلوگیری از حمله گسترده به زیرساختهای نظامی، هستهای یا انرژی ایران لابی کردهاند، نتیجه مستقیم شکست آمریکا در حمایت از شرکای عرب خود در منطقه است.
به گزارش سرویس بین الملل «میهن تجارت»، در ادامه این مقاله آمده است: ترس کشورهای منطقه از اقدامات تلافی جویانه ایران برای کمک به آمریکا و اسرائیل پس از حمله 7 اکتبر 2023 چیز جدیدی نیست. پس از حملات به نیروهای آمریکایی در عراق، سوریه و اردن، امارات متحده عربی شروع به «محدود کردن فزاینده» توانایی ایالات متحده برای استفاده از پایگاه های خود در این کشور برای حمله به نیروهای نیابتی ایران، از جمله آنهایی که قبلاً به امارات حمله کرده بودند، کرد. پس از حمله بالستیک ایران به اسرائیل در ماه آوریل، مجله میدل ایست آی گزارش داد که کشورهای حوزه خلیج فارس به آمریکا در مورد استفاده از پایگاه های خود در این کشورها برای حمله به ایران هشدار داده و حتی سعی کرده اند “جلوگیری از پرواز جنگنده های آمریکایی از حریم هوایی خود جلوگیری کنند.” این در حالی است که تنها در امارات و عربستان سعودی بیش از 6000 نیروی آمریکایی حضور دارند. اکنون کشورهای حوزه خلیج فارس بار دیگر به واشنگتن می گویند که از پایگاه های مستقر در این کشورها برای اقدام تهاجمی علیه ایران استفاده نکند.
شرکای آمریکا در منطقه همواره باید نیاز خود به حمایت دفاعی آمریکا را با تهدیدات داخلی و خارجی ناشی از همسویی با آمریکا متعادل کنند. در سال 2003، مرکز فرماندهی ایالات متحده به دلیل درخواست ریاض و در پی انتقادات داخلی عربستان در مورد جنگ عراق، مقر عملیات هوایی منطقه ای خود را از عربستان سعودی به قطر منتقل کرد. اکنون پس از اقدام تلافی جویانه اسرائیل علیه ایران که با چراغ سبز آمریکا صورت گرفت، وزارت خارجه عربستان این حمله را «نقض حاکمیت (ایران)» محکوم کرده است.
از سوی دیگر، ایالات متحده خود را به عنوان یک متحد قابل اعتماد در مبارزه با داعش و القاعده ثابت کرده است. اما این کشور نتوانست جلوی اقدامات ایران علیه کشورهای عربی منطقه را بگیرد و به اقدامات ایران پاسخ دهد. هم عربستان سعودی و هم امارات خاطره تلخ امتناع دولت ترامپ از پاسخگویی به حملات ایران و نیابت هایش به این کشورها را هنوز به خاطر دارند. و حتی قبل از 7 اکتبر، امارات از دولت بایدن به دلیل عدم پاسخ قهری به تجاوزات ایران در تنگه هرمز با وجود توافقنامه همکاری دفاعی اخیراً امضا شده انتقاد کرده بود.
در نتیجه انفعال آمریکا، رهبران عربستان سعودی و امارات به دنبال امنیت خود در جای دیگری از جمله تعامل مستقیم با ایران هستند. پس از برگزاری رزمایش هوایی مشترک در سال گذشته، اخیرا امارات و چین تمایل خود را برای افزایش همکاری های امنیتی ابراز کرده اند. مدت کوتاهی پس از سفر رئیس جمهور چین به عربستان، ایران و عربستان سعودی با میانجیگری چین روابط عادی خود را از سر گرفتند. اکنون هر دو کشور (امارات و عربستان سعودی) تلاش زیادی می کنند تا بی طرفی خود را در درگیری بین اسرائیل و ایران به تهران ثابت کنند.
آیا چین قصد دارد از کشورهای منطقه در برابر تهدیدات ایران دفاع کند؟ نه، آیا ایران در حمله به عربستان سعودی از طریق حوثیها یا نیابتهای شیعه آن تعلل میکند؟ نه رهبران کشورهای حوزه خلیج فارس نیز چندان ساده لوح نیستند که تصور کنند اقدامات اخیر آنها در نهایت از آنها محافظت خواهد کرد. اما میهن تجارت زیادی پیش روی خود نمی بینند. نه امارات متحده عربی و نه عربستان سعودی و اردن باور ندارند که ایالات متحده از آنها دفاع کند یا به حملات احتمالی ایران پاسخ دهد.
وقت آن است که واشنگتن از خواب غفلت بیدار شود و با واقعیت روابط خود با منطقه خلیج فارس روبرو شود. در سال 2022، رابرت جردن، سفیر سابق ایالات متحده در عربستان سعودی، روابط ایالات متحده و عربستان سعودی را “قطار آهسته” توصیف کرد. بعد از دو سال هنوز حق با اوست. شرکای آمریکا در خاورمیانه باید آنقدر از امنیت خود مطمئن باشند که به تهدیدهای ایران بخندند، نه اینکه مجبور شوند از طرف دولت ایران با واشنگتن لابی کنند و گزینه های نظامی ایالات متحده را در برابر دشمن مشترک محدود کنند.
تمایل کشورهای منطقه برای ایفای نقشی که تهران تعریف می کند، نتیجه شکست واشنگتن در رهبری و مدیریت اتحاد خود با این کشورهاست. دولتهای مختلف آمریکا کشورهایی را که برای برقراری نوعی توازن قوا در خاورمیانه حیاتی میدانند ناامید کرده و حفظ تعهدات آمریکا در قبال امنیت عربستان سعودی و آمریکا را دشوارتر کردهاند. امارات و اردن توافقات دفاعی متقابل مانند توافق با عربستان سعودی شروع خوبی برای تاکید بر اینکه ایالات متحده به تهدیدات علیه شرکای عرب خود قاطعانه پاسخ خواهد داد. اما اکنون پس از حملات ایران غیرهسته ای، واشنگتن این فرصت را دارد تا جدیت خود را در پاسخ به حملات ایران نشان دهد. از دست دادن چنین فرصتی احمقانه است.
-
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ - ۲۳:۲۵:۰۱
-
۵ بازديد
-
-
پیام فارس
لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/872488/