پیام فارس

آخرين مطالب

هدررفت سالانه 40 میلیون تن محصولات کشاورزی در کشور اقتصادي

هدررفت سالانه 40 میلیون تن محصولات کشاورزی در کشور
  بزرگنمايي:

پیام فارس - باشگاه خبرنگاران / بنابر آمار سالانه 35 تا 40 میلیون تن محصولات کشاورزی از زنجیره تولید تا مصرف هدر می‌رود که با اصلاح الگوی مصرف به میزان قابل توجهی واردات اقلام اساسی کاهش می‌یابد.
بنابر آمار میزان تولید محصولات کشاورزی با رشد 400 درصدی از 25 میلیون تن ابتدای انقلاب به 133 میلیون تن رسیده است که متاسفانه سالانه بخش قابل توجهی از این میزان تولید در طول مراحل کاشت، داشت،برداشت و مصرف هدر می رود که این امر یکی از تهدیدات جدی بخش کشاورزی است.
طبق اعلام فائو ایران با هدررفت سالانه 30 تا 35 درصد محصولات کشاورزی، رتبه نخست در دنیا را داراست که برای کاهش میزان ضایعات از مزرعه تا سفره باید تمهیداتی صورت گیرد تا امنیت غذایی پایدار محقق شود.
با وجود آنکه دسترسی به غذای کافی، حاکمیت فرهنگ مطلوب غذایی، پرهیز از اسراف و ارتقای شاخص‌های کیفیت و سلامت غذا از اهداف سند امنیت غذایی محسوب می شود، از این رو تأمین امنیت غذایی توأم با حفظ اخلاق از چالش‌های پیش روی محققان جهاد کشاورزی به شمار می رود که براین اساس حاکمیت مطلوب غذایی و پرهیز از اسراف باید در دستور کار قرار بگیرد.این درحالی است که متاسفانه سالانه 35 تا 40 میلیون تن محصولات کشاورزی به هدر می رود که با کاهش و جلوگیری از این میزان نه تنها نیازی به واردات نخواهیم داشت، بلکه میزان ارزآوری حاصل از صادرات رشد چشمگیری دارد.
اهمیت کاهش ضایعات محصولات کشاورزی به قدری بالاست که مجتبی خیام رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی می گوید: با اسراف یک عدد برنج روزانه غذای 23 هزار نفر و با اسراف یک قاشق برنج در روز، غذای 500 هزار نفر ضایع می‌شود که می‌تواند به اندازه میزان واردات برنج امسال باشد.
ضایعات روزانه یک قاشق برنج برابر با غذای 500 هزار نفر است
معاون وزیر جهاد گفت: یکی از افتخارات جمهوری اسلامی بعد از پیروزی انقلاب، تدوین نخستین سند امنیت غذایی است چراکه بعد از گذشت44 سال عرصه کشاورزی وارد ریل درست حرکت شده است که براین اساس سیاست کلان غذایی، کنترل زنجیره تولید از ابتدای کشت تا بازار است.
در حال حاضر نه تنها میزان ضایعات کشاورزی ایران بالاست، بلکه بدلیل فرهنگ نادرست، سرانه مصرف در بسیاری از محصولات همچون روغن و شکر 1.5 برابر دیگر کشورهاست.
در این ارتباط غلامرضا نوری وزیر جهاد کشاورزی گفت: بنابر آمار تمامی محصولات تولید شده به دست مردم نمی‌رسد و حدود یک‌سوم محصولات به هدف نهایی یعنی مصرف نائل نمی‌شود. در حالیکه با اخلاق این چالش باید اصلاح شود.
نوری گفت: بررسی الگوی مصرف روغن و شکر نشان می‌دهد که میزان مصرف 1.5 برابر سند ملی است که این امر به سبب تامین ارز هزینه سنگینی به دولت وارد می کند و از طرفی هزینه کرد خانوار فشاری بر اقتصاد است که اصلاح فرهنگ مصرف بر پایه اخلاق منجر به استفاده درست از مواد غذایی در کشور می‌شود.
خودکفایی محصولات کشاورزی با صرفه جویی 10 درصدی ضایعات امکان پذیر است
قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: یکی از چالش های کنونی بخش کشاورزی خام خوری و تازه خوری محصولات کشاورزی است و به رغم آنکه دیگر کشورها بدنبال مصرف میوه کنسروی هستند، اما در کشورما بصورت خام خوری مورد استفاده قرار می گیرد چراکه فرهنگ ایرانی بر تازه خوری است.
 به گفته او، کاهش ضایعات محصولات کشاورزی نیازمند ایجاد صنایع تبدیلی و ورود صنایع متناسب است و به رغم آنکه عمده محصولات کشاورزی فساد پذیر هستند، اما با ایجاد صنایع تبدیلی قابلیت ماندگاری محصول طی یک تا 2 سال وجود دارد. 
پیشه ور ادامه داد: با توجه به نبود صنایع تبدیلی مناسب، بخش اعظم محصولات در بازار یا زمان حمل فاسد می شود به طوریکه بنابر گزارش های متعدد 25 تا 30 درصد ضایعات داریم که با کاهش حداقل 10 درصد آن می توان به خودکفایی رسید.
رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: با توجه به نبود حمل و نقل مناسب ریلی، هوایی و دریایی و افزایش ضایعات در بخش کشاورزی فرصت های خوب صادرات را از دست می دهیم، درحالیکه با کاهش ضایعات می توان ارزآوری مناسبی در بخش کشاورزی داشت و از طرفی میزان واردات اقلام اساسی به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
بنابر آمار سالانه با این میزان ضایعات در کشورما غذای 24 میلیون نفر هدر می رود که با اجرای الگوی کشت و نفوذ علم و فناوری به بخش تولید، بهره وری افزایش و دورریز کاهش می یابد. 
کاهش 30 درصدی واردات اقلام اساسی در پی اصلاح الگوی مصرف
در ادامه عطااللّه هاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: ضایعات بخش کشاورزی اعم از محصولات زراعی و باغی ناشی از عوامل متعدد همچون قطعی برق و اثرگذاری در کیفیت، مشکلات حمل و نقل، ریزش کمباین و فرهنگ مصرف است که متاسفانه منجر به ضایعات 25 تا 30 درصدی محصول از زمان کاشت، داشت و برداشت تا سفره خانوارها شده است.
او با تاکید بر اصلاح الگوی مصرف افزود: بخشی از ضایعات مربوط به زمان کشت و بخش دیگر مربوط به حوزه مصرف است که با اصلاح الگوی مصرف بخش اعظم‌ مشکلات مرتفع می شود. به اعتقاد بنده مهم ترین در زمان مصرف است که با اصلاح آن دیگر شاهد کسری محصول هستیم.
هاشمی ادامه داد: بنابر آمار روزانه بخش اعظم محصول در رستوران و هتل ها و بخش دیگر در مصرف روزمره خانوارها هدر می رود، چنانچه فرهنگ مصرف اصلاح نشود، هرچقدر هم تولید را افزایش دهیم دچار کسری خواهیم بود.
عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی متوسط هدررفت ضایعات را 30 درصد اعلام کرد و افزود: بنابر آمار سالانه 125 تا 130 میلیون تن محصولات کشاورزی در کشور تولید می شود که با احتساب متوسط هدررفت، سالانه 40 میلیون تن محصولات کشاورزی اعم از زراعی، باغی، شیلات، دام و طیور هدر می رود که رقم کمی نیست که ما از آن غافل هستیم.
او گفت: ضایعات میوه در مرحله داشت و برداشت و کاشت به قدری بالاست که جلوگیری از ضایعات و اصلاح الگوی مصرف بسیاری از مشکلات تامین غذا را مرتفع می‌کند و از طرفی حداقل میزان واردات اقلام اساسی را 30 درصد کاهش می دهد.
بنابر آمار فائو سالانه 30 تا 35 درصد این میزان هدر می رود، درحالیکه اگر میزان ضایعات تک رقمی شود، علاوه بر رشد 2 برابری صادرات و کاهش واردات در بسیاری از اقلام به خودکفایی می رسیم، حال انتظار می رود با توسعه صنایع تبدیلی و اصلاح الگوی مصرف این امر هر چه سریع تر محقق شود‌.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/868647/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله هم میهن/ فربهی سیاست؟

سرمقاله فرهیختگان/ میراث زنده سید

همدست نتانیاهو

ارزانی بنزین و 10 واقعیت مهم‌تر و جدی‌تر دربارۀ آن

سرمقاله روزنامه جوان/ شکست تمدنی غرب در غزه و لبنان

خواص بی‌نظیر مس در جلوگیری از عفونت

اهمیت چکاپ‌های دوره‌ای برای سلامت قلب

مادر تمام بیماری‌ها از نظر طب سنتی

تاثیر تغذیه بر عارضه کهیر پوستی

خواص بی‌نظیر کدو حلوایی

عبور دلار نیمایی از کانال 49 هزار تومان

رشد دلار در کانال 68 هزار تومان؛ طلای 18عیار 4 میلیون و 600 هزار تومان شد

افزایش سه برابری رشد مصرف برق

دیدار وزیران نیرو ایران و پاکستان در چین

تصاویر/ مراسم تشییع شهیده «معصومه کرباسی» در حرم مطهر رضوی

همه جاده‌های استان فارس باز است

ما ملتی هستیم که در مقابل زور سر خم نمی‌کنیم

شهر شیراز مزین به چهره شهدا شد

تصاویر/ مراسم تشییع شهید «معصومه کرباسی» در حرم مطهر رضوی

جزایر ایرانی «آریانا» و «زرکوه» در اشغال شیخ‌های امارات/ آل‌سعود پشت‌پرده ادعای اماراتی ها

لحظاتی جذاب از والیبال چادرملو اردکان و پیکان تهران

پیام سردار تنگسیری به دشمنان: در مقابل زور سر خم نمی‌کنیم

لیگ یک، تساوی فجر درخانه مقابل نماینده کرمان +گزارش تصویری

پیش بینی ناپایداری جوی ودریایی در هرمزگان

فرمانده نیروی دریایی سپاه : هرکس به جزایر ما تعدی کند، قدمش را خرد و چشمش را کور می‌کنیم / انگلستان خبیث در کشور‌های مسلمان برنامه‌ دارد / باید از مرگ نترسیم

نجات جان یک خانم از میان شعله‌های آتش خیابان خاوران

توی دهن شما خواهیم زد

اسکناس جایگزین دلار + عکس

دیدار نماینده ولی فقیه در فارس با خانواده شهیده معصومه کرباسی

مدیر مدرسه علمیه محمدیه فیروزآباد معارفه شد

بارش‌ سنگین برف از امروز در انتظار 24 استان/ دریا مواج شد

برگزاری نشست صمیمی مدیر حوزه علمیه فارس با مبلغان فیروزآباد

قیمت خودرو امروز 19 مهر 1403 در بازار مشخص شد

مهر و موم کارگاه تولید دیسک و صفحه کلاچ تقلبی در مشهد

فیلم ماهواره ای جدید از خلیج فارس و سواحل جنوبی ایران

درخواست حماس از روسیه

حقوق مهر بازنشستگان کشوری بر اساس احکام جدید واریز شد

سریال‌های کره‌ای پر طرفدار با بازی جذاب گونگ یو

بارش باران در 16 محور مواصلاتی فارس / تمام راه‌ها باز است

"احسان دشتیانه" مدیرعامل صبا فولاد خلیج فارس مرد سال فولاد ایران شد

یاداشت رسیده / 10 پیشنهاد به استاندار جدید قم

جزایر پاره تن ایران است

اردکان رکورد دار بارندگی در فارس

می‌نویسم:«ابوموسی»، بخوانید: «ایران»

آخرین اخبار از میزان خسارت زلزله فارس

می‌نویسم:«بوموسی»، بخوانید: «ایران»

سردار تنگسیری: توی دهن دشمنان خواهیم زد/ زمان مرگ ما مشخص است

زلزله دهرم خسارتی نداشته است / بارش باران مشکلی در فارس ایجاد نکرد

پتروشیمی بندرامام به تنهایی 518 هزار تن افزایش تولید داشت

مه گرفتگی شدید در برخی از جاده‌های فارس