پیام فارس

آخرين مطالب

اهمیت آغاز فوری گفت‏‌وگوهای ایران و E3 مقالات

اهمیت آغاز فوری گفت‏‌وگوهای ایران و E3
  بزرگنمايي:

پیام فارس - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
فاطمه کلانتری| از ماجرای خروج 13 سفیر اروپایی از ایران در بهار 1376 که در پی برگزاری دادگاه میکونوس صورت گرفت، تا امروز که این اتحادیه، ایران را به سبب ادعای فروش تسلیحات نظامی به روسیه برای استفاده در جنگ علیه اوکراین، «تهدید مستقیم اروپا» می‌نامد، روابط ایران و قاره سبز و به‌ویژه سه کشور مهم انگلیس، فرانسه و آلمان که با نام E3 در سیاست خارجی تهران نقش‌آفرینی می‌کنند، فرازونشیب زیادی را به خود دیده است. با این حال اما به جرأت می‌توان گفت تنشی که این روزها روابط ایران و تروئیکای اروپایی را تحت تاثیر قرار داده ابعاد به مراتب خطرناک‌تری را از موارد مشابه در برمی‌گیرد؛ تا جایی که می‌تواند بار دیگر ایران را به موضوع شورای امنیت سازمان ملل ذیل فصل هفتم آن بدل کند.
ایران در 20 ژوئیه 2015 و پس از توافق برجام، در چارچوب قطعنامه 2231، از ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد که تهران را «تهدیدی برای صلح و امنیت بین‌المللی» معرفی می‌کرد، خارج شد چراکه این آخرین قطعنامه با موضوع ایران، شش قطعنامه پیشین از جمله قطعنامه 1929 را به‌عنوان خطرناک‌ترین آن‌ها ملغی کرد.
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین ایالات متحده، پس از خروج از توافق هسته‌ای تلاش کرد تا با مطرح کردن مجدد موضوع ایران در شورای امنیت، از سازوکار مندرج در برجام برای بازگرداندن قطعنامه‌ها استفاده کند اما هیچ‌یک از اعضای باقیمانده در توافق از این خواست واشنگتن تبعیت نکردند. براساس توافق هسته‌ای در اکتبر سال 2015 اما قطعنامه 2231 پس از 10 سال یعنی در سال 2015 منقضی شده و ایران به‌طور کامل از دستور کار شورای امنیت خارج می‌شود اما امروز و در آستانه اکتبر 2024، سه کشور اروپایی به پشتوانه تنش روزافزون در روابط با ایران، سایه اسنپ‌بک را بیش از گذشته بر روی تهران نگاه داشته‌اند تا هر زمان اراده کنند، با انتقال پرونده ایران از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به شورای امنیت، زمان را به عقب بازگردانند.
از نگاه تروئیکای اروپایی
در میانه مذاکرات ایران و 1+4 و مذاکرات غیرمستقیم با ایالات متحده در دولت سیزدهم بود که مسکو به بهانه تلاش اوکراین برای عضویت در ناتو و نزدیکی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی به مرزهای روسیه، تهاجم نظامی علیه کی‌یف را آغاز کرد. تحول جدید اما در ایران به درستی مورد تحلیل و ارزیابی قرار نگرفت تا جایی که رئیس‌جمهور وقت در تماس با ولادیمیر پوتین، ضمن ابراز امیدواری مبنی بر اینکه آنچه اتفاق می‌افتد، به نفع ملت‌ها و منطقه تمام شود، گفت: «گسترش ناتو تهدیدی جدی علیه ثبات و امنیت کشورهای مستقل در مناطق مختلف است». روسیه اما پاسخ این حمایت تهران را با سنگ‌اندازی در مسیر مذاکرات پاسخ داد تا روند احیای برجام از ریل اصلی خود خارج شود.
کی‌یف نیز که از همان ماه‌های نخست آغاز جنگ مدعی همراهی تسلیحاتی ایران با روسیه بود، در اواسط سپتامبر 2022 تصاویری را در حساب توئیتر وزارت دفاع خود همراه با پرچم ایران و روسیه منتشر کرد که نشان می‌داد قطعات پهپاد ایرانی شاهد136 را در منطقه خارکیف کشف کرده است. در متن نوشته شده بود: «اتحاد کامل دو مستبد». پس از آن ولودیمیر زلنسکی در پیامی مدعی شد که بخشی از پهپادهای مهاجم در جنگ اوکراین، پهپادهای شاهد 136 ساخت ایران هستند.
تهران در واکنش به این خبر، پس از انکار دو ماهه، سرانجام واقعیت حضور پهپادها را پذیرفت اما اعلام کرد که این تسلیحات «ماه‌ها قبل و پیش از جنگ اوکراین» در اختیار روسیه قرار گرفته است. رسانه‌های غربی از همان زمان، موضوع اراده ایران برای فروش موشک‌های بالستیک را نیز مطرح کردند که در نهایت 6 سپتامبر، وال‌استریت ژورنال به نقل از مقامات اروپایی و آمریکایی مدعی شد که «ایران موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد را به روسیه ارسال کرده است».
این بار نیز در همان ابتدا نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در نیویورک به این موضوع واکنش نشان داد و اعلام کرد که «موضع ایران در قبال منازعه اوکراین تغییر نکرده و ارسال کمک نظامی به طرفین که به گسترش خسارات انسانی و فاصله گرفتن از گفت‌وگوهای آتش‌بس منجر می‌شود را غیرانسانی می‌داند».
ابعاد تنش در روابط ایران و غرب تا جایی پیش رفته است که در آوریل 2024، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو گفت که رژیم‌های خودکامه مانند روسیه، چین، ایران و کره‌شمالی به‌طور فزاینده‌ای با یکدیگر همکاری می‌کنند تا «محور شرارت» را علیه دموکراسی‌های غربی تشکیل دهند. او همچنین در جای دیگری، این 4 کشور را «محور خودکامگان» نامیده بود.
دبیرکل ناتو، در افتتاحیه نشست سران این پیمان نظامی در آمریکا نیز گفت پیروزی روسیه، شاید ایران، چین و کره‌شمالی را جسورتر کند. استولتنبرگ همچنین بار دیگر ایران، چین و کره‌شمالی را به حمایت از روسیه متهم کرد و گفت: «همه آنها می‌خواهند ناتو شکست بخورد». در بیانیه پایانی نشست سران ناتو در واشنگتن نیز از آنچه که حمایت نظامی ایران از روسیه در حمله به اوکراین توصیف شده، به شدت انتقاد شده است.
در این بیانیه آمده است که از همه کشورها می‌خواهیم از کمک به روسیه در جنگ اوکراین، به هر شکل ممکن خودداری کنند. هر کسی که کمک به روسیه را تسهیل می‌کند محکوم می‌کنیم. این کشورها، جنگ روسیه در اوکراین را طولانی‌تر می‌کنند. این بیانیه به کشورهای بلاروس، ایران، کره‌شمالی و چین به‌عنوان کشورهای کمک‌کننده نظامی به روسیه اشاره کرده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/854504/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

‌ارتقاء کیفیت آموزشی مدارس عشایری

3 مهر در دنیای علم چه خبر؟

تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، 3 مهر 1403

تشکیل کارگروه توسعه دارایی‌های نامشهود از راهبرد‌های تحول‌آفرین بود

باز آمد بوی ماه مهر و بحث ناامنی مدارس

جامعه ایثارگری فارس نیازمند حرکتی جهادی هستند

رئیس مؤسسه سوره: راه‌اندازی مجموعه‌های فرهنگی چندمنظوره در حوزه هنری تداوم می‌یابد

دشوارترین روزهای لبنان

خودکشی؛ حجتی برای مسوولان

پروژه تازه دلواپسان؛ ایجاد دو قطبی میان ایران و حزب الله لبنان

حزب‌الله و استراتژی راه سوم

جبلی در خدمت جلیلی؟

روایت تجارت نیوز از تورم 42 درصدی مسکن

ورزشی‌های دوم مهر ماه در استان سمنان

فال تاروت برای متولدین ماه‌های مختلف امروز سه شنبه 3 مهر 1403

زنگ مهر و مقاومت در 42 مدرسه استثنایی کردستان نواخته شد

فروش فوق‌العاده یک محصول سایپا از چهارشنبه 4 مهر

دستور پیگیری قانونی قطع حدود 40 اصله درخت بلوط در ابوالحیات کوهچنار صادر شد

ماهانه 1250 هزار میلیارد ریال یارانه مستقیم به مردم پرداخت می‌شود

پردیس سینمایی«امین تارخ« آغاز به کار کرد

تفال به حافظ سه شنبه 3 مهر 1403؛ شراب لعل کش و روی مه جبینان بین...

بودجه فرهنگی شهرداری شیراز 12 برابر شده است

پیاده‌ راه سلامت شیراز ساماندهی می‌شود

پیمان همکاری گردشگری میان شهر‌های شیراز، اصفهان و یزد امضا می‌شود

‌شیراز با مانور لحظه صفر به استقبال زمستان می‌رود

فعال اصلاح طلب: رابطه کنسولی با امریکا ممکن است

ناتـرازی‌ها حیاتی‌ترین مساله کشور

پنهان‌کاری مومنانه

ما و اجحاف در حق پابرهنه‌ها

بازگشت به عقب در دولت پزشکیان؟

چرا باید بعد از ناهار مربا خورد؟

چه زمانی اسهال کودکان خطرناک است؟

تاثیر مستقیم رایحه درمانی بر روی مغز

افزایش قیمت بیت کوین ممکن است با مقاومت خرس‌ها روبرو شود

در اولین حراج پاییزی سکه مرکز مبادله ربع صدر نشین شد

ترکیه در صدر سفر‌های هوایی 5 ماه ابتدایی سال

سیگنال دلاری به بورس رسید

ردیابی افزایش قیمت شیر از تولید تا خانوار

لزوم ادامه فعالیت ستاد مهر تا پایان سال تحصیلی/ ترویج فرهنگ‌ استفاده از دوچرخه در اصفهان

پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه 3 مهر 1403

پیش بینی قیمت دلار 3 مهر 1403

قیمت جدید کارخانه ای محصولات ایران خودرو در مهر ماه اعلام شد

لیگ دسته اول فوتبال| صعود فجر به صدر و شکست تیم فکری

آوای ایرنا همدان/مروری بر مهم ترین عناوین خبری دیار الوند در 2 مهر 1403

مادر 22 ساله اهل بناب سه‌قلو زایید

سقوط 70 میلیونی محصول بهمن موتور در یک روز!+ جزئیات

فوتبال دسته یک؛ تساوی شهر راز شیراز و شهرداری نوشهر +فیلم

فال انبیا فردا سه شنبه 3 مهر 1403

تصاویر اختصاصی خبرگزاری مهر از بمباران جنوب لبنان - صیدا

فال شمع روزانه برای متولدین ماه‌های مختلف امروز سه شنبه 3 مهر 1403