پیام فارس

آخرين مطالب

شیراز با تمدنی چند هزارساله در عزاداری محرم/ آئین‌هایی که در میراث فرهنگی ثبت شدند اجتماعي

شیراز با تمدنی چند هزارساله در عزاداری محرم/ آئین‌هایی که در میراث فرهنگی ثبت شدند
  بزرگنمايي:

پیام فارس - شیراز به عنوان یکی از شهر‌های اصیل ایران با قدمتی چند هزار ساله، آداب و رسوم عزاداری زیبایی در ایام محرم دارد؛ آئینی که برخی از آنها طی سال‌های گذشته به‌عنوان یک میراث معنوی نیز ثبت شده‌اند.
آداب و رسوم مردم شیراز در ایام محرم و روز‌های عزاداری شاید اندکی شبیه به مردم جنوب کشور باشد، اما در حقیقت این شهر نیز رسوم منحصر به خود را در ایام محرم دارد؛ رسومی که اجرا و تماشای آن حس و حال حسینی در مردم ایجاد می‌کند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
شیراز با آن تمدن چندین هزار ساله، در روز‌های محرم و به خصوص دهه ابتدایی این ماه در حزن و اندوه فرو می‌رود. عزاداری‌های مردم شیراز، از برپایی هیات‌های زنجیرزنی تا تعزیه، پرده‌خوانی و چاووش‌خوانی هر روز پرشورتر از روز قبل، برگزار می‌شود و در روز‌های تاسوعا و عاشورا به نهایت خود می‌رسد.
حمل طبقات چراغ و آیینه، چاووش خوانی، سینه زنی، تعزیه‌خوانی، پرده‌خوانی، حمل کوزه آب توسط کودکان در روز تاسوعا از آیین‌های سوگواری در ماه محرم در شهر شیراز است.
حمل طبقات چراغ و آیینه؛ عزاداری مردان قدرتمند
در یک سنت دیرینه در شیراز، در سوگواری‌های حسینی، مردان قدرتمند هر محله طبق‌هایی را که مملو از چراغ و آیینه بود برسر می‌گذاشتند و سر چهارراه‌ها به دور خود می‌چرخیدند، مردم نیز در این مواقع صلوات می‌فرستادند.
علاوه بر حمل طبق، مردان قدرتمند پایه علامت که از جنس فلز و بسیار سنگین بود، روی شال خود که بر کمر بسته بودند می‌گذاشتند و با دیدن شاهچراغ (ع) به گونه‌ای خم می‌شدند که فنر بالای علامت که دارای زنگی بزرگ بود نیز به به حرم مطهر تعظیم می‌کرد.
در میان عزاداری‌ها قنداق و گهواره علی‌اصغر (ع) گذاشته می‌شد که مردم در دور آن جمع شده و به عزاداری می‌پرداختند در حالی که اشک چشمانشان جاری بود.

پیام فارس

عبور از زیرشکم اسب ذوالجنان
در شیراز قدیم افرادی خاص اسبی را با پوشش‌های مخصوص تزئین و به نام اسب ذوالجناح به همراه عزاداران در کوچه و معابر شهر می‌گرداندند و کسانی که تمایل داشتند این اسب را به منزل خود دعوت و سپس مراسم عزاداری برپا می‌کردند.
بسیاری از مردم شیراز اعتقاد داشتند اگر کودکان و مریض‌های خود را از زیر شکم اسب ذوالجنان عبوردهند فرد بیمه امام حسین (ع) می‌شود و بیمار شفا می‌یابد و در بسیاری مواقع به خاطر خلوص نیت مردم این اتفاق می‌افتاد.

پیام فارس

پذیرایی از عزاداران؛ بیمه یکساله عمر
شیرازی‌ها تلاش می‌کنند سفره و غذایی که برای امام حسین (ع) برپا می‌شود، بسیار مجلل باشد که در همین راستا پلو و خورشت سبزی، شکر پلو و قیمه، پلو و خورشت بادمجان، حلوای کاسه، آش ماست و میوه‌های مربوط به آن فصل حتما در نذری‌های مردم شیراز وجود دارد.
در زمان برپایی سفره برای امام حسین (ع) در شیراز تمامی اهالی محل برای کمک کردن به صاحبخانه اعلام آمادگی می‌کنند و اعتقاد دارند هر عمل خیری که برای سالار شهیدان انجام شود به واقع آن شخص و خانواده‌اش را در برابر مشکلات و بیماری‌ها در یک سال پیشرو بیمه می‌کند.
نوشیدنی‌های که مردم شیراز در گذشته برای پذیرایی از هیات‌های عزاداری استفاده می‌کردند شامل گلاب، عرق نسترن، عرق بیدمشک بود که در برخی موارد افراد علاقمندان برای پذیرای به همراه هیات‌ها تا شاهچراغ(ع) نیز می‌رفتند.

پیام فارس

سینه زنی قطاری در شیراز
از قدیم مقصد تمام گروه‌های سینه زنی در شیراز شاهچراغ (ع) بوده و امروز هم اغلب هیات‌های قدیمی و بزرگ، از ابتدای محرم تا پایان دهه اول به اشتیاق همین مقصد حرکت می‌کنند؛ اما گروه سینه زنان در شیراز به دو گروه تقسیم می‌شوند و هرگروهی که زودتر به محوطه امامزاده سیدمیرمحمد می‌رسد وارد بازار آقا و سپس وارد صحن شاهچراغ می‌شود، سپس گروه سینه‌زنان در مقابل حرم شاهچراغ می‌ایستند و نوحه‌حوان آن دسته برای سایرین نوحه می‌خواند. در پایان نیز هیات از در دیگر شاهچراغ خارج می‌شود تا نوبت به گروه‌های دیگر برسد.
گِل کاری کردن تمام یا بخشی از بدن، تراشیدن موی سر، و… از دیگر مراسم و آئین‌های خاص شیرازی‌ها در این ایام است.
سینه‌زنی مخصوص شیراز به طریقه‌ای خاص برگزار می‌شود به طوری که در حجم‌هایی کوچک و با بالا و پایین رفتن بالا تنه بر سینه خود می‌زنند و اشعاری بسیار کهن را تکرار می‌کنند و ناگهان با اشاره میاندار، آرام شده، اندکی به جلو راه می‌پیمایند و مجددا دور هم حلقه زده و آن شیوه را از سر می‌گیرند. این نوع سینه‌زنی که به عزاداری قطاری شهرت یافته، طی سال‌های گذشته به‌عنوان یک میراث معنوی ثبت شده است.

پیام فارس

حمل کوزه آب توسط پیران و کودکان در روز تاسوعا
حضور مردم در دارالرحمه و جوانان آباد به منظور دیدار با اهل قبور، حمل کوزه آب توسط پیران و کودکان در روز تاسوعا و سر دادن شعار «روز تاسوعا ست امروز کربلا غوغاست امروز» از دیگر مراسم اجرا شد توسط مردم شیراز در دهه اول محرم بود.
خیمه برافراشتن زرقان با سابقه‌ای 400 ساله
هر ساله در آستانه فرا رسیدن ایام محرم، مردم زرقان در یک سنت 400 ساله بیرق و خیمه‌های عزا در ابعاد بسیار بزرگ را برافراشته می‌کنند.
این مراسم‌ها که همراه با اجرای برنامه‌های سوگواری و مرثیه‌سرایی هم هست در تاریخ 27 ذی‌الحجه هر سال در حسینیه‌ها و تکایا شهر زرقان برگزار می‌شود.

پیام فارس

پرچم سرخ حسینی در داراب
این مراسم هم یکی از مراسم‌های استقبال از ماه محرم است که درست یک روز مانده به این ماه برگزار می‌شود و دارای قدمتی 100 ساله است.
مراسم مذکور در شهر دوبرجی داراب اجرا می‌شود و مردم این شهر یک روز قبل از ماه محرم در حسینیه باستانی قلعه فورگ طبل را با نوایی غمگین می‌نواختند. این صدای حزن‌آلود طبل آغاز ماه عزا را به مردم گوشزد می‌کرد. در مقطع زمانی دیگری ذاکران اباعبدالله (ع) یک روز قبل از محرم از بالای پشت بام حسینیه چاووشی می‌خواندند و از این طریق مردم را به عزاداری امام حسین (ع) دعوت می‌کردند.
قریب 13 سال است که این سنت قدیمی در داراب بازسازی شده و این مراسم همراه با راه‌اندازی کاروان نمادین حسینی اجرا می‌شود. کاروانی که متشکل از کودکان و زنان و مردان است و پرچم سرخ حسینی را حمل می‌کنند.
در بخشی از این مراسم دختران نوجوان حامل قرآن پیشاپیش همراهانی که پرچم سرخ حسینی را حمل می‌کنند، به سمت پرچم می‌روند و زنان بر سر این حاملان قرآن گلبرگ‌های گل محمدی می‌ریزند. همزمان با اجرای این مراسم مداحان به سوگواری و مرثیه‌سرایی می‌پردازند و در پایان پرچم منقش به اسم امام حسین(ع) در میان ذکر یا حسین مردم، بر تیرک حسینیه نصب می‌شود.

پیام فارس

چک چکوی استهبان؛ عزاداری همراه با سنگ
یکی از آیین‌های ماه محرم و سوگواری حسینی استان فارس در شهرستان استهبان قرار دارد که مردم این شهر آئین‌های چک چکو و چارچو گردانی را در این ایام اجرا می‌کنند که این مراسم علاوه بر ثبت ملی در فهرست میراث معنوی یونسکو نیز ثبت شده است.
مراسم چک چکو نشان چکاچک شمشیر اشقیا و ضرب سم اسبان است که در عصر روز عاشورا در این شهرستان اجرا می‌شود و محل تجمع عزاداران نیز امامزاده پیرمراد (ع) این شهرستان است.
این آئین هر چند قدمتی 200 ساله دارد، اما هر سال با شور و حرارتی خاص توسط نوجوانان، جوانان و بزرگسالان محله‌ها با تجمع در میدان اصلی شهر برگزار می‌کنند.
در این آئین که شکلی نمادین از اتفاقاتی است که در عصر عاشورا برای امام حسین (ع) و یاران باوفایشان رخ داد، عزاداران به صورت دایره حلقه می‌زنند و در دستانشان 2 قطعه چوب می‌گیرند و با نوحه‌خوان همنوایی می‌کنند و قطعات در دست را به هم می‌زنند، صدایی که از این حرکت به گوش می‌رسد نمادی از صدای سم اسبان و برخورد شمشیر اشقیا در عصر عاشوراست.
بر اساس روایت مورخان، پس از شهادت امام حسین(ع) لشکریان یزید به دستور شمر لعین با اسب‌هایشان بر جنازه شهدای کربلا تاختند و آیین چک چکو، واکنش به سم کوبی اسبان اشقیا بر بدن‌های مطهر اولیا است.

پیام فارس

چارچوگردانی استهبان با قدمت 250 ساله
آئین سنتی چارچوگردانی شب عاشورا یکی از سنت‌های عزاداری با قدمت 250 ساله است که در حسینیه محله اَهر استهبان برگزار می‌شود. چارچو از اتاقکی چوبی باکف مستطیلی تشکیل و بدنه آن از شیشه پوشیده شده است. در این مراسم از ابتدای شب دسته‌های عزادار، زنجیرزن و سینه زن به حسینیه محل چارچو گردانی می‌روند.
معمولا این عزاداری‌ها با سینه‌زنی گرد آغاز می‌شود و پس از آن گروهی از جوانان در حالی که بر سر می‌زنند، این نوحه را تکرار می‌کنند، پس از آن 16 نفر از جوانان چهار طرف چارچو را بلند می‌کنند و وسط میدان می‌چرخانند. پس از سه بار چرخش، چارچو را به جای خود در ساختمان حسینیه منتقل می‌کنند و تا سال دیگر در همان جا باقی می‌ماند.

پیام فارس

عزاداری دایره‌وار محله بالا و پایین دوان
اهالی روستای دوان کازرون نیز هر سال به یاد عاشورای حسینی مراسم ویژه‌ای به جا می‌آورند که قابل توجه است؛ آنها تمام کوچه‌ها را غبارروبی و محل‌های عزاداری را سیاه‌پوش می‌کنند.
در دوان دو محله وجود دارد که محله پایین و بالا نامیده می‌شود. سینه‌زنی از شب هفتم شروع می‌شود و گروه سنج و دمام‌زن در محل تجمع شروع به نواختن سنج و دمام می‌کنند، پس از آن، مردم محله پایین در میدان کنار بقعه شاه سلیمان و مردم محله بالا در میدان کنار مسجد جامع دوان جمع می‌شوند.
محل تجمع عزاداران، میدانی است که وسط آن را سه دایره متحدالمرکز به فاصله چند متر تشکیل می‌دهد. دایره کوچک‌تر که در مرکز قرار گرفته محل سینه‌زنی کودکان، دایره دوم محل سینه‌زنی جوانان و دایره سوم که بزرگ‌تر است به بزرگان و ریش‌سفیدان اختصاص دارد. در این مراسم یک نفر تک خوان اشعار مداحی است و بقیه به او جواب می‌دهند.
سینه‌زنی سنتی لارستانی‌ها
از جمله آیین‌های سنتی و دیرین که ریشه در فرهنگ و تاریخ و تمدن جنوب فارس دارد، عزاداری سنتی و سینه‌زنی مردم لارستان است، این آیین که با زمزمه نوحه‌های جانسوز همراه است هر سال در حسینیه‌ها و تکایای این دیار کهن به شکل آیینی برگزار می‌شود.
عزاداری محرم در لارستان غالبا در مناطق مختلف بنابر ویژگی‌های اقلیمی فرهنگی و یا اقتضائات جغرافیایی، متکثر و متنوع می‌شود. در بعضی مناطق دسته‌های سینه زنی ایستا و بی حرکت و در بعضی دیگر متحرک و در راه است، بعضی جا‌ها ریتم ضربه به سینه، تخت است و بعضی جا‌ها رقصان و مواج، در شهر لار که سینه زنی‌اش به عنوان نمونه کلی سینه زنی سنتی لارستان شناخته می‌شود قریب به ده محله در قالب دو دسته جداگانه در مسیری مشخص حرکت و در یک مکان مشخص مراسم ختم را برگزار می‌کنند.
علاوه بر آیین‌های یاد شده تقریبا در همه شهر‌ها و روستا‌های استان فارس آیین‌هایی برگزار می‌شود که در نوع خود کم نظیر است، همه این آیین‌ها ریشه در فرهنگ ارادت و دوستی با اهل بیت (ع) دارد، از فسا، داراب، نی‌ریز، زرین دشت در شرق فارس تا سپیدان، ممسنی، رستم، کازرون، در غرب و لار، لامرد، مهر، خنج، گراش و جهرم در جنوب همه دارای فرهنگ‌های مختلف و در عین حال متحد در برگزاری آیین‌های عاشورایی است.

پیام فارس

تعزیه صحرا رود فسا
بزرگترین تعزیه میدانی کشور با استقبال قریب 50 تا 70 هزار نفر هر ساله در روستای صحرارود شهرستان فسا اجرا می‌شود که این تعزیه 200 سال قدمت دارد و از سال 82 تاکنون سبک و سیاقی جدیدتر به خود گرفته است.
این نمایش در فهرست آثار معنوی کشور به ثبت رسیده است و از میراث‌های سترگ فرهنگ ایرانی است و بسیاری مناطق فارس از جمله لامرد، فسا، زرقان و شیراز شاهد اجرای تعزیه‌های بزرگ در سالیان طولانی بوده است. برخی قدمت مجالس شبیه‌خوانی در شهرستان فسا را با توجه به آثار باقی مانده، به بیش از 700 سال تخمین زده‌اند.

پیام فارس

عمه کبار در خرم‌بید؛ مراسم «عباس‌خواهی»
مراسم «عباس‌خواهی» در زبان محلی «عمه کبار» نام دارد که در شهرستان خرم‌بید بیش از 150 سال قدمت دارد. یکی از باشکوه‌ترین مراسم در شمال استان فارس است.
واژه عمه کبار که در واقع «عمه کو یار» است بنا بر اعتقاد عوام، خطاب به حضرت زینب (س) و منظور از یار، یار حضرت امام حسین (ع) یعنی حضرت ابوالفضل العباس (ع) است.
در این مراسم علم‌هایی از مناطق مختلف شهرستان به مسجد جامع شهر آورده می‌شود و عزاداران اشعار خود را می‌خوانند و یک نفر در وسط ایستاده و چند نفر دور علم حلقه می‌زنند و با حرکاتی خاص و خواندن اشعار مذهبی، به صورت گروهی دور علم می‌چرخند.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/828311/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

موضع روسیه درقبال افزایش تنش ایران و اسرائیل چیست؟

می‌زنیم

خوراکی‌های محافظ روده

بهترین حالت های خواب کدامند و باید از چه بالشت و تشکی استفاده شود؟

تمریناتی که برای جلوگیری از خشکی ستون فقرات باید بعد از بیدار شدن انجام دهیم

استرس باعث مهار و غلبه بر عضلات می شود

نخست‌وزیر جدید فرانسه افزایش مالیات ثرتمندان را کلید زد

جولان قیمت مسکوکات؛ نیم سکه به کانال 27 میلیون تومان رسید

هشدار ایلان ماسک در مورد اقتصاد آمریکا

سیاست‌های اقتصادی جدید ترکیه جواب داد

مروری به اخبار مهم هفته از نامه جعلی بانک مرکزی تا درخواست 100 همت برای حساب شخصی

تحلیلی از آخرین وضعیت بازار سهام

دستور دلاری پزشکیان به فرزین

وزیر اقتصاد: سقف معافیت مالیاتی حقوق 24 میلیون تومان می‌شود

فوری/ دستور جدید قالیباف برای اجرای همسان سازی حقوق بازنشستگان امروز 15 مهر | افزایش 5 میلیون تومانی حقوق بازنشستگان از این تاریخ + فیلم

اهدا بسته معیشتی 1 میلیون تومانی مهر ماه به مددجویان | دریافت رایگان بسته معیشتی برای مددجویان امروز

خبر فوری از سلامتی سردار قاآنی؛ امروز یکشنبه 15 مهر ماه 1403

ستیزه‌جویی با طبیعت ریشه در عدم آموزش‌های حرفه‌ای در دوران کودکی دارد

نمایشگاه دستاوردهای روستایی و عشایری شهرستان ری برگزار شد

خبر شامگاهی قالیباف از همسان سازی حقوق بازنشستگان امروز 15 مهر 1403

مس کرمان فاتح دیدار افتتاحیه لیگ برتر هندبال مردان

با حضور مشاور وزیر اقتصاد و رئیس هیئت مدیره بانک سپه؛ مراسم اجرای پویش مهر بانک سپه در استان تهران برگزار شد

5 سریال کره‌ای که انیمه‌های خیلی خوبی می‌شوند

نتیجه و ویدئو خلاصه بازی چلسی و ناتینگهام فارست (15 مهر 1403) | تساوی بدموقع آبی‌های لندن

فیلم| خلاصه بازی تراکتور و فولاد خوزستان امروز یکشنبه 15 مهر 1403

صدرنشینی قیمتی پژو پارس در هفته دوم مهر

پیش بینی قیمت دلار فردا دوشنبه 16 مهر 1403

رییس دار الافتاء اهل سنت عراق: خون حسن نصرالله امت اسلامی را بیدار کرده است

پیش بینی بورس فردا دوشنبه 16 مهر 1403

پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه 16 مهر 1403 / بازار طلا کاهش روز شنبه را تلافی کرد

از روش‌های جدید برای انجام سرشماری استفاده شود

35 طرح در خور و بیابانک اصفهان کلنگ‌زنی و بهره‌برداری شد

پرواز‌ها از ساعت 21 امشب لغو می‌شود (15 مهر 1403)

نتیجه و ویدئو خلاصه بازی منچستریونایتد و استون ویلا (15 مهر 1403) | تساوی بی‌ارزش تنهاخ

چمران، رییس شورای شهر: در حال بررسی هستیم که خانه شهید رییسی را بخریم و به موزه تبدیل کنیم/ زیبنده است که روز تهران در سالروز ورود حضرت امام (12 بهمن) باشد

فیلم| خلاصه بازی بارسلونا و آلاوز (هتریک روبرت لواندوفسکی) امروز یکشنبه 15 مهر 1403

ویدئو گل تماشایی سردار آزمون در بازی شباب الاهلی مقابل بنی یاس (15 مهر 1403)

خبرفوری از لغو پروازها برای مسافران هواپیمایی/ پروازها از ساعت 21 امشب لغو می‌شود/ آخرین وضعیت فرودگاه های کشور (15 مهر 1403)

سفر شجاعانه عراقچی به منطقه، پیام قدرتمند برای دشمنان و دوستان جمهوری اسلامی

خبر استاندار تهران درباره مسکن‌های مهر شهرستان دماوند

«خجالت نکش 2» از 17 مهر در سینما آنلاین فیلم‌نت

درخشش سردار آزمون و سعید عزت‌الهی در پیروزی شباب الاهلی برابر بنی یاس + ویدئو گل سردار و سعید (15 مهر 1403)

بی‌خبری صاحب سیم‌ کارت، دردسرساز شد

فوری/واریزی جدید 1 میلیون تومانی دولت برای این خانوارها؛ امشب | پرداخت یارانه تشویقی مهر به این دهک ها

بیانیه موسوی لاری درباره یک شیطنت رسانه ای

لغو تعدادی از پروازها از ساعت 21 امشب (یکشنبه، 15 مهرماه) تا 6 صبح فردا (16 مهر ماه)

آغاز ثبت‌نام داوطلبان عضویت در هیئت مدیره انجمن حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان در فارس

خط‌کشی بیش از 30 هزار متر مربع از سطوح پروازی فرودگاه شیراز در 10 روز

2 واریزی جدید بحساب سرپرستان خانوار؛ امشب ؟ | رقم یارانه نقدی مهر افزایش یافت

قیمت بیت‌کوین و اتریوم امروز یکشنبه 15 مهر 1403/ کاهش قیمت