پیام فارس
توسعه روستاهای فارس زیر چتر تعاونی‌ها
سه شنبه 19 فروردين 1404 - 10:56:46
پیام فارس - بخش کشاورزی مهمترین محور اقتصادی استان فارس به شمار می‌رود که نقشی اساسی در تولید، اشتغال و امنیت غذایی کشور دارد؛ با توجه به اینکه 90 درصد محصولات کشاورزی در روستاها تولید می‌شود و شغل اصلی روستائیان، کشاورزی است، بهره‌گیری از ظرفیت این بخش برای از اهمیت بسیاری برخوردار است.
طبق آخرین سرشماری جمعیت روستایی فارس، حدود یک میلیون و 450 هزار نفر یعنی معادل 30 درصد جمعیت استان و تعداد روستاهای دارای سکنه این استان نیز افزون بر چهار هزار روستاست؛ این در حالیست که بسیاری از این روستاها هنوز هم نیاز مبرم به اتخاذ تدابیری برای توسعه دارند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
یکی از نهادهایی که نقش بسزایی در پیشبرد اهداف توسعه‌گرایانه در مناطق روستانشین دارد سازمان تعاون روستایی‌ست؛ سازمانی که با بر عهده گرفتن سه وظیفه هدایت، حمایت و نظارت در تلاش است تا به این اهداف جامه عمل بپوشاند.
حدود 508 تعاونی در استان فارس فعال هستند و مجموعه تعاون روستایی 450 هزار نفر عضو دارد که در حال حاضر هم تعداد اعضای این مجموعه در حال پایش است.
مدیرکل سازمان تعاون روستایی فارس در این باره گفت: با توجه به نقش مهمی که مدیریت تعاون روستایی فارس جهت توسعه روستاها بر عهده دارد سه وظیفه هدایت، حمایت و نظارت بر تعاونی‌های تحت پوشش توسط این مجموعه دنبال می‌شود.
سید احمد احمدی‌زاده در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: حدود 508 تعاونی در استان فارس فعال هستند که مهمترین آنها در حوزه‌های روستایی، تولید، دامداران، باغداران، زنبورداران، مرغداران، زنان روستایی و شرکت‌های وابسته به بخش کشاورزی فعالیت می‌کنند.
او اضافه کرد: تعاونی‌ها در قالب تشکل‌های انتفاعی و غیرانتفاعی فعالیت می‌کنند؛ حدود 120 تشکل صنفی در استان فارس راه‌اندازی شده که در قالب تشکل غیرانتفاعی و تحت پوشش مدیریت تعاونی روستایی فارس مشغول به فعالیت هستند.
به گفته مدیرکل کل تعاون روستایی فارس این مجموعه حدود 450 هزار نفر عضو دارد که در حال حاضر هم تعداد اعضای این مجموعه در حال پایش است.
آن طور که احمدی‌زاده می‌گوید حدود 25 تعاون روستایی زنان در استان فارس فعال است که این تعاونی‌ها از پنج هزار سهامدار بهره می‌برند.
او دفاع از منافع مادی و معنوی تعاونی‌های بخش کشاورزی را از وظایف حمایتی این مجموعه دانست و گفت: وظایف حمایتی تعاون روستایی شامل حمایت‌های حقوقی، فنی و تخصصی مالی، اعتباری و تسهیلاتی، بازاریابی و بازاررسانی محصولات کشاورزی، امورمطالعاتی و پژوهشی و نیز دفاع ازمنافع مادی و معنوی تعاونی‌های روستایی و کشاورزی در سطوح استانی و شهرستانی می‌شود.
احمدی زاده در خصوص وظایف هدایتی هم گفت: آموزش اصول تعاون و روش اداره شرکت‌ها و اتحادیه‌های تعاونی روستایی و کشاورزی، ترویج و اشاعه فرهنگ تعاون به منظور توسعه کمی و کیفی تعاونی‌ها، تعلیم وتربیت نیروی انسانی موردنیاز سازمان و تعاونی‌ها، ارائه خدمات فرهنگی به اعضا و کارکنان و مدیران تعاونی‌ها هم از وظایف هدایتی این مجموعه به شمار می‌رود.
به گفته مدیرکل تعاون روستایی فارس حسابرسی، ارزشیابی و نظارت بر رعایت اجرای قوانین و مقررات، آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های مجموعه سازمان مرکزی تعاون روستایی نیز به عنوان وظایف نظارتی این مجموعه تعریف شده است.
احمدی زاده تهیه و توزیع نهاده‌ها مانند کود، بذر، سم، نهال و ماشین آلات کشاورزی را از دیگر وظایف تعاون روستایی دانست و افزود: خرید، جمع آوری، نگهداری و فروش محصولات کشاورزی و نیز سایر محصولات تولیدی شرکتها و اتحادیه های روستایی و کشاورزی هم بر عهده این مجموعه است؛ همچنین ایجاد تأسیسات نگهداری مانند انبار، سردخانه، صنایع تبدیلی و نمایشگاه‌های محصولات کشاورزی نیز به عنوان وظایف تعاون روستایی تعریف شده است.
او از انجام خدمات عمومی و متفرقه مورد نیاز تعاونی‌ها واتحادیه‌ها توسط این اداره‌کل خبر داد و گفت: ایجاد صندوق بازنشستگی ، تعمیرگاه‌های ثابت و سیار، ماشین‌آلات، ایجاد واحدهای اعتباری، تهیه و اجرای طرح‌های تبلیغاتی، ایجاد سیستم حمل و نقل و تهیه، تولید، توزیع و فروش کالاهای مصرفی روستائیان و کشاورزان از عمده‌ترین خدمات عمومی و متفرقه‌ای است که توسط این اداره‌کل دنبال می‌شود.
خدمات فنی جهت تهیه طرح‌های تولیدی و ایجاد تأسیسات و ساختمان‌های اداری مورد نیاز تعاونی‌ها و اتحادیه‌ها نیز از دیگر وظایفی بود که از سوی مدیرکل تعاون روستایی فارس به عنوان مهمترین دستورکارهای این مجموعه مطرح شد.
مجموعه تعاون روستایی از 490 هزار تن ظرفیت انباری بهره می‌برد؛ همچنین این مجموعه از 140 مرکز خرید، 6 مرکز تولید بذر گواهی شده، 6 مرکز جمع آوری شیر، هشت کارگاه صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی، هفت صنایع تولیدی وابسته به کشاورزی و 290 فروشگاه مصرف برخوردار است.
احمدی‌زاده اساسی‌ترین اولویت این مجموعه را پیشبرد عملیات زیربنائی کشاورزی دانست و گفت: ایجاد واحدهای کشاورزی اعم از واحدهای زراعی ،باغی ،دامی و تأسیسات مورد نیاز، انجام هرگونه معاملات جهت تأمین نیازهای نهاده‌ای و معیشتی اعضا و انجام خدمات فنی و مشاوره‌ای به منظور تهیه و اجرای طرح‌های فنی و تولیدی هم توسط این مجموعه پیگیری و دنبال می‌شود.
او در خصوص توانمندی‌های زیرساختی شبکه تعاون روستایی فارس گفت: مجموعه تعاون روستایی از 490 هزار تن ظرفیت انباری بهره می‌برد؛ همچنین این مجموعه از 140 مرکز خرید، 6 مرکز تولید بذر گواهی شده، 6 مرکز جمع آوری شیر، هشت کارگاه صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی، هفت صنایع تولیدی وابسته به کشاورزی، 290 فروشگاه مصرف، 318 فروشگاه توزیع سم و 440 جایگاه سی‌ان‌جی و فروش مواد نفتی در استان برخوردار است.
مدیرکل تعاون روستایی فارس، تأمین و تدارک عوامل پیشرفت، تقویت و توسعه عملیات جمع‌آوری، نگهداری خرید محصولات و فرآوری و تبدیل و تکمیل این روند برای جلوگیری از ضایعات محصولات و ضرر و زیان کشاورزان عضو را مهمترین رویکردهای این مجموعه در سال جدید عنوان کرد.
با وجود آمار قابل توجه این مجموعه، استان فارس هنوز هم با نقطه مطلوب در بخش تعاون فاصله زیادی دارد و نیاز است ساختار تعاونی‌ها بازنگری شود چراکه بسیاری از کارشناسان در حوزه روستایی معتقدند که روستاها ناجی اقتصاد کشور و نماد کار و تلاش هستند و نقش اساسی در تأمین امنیت غذایی کشور دارند.
این در حالیست که در سال‌های اخیر روستاها به سمت شهری شدن سوق داده شده‌اند و این مناطق که زمانی به عنوان تولیدکننده و مهمترین عامل امنیت غذایی در کشور به شمار می‌رفتند در حال حاضر به یک مصرف کننده تبدیل شده‌اند.
یکی از وظایف تعاونی‌های روستایی بازگشت استان به بهره‌گیری از ظرفیت‌های مناطق روستانشین و تغییر رویکرد اساسی در این زمینه است تا شاید از این طریق بتوانند زمینه مهاجرت معکوس را در این حوزه زیربنایی و مولد ایجاد کنند.
بدون شک اقداماتی که برای تقویت زیرساخت‌ها و مشارکت تعاونی‌ها در حوزه‌های مختلف صورت می‌گیرد، کمک شایانی به توسعه استان و در نهایت پویایی اقتصاد در آینده‌ای نزدیک می‌کند.

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/942178/توسعه-روستاهای-فارس-زیر-چتر-تعاونی‌ها
بستن   چاپ