پیام فارس
شکوفایی اقتصاد روستایی فارس زیرسایه بازارهای محلی؛ پیش‌بینی 30«روستا بازار» در سال 1404
شنبه 16 فروردين 1404 - 12:12:59
پیام فارس - راه‌اندازی بازارهای محلی در روستاهای مناطق مختلف کشور پیشینه زیادی دارد و از تشکیل نخستین بازار محلی در روستاها زمان بسیاری می‌گذرد؛ بازارهایی که به مرور زمان توسعه و رونق بیشتری یافته‌اند و حالا چند سالی است که ساماندهی این بازارها شکل جدی‌تری به خود گرفته و در قالب طرحی به نام «روستابازار» دنبال می‌شود.
یکی از فعالیت‌های سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور راه‌اندازی و ساماندهی این روستابازارها در استان‌های مختلف است؛ متولیان این سازمان معتقدند با ساماندهی و راه‌اندازی روستابازارهای جدید می‌توان به کاهش مشکلات عرضه و فروش محصولات کشاورزی روستاییان کمک کرد.
بدین ترتیب برنامه‌ریزی برای 500 روستابازار در سال 1403 با همکاری دستگاه‌های مربوطه مانند بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، شهرداری‌ها و وزارت راه و شهرسازی در دستور کار قرار گرفت؛ رویکردی که در سال جدید نیز با جدیت در حال پیگیری است.
در این بازارچه‌ها قرار است محصولات و تولیدات با حضور مستقیم کشاورزان و با 25 تا 30 درصد زیر قیمت بازار عرضه شوند.
استان فارس نیز به دلیل برخورداری از پتانسیل بالایی که در بخش کشاورزی دارد در تلاش برای راه‌اندازی این روستابازارها در مناطق مختلف است.
مدیرکل سازمان تعاون روستایی فارس در این باره گفت: یکی از سیاست‌های این سازمان کاهش فاصله بین تولید و مصرف است که برای تحقق این مهم تشکیل روستابازارها در اولویت این مجموعه قرار گرفته است.
سید احمد احمدی‌زاده در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: اخیراً یک روستا بازار در شهرستان فراشبند راه‌اندازی شد و برنامه‌ریزی برای راه‌اندازی 30روستا بازار در سال 1404 در دستورکار است.
او اضافه کرد: برای هر شهرستان یک روستابازار در نظر گرفته شده؛ در حقیقت تمام تلاش خود را به کار گرفته‌ایم تا با تشکیل روستا بازار تولید کننده بتواند محصول خود را به صورت مستقیم در بازار عرضه کند.
مدیرکل تعاون روستایی فارس که معتقد است دلالان و واسطه‌ها نقش موثری در افزایش قیمت نهایی محصولات دارند و حذف آن‌ها می‌تواند به سود تولیدکننده و مصرف‌کننده باشد، گفت: معرفی توانمندی‌های روستاییان در حوزه تولید، فرصتی برای شناسایی و عرضه محصولات منحصر به فرد هر منطقه و تشویق تولید داخلی خواهد بود؛ همچنین دسترسی آسان به تولیدات نیز می‌تواند انگیزه خرید را در بین مردم افزایش دهد.
او ساماندهی بازار و تأمین نیاز مصرف کننده از طریق عرضه و تقاضای مستقیم را به نفع ثبات قیمت‌ها و تعادل در بازار دانست و یادآور شد: رونق این بازارها می‌تواند منجر به ایجاد فرصت‌های شغلی جدید در بخش‌های مختلف مانند غرفه‌داری و حمل و نقل برای روستائیان شود و حذف واسطه‌ها و دلالان، سهم بیشتری از سود حاصل از فروش محصولات را به جیب کشاورزان و دامداران برمی‌گرداند.
احمدی زاده معتقد است حذف واسطه‌ها و دلالان از طریق راه‌اندازی روستا بازار به افزایش سود تولیدکنندگان و کاهش قیمت نهایی محصولات برای مصرف‌کنندگان منجر خواهد شد و این امر به نفع تولید داخلی و اقتصاد استان خواهد بود.
بدون شک روستائیان با حضور مستقیم در بازار می‌توانند محصولات خود را بدون هیچ واسطه‌ای به مصرف‌کنندگان معرفی و عرضه کنند و از بازخورد آنها برای بهبود کیفیت محصولات خود بهره ببرند؛ مصرف‌کنندگان هم با اطمینان از تازگی و کیفیت، محصولات مورد نیاز خود را به طور مستقیم از تولیدکنندگان خریداری خواهند کرد اما اینکه این طرح تا چه اندازه بتواند موفق باشد نیاز به گذشت زمان دارد؛ اگرچه انتخاب مکان مناسب برای این بازارها در دسترسی آسان مردم به آنها نقش کلیدی دارد اما کم‌شدن تنوع محصولات کشاورزی در برخی فصول و حمل و نقل برخی از این محصولات به خصوص محصولات فاسد شدنی، می‌تواند با چالش‌هایی همراه باشد که باید برای آنها برنامه‌ریزی کرد.
کارشناسان معتقدند که برای موفقیت هر چه بیشتر اجرای طرح روستا بازار می‌بایست مشکلاتی مانند حمل و نقل، عدم استقبال کافی مردم، فصلی بودن برخی محصولات و نیاز به حمایت‌های دولتی بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد و برای حل این مشکلات هم تدابیری اساسی برای تبلیغات و اطلاع‌رسانی مناسب، ارائه خدمات جانبی، استفاده از فناوری‌های نوین و حمایت‌های مستمر دولتی اتخاذ شود.

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/941508/شکوفایی-اقتصاد-روستایی-فارس-زیرسایه-بازارهای-محلی؛-پیش‌بینی-30«روستا-بازار»-در-سال-1404
بستن   چاپ