پیام فارس - - ایام نوروز فرصت مناسبی برای دیدن مناظر زیبا و جاذبههای طبیعی و تاریخی در سراسر ایران است.
یکی از این جاذبهها که همه ساله گردشگران زیادی را جذب میکند، باغهای تاریخی است.
خراسان جنوبی نیز دارای باغهای تاریخی زیادی است که برخی از آنها در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
باغهای تاریخی خاوران آماده استقبال از گردشگران
جنتی فر مدیر پایگاه میراث جهانی باغ اکبریه بیرجند در خصوص باغهای تاریخی خراسان جنوبی گفت: هم اکنون 119 باغ تاریخی در استان موجود است که از این تعداد 64 اثر در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است.
او با اشاره به اینکه باغ اکبریه تنها باغ ثبت جهانی شده استان است که در میراث جهانی یونسکو ثبت شده است، افزود: شناسایی باغهایی که قابلیت ثبت ملی و جهانی شدن را دارند در حال انجام است.
جنتی فر اظهار کرد: باغهایی که توانستهاند اصالت ایرانی خود را حفظ کنند و شهرت بیشتری دارند شامل باغ اکبریه، رحیم آباد، شوکت آباد، امیرآباد، بهلگرد و گلشن طبس است.
مدیر پایگاه میراث جهانی باغ اکبریه بیرجند بیان کرد: رضایت مالک و سلامت باغ از نظر چارچوب و دیگر شاخصها از جمله مواردی است که در تشکیل پرونده برای ثبت ملی و جهانی شدن باغها تأثیر دارد.
درخشش باغ اکبریه در فهرست میراث جهانی یونسکو
در فهرست آثار جهانی ایران در سازمان یونسکو نام 9 باغ ایرانی وجود دارد که یکی از آنها، باغ اکبریه بیرجند است.
باغ اکبریه از جاهای دیدنی بیرجند است؛ این باغ در روستای اکبریه و انتهای خیابان معلم قرار دارد و با بزرگشدن بیرجند، جزئی از این شهر شده است.
باغ اکبریه مانند سایر نمونههای باغ ایرانی نشان دهنده ظرفیتهای قوی محیط و طبیعت است.

همه باغهای ایرانی سه ویژگی مشترک دارند: اول این که در نزدیکی جریان آب قرار دارند، دوم اینکه با دیوارهای طولانی محصور شدهاند و در نهایت همه آنها یک استخر در وسط باغ دارند؛ باغ اکبریه در بیرجند نیز از این قاعده مستثنی نیست و علاوه بر محیط سرسبز دارای این سه ویژگی نیز است و نقشه اصلی باغ ریشه در هنر معماری ایرانی دارد.
دانلود فیلم اصلی کد ویدیو نکته قابل توجه این باغ وجود درختان کاج 150 ساله میباشد که با باغچههای مزین به بیدفرنگی جلوه بصری بی نظیری را به بازدید کنندگان ارائه میکند.
میراث قاجاری در شوکت آباد
یکی دیگر از باغهای تاریخی بیرجند، باغ شوکت آباد است؛ روستای شوکت آباد بیرجند که در فاصله 10 کیلومتری این شهر قرار دارد یکی از زیباترین باغهای تاریخی را در دل خود جای داده است.
این باغ که 5.8 هکتار وسعت دارد 5 سال پیش در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و مربوط به دوران قاجاریه میباشد.

باغ شوکت آباد سکونتگاه ییلاقی امیر اسماعیل خان شوکت الملک بوده که در بستری کوهستانی واقع شده است.
بیشتر بخوانید
بازدید 75 هزار گردشگر از باغهای تاریخی بیرجند تلفیق ذوق و هنر ایرانی در 119 باغ خراسان جنوبی 142 بنای تاریخی خراسان جنوبی مرمت شد ورودی، عمارت اندرونی، فضاهای خدماتی، اصطبل، یخچال و برجهای نگهبانی از جمله اجزای این باغ به شمار میرود؛ حوضخانه، بخش مرکزی، اتاقهای ضلع شرقی و غربی حوضخانه سه بخش اصلی این باغ را تشکیل میدهند؛ این باغ در چهار گوشه دارای برجهای نگهبانی است و درختان موجود در باغ شامل درختان تزئینی، سایهدار و میوهدار از جمله چنار، کاج، سرو، هلو، انار، توت، زردآلو و تاک هستند.
دارالحکومه قاجاری سرآمد باغهای ایران
تقریبا در یک کیلومتری و همسایگی میراث جهانی اکبریه و در منطقهای به نام رحیم آباد باغ و عمارت رحیم آباد قرار دارد که یکی از با ارزشترین آثار تاریخی بیرجند به شمار میآید.
معماری و تزئینات این باغ جایگاه ویژهای را برای آن در میان باغهای ایرانی باز کرده است؛ باغ، عمارت، انبارهای متعدد، حوضخانه، اتاقهای خدمه و برجهای نگهبانی از جمله اجزای این میراث ارزشمند به شمار میروند.

اصلیترین بخش این عمارت را تالار آینه تشکیل میدهد و عمده تزئینات به کار رفته در اتاقها و تالارها، گچبری و آینهکاری است.
بنای رحیمآباد نمونه کاملی از یک خانه حکومتی است که با در نظر گرفتن نحوه استفاده و کاربریهای چندگانه، هم به عنوان خانه برای ساکنان آن و هم به عنوان دارالحکومه، در دوره قاجار ساخته شده است.
برای دیدن این مجموعه تاریخی میتوان از بلوار پاسداران یا خیابان مدرس شهر بیرجند مراجعه کرد.
کوشکی تاریخی در امیرآباد
باغ و کوشک امیرآباد در غرب شهر بیرجند و در روستای امیرآباد در حاشیه جاده بیرجند به خوسف و در فاصله 5 کیلومتری شهر بیرجند واقع شده است.
کوشک امیرآباد دارای دو طبقه است که در طبقه اول دو ایوان با ستونهای متفاوت در دو ضلع شرقی و غربی بنا نظر هر بینندهای را به خود جلب میکند.
اجزای آن شامل باغ، کوشک و محل اسکان خدمه است؛ باغ امیرآباد دارای خیابانهای متعددی است که در جهات گوناگون امتداد دارند.

بنای اصلی (کوشک) در وسط باغ و در دو طبقه ساخته شده است، این بنا دارای پلان هشت ضلعی است و ورودی آن در ضلع شرقی واقع است و نمای کوشک دارای تزیینات آجری از نوع هندسی است؛ احداث این بنا به دوره قاجاریه بر میگردد.
معماری ساده اما خیره کننده
باغ بهلگرد یکی از اماکن تاریخی بیرجند است که در 16 کیلومتری این شهر، در روستای بهلگرد واقع شده و به دلیل قرارگیری آن در این روستا آن را بهلگرد نامیدهاند.
این باغ متعلق به عصر قاجار بوده و در زمان حکومت شوکت الملک (از حاکمان بیرجند) ساخته شده است.
مجموعه باغ و عمارت بهلگرد که یکی از جاهای دیدنی بیرجند است، شامل بخشهای متعددی همچون ورودی، هشتی، حیاط اندرونی، محل سکونت خدمه، حیاط بیرونی و اصطبل میباشد.

در ساخت باغ بهلگرد، سادگی در طراحی و معماری به خوبی رعایت شده و تزئینات زیادی در آن بکار نرفته، در شمال باغ یک یخدان قدیمی وجود دارد که توجه گردشگران را به خود جلب کرده است.
شواهد نشان میدهد، که در فصل زمستان که آب استخر یخ میزده، یخها را درون یخدان ذخیره میکردند و در فصلهای گرم سال از آن بهره میبردند.
بهشتی در دل کویر
اگر از غرب خراسان جنوبی وارد این استان میشوید میتوانید در بدو ورود، از شهرستان طبس و باغ گلشن این شهر که بهشتی در دل کویر است دیدن کنید.
این باغ که جزو زیباترین باغات تاریخی استان به شمار میرود، در اوایل قرن سیزدهم هجری قمری ساخته شده است و امیر محمد حسن خان عرب زنگویی حاکم فردوس دستور ساخت آن را داده است.
یکی از نکات منحصربهفرد باغ گلشن این است که در تمام فصول سال قابلیت گردشگری دارد و پلیکانهایی که در آنجا حضور دارند از زیباییهای گلشن هستند.

قدیمیترین درختان موجود در باغ گلشن نخلهایی هستند که حدود 2 هزار نفر میباشند و از دیگر درختان مثمر این باغ میتوان به درختان انار و مرکبات مانند نارنج اشاره کرد.
چنارها سروها و بیدها در کنار چمنزارهای طبیعی بر زیباییهای این باغ افزودهاند و بوتههای گل جزء جدا نشدنی از این باغ هستند که از گل رز سرخ تا اطلسی سفید و ختمی در آن وجود دارد.
تضادهای موجود در باغ گلشن جالب توجه است؛ به گونهای که چنار خاص مناطق سردسیر در کنار نخلی که نماد منطقه گرمسیر است قرار گرفته است.
http://www.Fars-Online.ir/fa/News/940898/باغهای-تاریخی-خاوران،-آینه-اصالت-و-زیبایی---فیلم