پیام فارس - تسنیم /ناظر مجلس در ستاد ملی جمعیت میگوید: حداقل 30 هزار میلیارد تومان برای اجرای مواد قانون جوانی جمعیت بودجه لازم بوده است اما متاسفانه، کل بودجهای که برای جوانی جمعیت سال آینده در نظر گرفته شده، 7900 میلیارد تومان است.
در بسیاری از کشورهای جهان، به دلایل مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، نرخ تولد کاهش یافته است. این کاهش جمعیت میتواند مشکلات متعددی را به همراه داشته باشد که از جمله آنها میتوان به کاهش نیروی کار فعال، افزایش هزینههای تأمین اجتماعی و درمانی و کاهش رشد اقتصادی اشاره کرد.
با وجود اینکه کاهش جمعیت صرفاً مختص کشور ما نیست و تقریباً همه کشورهای جهان را درگیر خود کرده، اما کارشناسان میگویند روند پیری جمعیت در ایران بسیار سریعتر از کشورهای دیگر در حال رخ دادن است.
براساس اظهارات کارشناسان، اکنون حدود 10 درصد جمعیت کشور سالمند هستند و طبق روال فعلی، تا سال 1430 یک سوم جمعیت کشور ما سالمند خواهند بود. این در حالی است که در کشور فرانسه 120 سال طول کشید تا میزان جمعیت سالمند از 10 به 20 درصد برسد؛ در کشور سوئد دو برابر شدن جمعیت سالمندان، 90 سال طول کشید اما روند دو برابر شدن جمعیت سالمند در کشور ما 20 سال طول خواهد کشید.
ظفرقندی، وزیر بهداشت نسبت به گرفتاری در چاله جمعیتی هشدار داده و اعلام کرده است که "نرخ باروری از 2.01 در سال 95 به 1.66 رسیده است و اگر این رقم به 1.1 برسد، در چاله و چاه جمعیتی گرفتار خواهیم شد. طبق بررسیها، در سال 1403 برای اولین بار در تاریخ، میزان ولادت در ایران به زیر یک میلیون نفر خواهد رسید که این موضوع بسیار نگرانکننده است."
![]()
مجلس و دولت، تدوین قانونی تحت عنوان قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت را به عنوان راهکاری برای افزایش رغبت خانوادهها به فرزندآوری از طریق سیاستهای تشویقی در عرصههای فرهنگی، اقتصادی و... در پیش گرفتند؛ این قانون در آبانماه 1400 نهایی و به همه دستگاهها برای اجرا ابلاغ شد اما با وجود ارائه این آمارهای نگرانکننده جمعیتی، به دلیل ضعفهای موجود در اجرای قانون جوانی جمعیت، این قانون نتوانست آن طور که انتظار میرفت، رشد مثبت جمعیت را تحقق بخشد.
در همین راستا، دکتر فاطمه محمدبیگی؛ ناظر مجلس در ستاد ملی جمعیت در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی تسنیم از میزان اجرای قانون توسط دولت گلایه و بیان کرد: «طبق محاسبات ما، حداقل 30 هزار میلیارد تومان برای اجرای مواد قانون جوانی جمعیت بودجه لازم بوده است اما متاسفانه، کل بودجهای که برای جوانی جمعیت سال آینده در نظر گرفته شده، در جدول متفرقه، 7900 میلیارد تومان در سال 1404 است.»
وی افزود: «متاسفانه به نظر میرسد که در سطح اجرا، بسیاری از مسئولین هنوز با چالش جمعیت، آشنا نشدهاند یا درک مشترکی از این موضوع ندارند یا به اهمیت بحران کاهش رشد جمعیت، واقف نیستند و هنوز در ردههای تصمیمگیری و تصمیمسازی، شاهد کمکاری، غفلت، بیتوجهی، نقص و استنکاف در اجرای قانون هستیم. متاسفانه باید اعلام کنم که هر سال وضعیت بدتر از سال قبل میشود و بهبودی در این زمینه مشاهده نمیشود.»
نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: «نباید بحران جمعیت نادیده گرفته شود؛ زیرا کاهش رشد جمعیت بزرگترین بحران کشور است. متاسفانه، با توجیه مشکلات اقتصادی، برخی مسئولین میخواهند تنها یک پنجم یا یکششم از بودجه را به این موضوعات اختصاص دهند.»
وی درباره دستگاههایی که بیشترین ضعف عملکردی را در زمینه اجرای قانون جوانی جمعیت دارند توضیح داد: بیشترین دستگاههایی که قانون را به طور جدی اجرا نمیکنند، مربوط به تخصیص بودجه و اعتبار هستند. ما انتظار داریم که سازمان برنامه و بودجه، که مسئول برنامهریزی برای آینده کشور است، چشماندازهای آینده را در نظر گرفته و برای آن برنامهریزی و بودجهریزی کند. این سازمان باید بودجه کامل اجرای قانون جمعیت را تخصیص دهد.»
محمدبیگی خاطرنشان کرد که بیتوجهی به تخصیص اعتبارات مربوط به اجرای قانون، نشان میدهد که بسیاری از مسئولین اجرایی ما یا چالش جمعیت را قبول ندارند، یا مفهوم این چالش را برای آینده ایران خطرناک نمیبینند.
http://www.Fars-Online.ir/fa/News/932860/تعیین-یکچهارم-بودجه-موردنیاز-برای-جوان-شدن-جمعیت-ایران