پیام فارس
6 افسانه غلط درباره اهدای خون
چهارشنبه 24 بهمن 1403 - 11:43:44
پیام فارس - خراسان /افراد بر اساس بعضی باورها تصور می‌کنند اهدای خون بدن آن‌ها را دچار مشکل می‌کند اما متخصصان با دلایل علمی، بسیاری از باورها درباره اهدای خون را رد می‌کنند 
سالانه در جهان بیش از صد میلیون واحد خون اهدا می‌شود. ذخیره خون فقط برای مدت محدودی امکان پذیر است، بنابراین تشویق به اهدای خون به صورت مداوم، ضروری است. همان‌طور که سازمان بهداشت جهانی (WHO) توضیح می‌دهد؛ تصمیم برای اهدای خون می‌تواند یک زندگی یا حتی چندین نفر را نجات دهد، اگر خون شما به اجزای آن - گلبول‌های قرمز، پلاکت‌ها و پلاسما - که می‌تواند به‌صورت جداگانه برای بیماران مبتلا به شرایط خاص استفاده شود، جدا شود. پزشکان و متخصصان همیشه بر سهم حیاتی اهدای خون در جامعه تاکید داشته‌اند. بیمارانی که تحت ضربه‌های شدید قرار گرفته‌اند، تحت عمل جراحی هستند، شیمی درمانی می‌کنند یا بیماری‌های مغز استخوان دارند، معمولاً برای زنده ماندن نیاز به تزریق فراورده‌های خونی دارند. اما بعضی از افراد بر اساس بعضی باورهای نادرست تصور می‌کنند اهدای خون بدن آن‌ها را دچار مشکلاتی می‌کند. در مطلب امروز این باورهای غلط را بررسی می‌کنیم. با ما همراه باشید.
اهدای خون می‌تواند شما را مریض کند
 هر کس قبل از اهدای خون سالم باشد، پس از آن از سلامتی کمتری برخوردار نخواهد شد. اگرچه پزشکان توصیه می‌کنند که افراد پس از اهدای خون یک روز استراحت کنند و مایعات بنوشند، اما سلامت این افراد به خطر نمی‌افتد. طبق تخمین متخصصان طی 48 ساعت پس از اهدا، حجم خون فرد عمدتاً از طریق افزایش پلاسما به حالت عادی باز می‌گردد و در عرض 4 تا 8 هفته، بدن تمام گلبول‌های قرمز از دست رفته را جایگزین می‌کند.

افراد مسن نمی‌توانند خون بدهند
 این باور غلطی است. در کشور ایالات متحده افراد بالای 16 سال که 50 کیلوگرم یا بیشتر وزن داشته باشند می‌توانند خون بدهند. البته قوانین اهدای خون در بعضی کشورها متفاوت است. به عنوان مثال، در انگلیس، اهداکنندگان باید بین 17 تا 66سال داشته باشند و در کشور ما ایران، سن اهدا بین 18 تا 60 سال است با این حال، افرادی که قبلا خون اهدا کرده‌اند، می‌توانند تا 65 سالگی خون اهدا کنند. افرادی که بیش از 70 سال داشته باشند، اگر در 2 سال گذشته خون اهدا کرده‌اند هم می‌توانند دوباره اهدای خون داشته باشند.
فقط یک بار در سال می‌توان خون داد
 این باور درست نیست. هنگامی که ذخیره سلول‌های خونی دوباره کامل شود که تا 8 هفته طول می‌کشد، اهدای مجدد خون بی‌خطر است. به همین دلیل، صلیب سرخ آمریکا توصیه می‌کند که مردم می‌توانند هر 56 روز یک بار خون کامل بدهند.
افرادی که خالکوبی یا پیرسینگ دارند نمی‌توانند خون اهدا کنند
 این یک افسانه قدیمی است. صلیب سرخ می‌گوید اگر خالکوبی در حالتی انجام شود که نیاز به تمدید دوباره نباشد، 3 ماه پس از خالکوبی می‌توانید خون اهدا کنید. همچنین توضیح می‌دهد که خون دادن پس از سوراخ کردن تا زمانی‌ که ابزار مورد استفاده تجهیزات یک بار مصرف باشد، قابل قبول است. با این حال، از اهداکنندگان خواسته شده اگر سوراخ‌کردن با استفاده از تفنگ چند بار مصرف یا هر ابزار چند بار مصرف انجام شد، 3 ماه صبر کنند.
با فشارخون و کلسترول بالا نمی‌توان خون داد
 تا زمانی که فردی دارای فشار خون سیستولیک (عدد اول یا عدد بالا) کمتر از 180 و فشار خون دیاستولیک (عدد دوم یا عدد پایین) کمتر از 100میلی‌متر جیوه باشد، می‌تواند خون اهدا کند. اگرچه مصرف برخی داروها به این معنی است که امکان اهدای خون وجود ندارد، اما داروهای فشار خون بالا باعث نمی‌شود که فرد واجد شرایط اهدای خون نباشد. در مورد کلسترول هم هیچ منعی برای سطوح بالای کلسترول و داروهای کاهش کلسترول در اهدای خون وجود ندارد.
گیاه‌خواران هرگز نمی‌توانند خون اهدا کنند
 این هم یک باور غلط دیگر است. متخصصان می‌گویند این افراد تا زمانی که تمام الزامات غربالگری سلامت برای اهدای خون را برآورده کنند، می‌توانند اهدای خون انجام دهند. برخی از گیاه‌خواران آهن کافی مصرف نمی‌کنند و ممکن است کم‌خونی مرزی داشته باشند. با این حال، هر اهداکننده ای از نظر کم‌خونی غربال می‌شود و اهداکنندگان با این شرایط مجاز به اهدا نیستند.

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/926997/6-افسانه-غلط-درباره-اهدای-خون
بستن   چاپ