پیام فارس - خراسان /در شرایطی که هنوز دولت به جمع بندی نهایی برای جبران زیان تولید صنایع ناشی از ناترازی انرژی نرسیده است، جزئیات طرح وزارت صمت برای تامین پایدار انرژی و تنفس هزینه ای صنایع در 4 ماه اسفند تا انتهای بهار منتشر شد.
جزئیات طرح وزارت صمت برای حمایت از تولید پس از ناترازی های اخیر در حوزه انرژی نشان می دهد که در صورت تصویب، صنایع باید خود را برای یک دوره 4 ماهه ویژه برای تولید تا قبل از تابستان سال آینده آماده کنند. این بسته حاوی تامین پایدار برق و گاز توسط دولت برای صنایع و همچنین تسهیلاتی در راستای تنفس های هزینه ای است و حاکی از آن است که از تولید مستمر و با حداکثر ظرفیت تولید واحدهای تولید تا سه شیفت کاری حمایت خواهد شد.
خسارت بیش از 250 هزار میلیارد تومانی صنایع از قطعی برق
به گزارش خراسان، در حالی صنایع وارد نیمه دوم زمستان شده اند که تاکنون برآوردهای مختلفی از زیان آن ها ناشی از قطعی انرژی و بهخصوص برق منتشر شده است. اظهارات کلاهی رئیس کمیسیون صنعت اتاق ایران نشان می دهد که زیان صنایع تنها ناشی از قطعی برق، و آن هم تا اوایل دی امسال، بالغ بر 250 هزار میلیارد تومان بوده و این رقم برای بخش معدن به حدود 41 هزار میلیارد تومان می رسد. این ارقام، تنها زیان ناشی از خسارت در این حوزه هاست و به آن باید عدم النفع ناشی از کاهش تولید و صادرات را نیز اضافه کرد.
![]()
قانونی که تاکنون روی زمین مانده
خوب یا بد، صنعتگران تاکنون پیگیر ماده 25 قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار بوده اند که بیان می کند در زمان کمبود برق، گاز یا خدمات مخابرات، واحدهای تولیدی، صنعتی و کشاورزی نباید در اولویت قطع این خدمات قرار داشته باشند و شرکتهای عرضه کننده موظفاند هنگام عقد قرارداد با واحدهای تولیدی اعم از صنعتی، کشاورزی و خدماتی، وجه التزام قطع برق یا گاز یا خدمات مخابرات را در متن قرارداد پیشبینی کنند. از آن مهم تر، طبق این قانون، هرگاه دولت به دلیل کمبودهای مقطعی به شرکتهای عرضهکننده برق یا گاز یا مخابرات دستور دهد، به طور موقت جریان برق یا گاز یا خدمات مخابراتی واحدهای تولیدی متعلق به شرکتهای خصوصی و تعاونی را قطع کنند، موظف است نحوه جبران خسارتهای وارده به این شرکتها ناشی از تصمیم فوق را نیز تعیین و اعلام کند.
طرح جدید دولت برای حمایت از صنایع
خبرها تا پیش از این حاکی از این بود که ظاهراً کمیسیون زیربنایی دولت طرحی را برای حمایت از صنایع آماده کرده و به دولت فرستاده بود. با این حال، این طرح به درخواست رئیس کمیسیون اقتصادی، به کمیسیون مذکور بازگشت. هم اینک خبرگزاری ایرنا، جزئیات طرح وزارت صمت را منتشر کرده که احتمالاً نسخه جدیدی در این رابطه است و نشان می دهد با هدف جبران کاهش تولید در ماه های گذشته است. به عبارت دیگر رویکرد این طرح، نه مواردی مانند ارائه تسهیلات بانکی و سرمایه در گردش، بلکه تضمین هایی در راستای حمایت از تولید و کاهش بار هزینه های تولیدکنندگان است.
4 ماه ویژه
به گفته ابراهیم شیخ معاون صنایع عمومی وزارت صمت، طبق این بسته تامین مداوم گاز و برق از ابتدای اسفندماه تا پایان خردادماه انجام خواهد شد و تولیدکنندگان می توانند اقدام به جبران در تولید کنند.با این حساب به نظر می رسد دولت روی به کارگیری ظرفیت های خالی صنایع در اوایل سال نیز حساب کرده است. موضوعی که همه ساله موجب افت فعالیت واحدهای تولید می شد و این را می توان از گزارش شاخص مدیران خرید (شامخ) نیز مشاهده کرد. از سوی دیگر باید گفت از آن جایی که در 4 ماه مذکور، شرایط آب و هوایی کشور زیاد گرم یا سرد نیست، بهترین بازه زمانی برای تخصیص پایدار انرژی به صنایع به شمار می رود.به گفته این مقام مسئول، تنفس حداقل 6 ماهه تعهدات مالی نظیر پرداخت چک های سررسید شده برای واحدهای تولید به سازمان های مالیاتی، برق و بیمه و سایر نهادها نیز در این طرح دیده شده است.
مسیر ویژه گمرکی برای واردات مواد اولیه
ایجاد مسیر سبز گمرکی با حداقل تشریفات برای ترخیص اجزا و قطعات واحدهای تولیدی توسط گمرک و لزوم تحقق تامین ارز ثبت سفارش های مواد اولیه و اجزا و قطعات واحدهای تولیدی دیگر محورهای این بسته را شکل می دهد.درخور ذکر است مسیر سبز گمرکی، ناظر به ساده شدن فرایندهای گمرکی برای کالاهای هدفگذاری شده است. این کالاها نیازی به بازرسی و تشریفات گمرکی ندارند و در صورت ارائه اسناد و نیز صحیح بودن اطلاعات مندرج در اظهارنامه و رسید پرداخت، کالا نیازی به ارزیابی فیزیکی نخواهد داشت. همچنین در این طرح، باید به اطمینان بخشی برای تامین ارز واردات مواد اولیه اشاره کرد که می تواند ریسک تولید را برای صنعتگران کاهش دهد.
گازوئیل بیشتری به واحدهای تولیدی تخصیص می یابد
«شیخ» به بازنگری و افزایش سهمیه بندی گازوئیل واحدهای تولیدی مطابق با برنامه تولید 1404 پرداخته و گفته است: سهمیه بیشتری از طریق سامانه سدف برای درخواست کنندگان در استان های مختلف درنظر گرفته شده است. همچنین تامین نیاز ارزی و ریالی واحدهای متقاضی خرید دیزل ژنراتور، تولید حداکثری مواد اولیه در زنجیره تولید توسط صنایع مادر( پتروشیمی، فولادی، مس، آلومینیوم و ...) از جمله موارد مهم حمایتی در بسته جبران تولید است.
آماده باش صنایع برای تولید در 3 شیفت
معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت از پرداخت های متناسب دستمزد به کارگران خبر داد و گفت: کارفرمایان در کارگاه ها و بنگاه های تولید برای فعالیت مستمر واحدها در روزهای تعطیل و عادی دستمزدهای خوبی به نیروی انسانی پرداخت می کنند که انگیزه تولید داشته باشند.وی بیان کرد: تولید مستمر و فعال کردن حداکثر ظرفیت تولید تا سه شیفت کاری توسط واحدهای تولیدی در چهار ماه فراهم شده است و از تولیدکنندگان حمایت می شود.
چالش دستمزد پیش روی طرح دولت
اگرچه طرح وزارت صمت در صورت تصویب را می توان گام مهمی برای خروج ولو مقطعی تولیدکنندگان از رکود دانست، با این حال، به نظر می رسد یکی از الزامات آن، تعیین تکلیف هر چه سریعتر مزد کارگران در سال آینده است. به خصوص این که برخی محاسبات نشان می دهد سبد معیشت یک خانوار کارگری به 30 میلیون تومان در ماه رسیده، اما در صورتی که حداقل مزد تنها به میزان تورم افزایش یابد، به دلیل عقب ماندگی در سال های اخیر، این رقم تنها نیمی از سبد معیشت کارگران را پوشش خواهد داد.
http://www.Fars-Online.ir/fa/News/922422/طرح-دولت-برای-حمایت-از-صنایع؛-تنفس-در-هزینه-ها،-تولید-در-3-شیفت