پیام فارس
سبزی گران و گوشت ارزان شد؛ تورم سفره خانوار در دی ماه به چند رسید؟
پنجشنبه 4 بهمن 1403 - 17:04:43
پیام فارس - اکو ایران /در دی ماه سال جاری، تورم سبزی و حبوبات به بالای 12 درصد رسیده در حالی که تورم گوشت و مرغ منفی شده است.
نرخ تورم در ایران همچنان به عنوان یکی از بحران‌های اقتصادی اصلی کشور، توجه کارشناسان و افکار عمومی را به خود جلب کرده است. بر اساس آخرین داده‌های منتشرشده از مرکز آمار، نرخ تورم در دی ماه افزایش یافته و به مرز 3 درصد رسیده و رکورد یک ساله خود را شکسته است. این افزایش که بیشتر از سمت اقلام خوراکی بوده، نه تنها فشار بر معیشت خانوارها را تشدید می‌کند، بلکه چالش‌های جدیدی را برای بخش‌های تولیدی و تجاری کشور به همراه دارد چرا که با افزایش مداوم قیمت‌ها و ثابت ماندن سطح دستمزدها، قدرت خرید کاهش می‌یابد، مسئله‌ای که زنگ خطری جدی برای سمت تولید اقتصاد است.
جزئیات گزارش مرکز آمار حکایت از آن دارد که تورم برخی از اقلام خوراکی تا 12 درصد هم جهش کرده است. همچنین، تنها تورم 3 گروه کالایی نسبت به آذر ماه کاهش یافته و سایر گروه‌ها با افزایش تورم روبرو بوده‌اند.

پیام فارس


تصویر قیمت‌ها در دی 1403
طبق اعلام مرکز آمار، تورم ماهانه در دی ماه امسال 2.9 درصد بوده در حالی که در آذر ماه 2 درصد بوده است. بنابراین، تورم ماهانه نسبت به آذر افزایش یافته است. در حالی که برخی از کارشناسان عقیده دارند کنترل تورم ماهانه در کانال 2 درصد به مهار این شاخص در بلندمدت کمک می‌کند، گروه دیگری بر این باوراند که کانال 2 درصد برای تورم ماهانه همچنان بالا محسوب می‌شود. محاسبات نشان می‌دهد که اگر سطح قیمت‌ سبد مصرف‌کننده از ابتدای امسال در هر ماه به طور میانگین 2 درصد رشد می‌کرد، تا انتهای دی ماه قیمت‌ها حداقل 24 درصد افزایش یافته بود. به عبارت دیگر، همین تورم 2 درصدی در طی 10 ماه می‌تواند تورمی 24 درصدی به سفره خانوار تحمیل کند. از این رو، برای مهار بلندمدت تورم نیاز است تا تورم ماهانه در سطوحی به مراتب کمتر از 2 درصد نوسان کند.
جزئیات گزارش مرکز آمار حکایت از آن دارد که تورم دی ماه بیشتر متاثر از افزایش قیمت کالاهای خوراکی بوده است. تورم ماهانه «خوراکی، آشامیدنی و دخانیات» در این ماه به 3.2 درصد رسیده در حالی که در ماه قبل از آن تنها 1.8 درصد بوده است. از میان تمام کالا و خدمات، بالاترین تورم ماهانه 12.5 درصد بوده که مربوط به «سبزی‌ها و حبوبات» می‌شود. رسانه‌ها اعلام کرده‌اند که در برخی مناطق قیمت سبزی از 85 هزار تومان عبور کرده است. همچنین یک کیلو سبزی خوردن شسته شده با قیمت 90 هزارتومان در بازار عرضه می‌شود. علاوه بر این نعنا، شنبلیله، تره، ریحان و ... با قیمت حدود 80 هزارتومان به فروش می‌رسد. درباره علت افزایش قیمت سبزیجات در زمستان اسدالله کارگر، رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی تهران، توضیح داده است: برای افزایش قیمت سبزیجات چند علت اصلی وجود دارد که هر یک از این دلایل مکمل یک‌دیگر هستند. بسیاری از سبزیجات مورد نیاز بازار از مناطق جنوبی کشور تأمین می‌شوند. با توجه به اینکه مسافت حمل‌ونقل این کالاها طولاتی است، این شرایط بر قیمت تمام‌شده کالاها تأثیر داشتند.
البته، به نظر می‌رسد افزایش قیمت سبزیجات بیشتر تحت تاثیر عوامل آب‌وهوایی و کاهش تولید بالا رفته باشد چرا که مسئله‌ای مثل مسافت حمل‌ونقل، عامل ثابتی بوده که در ماه‌های گذشته نیز به همان شکل وجود داشته و تغییری در آن ایجاد نشده که منجر به افزایش قیمت سبزی شود. 
بعد از سبزیجات، بالاترین تورم ماهانه 4.1 درصد و مربوط به میوه و خشکبار بوده است. چای، قهوه و کاکائو نیز با ثبت نرخ 4 درصدی، در جایگاه سوم از نظر تورم ماهانه بالا قرار گرفته‌اند. این نرخ، بالاترین سطح این شاخص از انتهای تیر 1402 به بعد است. 
روغن‌ها و چربی‌ها نیز تورم 3.1 درصدی به ثبت رسانده‌اند که رکوردی حداقل 2 ساله به حساب می‌آید. آخرین باری که تورم این اقلام به نزدیک این سطح رسیده بود به تیر 1401 باز می‌گردد. نکته جالب توجه این است که روغن و چربی‌ها در برخی ماه‌های امسال حتی شاهد تورم منفی بوده‌اند اما در دو ماه آذر و دی، روند افزایش قیمت آن‌ها شروع شده است. در این میان، گوشت قرمز، سفید و فرآورده‌های گوشتی با تورم منفی 1.4 درصدی روبرو بوده‌اند که خبر از کاهش قیمت این اقلام می‌دهد.
از میان اقلام غیرخوراکی، همچنان تورم مسکن، سوخت و انرژی بالا و برابر با 2.9 درصد است. ارتباطات، مبلمان و لوازم خانگی نیز تورم 3 درصدی ثبت کرده‌اند. تورم همه این موارد نسبت به آذر افزایش یافته است.

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/908636/سبزی-گران-و-گوشت-ارزان-شد؛-تورم-سفره-خانوار-در-دی-ماه-به-چند-رسید؟
بستن   چاپ