پیام فارس - صبح نو /متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ثمانه اکوان، کارشناس مسائل آمریکا در گفتوگو با «صبح نو» در خصوص بازتاب سیاستهای اعلامی ترامپ اظهارکرد: «مسأله مهاجرت به احتمال زیاد یکی از چالشهای گستردهای است که آمریکا بهویژه مردم این کشور، با سیستم حکومتی خواهند داشت. از جمله فرمانهایی که قرار است در روز اول توسط دولت ترامپ امضا شود، میتوان به اعزام پلیس مهاجرت (ICE) به ایالتهای مرزی آمریکا اشاره کرد. این ایالتها عمدتا در جنوب کشور مانند تگزاس و کالیفرنیا قرار دارند. هدف این اقدام بازداشت و اخراج تمام مهاجران غیرقانونی است.»
مهاجرت؛ یکی از چالشهای بزرگ آمریکا
وی افزود: «این سیاست در دوره گذشته، از زمان ترامپ و حتی اوایل دوره بایدن اجرا و موجب ایجاد هرجومرج و آشوبهای بزرگی شد. مشکلات بسیاری برای مردم ایجاد شد؛ بهگونهای که بسیاری از خانوادهها که همراه با فرزندان خود آمده بودند، از هم جدا شدند. برخی از این کودکان والدین یا اقامت قانونی نداشتند که این امر منجر به مشکلات فراوان و جدایی خانوادهها شد.»
ممنوعیت ورود مسلمانان؛ بحرانی قدیمی با شدتی بیشتر
کارشناس مسائل آمریکا تصریح کرد: «در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ، سیاست ممنوعیت ورود مسلمانان به آمریکا نیز اجرا شد که باعث ایجاد بحرانهایی در فرودگاهها گردید. در آن زمان، شاهد درگیریهای بسیاری بودیم. مردم تظاهرات و راهپیماییهایی را ترتیب دادند تا جلوی این اقدامات را بگیرند. به نظر میرسد اینبار این سیاستها با جدیت بیشتری اجرایی خواهند شد. احتمالا تنشهایی در بازداشتها و ممانعت از ورود مسلمانان ایجاد خواهد شد.»
پایان جنگ اوکراین؛ وعدهای که به تعویق افتاد
اکوان اضافه کرد: «موارد دیگری نیز وجود دارد که ترامپ خود به آنها اشاره کرده؛ اما مشخص نیست این موارد در روز اول اجرایی میشوند یا نه. یکی از این موارد پایان دادن به جنگ اوکراین است. ترامپ در دوره ریاستجمهوری خود، بهعنوان رئیسجمهور منتخب، اقدامات زیادی برای پایان دادن به جنگهایی همچون ماجرای غزه انجام داد. هدف او این بود که جنگ اوکراین بهگونهای مدیریت شود که با آغاز دوره دوم ریاستجمهوریاش، جنگ به پایان رسیده باشد یا حداقل در روزهای اول و دوم این دوره به اتمام برسد.» وی خاطرنشان کرد: «بااینحال، با توجه به صحبتها و مسائل مرتبط با منافع ملی آمریکا، این موضوع به تعویق افتاده است. ترامپ اشاره کرده که شاید در روزهای ابتدایی امکان اجرایی کردن این برنامه وجود نداشته باشد و نیاز به کار بیشتری دارد. محور دیگری که مطرح شده، مسأله تعرفههای وارداتی است. در دوره اول ترامپ، اعمال تعرفهها باعث درگیریهای اقتصادی میان آمریکا، مکزیک و کانادا شد. در مورد چین نیز تنشهای تجاری از همان زمان مشخص شدن نتیجه انتخابات آغاز شد. ترامپ در دوره اول محدودیتهایی را بر شرکتهای چینی اعمال کرد. بهعنوان مثال، صادرات تجهیزات مرتبط با هوش مصنوعی به چین را محدود کرد.»
تعرفههای تجاری و تنش با چین
کارشناس مسائل آمریکا اظهارکرد: «از سوی دیگر، چین برخی از شرکتهای آمریکایی تولیدکننده اسلحه را از صادرات منع کرد. در دوران بایدن نیز این محدودیتها ادامه داشت و آمریکا ارسال تراشههای مرتبط با فناوریهای نوین به چین را محدود کرد. به نظر میرسد که این اقدامات در دوره ترامپ نیز ادامه یابد. چین این محدودیتها را پذیرفته؛ اما به دنبال اقدامات تلافیجویانه است.»
اکوان گفت: «یکی از مسائل مهم دیگر، نگرانی متحدان آمریکا از سیاستهای ترامپ است. کشورهایی مانند کانادا، مکزیک و اعضای اتحادیه اروپا از اقدامات احتمالی ترامپ بیمناک هستند و تلاش میکنند با گفتوگو و مذاکره با دولت ترامپ، او را از اجرای برخی سیاستها منصرف کنند. بااینحال، ترامپ در تصمیمات خود قاطع است. احتمال زیادی وجود دارد که مرزها بسته و مهاجران غیرقانونی اخراج شوند.» وی گفت: «موضوع دیگر عفو متهمان شورش 6 ژانویه است. ترامپ معتقد است این افراد به دلیل اعتراض به نتایج انتخابات که آن را «تقلبی» میدانستند، بازداشت شدهاند و باید آزاد شوند. این عفو شامل بسیاری از نزدیکان ترامپ نیز میشود که در این ماجرا نقش داشتهاند. در حال حاضر افرادی مانند استیون جولیانی (وکیل ترامپ) و تعدادی دیگر از متهمان، همچنان در دادگاه حاضر میشوند و در تلاش برای رسیدن به توافق با شاکیان خود هستند.»
نگرانی متحدان آمریکا از سیاستهای ترامپ
کارشناس مسائل آمریکا یادآور شد: «ترامپ احتمالا فرمان اجرایی عفو کامل را برای این افراد صادر خواهد کرد. همچنین به مسأله شکایت اتحادیه کارمندان بخش انتخابات که از این افراد شکایت کرده بودند نیز ورود پیدا خواهد کرد.» اکوان افزود: «یکی دیگر از نکات مهم، تأثیر استقرار دوباره ترامپ در کاخ سفید بر معادلات بینالمللی است. با توجه به سیاستها و کابینهای که انتخاب کرده، این تأثیر در چند محور قابل بررسی است. ترامپ از همان ابتدا مشخص کرده که چه اقداماتی را در نظر دارد.»
بحران افول آمریکا
وی تصریح کرد: «در حوزه سیاست داخلی صحبتهای بسیاری شده است؛ اما در حوزه سیاست خارجی، مهمترین مسأله برای دولت ترامپ مقابله با افول جایگاه آمریکا است. بسیاری از دولتمردان آمریکایی این افول را پذیرفتهاند؛ اما درباره ماهیت آن اختلاف نظر وجود دارد. برخی معتقدند این افول ماهیتی نظامی و دیپلماتیک دارد، به این معنا که آمریکا جایگاه دیپلماتیک و نظامی پیشین خود را از دست داده است. برخی دیگر مانند ترامپ معتقدند این افول ماهیتی اقتصادی دارد. در نتیجه اولین هدف ترامپ برای مقابله، چین خواهد بود. به همین دلیل، ترامپ کمترین اهمیت را به مسائل خاورمیانه یا غرب آسیا میدهد. او این منطقه را در معادلات خود چندان مهم نمیداند.» کارشناس مسائل آمریکا اضافه کرد: «یکی دیگر از اولویتهای ترامپ، جلوگیری از ارسال فناوریهای نوین به چین و کنترل رقابت فناوری با این کشور است. بسیاری از مسائل جهانی بهویژه در منطقه غرب آسیا، در نگاه ترامپ اهمیت زیادی ندارد و او تلاش میکند این مسائل را تا حد ممکن حلوفصل کند.» وی اظهارکرد: «در مورد ایران، سیاست ترامپ احتمالا تغییر چندانی نخواهد کرد. او به دنبال افزایش فشار حداکثری بر ایران است. هرچند که چراغ سبزی برای مذاکره با ایران نشان داده شده، ولی هدف او بیشتر تسلیم کامل ایران در موضوعات حساس است. ترامپ در دوره اول نیز اعلام کرده بود که میخواهد با ایران در شرایط برابر مذاکره کند؛ اما باید دید که در نهایت چه اتفاقی خواهد افتاد.»
http://www.Fars-Online.ir/fa/News/906895/چالشهای-ترامپ؛-از-مهاجرت-تا-جنگ-اوکراین