پیام فارس - تجارت نیوز / تولیدکنندگان صنعت کیف و کفش روز گذشته نسبت به تأمین نرخ ارز و مشکلات ایحادشده در تأمین مواد اولیه اعتراض خود را اعلام کردند. حال باید دید که سایر مشکلات این حوزه چیست و چه سرنوشتی در انتظار این صنعت است.
به گزارش تجارت نیوز، صنعت تولید کیف و کفش ایران به دلیل قدمت طولانی، از ظرفیتهای خوبی برای صادرات و اشتغالزایی برخوردار است و میتواند نقش بسزایی در اقتصاد کشور ایفا کند.
اما در سالهای اخیر، مشکلات مختلفی گریبانگیر صنعت کیف و کفش شده است. البته این روزها افزایش مستمر نرخ ارز و نگرانی تولیدکنندگان برای تأمین مواد اولیه هم به مشکلات قبلی فعالان این صنف افزوده شده و این شرایط باعث اعتراض تولیدکنندگان کفش در روز گذشته شده است.
حال سوال اینجاست که فعالان این صنف با چه چالشهایی مواجهاند و چه اقداماتی برای رفع این مشکلات صورت گرفته است؟
اعتراض تولیدکنندگان کفش به دلیل افزایش نرخ ارز
در روز گذشته اخباری مبنی بر اعتراض تولیدکنندگان کفش منتشر شده بود که حمیدرضا رستگار، رئیس اتاق اصناف تهران، درباره علت اعتراض فعالان این صنف در گفتوگو با ایلنا توضیح داد: تولیدکنندگان کفش به افزایش مستمر نرخ ارز اعتراض دارند. نرخ ارز از ابتدای سال تا به امروز جهش چشمگیری پیدا کرده و کالای تولیدی این صنف متأثر از نرخ ارز است.
این فعال صنفی همچنین اظهار کرد که تأثیر قیمت ارز خارجی بر قیمت تمامشده کالاها امری انکارناپذیر است. از طرفی این شرایط باعث متضرر شدن تولیدکنندگان میشود. در حال حاضر به خاطر وضعیت فعلی تولیدکنندگان هم در بلاتکلیفی قرار دارند زیرا این نگرانی وجود دارد که عرضه کالایی که مواد اولیه آن با نرخ ارز 81 هزارتومانی تهیه میشود، از قدرت خرید مردم خارج باشد. البته این نگرانی فقط محدود به حوزه تولید کفش نیست.
همچنین پیگیریهای تجارتنیوز حاکی از آن است که اتحادیههای مربوطه با فرمانداری به تفاهم و توافق رسیدهاند.
رشد 70 درصدی قاچاق کفش در دو سال اخیر
طبق اطلاعات منتشرشده از سوی اکوایران، چندی پیش جواد شعبانزاده، رئیس کمیسیون صادرات کفش ایران، درباره دلیل رشد 70 درصدی قاچاق کفش توضیح داده بود.
به گفته این فعال بخش خصوصی، دلیل اصلی افزایش 70 درصدی قاچاق در این حوزه، اختلاف قیمت قابل توجه مواد اولیه داخلی و خارجی است. در واقع گران بودن مواد اولیه تولیدکنندگان را به سمت استفاده از مواد اولیه قاچاق و ارزانتر سوق داده است.
البته قاچاق میتواند ضربهای مهلک به این حوزه وارد کند چراکه پدیدههای نظیر قاچاق به دلیل مشکل در تأمین مواد اولیه منجر به کاهش تولید داخل و حتی تعطیلی بسیاری از کارگاههای تولیدی میشود.
این شرایط انگیزه تولیدکنندگان را برای تولید محصولات خوب و باکیفیت کاهش میدهد. همچنین به طور مستقیم بر کاهش اشتغال و حتی کاهش درآمد دولت تأثیرگذار است.
از طرفی چندی پیش، سیدمحمود موسوی، رئیس اتحادیه سراجان تهران، در گفتوگو با اقتصادآنلاین به موضوع تولید کیفوکفش توسط اتباع افغانستانی اشاره کرده بود. این فعال صنفی توضیح داد که در حال حاضر 80 درصد کیفهای زنانه را اتباع افغانستانی تولید میکنند. این افراد سالهاست در این صنف مشغول فعالیت هستند و تمام امور مرتبط با بنکداری، کارگری و باربری را خود انجام میدهند.
او درباره کیفیت تولید آنها هم گفت، هیچ یک از تولیدات آنها مجوز ندارند و همه این بنگاهها به صورت غیرقانونی مشغول فعالیت هستند.
کاهش انگیزه تولیدکنندگان و کاهش قدرت خرید مردم؛ 2 چالش حیاتی
مشکلاتی نظیر تحریمها علیه ایران، مشکلات ارزی، مشکل در تأمین مواد اولیه، مالیات، قاچاق و... از مشکلات اصلی این حوزه به شمار میروند که به عاملی برای اعتراض و کاهش انگیزه تولیدکنندگان تبدیل شدهاند. از طرفی این نگرانی در بین تولیدکنندگان هم وجود دارد که به دلیل افزایش چشمگیر نرخ ارز و مشکلات در تأمین مواد اولیه، قدرت خرید مردم کاهش یابد.
قطعاً چنین شرایطی بر کاهش قدرت خرید مردم تأثیر میگذارد و مردم نمیتوانند به کالای باکیفیت دسترسی پیدا کنند. در نتیجه تمام این مشکلات میتوانند بر کاهش صادرات، کاهش اشتغالزایی و حتی تعطیلی کسبوکارها تأثیرگذار باشند و بدین ترتیب آینده این صنعت در هالهای از ابهام قرار میگیرد.
راهکار چیست؟
در چنین شرایطی اول باید به درخواستها و نارضایتیهای فعالان این صنف بهدرستی رسیدگی و انتظارات تولیدکنندگان برآورده شود. همچنین باید یا نرخ ارز کنترل شود تا بتوان مواد اولیه باکیفیت تهیه کرد یا تسهیلاتی برای تأمین مواد اولیه در نظر گرفته شود.
علاوه بر این، دولت باید بر بازار نظارت داشته باشد و جلوی فعالیت غیرقانونی در این حوزه گرفته شود و قاچاق هم کنترل شود تا بدین ترتیب فعالان این صنف بتوانند با انگیزه به فعالیت خود ادامه دهند و کسبوکارها بیش از این دچار ضرر و زیان نشوند.
http://www.Fars-Online.ir/fa/News/895974/ماجرای-اعتراضات-تولیدکنندگان-کیف-و-کفش-چیست؟