پیام فارس
خوشا امشو که مهمون شماییم!
پنجشنبه 29 آذر 1403 - 14:01:09
پیام فارس - یلدا که می آید اکثر مردم از چند روز قبل تدارک می بینند و معمولا همه اعضای خانواده در خانه بزرگ ترها جمع می شوند تا این شب ایرانی و قشنگ را بگذارنند. با وجود گرانی ها و تاثیر مشکلات اقتصادی بر وضعیت دورهمی ها، اما در شیراز و دیگر مناطق فارس همچنان دورهم جمع شدن به بهانه های مختلف پابرجا است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
یلدا هم موقعیت مناسبی است که مردم شب نشینی داشته باشند و کنار هم گل بگویند و گل بشنوند.
اگر چه در این بین مشکلات اقتصادی هم در کمرنگ شدن دورهمی ها و مهمانی ها تاثیر بسزایی داشته است و به گفته عضو هیات علمی دانشگاه شیراز فشارهای اقتصادی برگزاری دورهمی ها را با مشکل مواجه می کند.
دکتر احسان حمیدی زاده در گفت و گو با «خبرجنوب» می گوید: تاثیر مسایل اقتصادی و فشارهای ناشی از آن بر کمتر شدن مهمانی های خانوادگی امری بدیهی و انکارناپذیر است؛ اما دورهمی ها در مناسبت های مختلف جزو سنت جدایی ناپذیر از فرهنگ مردم شیراز و فارس بوده و هست در همین باره معتقدم با وجود مشکلات اقتصادی آن را حفظ کرده اند.
این استاد بخش جامعه شناسی دانشگاه شیراز اضافه می کند: کلا باور دارم بحث دورهمی ها و مهمانی ها ریشه در یک مقوله فراتر، به اسم اهمیت پیدا کردن فراغت در زندگی مدرن معنا پیدا کرده است؛ یعنی در جامعه مدرن امروز فراغت نسبت به جامعه پیشا مدرن موضوعیت بیشتری پیدا کرده است.
دکتر حمیدی زاده می گوید: هر چه شما با نسل های مختلفی از جوانان و نوجوانان مواجه می شوید به ویژه متولدین دهه هشتاد به بعد، فراغت به لحاظ فرهنگی موضوعیت پیدا می کند و در سبک زندگی خانواده ها جایگاه قابل توجهی دارد.
این استاد جامعه شناسی دانشگاه شیراز بیان می دارد: بطوریکه خانواده ها حتی برای گذراندن اوقات فراغت پول کنار می گذارند و هزینه می کنند؛ ما در واقع با نسلی مواجه هستیم که فراغت برای آن ها تعریف شده، معنابخش و قابل توجیه است و بخشی از این فراغت را با کافه رفتن، غذا خوردن و خوراکی های مختلف می گذرانند.
این جامعه شناس و عضو هیات علمی دانشگاه شیراز در ادامه با اشاره به پر رنگ تر شدن شب یلدا در چند سال اخیر بین مردم کشور و از جمله فارس، عنوان می کند: معتقدم در سال های اخیر برنامه شب یلدا گسترش پیدا کرده و بیشتر از قبل به آن پرداخته شده است، بطوریکه در فضای مجازی هم این مقوله را بسیار پررنگ می بینیم و حتی عده ای تبلیغات شب یلدایی می کنند آموزش شیرینی می دهند و سفره آرایی و این قبیل را ...؛ علت هم این است که مردم نسبت به گذشته هر پدیده فرهنگی که بتواند اوقات فراغت را معنابخش کند به آن رو می آورند و باورم این است که دولت و حاکمیت هم در زمینه ترویج بیشتر شب یلدا همراهی کرده است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه باید برای اوقات فراغت نسلی که با آن مواجه ایم برنامه ریزی کرد، می گوید: اهمیت این مقوله برای نسل جدید بسیار زیاد است، به نحوی که فراغت معنابخشی گردیده و حتی می بینیم که به منظور افزایش اوقات فراغت از فرهنگ خارجی هم وام گیری می شود.
دکتر حمیدی زاده اضافه می کند: به طور کلی معتقدم که این جنس از مناسبت ها مانند شب یلدا و نورزو، غیر از اینکه بخشی از هویت ملی ایرانیان است به واسطه اهمیت پیدا کردن اوقات فراغت، در سبک زندگی مردم جایگاه ویژه ای پیدا کرده است. او با اشاره به ترویج زندگی شهرنشینی می گوید: با وجود زندگی های شهری، طبق مشاهدات شب یلدای 1402 و 3 140مطلقا با حال و هوای شب یلدای بیست سال پیش قابل مقایسه نیست و چند دهه قبل مردم برای این شب تدراک چندانی نمی دیدند و یلدا برای مردم تا این اندازه موضوعیت نداشته است.
دکتر حمیدی زاده اضافه می کند: در گذشته به یلدا مانند یک دورهمی ساده نگاه می کردند، اما اینکه مانند حالا به یک مناسبت مهم شبیه نوروز که مقدماتی دارد تبدیل شود، نبوده است. این تغییری جدی است که مردم برای معنابخش کردن اوقات فراغت خود تدارک دیده اند. در این خصوص (اوقات فراغت) از گنجینه تمدنی و فرهنگی خودمان بهره می برند؛ حتی در سال های اخیر نشان داده اند که اگر لازم باشد از فرهنگ های دیگر هم برای اینکه اوقات فراغت را به نوعی معنابخشی کنند الگوبرداری می نمایند، که می بایست جایگزین های مناسبی که نسل جدید هم بپسندد از فرهنگ خودمان در اختیار آن ها گذاشته شود.

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/891635/خوشا-امشو-که-مهمون-شماییم!
بستن   چاپ