پیام فارس - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
آیا نتانیاهو در مسیر برگزاری آتشبس سنگاندازی کرده است؟
مقامات تلآویو در حال تحقیق در مورد یک مقام غیرنظامی هستند که طی سال گذشته در دفتر بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسراییل مشغول به کار و همچنین مظنون به دریافت و افشای غیرقانونی اسناد محرمانه به رسانههاست. نیویورکتایمز با افشاگری در خصوص این مساله در گزارش خود آورده است که این اسناد برای پشتیبانی از دلایل نتانیاهو استفاده شده تا او بتواند شرایط جدید و سختگیرانهای را برای توافق آتشبس با حماس درست در میانه فشارهای شدید برای آزادسازی گروگانهای اسراییلی و نیز پایان دادن به جنگ در غزه ارایه دهد. به گزارش نیویورکتایمز، این پرونده موجب بروز تنشهایی در اسراییل شده است، جایی که منتقدان نتانیاهو او را به کارشکنی در رسیدن به توافق برای بازگشت گروگانها و طولانیتر کردن جنگ در غزه به دلایل سیاسی متهم کردهاند. همزمان اعضای کلیدی ائتلاف حاکم تهدید کردهاند که در صورت ارایه امتیازات به حماس، از کابینه خارج خواهند شد. روز یکشنبه، یک دادگاه اسراییلی بخشی از دستور ممنوعیت انتشار اطلاعات را لغو کرد و الیعزر فلدستاین که سال گذشته به عنوان سخنگو در دفتر نتانیاهو استخدام شده بود را به عنوان مظنون در این پرونده معرفی کرد. به گفته دادگاه، سه مظنون دیگر این پرونده اعضای ارتش و نهادهای امنیتی هستند که نام آنها بهطور عمومی اعلام نشده است.
نیویورکتایمز بر اساس گزارشهای خبری اسراییل و یک مقام اسراییلی که اجازه بحث درباره اطلاعات حساس از جمله این پرونده را نداشت، بر تحقیقات در باب پرونده حول محور انتشار و دستکاری اطلاعات واقعی و ادعایی در رسانههای خارجی متمرکز شده است. همزمان هفتهنامه کرونیکل مستقر در لندن گزارشی منتشر کرد و مدعی شد حماس قصد داشته گروگانهای اسراییلی را از غزه به مصر اعزام کند؛ البته این گزارش بلافاصله بعد از انتشار از دسترس خارج شد. گفتنی است نیویورکتایمز در ادامه مدعی یک سند محرمانه دیگر شده است که به روزنامه آلمانی بیلد درز کرده بود. این سند ادعایی نشان میداد حماس تلاش داشته تا افکار عمومی اسراییل را تحت تاثیر قرار دهد. نیویورکتایمز در ادامه گزارش ادعایی خود در این زمینه که این افشاگری چگونه رخ داده، آورده است که در تاریخ اول سپتامبر، ارتش اسراییل اعلام کرد که شش گروگان اسراییلی در تونلی در غزه پیدا شدهاند که پس از شلیکی مرگبار توسط این بازیگر کشته شده بودند. این خبر باعث شد اعتراضات گستردهای در میان مردم به راه بیفتد و موجی از خشم و اندوه ایجاد شود. حدود 100 نفر که در تاریخ 7 اکتبر 2023 توسط حماس اسیر شده بودند، همچنان در غزه هستند. دستکم یکسوم از آنها توسط مقامات اسراییلی کشته شدهاند. در تاریخ 2 سپتامبر، در یک کنفرانس خبری تلویزیونی نتانیاهو دلایل خود را برای شرط جدید در توافق آتشبس با حماس ارایه داد: آن شرط این بود که اسراییل باید حضور دایمی در کریدور فیلادلفی، نوار زمینی در امتداد مرز غزه با مصر داشته باشد. نتانیاهو همچنین مدعی شد بدون حضور نظامیان اسراییلی در این کریدور، حماس میتواند گروگانها را از مرز به صحرای سینای مصر و از آنجا به یمن منتقل کند.
به گزارش نیویورکتایمز، نتانیاهو همچنین در ادامه یک سند دستنویس ادعایی به زبان عربی را نمایش داد که به گفته او این سند دستنویس اعضای حماس بوده و توسط سربازان اسراییلی در ژانویه در یک مقر فرماندهی زیرزمینی در غزه پیدا شده بود. این سند شامل دستورالعملهایی برای افزایش فشار روانی بر اسراییل و ایجاد شک و تردید نسبت به روایتهای اسراییل بود که مدعی بود عملیات زمینی این رژیم در غزه به آزادی گروگانها کمک خواهد کرد. نتانیاهو در ادامه مدعی شد که این سند نشاندهنده استراتژی حماس برای ایجاد تفرقه در اسراییل است و اشاره کرد که اعتراضات مردمی علیه کابینه او به نفع حماس است. اما این افشاگریها چه زمانی اتفاق افتاد؟ نیویورکتایمز پاسخ میدهد که در تاریخ 5 سپتامبر، کمی پس از کنفرانس خبری نخست وزیر اسراییل هفتهنامه کرونیکل که یک روزنامه محلی بریتانیایی است، گزارشی از یک روزنامهنگار مستقل منتشر کرد. الون پری که نام این روزنامهنگار است، ادعا کرده اسنادی از دستگاه اطلاعاتی اسراییل به دست آورده که نشان میدهد یحیی سنوار رهبر حماس در حال آمادهسازی برای خروج از غزه از طریق کریدور فیلادلفیاست و قصد داشته گروگانهای اسراییلی را نیز با خود ببرد. این گزارش ادعایی به اطلاعاتی استناد کرده که در روز پیدا شدن اجساد شش گروگان کشف شده بود، به دست آمده بود.
سخنگوی ارشد ارتش اسراییل در پاسخ به سوالی درباره گزارش منتشر شده در هفتهنامه کرونیکل، مدعی داشت که او از وجود چنین اطلاعات یا طرحی توسط سنوار بیاطلاع است. در تاریخ 6 سپتامبر، یک روز پس از انتشار مقاله در کرونیکل، روزنامه بیلد نیز مقالهای ادعایی منتشر کرد که به گفته آنها بر اساس سندی که در دست حماس بود، مدعی شد که حماس عجلهای برای دستیابی به توافق یا پایان دادن به جنگ ندارد. برخی پیامها مشابه نکاتی بود که نتانیاهو در کنفرانس خبری خود مطرح کرده بود. در ادامه ارتش اسراییل روز دوشنبه بیانیهای صادر کرد و مدعی شد به نظر میرسد سندی که در مقاله بیلد آمده، حدود پنج ماه پیش پیدا شده و «به عنوان توصیهای توسط اعضای ردههای میانی حماس نوشته شده، نه توسط سنوار». ارتش این رژیم در ادامه مدعی شد که این سند حاوی اطلاعات مشابهی با اسناد قبلی است و ادعا کرد: «درز این سند یک تخلف جدی محسوب میشود.» به ادعای نیویورکتایمز منتقدان اما میگویند به نظر میرسد افشای این اطلاعات ادعایی بخشی از یک کارزار اطلاعات نادرست توسط نتانیاهو یا حامیانش بوده که با هدف کاهش حمایتها از کارزار آزادی گروگانها و تاثیرگذاری بر افکار عمومی اسراییل به نفع مواضع مذاکره نخستوزیر انجام شده است.
نیویورکتایمز در ادامه گزارش خود در این زمینه آورده است که نتانیاهو در مورد این اتهامات مورد بازجویی قرار نگرفته و دفتر او نیز هرگونه افشای اطلاعات را رد کرده است. گفتنی است بسیاری از جزییات این پرونده به دلیل دستور منع انتشار اطلاعات همچنان مبهم باقی مانده است. دفتر نخست وزیر اسراییل روز جمعه در یکی از اولین بیانیههای ادعایی خود درباره این ماجرا مدعی شد که هیچ مقامی از دفتر او بازجویی یا بازداشت نشده است. روز شنبه، دفتر نتانیاهو روایت متفاوتی ارایه داد و گفت: مظنون مورد نظر که بعدا به عنوان آقای فلدستاین معرفی شد هرگز در بحثهای امنیتی شرکت نداشته و اطلاعات محرمانهای را دریافت نکرده است. دفتر نتانیاهو همچنین مقامات را به انجام تحقیقات گزینشی متهم و استدلال کرد که گزارشهای متعددی بر اساس اطلاعات درز کرده در طول جنگ منتشر شده بدون اینکه پیامدی داشته باشد. همچنین این تحقیقات نیز «تهاجمی و جانبدارانه» توصیف شد. به ادعای نیویورکتایمز در اولین تایید رسمی از نقض امنیتی مشکوک، یک دادگاه در مرکز اسراییل روز جمعه بهطور جزیی دستور منع انتشار اطلاعات در این پرونده را لغو کرد. این حکم دادگاه بیان میکرد که چندین نفر به عنوان بخشی از یک تحقیق مشترک توسط سازمان اطلاعات داخلی شین بت، پلیس اسراییل و ارتش بازداشت شدهاند. قاضی این دادگاه گفت که آنها به خاطر «نقض امنیتی به دلیل انتقال غیرقانونی اطلاعات محرمانه» و همچنین قرار دادن اطلاعات و منابع حساس در معرض خطر و آسیب به شانس دستیابی به اهداف جنگ در غزه مشکوک هستند. در حکم بعدی که در روز یکشنبه اجازه انتشار نام آقای فلدستاین را میداد، قاضی مشخص کرد که هدف جنگی که او به آن اشاره کرده، بازگرداندن گروگانها بوده است.
همزمان سانان طی گزارشی که در این راستا منتشر کرده، آورده: سایت یاییر لاپید، رهبر اپوزیسیون، روز یکشنبه دفتر نخستوزیر را به افشای «اسناد محرمانه جعلی» متهم کرد و گفت که این کار به منظور ممانعت از امکان توافق گروگانها و شکلدهی به یک عملیات تاثیرگذاری بر افکار عمومی علیه خانوادههای گروگانها انجام شده است. به گزارش سیانان، خانوادههای گروگانهای اسراییلی، نتانیاهو را به ممانعت مکرر از دستیابی به توافق با حماس متهم کردهاند و معتقدند که پایان جنگ غزه نتانیاهو را وادار به برگزاری انتخابات خواهد کرد. گفته میشود که نتانیاهو در گذشته توافقها را با خواستههای دقیقه نودی مختل کرده است که البته «بیبی» این موضوع را رد میکند. سخنگوی ارتش اسراییل نیز در یک کنفرانس خبری در تاریخ 10 سپتامبر به یک خبرنگار گفته است: «من نمیدانم اطلاعاتی که شما درباره یحیی سنوار و گروگانها در فیلادلفی ذکر کردید شامل چه مواردی است.» همزمان ارتش اسراییل طی بیانیهای مدعی شده این اطلاعات «اطلاعات جدیدی نیست» و چندین بار به تصمیمگیرندگان ارایه شده است، حتی قبل از اینکه سند مذکور پیدا شود. این بیانیه همچنین افزود که در حال تحقیق در مورد نشت سند است که «یک تخلف جدی» محسوب میشود.یاییر لاپید و بنی گانتز رهبران اپوزیسیون اسراییل که اوایل سال جاری از کابینه جنگی نتانیاهو کنارهگیری کردند از درز اطلاعات طبقهبندی شده به عنوان یک شکست در بالاترین سطح کابینه یاد کردهاند و گانتز نیز آن را یک «جرم ملی» خوانده است. سیانان در پایان گزارش خود به نقل از رهبران اپوزیسیون اسراییل آورده است: «تیم نتانیاهو در این موضوع مشکوک به نظر میرسند، چراکه ممکن است خودشان این اسناد محرمانه را منتشر کرده باشند و همچنین اسناد محرمانه جعلی دیگری تعریف کردهاند تا امکان توافق بر سر گروگانها را از بین ببرند.» لاپید همچنین در بیانیهای گفته است: «این ماجرا از دفتر نخستوزیر نشات گرفته و باید بررسی شود که آیا این اقدامات به دستور نتانیاهو بوده است یا خیر.»