پیام فارس -
ساسانیان سرزمین خود را ایرانشهر مینامیدند که میتوان آن را سرزمین ایرانیان ترجمه کرد.
بین سدههای سوم و هفتم میلادی، معنی ایرانی بودن به سبب فعل و انفعالات تاریخی و اجتماعی تغییرات مهمی کرد. در اوایل دوره ساسانی، منظور از ایرانی یک زرتشتی ایرانیزبان بود، اما در قرن ششم میلادی ایرانی بودن به معنی داشتن فرهنگ ایرانی و آداب و رسوم ایرانی بود، مانند جشنگرفتن نوروز و مهرگان، پوشیدن و خوردن و نوشیدن مانند ایرانیان، که این امر تحقق یافت.
تمدن ایرانیِ مردم ایرانشهر پس از دوره ساسانی نیز ادامه یافت و نام ایران به مثابۀ یک ایده و سرزمین تا امروز با ما مانده است و ما تا حدودی این را وامدار فرهنگ ساسانیان هستیم.»
مترجم نیز در مقدمه خود نوشته است: «با وجود آنکه هر یک از این مقالات پژوهشی مستقل در خصوص جنبههایی بخصوص از تاریخ و فرهنگ ایرانشهر در عصر ساسانی است، مقالات به گونهای انتخاب و چینش شدهاند که روندی منطقی را به خواننده عرضه کند، یعنی از ابتدای شکلگیری شاهنشاهی ساسانی توسط اردشیر بابکان در نیمه نخست سده سوم میلادی تا فروپاشی حاکمیت خاندان ساسانی در نیمه سده هفتم میلادی و سپس تداوم برخی سنتهای اداری و فرهنگی ایران ساسانی در سدههای میانی. مطالب مندرج و در مقالات بهگونهای است که خواننده علاقهمند به تاریخ ایران ساسانی بهراحتی میتواند استفاده کند و در عین حال مرجعی معتبر و قابل استناد برای پژوهشگران دانشگاهی در این حوزه مطالعاتی خواهد بود.
مقالات این مجموعه را از حیث محتوایی میتوان به چهار دسته تقسیم کرد: دسته نخست مقالات مرتبط با برآمدن ساسانیان و استقرار حاکمیت خاندان ساسانی به جای شاهنشاهی اشکانی؛ دسته دوم مقالات مرتبط با پیوندهای سیاسی و تجاری میان ساسانیان و همسایگانش؛ دسته سوم مقالات مرتبط با تاریخ و فرهنگ دوره میانی ساسانی از سدههای پنجم و ششم میلادی؛ دسته چهارم مقالات مرتبط با دوره اخیر ساسانی از سلطنت خسروپرویز تا سقوط خاندان ساسانی در زمان یزدگرد سوم و برآمدن حکومتهای اسلامی در منطقه است.
«ایرانشهر: تاریخ و تمدن ساسانی» نوشته تورج دریایی در 296 صفحه با شمارگان 1100 نسخه و قیمت 350 هزار تومان در نشر ققنوس منتشر شده است.
منبع: خبرگزاری ایسنا