پیام فارس

آخرين مطالب

در شیرین‌سازی آب دریا معایب یا مزایا کدام بیشتر است؟! اجتماعي

در شیرین‌سازی آب دریا معایب یا مزایا کدام بیشتر است؟!
  بزرگنمايي:

پیام فارس - مخاطب 24- آب- «جیمز لال» نویسنده کتاب «فرهنگ در عصر ارتباطات» در سال 2000 میلادی است که با کمک چند متخصص در حوزه‌های مختلف، سیر تکامل فرهنگ تا پایان قرن بیستم را به تصویر کشیده و نکات بسیار ارزنده‌ای برای خواننده نمایان می‌کند. در بخش‌هایی از این کتاب آمده که «فرهنگ» [در معنای عام]بشری در دوران نخست در جنگ با طبیعت و چیرگی با آن شکل گرفت و از آنجا که این چیرگی طبیعت بر بشر تا دوران مدرن هم ادامه داشته، از این‌رو نه تنها مهار بلکه تسلط بر طبیعت -به دلیل شکست تاریخی که بشر در مقابل طبیعت داشته- یکی از افتخارات بزرگی است که انسان آن را به نام خود ثبت کرده و به آن می‌بالد.
این افتخارات که با رشد فزاینده فناوری همراه بود، به مدت سه قرن یعنی از ابتدای انقلاب صنعتی در قرن 18 تا پایان قرن بیستم، مزایای بسیار زیادی برای جامعه بشری داشت که نمی‌توان آن را اغماض کرد، اما به آرامی و از اواخر سده بیستم، نشانه‌های بی‌شماری از دستکاری بشر بر طبیعت هویدا و هر چه به دوران کنونی نزدیک‌تر شدیم این نشانه‌ها به واقعیت‌های جدایی‌ناپذیر زندگی اجتماعی تبدیل شد؛ واقعیت‌هایی که تغییر اقلیم، خشکسالی، آلودگی هوا، منابع آبی و ... همه مصادیقی از همان فرهنگ تقابل و تسلط انسان بر طبیعت است که متاسفانه امروز در کشور ما هم به میزان زیادی قابل مشاهده است.
تخریب بی‌اندازه و بدون محاسبات لازم در کوهستان به بهانه استخراج معادن، تخریب جنگل‌ها و از بین بردن گونه‌های گیاهی و جانوری به بهانه‌های مختلف، طرح استفاده از منابع آب زیرزمینی و این اواخر، طرح‌های انتقال آب دریا به مناطق کویری و مرکزی، مثال‌هایی از این دست هستند که به گفته کارشناسان اگر با همین سرعت ادامه پیدا کنند، در آینده نه چندان دور ایران به کشوری غیرقابل سکونت بدل خواهد شد.
بیشتر بخوانید

پیام فارس

یک درخت، شگفتی محیط زیست دریایی
شیرین کردن آب دریا و انتقال آن از چه زمانی آغاز شد؟
به لحاظ تاریخی استفاده از آب شیرین‌کن به قرن چهارم پیش از میلاد باز می‌گردد که ارسطو فرآیند تقطیر را به عنوان روشی برای شیرین‌سازی آب دریا معرفی کرد و مدارکی نیز درباره کاربرد این روش به وسیله دریانوردان در حدود 2000 سال قبل وجود دارد، اما سال‌ها بعد و با توسعه ماشین‌های بخار و پیشرفت فناوری تقطیر، استفاده از این روش گسترش یافت؛ به طوری که در دهه 1940 میلادی بیشتر کشتی‌های اقیانوس پیما و همچنین در مناطق جنگی برای تولید آب شرب استفاده می‌شد. با همه اینها دستگاه آب شیرین کن به طور رسمی از سال‌های 1950 با توسعه فرآیند تبخیر ناگهانی چند مرحله‌ایی (MSF) معرفی شد. دانشمندان با انجام تحقیقات در دهه 1960 میلادی توانستند روش تقطیر چند مرحله‌ای (MED) را معرفی کنند که با استناد به آمار منتشر شده تا سال 1990 بالغ بر 8 میلیون مترمکعب در روز آب شیرین تولید کرده است.
در طول این سال‌ها فرآیند جدید آب شیرین‌کن مورد توجه قرار گرفت و آن استفاده از غشا‌های نیمه تراوا به منظور نمک‌زدایی از آب بود. این فرآیند تحت عنوان اسمز معکوس (R.O) شناخته شد و دارای فواید بالقوه فراوانی در مقایسه با تقطیر بود و امروزه در بیشتر موارد از این روش استفاده می‌کنند که این موضوع با توجه به افزایش قیمت آب و مشخص شدن ارزش واقعی آن، تعداد زیادی از کشور‌ها را برای استفاده از این روش ترغیب کرده است.
چنانچه امروزه بزرگترین کارخانه شیرین‌سازی آب دریا با فناوری پیشرفته در حاشیه جنوبی خلیج فارس و در امارات متحده عربی در حال بهره‌برداری است و تقریباً با همین وضعیت در کشور عربستان برای نیاز روزمره به آب شیرین در حال استفاده از آب‌های خلیج فارس است.
استفاده از آب شیرین‌کن‌ها مشکلات زیست-محیطی زیادی دارد
میزان استفاده از آب‌شیرین کن در 2 کشور عربستان و امارات نیز بیش از 578 میلیون لیتر به صورت روزانه است که در نگاه نخست می‌تواند مطابق با همان نتایج کتاب جیمز لال، حس تحسین را برای مخاطبان ایجاد کند، اما باید گفت این تمام ماجرا نیست و روی دیگر سکه نتایج بهره‌برداری از این روش است.
فعالیت‌های نمک‌زدایی ممکن است به افزایش غیرقابل اغماض شوری در درازمدت و در سطح حوضه خلیج‌فارس منجر شود که می‌تواند اثرات مخرب گسترده‌ای بر اکوسیستم‌های دریایی خلیج‌فارس داشته باشد و همچنین بر خود فعالیت‌های نمک‌زدایی تاثیر بگذارد. تولید سالانه آب شیرین نمک‌زدایی شده در حال حاضر حدود 2 درصد از تبخیر خالص سالانه از خلیج‌فارس است. پیش‌بینی‌ها تا سال 2050 این مقدار را به هشت درصد می‌رساند که به این احتمال منجر می‌شود که در اواخر نیمه دوم قرن، تولید آب شیرین‌شده ممکن است از 10 درصد تبخیر خالص فراتر برود؛ مقداری که با نوسانات سالانه در تبخیر خالص قابل مقایسه است.
براساس گزارش تجارت فردا، از نشریه Scientific Report فعالیت شدید کشور‌های عربی در زمینه نمک‌زدایی از آب دریا، نگرانی‌هایی را ایجاد کرده و هشدار داده که رهاسازی شورابه حاصل از نمک‌زدایی، اثرات مخرب گسترده‌ای بر محیط زیست دریاییِ خلیج‌فارس دارد، به طوری که حتی انسان‌ها هم در امان نخواهند بود. امارات، عربستان، کویت و قطر چهار کشوری هستند که تا سال 2030 سالانه 12 میلیارد مترمکعب آب خلیج فارس، معادل کل مصرف آب شرب و صنعت یک سال مردم ایران را نمک‌زدایی کرده و شورابه آن را به دریا می‌ریزند و عربستان سعودی و امارات متحده عربی بزرگ‌ترین مشارکت‌کنندگان در فعالیت‌های نمک‌زدایی در منطقه هستند.
هم‌اکنون خط ساحلی خلیج فارس بین پنج کشور مشترک است که بسیاری از آنها در 30 سال گذشته توسعه اقتصادی سریعی را با رشد چشمگیر جمعیت و شهرنشینی تجربه کرده‌اند. در بین این کشور‌ها هم تنها ایران و عراق می‌توانند برای نیاز‌های آب شیرین خود به آبراهه‌های طبیعی (رودخانه‌ها و کوه‌ها) متکی باشند. بنابراین، جای تعجب نیست که کشور‌های حاشیه جنوبی خلیج فارس از اولین پذیرندگان فناوری‌های نمک‌زدایی بوده و امروز بخش اعظم آب شیرین مورد استفاده در منطقه خلیج فارس را تامین کنند. این وضعیت به حدی جدی است که تا امروز، 45 درصد از تولید جهانی آب شیرین‌کن در خلیج فارس متمرکز شده و این منطقه میزبان بزرگ‌ترین مجتمع‌های آب شیرین‌کن در جهان است.
این حجم از آب که قرار است توسط دستگاه‌ها، شیرین شده و به بهره‌برداری برسند، دارای پسماند‌های زیادی مانند شورابه‌ها و مواد شیمیایی متعددی است که متاسفانه در بیشتر موارد به دریا باز می‌گردد. تحقیقات نشان داده که به ازای هر گالن آب شیرین تولید شده در خلیج فارس، به طور متوسط 5.1 گالن آب‌نمک در اقیانوس آزاد می‌شود.
در نتیجه چنین وضعیتی میزان شوری آب بالا رفته و به تناسب آن دمای آب نیز افزایش می‌یابد. چنانچه پژوهش‌ها نشان می‌دهد اگر اقدام فوری برای مقابله با این آسیب انجام نشود، نمک‌زدایی در ترکیب با تغییرات اقلیمی، دمای آب ساحلی خلیج فارس را تا سال 2050 حداقل پنج درجه فارنهایت در بیش از 50 درصد از منطقه افزایش می‌دهد.
در نتیجه چنین وضعیتی، اکوسیستم دریایی به شدت آسیب دیده سواحل مرجانی که به نوعی قلب تپنده خلیج فارس هستند با این میزان از شوری و دمای بالا، نابود و بسیاری از آبزیان ناچار به مهاجرت به سواحل شمالی یعنی ایران و یا محکوم به نابودی هستند.
اگر بر روی نقشه دقت کافی داشته باشیم، درخواهیم یافت که این پهنه آبی به صورت یک حوضچه بزرگ است که توسط تنگه هرمز به آب‌های آزاد راه دارد. تنگه باریک هرمز که به اقیانوس هند متصل است، آب‌های متراکم و شور را از قسمت عمیق‌تر هرمز خارج و آب‌های سطحی اقیانوس هند که سبک‌تر و تازه‌تر هستند، در سطوح کم‌عمق‌تر وارد می‌کند و در حال حاضر شرایط محیطی شدیدی را برای یک دریا ایجاد کرده که دمای آن در تابستان به 36 درجه سانتی‌گراد می‌رسد. بنابراین، این احتمال که فعالیت‌های نمک‌زدایی ممکن است به افزایش غیرقابل اغماض شوری در سطح حوضچه، همراه با اثرات بالقوه منفی زیست‌محیطی و اقتصادی منجر شود، باید به دقت مورد توجه قرار گیرد.
آیا تجربه امارات در حال رخ دادن در ایران است؟
به نظر می‌رسد آن‌چه که هم‌اکنون در امارات در حال رخ دادن است، برای ایران هم متصور است. چنانچه ساخت بزرگترین آب‌شیرین‌کن جهان در ایران در دولت سیزدهم کلید خورد تا طرح انتقال آب دریای عمان به استان‌های شرق کشور را انجام دهد. هم‌اکنون نیز تعداد 101 پروژه آب‌شیرین‌کن با ظرفیت 672 هزار و 400 مترمکعب در شبانه‌روز در کشور در حال بهره‌برداری است. آن‌گونه که برنامه‌های دولت هم نشان می‌دهد افق بلند برای توسعه آب شیرین‌کن‌ها در آب‌های ایران بسیار جدی است و از آن‌جا که روش شیرین کردن آب در کشور ما همچنان با روش‌های قدیمی دارای نتایج منفی است، از این‌رو تصور وضعیت سواحل کشور مشابه آن‌چه که در سواحل جنوبی خلیج فارس در حال رخ دادن هست، چندان دور از ذهن نیست.
این وضعیت در حالیست که به گفته «محمد درویش» فعال و پژوهشگر محیط زیست در گفت‌و‌گو با «تجارت‌نیوز»: در بندرعباس روزانه 150 هزار متر مکعب پساب یا فاضلاب خام وارد خلیج فارس شده و این فرایند حدود 30 سال است که ادامه دارد. مشابه همین اتفاق با اعداد مختلفی در میناب، بندر لنگه، پارسیان و برخی دیگر از شهر‌های استان هرمزگان رخ می‌دهد. مطابق گفته وی روزانه حداقل حدود 400 هزار مترمکعب آب خاکستری در سواحل طولانی هرمزگان به دریا می‌ریزد که در صورت تصفیه، منبعی اساسی برای تامین آب شیرین محسوب شده و می‌تواند کشور را به میزان زیادی از شیرین کردن آب با هزینه‌های ریالی و محیط‌زیستی هنگفت بکاهد.
البته نباید فراموش کرد که مخالفان دیدگاه‌های قابل انعطافی دارند. برای نمونه محمد درویش در میزگرد شبکه اینترنتی دانشگاه تهران گفته است که «کسی به صورت مطلق مخالف طرح‌های انتقال نمک‌زدایی و شیرین‌سازی آب در کشور نیست و نمی‌تواند باشد. مهم این است که چه زمانی باید تن به چنین جراحی دردآلودی دهیم» یا اینکه «محسن موسوی خوانساری» کارشناس انرژی مخالف انتقال آب دریا به فلات مرکزی و شرق ایران نیز گفته که «ما مخالف صفر و یک انتقال آب دریا نیستیم، یعنی نمی‌گوییم که همه انتقال آب‌ها بد و یا خوب است»؛ بنابراین نباید نسبت به چنین طرح‌هایی با این توجیه که دیگر کشور‌ها در حال استفاده از آن بوده و ما هم برای عقب نماندن از آن باید وارد این رقابت شویم، منابع طبیعی کشور را تهدید کنیم. توسعه زمانی می‌تواند برای کشور مفید باشد که اصل «پایدار» بودن-که همان توجه به حفاظت از محیط‌زیست هست-در آن رعایت شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/946002/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رمزگشایی از دیدار پرحاشیه؛ چرا قطر میزبان الشرع و السودانی شد؟/ تکاپوی حاکم تازه نفس شام برای تعامل با خلیج فارس و عراق

رمزگشایی از دیدار پرحاشیه؛ چرا قطر میزبان الشرع و السودانی شد؟/ تکاپوی حاکم تاره نفس شام برای تعامل با خلیج فارس و عراق

3 کشته در تصادف تریلر و خودروی سواری در نیشابور

تأکید ائمه جمعه اهل سنت گلستان بر جهاد با صهیونیست های غاصب

اظهارات عجیب پیشکسوت پرسپولیس: یک نفر برای کاپیتانی، جام‌ها را فدا کرد؛ 8 بازیکن جیره‌خور درویش هستند!

تصادف خودرو سواری با تریلر در جاده نیشابور با 3 کشته و یک مصدوم

آداب الصلوه؛ حجتی از سوی مولا بر امام خمینی

این هافبک کره‌ای فصل بعد پرسپولیسی می شود؛ جین هو جو کیست؟ + رزومه

3 فوتی در تصادف محور نیشابور- سبزوار

بسته خبری فارس 29 فروردین را بخوانید

دختر 6 ساله در کاخ سفید غش کرد؛ پاسخ ترامپ درباره ایران نیمه‌کاره ماند – آفتاب نو | اخبار ورزشی

6 کشته و مصدوم در تصادف جاده مرودشت

علائم کمبود مواد مغذی در کودکان

رئیس کمیسیون اجتماعی: یارانه خانوار نباید به دلیل درآمد فرزندان قطع شود

دختر 6 ساله در کاخ سفید غش کرد؛ پاسخ ترامپ درباره ایران نیمه‌کاره ماند

تصاویر: رژه اقتدار بیخ گوش نظامیان آمریکایی در خلیج فارس

امکان درآمدزایی قابل ملاحظه برای قشم و کشور از طریق سوخت‌رسانی

اتفاق عجیب در کاخ سفید/ پاسخ ترامپ درباره ایران نیمه‌کاره ماند

ارادت به امام رضا(ع)، بخشی از هویت ملی ایرانیان است

قول شهردار برای پیگیری جدی آسفالت معابر و کوچه‌های شهر خرم‌آباد

اگر عدالت رفتاری حاکم بود، این اتفاق نمی افتاد که بخش هایی از سرزمین به عنوان مناطق محروم شناخته شوند

علائم سکته قلبی!

پیش بینی قیمت دلار 30 فروردین

پیش بینی قیمت طلا و سکه 30 فروردین 1404

هفته حبس نفس‌ها در بازار دلار و طلا

امکان جدایی کیم مین جائه از بایرن مونیخ؛ یوونتوس و دو باشگاه انگلیسی به‌دنبال مدافع کره‌ای

مراسم رژه روز ارتش جمهوری اسلامی در شیراز برگزار شد| تصاویر

نماینده سابق ترامپ در امور ایران: تهران برنده دور اول مذاکرات مسقط شد

این دمنوش‌های گیاهی دندانهایتان را نابود می‌کنند

طرح کالابرگ به کجا رسید؟

رشد آلت کوین‌ها در 2025

داور چهارمحال و بختیاری دیدار پرسپولیس و سپاهان را سوت زد

درگذشت 2 قاضی در یک سانحه تصادف+ عکس

اردکان در مسیر توسعه زیرساخت‌های ورزشی

ورزشگاه 30 هزار نفری در اردکان ساخته می‌شود

پیش بینی هواشناسی فارس 24 ساعت آینده | وضعیت آب و هوا فارس فردا شنبه 30 فروردین ماه 1404 | آب و هوای شیراز + هواشناسی فارس

تصاویر/ بازدید مسئولان آمل از ستاد گرامی‌داشت حماسه اسلامی ششم بهمن و جنگل آمل

بازدید مسئولان آمل از دفتر حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس و مقاومت آمل

اجازه نمی‌دهیم به اصفهان ظلم شود

شیاطین سرخ فوتبال ایران اسیر طوفان زرد؛ پرسپولیس درویش در کمای قهرمان

جدول لیگ برتر خلیج فارس | پایان هفته بیست و هفتم

چهره تیم‌های فینالیست جام حذفی هندبال مشخص شد

حساب و کتاب‌ها در طرح کالابرگ الکترونیکی؛ کوپن ادامه پیدا می‌کند؟

تجمع مردم حاجی آباد در حمایت از مردم غزه

سرطان روده؛ بیماری خاموشی که با تشخیص زودهنگام قابل کنترل است

پیش‌بینی بانک آمریکایی از طلای 3500 دلاری

آنچه سرمایه گذاران طلا باید در سال 2025 بدانند؛ بحران ذخایر در راه است؟

انجام مطالعات طرح توجیهی بازگشایی جاده خور و بیابانک-عشق آباد با دستور وزیر راه و شهرسازی آغاز شد

واکنش مردم به دیدن مراسم رژه روز ارتش/ استانداران اهل سنت پزشکیان هم آمدند/ تصاویری از حاشیه مراسم رژه روز ارتش

امام جمعه شیراز: از جنگ هراسی نداریم