پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ الزامات شعار سال-3 مقالات

سرمقاله اعتماد/ الزامات شعار سال-3
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اعتماد / «الزامات شعار سال-3» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم عباس عبدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
8- فضای رقابتی یکی از مهم‌ترین شرایط برای سرمایه‌گذاری و جذب آن است. این ویژگی شاید یکی از بدترین‌های ایران است. وجود انحصارات و بخش دولتی حجیم، در کنار بخش خصولتی و غیرپاسخگو و با وجود نظام قیمت‌گذاری گسترده و چند نرخی بودن کالاها و قیمت‌های بسیار پایین حامل‌های انرژی و... به شکل‌گیری فضای رقابتی پایداری نمی‌انجامد. حضور عوامل مرتبط با نهادهای قدرت در مزایده‌ها و مناقصه‌ها و نیز معافیت‌های مالیاتی برخی نهادها یا دسترسی ویژه، همگی مخل نظام رقابت است. یکی دیگر از ضعف‌های ایران در این زمینه قطع ارتباط با بازار فراملی و دسترسی به بازارهای جهانی و منطقه‌ای است که ناشی از محدودیت‌ها و تحریم‌ها و شرایط بی‌ثباتی سیاسی و اقتصادی و نپذیرفتن مقررات و کنوانسیون‌های جهانی مثل FATF و... است. موضوع مناقصه‌ها و مزایده‌های رانتی از بدترین موارد در ایران است. همچنین تبعیض‌های مالیاتی و... میان وابستگی شرکت‌های خود آزار‌دهنده است. امتیاز 1 از 5 را به وجود این ویژگی در ایران می‌توان داد.
9- دسترسی به مواد اولیه و منابع طبیعی نیز شرط دیگر بهبود سرمایه‌گذاری است که از این نظر ایران شرایط خوبی دارد، هر چند وضعیت ناپایدار در صادرات نفت و دسترسی به منابع انرژی و مساله تحریم‌ها شرایط را از مسیر مطلوب خارج کرده است. امتیاز 4 از 5 را به وجود این ویژگی در ایران می‌توان داد.
10- و بالاخره سیستم حقوقی و اداری کارآمد و سالم نیز یکی دیگر از شروط شکل‌گیری افزایش سرمایه‌گذاری است. در ایران هم به لحاظ حقوق مالکیت و هم دخالت نهادهای امنیتی و قدرتمند و رسانه‌ای در نادیده گرفتن این حقوق و هم فساد گسترده (با توجه به شاخص کنونی احساس فساد که ایران در میان 180 کشور رتبه 151 را دارد) و هم قوانین آیین دادرسی و طولانی بودن دادرسی‌ها و... شرایط مناسبی برای سرمایه‌گذار محسوب نمی‌شود.‌گرچه اقداماتی در این زمینه رخ داده است ولی بخش مهمی از این نارسایی‌ها زمینه‌های سیاسی به ویژه امنیتی دارد که سرمایه‌گذار را از حضور در اقتصاد و فرهنگ و... دچار ترس و نگرانی می‌کند. به عبارت دیگر انباشت سرمایه در ایران نوعی خطر برای سرمایه‌دار محسوب می‌شود. اگر وضعیت اعتماد و نگاه مردم به سرمایه‌داران را نیز به موضوع اضافه کنیم، متوجه ضعف مفرط ایران از حیث نظام اداری و حقوقی در جذب سرمایه‌گذاری می‌شویم. امتیاز 1 از 5 را به وجود این ویژگی در ایران می‌توان داد.
در اینجا یک‌بار دیگر نمرات داده شده را به ترتیب امتیاز از 5 مرور می‌کنیم.
بازار
نیروی کار ماهر و ارزان نمره 4
بازار گسترده نمره 4
دسترسی به مواد اولیه نمره 4
وجود زیرساخت‌ها نمره 3
دسترسی به فناوری نمره 2
سیاست حمایتی سالم دولت نمره 1
نظام حقوقی و اداری نمره 1
دسترسی به منابع مالی نمره 1
ثبات اقتصادی و سیاسی نمره 1
فضای رقابتی نمره 1
اکنون پرسشی مهم وجود دارد که آیا بدون وجود حداقل‌هایی در بخشی یا حتی یکی از این شرایط می‌توان سرمایه‌گذاری را افزایش داد؟ پاسخ منفی است. همه این شرایط کمابیش باید حداقلی از شرایط را داشته باشند. گرچه هیچ کدام حالت صفر و یک نیستند، همه به صورت یک طیف هستند، ولی فقدان برخی از آنها یا ضعف مفرط برخی از آنها مانع اساسی در سرمایه‌گذاری خواهد بود. مثل یک زنجیر است که قدرت آن به قدرت قوی‌ترین حلقه آن نیست، بلکه توان تحمل زنجیر متاثر از استحکام ضعیف‌ترین حلقه است. ما به صرف بازار گسترده یا نیروی ارزان و ماهر یا دسترسی به منابع طبیعی یا زیرساخت‌های کافی نمی‌توانیم مساله سرمایه‌گذاری را حل کنیم. با این شرایط سرمایه‌گذاری در حد همین بخور و نمیر و در ابعاد کوچک خواهد بود و حتی جبران استهلاک را هم نخواهد کرد. سرمایه‌گذاری واقعی نیازمند اجرای طرح‌های بزرگ و بلندمدت است. برای تحقق این هدف و با وجود تحریم‌ها، بی‌ثباتی سیاسی و اقتصادی، فقدان بازار رقابتی و حضور انحصارات قدرت، سیستم حقوقی و اداری ناکارآمد و نظام قیمت‌گذاری افراطی و نظام بانکی ناکارآمد و عدم دسترسی کافی به منابع مالی، امکان تحقق سرمایه‌گذاری لازم برای تحقق یک رشد اقتصادی قابل قبول و پیوسته و پایدار و متوازن و عادلانه وجود ندارد، تحقق این شرایط هم فراتر از اختیارات دولت‌هاست. 
یکی از مقامات دولتی در سخنان اخیر خود گفتند که «رفع موانع اداری برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در کشور و حمایت از فعالان اقتصادی یکی از راهبردهای مهم دولت چهاردهم برای توسعه ایران اسلامی است. امن‌ترین نقطه برای سرمایه‌گذاری، جمهوری اسلامی ایران است.» این یعنی که هیچ‌ درک روشنی از موانع موجود سرمایه‌گذاری در ایران وجود ندارد و به تبع آن نیز اراده‌ای برای بهبود سرمایه‌گذاری نیست، حداقل می‌گفتند امن است نه امن‌ترین؛ تا باورپذیرتر شود.
بنابراین افزایش سرمایه‌گذاری مولد، موضوعی فراقوه‌ای است که باید به استلزامات آن پایبند بود. با توجه به شرایط کنونی (در صورت به نتیجه نرسیدن گفت‌وگوها) احتمال اینکه در سال «سرمایه‌گذاری برای تولید»، سرمایه‌گذاری کمتر شود بسیار بیشتر از آن است که مسیر رو به رشدی را تجربه کند، مگر اینکه تحولی جدی در موارد پیش‌گفته رخ دهد. دولت هم به جای تشکیل کارگروه، لازم است که ابتدا تحلیل خود را به صورت کامل و دقیق از شرایط و الزامات سرمایه‌گذاری و موانع آن ارایه دهد تا معلوم شود آیا جایی برای افزایش سرمایه‌گذاری با توجه به حدود اختیارات خودش باقی می‌ماند یا نهادهای دیگر هستند که باید مساله را حل کنند. میانگین نمرات این شرایط حدود 2 شده است. زیر شاخص 3 عملا خارج از تیررس و هدف سرمایه‌گذاران خواهیم بود. هر چه مسوولان دولتی بگویند که چنین و چنان خواهیم کرد یا متوجه ابعاد مشکلات نیستند یا آگاهانه خلاف می‌گویند. با چنین وضعی امکان تحقق این شعار وجود ندارد و باید مواردی را که کمترین نمرات را دارند، اصلاح کرد. به عبارت دیگر پنج موردی که کمترین نمره را دارند باید به سرعت بهبود بخشید.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/943968/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آغار برداشت شمام در شهرستان فراشبند

سیلی محکم پایتخت به «برادران لیلا»

نوبل سوءاستفاده از خاک هرمز به ماساژورها رسید

ایران لیبی نیست

مذاکرات مدعی اروپایی پیدا کرد

آشنایی با بیماری سل و پیشگیری از ابتلا به آن

مصرف بیش از حد این ماده معدنی سبب یبوست می‌شود

مصرف سالانه 80 میلیارد مترمکعب آب در کشاورزی

افت شاخص تولید و فروش بخش صنعت در اسفند ماه 1403

ساز مخالف سکه با کاهش قیمت طلا؛ دلار به کانال 88 هزارتومانی بازگشت

کارت سوخت چه کسانی در سال 1404 باطل می‌شود؟

اجتماع دانشگاهیان بهشهر در حمایت از مردم غزه

بزرگ‌ترین تقاطع چند سطحی ملی در شیراز افتتاح می شود

راه‌اندازی مرکز پایش و مدیریت هوشمند کشاورزی در فارس

«صد سال تنهایی» با ترجمه بهمن فرزانه به چاپ سی و هفتم رسید

معاون استاندار بوشهر: برنامه های روز ملی خلیج فارس کیفی برگزار شود

لزوم درج استاندارد برای سموم کشاورزی

نسخه متفاوت با خاتمی و ناطق‌نوری

ارتباط بین مزاج و شخصیت؛ همه چیز درباره سردترین طبع بدن

شوره سر دارید؟ شاید دلیلش کمبود این ویتامین باشد

سحابی زیبای reflection

افزایش 3 درصدی تقاضای سالانه برق به‌خاطر کولرهای گازی

چرا قیمت دلار به سیاست گره خورده است؟

وزیر نیرو: اصلاح اقتصادی لازمه حل مشکل ناترازی است

وزیر ارتباطات: اجرای پروژه جی‌نف، کلید اصلی تحقق دولت الکترونیکی است

روایت تجارت نیوز از سراب واردات بنزین سوپر

«راض بابا»؛ روایت شخصیت دختری نوجوان

پنج پرواز به دلیل شرایط نامساعد جوی در شیراز فرود آمدند

تکمیل 12 کتابخانه عمومی فارس نیازمند 280 میلیارد ریال اعتبار است

شیراز بر سکوی قهرمانی مسابقات کشتی آلیش بانوان فارس ایستاد

ارتش ‌ایران افتخار تمسک به قرآن و عترت را دارد

چشمه‌های «تیدر و بخوان» زمین‌های تشنه حاجی‌آباد را آب می‌دهند

فوری/ حادثه در خلیج فارس

مدیر عامل پتروشیمی داراب منصوب شد

افزایش شدت وزش باد و خیزش گردوخاک در استان فارس

برگزاری اردوی جهادی هنری در شهر مزایجان

چربی‌هایی که برای مبتلایان به کبد چرب مفیدند

مدیرعامل توانیر از افزایش 3 درصدی تقاضای سالانه برق به‌خاطر کولرهای گازی خبر داد

هزینه حمل بار صادراتی ایران 2 برابر میانگین جهانی است

طرح جدید مسکن درد مستاجران را درمان می‌کند؟

بهترین سرم ویتامین سی برای لک: معرفی 7 محصول شگفت‌انگیز!

بهره‌برداری 16 هزار میلیارد تومان پروژه عمرانی شیراز

آبرسانی به 377 هکتار اراضی کشاورزی حاجی‌آباد آغاز شد‌

باد شدید و گردوغبار در شیراز

حبیبی: مصداق واقعی وفاق ملی را در کرمانشاه شاهدیم

پروازهای اهواز به‌دلیل گرد و غبار لفو شدند

پل پنج کیلومتری شیراز پنج‌شنبه پاخور پیدا می‌کند

لغو پروازهای اهواز به‌ دلیل گردوغبار

ممانعت از برداشت غیرمجاز شن و ماسه در رودخانه لای‌خرمی استهبان

فراخوان جشنواره ملی شعر غدیر منتشر شد