پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ ترس از همنوع مقالات

سرمقاله شرق/ ترس از همنوع
  بزرگنمايي:

پیام فارس - شرق / «ترس از همنوع» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم احمد غلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
هابز ما را از چه می‌ترساند؟ اگر بگوییم فلسفه سیاسی هابز بر ترس استوار است، آن‌هم ترس خشونت‌بار از مرگ، حق مطلب را به‌ جا نیاورده‌ایم، ولی دست‌کم به جان‌مایه فلسفه سیاسی‌اش نزدیک شده‌ایم. لئو اشتراوس می‌گوید: «بخش اعظم تغییراتی که هابز در سرمشق خود اعمال کرد با این عقیده اساسی او قابل تبیین است که ترس، یا به طور دقیق‌تر ترس از مرگ خشونت‌بار، نیرویی است که انسان را بینا می‌سازد، و غرور نیرویی است که انسان را نابینا می‌سازد». هابز در شکل‌بخشی به فلسفه خود مراحل بنیادینی را پشت‌ سر گذاشته است.
او با انسان‌گرایی آغاز کرده و رفتار و کردار آدمی را از نظر می‌گذراند. دوره تاریخی‌گرایی‌اش با ترجمه کتاب «جنگ‌های پلوپونزی» می‌آغازد. مقدمه‌ای که هابز در کتاب توسیدید نوشته، نشان می‌دهد تا چه میزان تحت ‌تأثیر نگاه تاریخی این مورخ بزرگ است. هابز می‌نویسد: «کار اصلی و درخور تاریخ، راهنمایی و قادر ساختن انسان به تدبیر حازمانه [دوراندیشانه] خود در زمان حال و تدبیر دورنگرانه امور خود در آینده است، از طریق دانش اَعمالِ گذشته...»، «طبیعت (طبیعتِ تاریخ) صرفا روایی است... ببینید که انسان فهیم چقدر می‌توانست به تجربه خود بیفزاید اگر به‌عنوان شاهدی زنده به اعمال آنان می‌نگریست و با انسان‌ها و کارهای گذشته آشنا بود؛ او تقریبا همین‌قدر می‌تواند منتفع شود، اگر آنچه را در اینجا نوشته شده است [در توسیدید] به دقت بخواند». دوره تاریخی‌گرایی هابز به علم و سیاست نو پیوند می‌خورد. برای او فلسفه سیاسی علم است.
بازار
اینک دوباره این پرسش را مطرح می‌کنیم که هابز ما را از چه می‌ترساند. دوره تاریخی‌گرایی هابز شاید تحت‌ تأثیر ترس از انسان است. تاریخ به بهترین شیوه جنایت‌های بشر را به تصویر می‌کشد. بی‌دلیل نیست که هابز کتاب «جنگ‌های پلوپونزی» را برای ترجمه برگزیده است، چراکه این کتاب نمایش واقعی جنگ‌های خون‌بار بشری است که دست همه انفعالات بشری را رو می‌کند: خشم، افتخار، غرور و... . به‌راستی در طول تاریخ انسان معاصر می‌فهمد ترسناک‌تر از انسان وجود ندارد. برای هابز توصیف یا تبیین انفعالات بشری اهمیت چندانی ندارد. او بیشتر در پی اثرگذاری و کاربست این انفعالات است. با اینکه قرن‌ها از عمر آرا و افکار هابز می‌گذرد، این اندیشه‌ها اثرگذاری و معنای خود را از دست نداده‌اند و آنچه برای بشر امروز هولناک است، همان ترسی است که بشر قرن‌ها پیش داشته است: ترس از همنوع! نکته اساسی هابز این است که ترس آدمی را بینا و غرور نابینا می‌سازد. همان چیزی که اکنون مردم ما آن را درک می‌کنند؛ آنها با چشمی بینا و نه با غروری کاذب درصددند ناخودآگاه به اراده‌ای شکل بدهند تا دولت را وادار به تصمیمی عاقلانه کنند، نه تصمیمی از روی غرور. مگر نه آنکه مردم دولت را بنا نهاده‌اند برای پرهیز از مرگ خشونت‌بار به دست همنوعان؟ اگر دولت که بر مبنای ترس شکل گرفته، نتواند از حیات‌شان در برابر خشونت داخلی و خارجی صیانت کند، به خویش‌کاری و کاربست خود عمل نکرده است.
اما آیا این ترس تن‌دادن به وضعیت خفت‌بار است؟ هابز همه انفعالات از‌جمله آوازه، افتخار، خشم و شجاعت را صورتی از غرور می‌بیند و عقل را با ترس یکی می‌داند. اما او در تعریف افلاطون از فضیلت حقیقی و کاذب به او نزدیک است. اشتراوس از قول افلاطون می‌گوید: «فضیلت کاذب فضیلت کاذب است، زیرا هدف آن خود فضیلت نیست، بلکه نمود فضیلت است، آوازه فضیلت است، و افتخاری که از آن آوازه ناشی می‌شود. فضیلت کاذب به دنبال امری باابهت و عظیم است، فضیلت حقیقی امر شایسته و درست را می‌جوید. اگر زندگی و سرنوشت انسان حقیقتا عادل را، کسی که هیچ‌ نمودی از عدالت ندارد، کسی که عدالتش پنهان است، با زندگی و سرنوشت انسان حقیقتا ناعادل، کسی که آوازه عدالت دارد و بی‌عدالتی او پنهان است، مقایسه کنیم، واضح‌ترین تصور را از تضاد میان فضیلت حقیقی و کاذب کسب می‌کنیم». در‌این‌میان، افلاطون شجاعت را به‌عنوان فضیلت شایسته ستایش می‌داند، اما در مجموع آن را در مرتبه پست‌تری از حکمت قرار می‌دهد و می‌گوید: «شجاعت والاترین فضیلت نیست -تسلط بر خود والاتر است، و والاتر از آن حکمت و عدالت است». اگر عدالت، انواع حقیقی و کاذب دارد؛ شجاعت نیز این‌گونه است. در بحران‌های سیاسی آنچه بیش از هر چیز دستاویز قرار می‌گیرد، شجاعت است. شجاعتی کاذب برای کسب آوازه و افتخار، برای راهیابی به جایگاه‌های برتر سیاسی. کسانی که بر طبل جنگ می‌کوبند، بیش از آنکه شجاع باشند، شیفته وضعیت میدان‌های جنگ‌اند. این وضعیت جنگی است که دستیابی به رؤیاهای بربادرفته را میسر می‌کند. 
هابز ما را از چه می‌ترساند؟ او ما را از آدمی می‌ترساند، از همنوعان خودمان، کسانی که در نزدیکی ‌ما نفس می‌کشند. کسانی که هرگز در میدان‌های نبرد نبوده‌اند و شجاعت فضیلت آنان نیست؛ شجاعت برایشان وسیله‌ای است برای تداوم منافع و ماندگاری در قدرت. اگر ترس را همچون هابز با عقل یکی بگیریم، ترس یعنی آمادگی برای جنگیدن به‌ وقت ضرورت، مقاومت به‌ وقت ضرورت، ایستادن کنار یکدیگر به‌ وقت ضرورت. شجاعت کاذب فضیلت نیست، دسیسه است.
* برای نوشتن این یادداشت از کتاب «فلسفه سیاسی هابز: مبنا و تکوین آن» نوشته لئو اشتراوس، ترجمه یاشار جیرانی، انتشارات ققنوس استفاده شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/943280/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خط قرمز حریم خصوصی با پیامک رد شد

توافق ساده است

اگر امروز توافق کنیم بهتر از فرداست

فشار تندروها بر مذاکرات از تهران تا واشنگتن

تشنج چه زمانی اتفاق می‌افتد؟

معرفی روش جدید درمان سرطان پوستی در ایران

برای نخستین‌بار در بازار ابزار ایران

دو نشانه غیرقانونی‌بودن معاملات آنلاین طلا را بشناسید

تکلیف خودروهایی که در حادثه بندر رجایی بیمه نداشتند چیست؟

در ماه‌های پیش رو، به مشترکان از طبقه دوم به بالای پایتخت آب نمی‌رسد!

ماجرای پرداخت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی با 10 روز تاخیر چه بود؟

عروسک هایی که عروس می شوند!

هیئت‌های مذهبی باید حق و باطل را تبیین کنند

23 مصدوم حادثه بندر شهید رجایی در بیمارستان‌های شیراز

توقیف خودرو‌های شوتی در لارستان با بیش از 300 میلیارد ریال کالای قاچاق

لحظه پرش چریکی فرماندار به داخل مغازه نانوای متخلف! | غافلگیر شدن پرسنل نانوایی را ببینید + فیلم

تشریح برنامه‌های گرامیداشت هفته زرقان/رونمایی از پوستر اهدای عضو

معاون استاندار فارس: نمایشگاه «شیراز ایتکس» در شهریور سال جاری برگزار می‌شود

اثر شلیک بر مذاکرات

یک موشک و دو نشان

تشنج چه فرقی با صرع دارد؟

بورس انرژی ایران رکورد زد

صلیب مرگ در نمودار بیت کوین؛ کریپتو گوش‌به‌زنگ جلسه فدرال رزرو

کشف بیش از 200 هزار دلار قاچاق در شیراز

این شهر بوی نارنج می دهد

ماجرای 1368 کانتینر؛ افشای هویت کانتینرهای خارج شده از بندر رجایی+ سند

قلعه گنج میزبان مسابقه انتخابی تیم ملی شتردوانی

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با خانواده شهید والامقام عسکر کبودی

اصطلاح سکته گوش به چه معناست؟

فایننشال تایمز: خودزنی آمریکا یورو را ارز جهانی می‌کند

بازار آمریکا قرمزپوش شد

کسب عنوان نخست کنگره ملی شعر خلیج فارس توسط بانوی شاعر مشهدی

گرد و خاک و وزش باد شدید فارس را فرا می‌گیرد

رونمایی از گنج پنهان دروازه قرآن شیراز

انتشارات سوره مهر با دو کتاب درباره شهید رئیسی به نمایشگاه کتاب می‌آید

نصب قرآن جدید در دروازه قرآن شیراز

سرمقاله وطن امروز/ تیغی که دیگر کند شده است

چرا دونالد ترامپ دیگر به مایک والتز اعتماد نداشت؟

سرمقاله اطلاعات/ استقامت و مداومت

سرگیجه‌ها چند دسته هستند و با گیج بودن چه تفاوتی دارند؟

وعده‌ای جدید برای قطار تهران - مشهد 6 ساعته!

رشد دوباره قیمت جهانی طلا

عارف: برای حل بحران آب ‌همه نهادهای حاکمیتی باید کمک کنند

هزینه 270 میلیونی دریافت وام جدید خرید مسکن

تصمیم نهایی درباره بن کتاب معلمان در راه است

اخذ اسناد تجمیعی مسکن مهر آبشناسان رباط کریم پس از 16 سال

روز شیراز، روز شهرداری شیراز نیست ، جای خالی دیگران در پازل روز شیراز

یک انتخاب جنجالی چگونه به کمک قهرمانی تراکتور آمد!؟

عامل تیراندازی در جنگل مله گاله شیراز دستگیر شد

ضرورت استفاده از بنادر ایران برای ترانزیت کالاهای تاجیکستان

ویکی پدیاجستجو