پیام فارس

آخرين مطالب

زلزله‌های پیاپی در جنوب خلیج فارس/ یک ردپا از فعالیت‌های نفتی در لرزه‌خیزی جنوب ایران اجتماعي

زلزله‌های پیاپی در جنوب خلیج فارس/ یک ردپا از فعالیت‌های نفتی در لرزه‌خیزی جنوب ایران
  بزرگنمايي:

پیام فارس - یک زلزله‌شناس می‌گوید: «وقوع هفت زلزله با بزرگای بین 4 تا 5 در جنوب خلیج فارس و مرز عربستان و قطر در فاصله 11 اسفند 1403 تا 16 فروردین 1404 احتمالا نمایانگر پیوندهای بین استخراج هیدروکربن و لرزه‌خیزی ناشی از ایجاد زمین‌لرزه به دلیل تولید نفت و گاز در نزدیکی یک گسل پی‌سنگی فعال در منطقه مرزی عربستان سعودی-قطر است.
» هفت زلزله پیاپی در جنوب خلیج فارس، از مرز عربستان سعودی تا قطر، زنگ خطر را برای منطقه‌ای که قلب تولید نفت و گاز جهان است به صدا درآورده است.
مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله، این رویدادها را به فعالیت‌های استخراج هیدروکربن مرتبط می‌داند و هشدار می‌دهد که گسل‌های تحت فشار منطقه ممکن است با ادامه این عملیات، زمین‌لرزه‌های بزرگ‌تری را رقم بزنند.
او با اشاره به زلزله‌های اخیر، موضوعی بحث‌برانگیز را مطرح می‌کند: «هفت زلزله با بزرگای بین 4 تا 5 در جنوب خلیج فارس و مرز عربستان و قطر در فاصله 11 اسفند 1403 تا 16 فروردین 1404 احتمالا نمایانگر پیوندهای بین استخراج هیدروکربن و لرزه‌خیزی ناشی از ایجاد زمین‌لرزه به دلیل تولید نفت و گاز در نزدیکی یک گسل پی‌سنگی فعال در منطقه مرزی عربستان سعودی-قطر است. استخراج هیدروکربن برای تولید نفت و گاز می‌تواند میدان‌های تنش زیرسطحی را تغییر دهد و به طور بالقوه گسل‌ها را دوباره فعال کند.»
هفت زلزله پیاپی در جنوب خلیج فارس/ ردپای فعالیت‌های نفتی در لرزه‌خیزی جنوب ایران/ برخی از گسل‌ها در منطقه به شدت تحت فشار هستند
گسل‌های حساس و تنش‌های زیرزمینی/ خطرات لرزه‌خیزی القایی در منطقه
این استاد زلزله‌شناسی ساختار زمین‌شناختی منطقه را زیر ذره‌بین می‌برد و اشاره می‌کند: «گسل‌های ژرف در پی‌سنگ زیرزمینی کریستالی (در ورقه عربی) به تغییرات تنش حساس هستند. این منطقه بر روی ورقه عربی قرار دارد و دارای گسل‌های زیرزمینی مربوط به کوهزایی زاگرس و شکافتن دریای سرخ است. میدان غَوار در عربستان سعودی و میدان گازی شمالی در قطر از بزرگ‌ترین مخازن هیدروکربنی جهان هستند. برخی از گسل‌ها در منطقه به شدت تحت فشار هستند، به این معنی که حتی تغییرات کوچک فشار نیز می‌تواند باعث لغزش شود.»
زارع مکانیزم لرزه‌خیزی القایی را با جزئیات علمی تشریح می‌کند: «هفت زمین‌لرزه در مارس-آوریل 2025 افزایش تولید/ تزریق با افزایش در استخراج یا دفع فاضلاب (به عنوان مثال، از شکستگی یا افزایش بازیافت نفت) یک گسل مجاور را بی‌ثبات می‌کند. اگر عملیات در نزدیکی یک گسل امتدادلغز یا معکوس رخ دهد، انتقال تنش می‌تواند باعث ایجاد زلزله متوسط (M4-M6) شود. گاهی اوقات، زلزله‌های القایی ماه‌ها یا سال‌ها پس از شروع عملیات به دلیل تغییرات تنش تدریجی رخ می‌دهد.»
او هم‌چنین اشاره می‌کند: «در عربستان سعودی/ قطر هنوز هیچ مورد مستند عمده‌ای در مورد لرزه‌خیزی القای یک زمین‌لرزه متوسط گزارش نشده، اما هنگامی که عملیات اکتشاف و استخراج گسل‌های تحت فشار را قطع کنند، خطر لرزه‌خیزی القایی وجود دارد. زمین‌لرزه‌های خفیف تا متوسط (M3-M5) می‌تواند به زیرساخت‌ها، خطوط لوله یا سکوهای دریایی آسیب برساند. زلزله‌های بزرگ‌تر (M6+) در صورت فعال شدن مجدد یک گسل اصلی پی‌سنگی که خطراتی را برای شهرهایی مانند دمام یا دوحه ایجاد می‌کند، احتمال وقوع دارند. در حالی که منطقه عربستان سعودی-قطر هنوز زمین‌لرزه‌های عمده ناشی از آن را تجربه نکرده است، ترکیبی از گسل‌های زیرزمین فعال و فعالیت‌های هیدروکربنی شدید این خطر را افزایش می‌دهد.»
او ضمن تأکید بر اهمیت پیشگیری، در این خصوص هشدار می‌دهد: «در صورتی که عملیات تولید/ تزریق یک خطای تحت فشار بحرانی را قطع کند، یک رویداد در مارس-آوریل 2025 قابل قبول است. نظارت و ارزیابی ریسک برای جلوگیری از چنین سناریوهایی بسیار مهم است.»
چارچوب لرزه‌ساختی منطقه به چه شکل است؟/ ردپای عوامل طبیعی و انسانی در وقوع زمین‌لرزه‌ها
چارچوب لرزه زمین‌ساختی شرق عربستان سعودی، قطر و بحرین با برهم‌کنش‌های پیچیده بین چندین ورقه زمین‌ساختی، در درجه اول ورقه عربستان و ورقه‌های اوراسیا و آفریقای اطراف آن مشخص می‌شود.
زارع در تشریح وضعیت زمین‌ساختی این منطقه می‌گوید: «این منطقه به دلیل موقعیت زمین‌شناختی شامل سامانه‌های گسل عمده و فعالیت‌های تولید نفت و گاز، فعالیت لرزه‌ای را تجربه می‌کند. منطقه شرقی عربستان سعودی شامل قطر و بحرین در امتداد مرز ورقه عربستان قرار دارد. ورقه عربستان با سرعت تقریباً 20 میلی‌متر در سال به سمت شمال نسبت به ایران-ورقه اوراسیا در حال حرکت است. این حرکت منجر به نیروهای فشاری می‌شود که باعث ایجاد فعالیت لرزه‌ای در منطقه می‌شود.»
او با ارائه جزئیات بیشتری از ساختارهای گسلی منطقه ادامه می‌دهد: «این منطقه با سامانه‌های گسلی مهمی مانند گسل تراگذر بحرالمیت در مرز غربی به سمت شمال و گسل‌های مختلف امتدادلغز مرتبط با رشته‌کوه‌های زاگرس در شمال شرق قطع شده است. این گسل‌ها حرکت بین ورقه‌ها را تطبیق می‌دهند.
زمین‌لرزه‌های این منطقه را می‌توان هم به فرآیندهای زمین‌ساختی طبیعی و هم به عوامل انسانی مرتبط با فعالیت‌های استخراج نفت نسبت داد. این منطقه با چندین ویژگی زمین‌شناختی مهم، از جمله گسل‌های زیرزمین فعال که نقش مهمی در رفتار زمین‌ساختی و لرزه‌ای منطقه دارند، مشخص می‌شود.»
گسل‌های کلیدی و تمرکز تنش
زارع با ذکر مثال‌هایی ملموس، تأثیر فعالیت‌های صنعتی را روشن می‌کند: «گسل‌های استان شرقی عربستان سعودی، چندین گسل کوچک‌تر اما مهم شناسایی شده است. گسل الحسا در نزدیکی واحه الحسا قرار دارد و با رخدادهای لرزه‌ای تاریخی همراه بوده است. گسل قطیف که در نزدیکی قطیف قرار دارد، نشانه‌هایی از فعالیت نشان داده و ممکن است لرزه‌خیزی محلی را تحت تأثیر قرار دهد. کمان قطر ساختاری است که بر زمین‌شناسی زیرسطحی قطر اثر می‌گذارد. تشکیل این کمان ساختاری که بخشی از ساختار بزرگ و پی‌سنگی قطر-کازرون است منجر به تمرکز تنش موضعی در امتداد گسل‌های موجود می‌شود.»
استخراج نفت، محرک زلزله‌های کوچک
زارع با استناد به تاریخچه لرزه‌ای و تحلیل الگوهای منطقه تأکید می‌کند: «زمین‌لرزه‌ها اغلب به‌صورت دسته‌ای یا توالی به دلیل تجمع تنش در امتداد این گسل‌ها رخ می‌دهند. سوابق تاریخی نشان می‌دهد که در حالی که زمین‌لرزه‌های بزرگ نسبتاً نادر هستند، لرزش‌های کوچک‌تر به دلیل فرآیندهای زمین‌ساختی مداوم رایج هستند.»
به گفته او «داده‌های تاریخی نشان می‌دهد که زلزله‌ها در این منطقه اغلب به‌صورت دسته‌ای یا توالی به جای رویدادهای مجزا رخ می‌دهند، که نشان‌دهنده یک تعامل پیچیده بین ساختارهای زمین‌شناسی محلی است. استخراج هیدروکربن‌ها در شرق عربستان سعودی با لرزه‌خیزی القایی مرتبط است. فرآیندهای استخراج نفت می‌تواند منجر به تغییرات در شرایط فشار زیرسطحی شود و به طور بالقوه باعث ایجاد و تحریک زلزله‌های کوچک شود.»
نگرانی‌های زیرساختی/ ضرورت نظارت و کاهش ریسک
به گفته این زلزله‌شناس، رویدادهای لرزه‌ای در نزدیکی میادین نفتی اصلی مانند غوار ثبت شده است، جایی که استخراج سیال ممکن است بر شرایط تنش محلی اثر بگذارد.
زارع با نگاهی به پیامدها، ضرورت اقدام فوری را یادآور می‌شود و نتیجه‌گیری می‌کند: «سازمان زمین‌شناسی عربستان فعالانه فعالیت‌های لرزه‌ای را در ارتباط با مناطق تولید نفت رصد می‌کند. داده‌های حاصل از این تلاش‌های پایش همبستگی بین دوره‌های استخراج شدید هیدروکربن و افزایش رویدادهای لرزه‌ای را نشان می‌دهد.
زمین‌لرزه‌های این پهنه نگرانی‌هایی را در مورد ایمنی زیرساخت‌ها و پایداری طولانی‌مدت شیوه‌های تولید نفت در این منطقه لرزه‌ای فعال ایجاد می‌کند. لرزه‌ساخت زمین‌ساختی شرق عربستان سعودی، قطر و بحرین توسط فعل و انفعالات ورقه‌ای پیچیده شکل می‌گیرد که منجر به فعالیت‌های زمین‌لرزه قابل توجهی می‌شود که تحت اثر فرآیندهای زمین‌ساختی طبیعی و عوامل انسانی ناشی از تولید نفت و گاز است. پایش مستمر برای درک این دینامیک و کاهش ریسک‌های مرتبط با خطرات لرزه‌ای در این منطقه از نظر اقتصادی حیاتی ضروری است.»
منبع: خبر آنلاین

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/942799/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«صبحانه» مهم‌ترین وعده غذایی روز/ میان‌وعده‌های مغذی برای زنگ تفریح دانش‌آموزان

فروش محصولات ایران‌خودرو آغاز شد

عطایی: هدف‌مان ماندن در لیگ بود که به آن رسیدیم

آیین گرامیداشت روز ارتش در کرانه‌های خلیج فارس

رژه باشکوه نیروهای مسلح در کنار خلیج فارس/هشدار به دشمنان

ارتش یکی از مؤلفه‌های مهم امنیت ملی است

بیانیه سپاه فجر فارس به مناسبت 29 فروردین و سالروز ارتش قهرمان

آغاز رژه یگان های نمونه ارتش در کرانه‌های خلیج فارس

جدول خاموشی برق استان فارس فردا شنبه 30 فروردین 1404 + برنامه قطعی برق فارس شنبه 30 فروردین 1404 + قطعی برق شیراز

ارتش در دفاع از منافع ملی لحظه‌ای درنگ نخواهد کرد

آغاز مراسم رژه روز ارتش در شیراز

عکس | شیراز، سرشار از عطر شکوفه‌های بهار نارنج

آغاز رقابت‌های ووشو قهرمانی نوجوانان و جوانان کشور از شنبه در شیراز

ببینید | خلاصه بازی آلومینیوم اراک 0 – چادرملو اردکان 0

برگزیدگان دومین جشنواره عودنوازی قشم معرفی شدند/ شبی در ستایش اسطوره عودنوازی بزرگترین جزیره خلیج فارس

معجزه‌آساترین دعاهای ازدواج از اهل بیت(ع)

مهم ترین ارگ های ایران که حالا جاذبه تاریخی اند + تصاویر

لزوم توجه به برنامه‌های فرهنگی با رویکرد اهل‌سنت در حوزه مهدویت

فارن پالیسی: نتانیاهو جنگ دوم غزه را آغاز کرده است؟

اخاذ مامور نما در شیراز دستگیر شد

سرپرست اداره کل بنیاد شهید اصفهان با خانواده جانباز شهید عرفان در کاشان دیدار کرد

پیام تسلیت مدیر کل بنیاد استان سیستان و بلوچستان در پی درگذشت مادر شهیدان نارویی

گفتمان امام راحل مردم محور است

مالیات از خانه‌های خالی فقط خالی‌بندی شد!

تابناک مدعی شد: جزئیاتی جدید از مذاکرات مسقط

عباس عبدی: تندروهای طرفدار شبه‌‏علم نقشی مخرب در دوره کرونا داشتند

بازی بزرگ‌تر پشت درهای بسته

تهران در محاصره 55 بحران

این غذاها را با هم نخورید!

دیسک قابلیت جا انداختن ندارد!

بُهت بازار خودرو از شوک رانا

مسابقات قهرمانی ووشو جوانان قهرمانی کشور در شیراز برگزار می شود – آفتاب نو | اخبار ورزشی

چادرملو و آلومینیوم به تساوی بدون گل رضایت دادند

اعتراض تیم کاندیدای سقوط: پنالتی‌مان سوخت!

ویدیو: خلاصه بازی سایپا 1 – شهر راز شیراز 0

شیراز میزبان رویداد بین‌المللی اسکواش

گزارش مهر از روند پیشرفت پروژه های عمرانی ری

شهادت اسیر 20 ساله فلسطینی در زندان‌های رژیم صهیونیستی

مهدویت ظرفیت مشترک میان مذاهب اسلامی است

شیراز میزبان 250 ورزشکار در رقابت های بین المللی اسکواش

سقوط جوان 29 ساله از ارتفاع 8 متری ساختمان در حال ساخت در اقلید

خنده‌های دیپلماتیک و شوخی‌های جدی

دو پست با یک نفر!

ترسیدن با صدای بلند!

استقبال از واقعیت

اصلاح‌طلبان رادیکال علیه توافق!

تفاوت تنگی کانال نخاعی با دیسک بیرون زده

نرخ سود بین‌بانکی افزایش یافت

جزئیات متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان؛ پرداخت وام کارگران بازنشسته 500 میلیون ریالی شد

گزارش صداوسیما از ماجرای توزیع عادلانه یارانه انرژی