پیام فارس

آخرين مطالب

زیباکلام: سال 1404 یا زنگی زنگ خواهیم شد یا رومی روم سیاسی

زیباکلام: سال 1404 یا زنگی زنگ خواهیم شد یا رومی روم
  بزرگنمايي:

پیام فارس - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
صادق زیباکلام دیگر کارشناسی بود که در گفت‌وگوی خود با «شرق»، بیم و امید‌هایش برای سال آتی را این‌گونه تشریح کرد: «به‌طور کلی، پیش‌بینی من این است که سال 1404 نسبت به 1403 سالی بهتر خواهد بود. در سال 1403، متأسفانه تغییرات چشمگیری در زمینه‌های علل مسائل و سیاست‌هایی که باعث به وجود آمدن این بحران عمیق در سیاست خارجی شده باشد، رخ نداد و بحران‌های اقتصادی و سیاسی همچنان ادامه یافتند و هیچ تحولی در ریشه مشکلات به وقوع نپیوست. اما به نظر می‌رسد که در سال 1404 وضعیت متفاوت خواهد بود». به گفته این تحلیلگر سیاسی، «یکی از دلایل این تغییر نگرش، تحولات مثبتی است که در ماه‌های پایانی سال 1403 در منطقه اتفاق افتاد. تحولاتی که در سوریه، لبنان، روابط اسرائیل و فلسطین به وجود آمد و همچنین کاهش هزینه‌های ایران در سیاست‌های خارجی، به‌ویژه در زمینه حمایت از نیروهای نیابتی در سوریه، لبنان، عراق، یمن و فلسطین‌ می‌تواند زمینه‌ساز تحولی مثبت باشد. این کاهش هزینه‌ها به ایران این امکان را می‌دهد که منابع خود را بیشتر معطوف به حل مشکلات داخلی کند».
اما دلیل اصلی‌تر خوش‌بینی از منظر زیباکلام، ناظر بر «اصرار رئیس‌جمهور آمریکا بر حل مسائل اساسی ایران است». به گفته این استاد دانشگاه، «مهم‌ترین مسئله‌ای که ترامپ به دنبال حل آن است، موضوع برنامه هسته‌ای ایران است. مسئله هسته‌ای مانند زخمی است که نه بهتر می‌شود و نه بدتر. ترامپ قصد دارد این مسئله را یک‌ بار و برای همیشه حل کند. هدف او این است که جمهوری اسلامی به هیچ عنوان قادر به تولید سلاح هسته‌ای نباشد. تا به امروز، فعالیت‌های هسته‌ای ایران نشان داده که این کشور می‌تواند به سلاح هسته‌ای دست یابد، اما مسئولان جمهوری اسلامی همواره اعلام کرده‌اند که قصد تولید سلاح هسته‌ای ندارند. ترامپ مصمم است که از طریق کشور‌های اروپایی و آژانس‌های بین‌المللی، ایران را از داشتن این توانایی محروم کند».
از منظر این چهره سیاسی، «نکته دومی که ترامپ به آن توجه دارد، این است که صرف‌نظر از اینکه ایران قصد حمله به اسرائیل یا دیگر کشورها را داشته باشد یا نه، او (ترامپ) مصمم است که وضعیت سلاح‌های استراتژیک و موشک‌های بالستیک ایران را محدود کند». چراکه به زعم فعال سیاسی اصلاح‌طلب، «هدف رئیس‌جمهور آمریکا این است که قابلیت‌های ایران در زمینه سلاح‌های پیشرفته موشکی را کاهش دهد و جلوی دستیابی به این سلاح‌ها را بگیرد» و هدف سومی که زیباکلام به آن اشاره دارد و به باور او، «عملا قبل از ورود ترامپ به کاخ سفید محقق شده است، به کاهش توانایی نیروهای نیابتی وابسته به ایران بازمی‌گردد».
 از دید این تحلیلگر، «نیروهای منطقه‌ای دیگر قادر به تأثیرگذاری عمده در عراق، لبنان و به‌ویژه سوریه نیستند و در‌حال‌حاضر، حضور ایران در این کشورها تهدیدی برای دیگر کشورها یا رژیم‌های داخلی این کشور‌ها به شمار نمی‌آید. ترامپ به‌‌طور قاطع در این مسیر حرکت می‌کند، مگر اینکه جمهوری اسلامی به‌‌طور جدی با او مقابله کند».
البته این استاد دانشگاه، تأکید دارد «اسرائیلی‌ها در حال دقیقه‌شماری هستند تا تکلیف وضعیت ایران روشن شود». چون از زاویه نگاه زیباکلام، «ایران در نهایت ممکن است پاسخ منفی به ترامپ بدهد و در پی آن، پس از مذاکراتی که ممکن است به نتیجه نرسد، حال مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا و در این شرایط، چراغ سبز را برای حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران به اسرائیل دهد. در چنین وضعیتی، ایران قطعا مقابله‌به‌مثل خواهد کرد و در پاسخ به این حملات، به برخی از اهداف یا متحدان آمریکا یا اسرائیل حمله خواهد کرد. در‌ این ‌صورت آمریکا به‌طور مستقیم وارد میدان خواهد شد». با این حال تحلیلگر حوزه سیاسی، «اعتقادی به چنین سناریویی ندارد»؛ چرا‌که به گمانش، «شماری از مسئولان جمهوری اسلامی، به‌ویژه کسانی که به واقع‌بینی شناخته می‌شوند، نمی‌خواهند وارد درگیری نظامی با آمریکا شوند و از ‌این‌رو به احتمال زیاد از این بحران جلوگیری خواهد شد».
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/937633/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

از نفرت‌انگیز تا دوست‌داشتنی | 10 شرور برتر در سریال‌های کره‌ای

دومین پیروزی تیم ملی ایران/ صعود ملی‌پوشان به مرحله حذفی – خبرگزاری ورزش ایران

المیرا دهقانی بازیگر لحظه گرگ و میش با سفره هفت‌سین متفاوتش همه را شگفت‌زده کرد

جان باختگان حادثه چهارشنبه‌سوری فارس به 2 تن رسید

مراسم افطاری امت مقاومت در گناوه برگزار شد

برگزاری اردوی تیم ملی کشتی فرنگی جوانان از هفتم فروردین | اخبار ورزشی

آیا ترامپ واقعا قصدی برای تعامل با ایران دارد؟

خاتمی در 1403: رئیس‌جمهورساز

چرا عربستان خود را وارد منازعه شرق اروپا کرده است؟

دیدگاه طب سنتی و طب نوین درباره کبد چرب

ایلنا: مبلغِ «افزایش مزد» پول سه کیلو گوشت هم نیست!

درختکاری عرصه‌های منابع طبیعی معادن آباده

توسعه و بهسازی زیرساخت‌های برق رسانی در محور شمال‌غربی شیراز

فارسی‌ها ١٠ هزار جلد کتاب به کتابخانه‌های عمومی فارس اهدا کردند

:::آفتاب نو::: آغاز ثبت نام و فروش فوری خودرو فیدلیتی پرایم

85 مصدوم و یک فوتی در حوادث چهارشنبه سوری ‌فارس تاکنون

کشاورزی و مواد شیمیایی اولویت تجارت فارس با کشور بلاروس

پخش زنده مراسم احیای شب‌های قدر از شبکه استانی خلیج فارس

322 روستا در فارس از راه‌های روستایی استاندارد بهره‌مند شدند

انتخاب اعضای جدید هیات مدیره شرکت خدماتی شهرک صنعتی شیراز

عملیات اجرایی اتصال یاسوج به آزادراه شیراز - اصفهان سال آینده آغاز می‌شود

تقدیر از برگزیدگان پویش هر روز یک زباله از روی زمین برمی‌داریم

استاندار فارس: نخبگان آینده‌سازان کشورند / حمایت از دانش‌آموزان و دانشجویان نخبه 75 جایزه

روایت سی‏‏‌ان‏‏‌ان از گورهای دسته‌جمعی علوی‌ها

جامعه‏ بی‌‏اعتناست نه ناامید

استقبال از آزادی کروبی

ایران، دچار فرسودگی اجتماعی

فعال اصلاح‌طلب مطرح کرد: رفع حصر؛ دیر، ناقص اما ضروری

«گروسی» به پزشکیان چه قولی داد؟

اولین چراغ سبز مجمع تشخیص به پالرمو و CFT

محمدباقر قالیباف در 1403: حسرت بر دل مانده

افرادی که در معرض کبد چرب هستند

عواقب وحشتناک دیر خوابیدن

مصرف بنزین در آستانه تعطیلات نوروزی چقدر شد؟

کشف منابع جدید از یک شبه فلز نادر در ایران

اعلام آمادگی کامل اورژانس فارس برای مقابله با حوادث احتمالی در چهارشنبه آخر سال

10 گروه موسیقی کره‌ای برتر برای افراد مبتدی در دنیای کی‌پاپ (K-pop)

تقویت ناوگان امدادی هلال احمر فارس با 33 خودروی جدید / جهش 37 درصدی خدمات امدادی و بشردوستانه در نوروز 1404

جایزه پژوهشی حسابداری به نام «دکتر محمد نمازی» استاد دانشگاه شیراز نامگذاری شد

خدمات رسانی 9 کتابخانه عمومی استان فارس در تعطیلات نوروز 1404

15 هزار بسته معیشتی توسط نیکوکاران کمیته امداد فارس توزیع شد

80 مصدوم و یک کشته در چهارشنبه‌سوری استان فارس

اولین قربانی چهارشنبه‌سوری در فارس یک جوان 25 ساله

تصاویر/ محفل بزرگ 3 هزار نفری انس با قرآن کریم در شیراز

عیدانه بیمه دی برای بیمه‌گزاران

مصدومان چهارشنبه آخر سال در فارس به 85 نفر رسید

بهترین انتخاب‌ها برای غذای سحری

توضیحات سازمان هواپیمایی کشوری درباره نظارت بر سفرهای نوروز 1404

پرداخت صد درصد مستمری بازنشستگان و حقوق کارکنان دولت

خداحافظی تلخ بورس با سال 1403