پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله هم میهن/ زیبایی سیاست مقالات

سرمقاله هم میهن/ زیبایی سیاست
  بزرگنمايي:

پیام فارس - هم میهن / «زیبایی سیاست» عنوان یادداشت روز در روزنامه هم میهن است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
نه‌تنها انسان که خداوند هم زیبایی را دوست دارد. زیبایی در اجسام و اشخاص معیارهای بصری و البته سلیقه‌ای دارد ولی برای زیبایی موضوعات انتزاعی و غیرمادی هم می‌توان سنجه‌های مناسب تعیین کرد. امام علی سنجه زیبایی سیاست و‌ حکومت و حاکمان را، عدالت دانسته است.
با این حساب سیاست در ایران و در مفهوم عام آن تا چه اندازه زیباست؟ روی دیگر عدالت ظلم و تبعیض و فساد است که سیاست را به تناسب زشت می‌کند. سوالی که باید از خود بپرسیم این است که سیاست در ایران چقدر زشت یا چقدر زیبا است؟
بازار
این پرسش را همه سیاسیون به‌ویژه آنان که داخل قدرت هستند از جمله آقای پزشکیان باید پاسخ دهند. اغلب افراد معتقدند که امسال و در آغاز نوروز و سال جدید وضع اقتصادی خوب نیست و حتی دور از رونق کم‌رمق گذشته است. در گذشته به‌ویژه دهه 60 هم با چنین شرایطی مواجه بودیم ولی وضعیت امروز با گذشته از چند جهت تفاوت دارد.
اول اینکه همه یا اغلب مردم می‌دانستند که چرا وضع‌شان به خوبی گذشته نیست. آن را به شرایط انقلاب و جنگ مرتبط می‌دانستند. دوم هم فاصله عمیقی میان خود و مسئولین نمی‌دیدند. سوم و مهمتر اینکه به آینده امید داشتند. چهارم، شاهد فسادهای نجومی چون نهاده‌های دامی و چای دبش و حقوق‌های نجومی و فساد گسترده نبودند.
اکنون آقای رئیس‌جمهور باید توضیح دهند که در چه وضعیتی هستیم و چرا و چگونه؟ و با این دست‌فرمان به کجا داریم می‌رویم؟
آقای وزیر رفاه دولت که طرفدار عدالت است اعلام کرد که؛ میزان افزایش حقوق کارگران نزدیک به 30 درصد خواهد بود و بر اساس تورم افزایش خواهد یافت. امیدواریم معنای نزدیک به 30 درصد از بالا و بیشتر باشد و نه از زیر 30 درصد. چون اگر افزایش دستمزد در سال آینده 35 درصد باشد احتمالاً برابر تورم امسال خواهد بود که با توجه به روند رو به رشد قیمت ارز چه‌بسا تورم در سال آینده بیشتر هم بشود و باز هم شاهد کاهش رفاه کارگران و مزد و حقوق‌بگیران نسبت به گذشته خواهیم بود.‌
حتماً توجه دارید که در 4 سال اخیر هزینه خانوار حدود 3/4 برابر رشد داشته است ولی دستمزدهای کارگران و کارمندان حداکثر 3 برابر شده است. به عبارت دیگر دریافتی آنان نسبت به 4 سال پیش کمتر هم شده است در حالی که در این مدت حداقل 15 درصد به رشد اقتصادی کشور افزوده شده است و مزد و حقوق‌بگیران نه‌تنها هیچ سهمی از این رشد اقتصادی نبرده‌اند بلکه سهم‌شان تا حدود 10 درصد کمتر هم شده است.
این بی‌عدالتی یا ناشی از نحوه تخصیص منابع، یا به علت فرار سرمایه از کشور است، و تحریم نقش مهمی در این وضع دارد. ضعف‌ها و ناتوانی‌ها در به‌وجود آمدن این وضعیت فراوان است.
تضعیف نظام اداری و کارشناسی کشور از سال 1384، نظام بسیار بسته گزینش و تایید صلاحیت مدیران، فقدان برنامه‌ریزی منسجم و کارآمد، فقدان انسجام در درون حکومت، و... ولی یکی از موارد مهم آن وجود تحریم‌ها است. متاسفانه آقای پزشکیان درباره هر چیزی سخن می‌گویند ولی درباره سیاست‌های خود جهت رفع تحریم حرف چندانی نمی‌زنند.
 پرداختن به تحریم نمادی از کوشش برای رفع موانع رشد و توسعه کشور است و آن را نمی‌توان به یک موضوع فرعی تقلیل داد. یک روزنامه اصولگرا برای توجیه مسئله یا تقلیل دادن تاثیر تحریم نوشته است که: «همه مشکلات اقتصادی ایران ناشی از تحریم نیست. برای نمونه، بحران تورم و افزایش نقدینگی که پیش از تحریم‌ها هم در اقتصاد ایران به چشم می‌خورد، نشان‌دهنده آن است که مشکلات اقتصادی کشور به سیاست‌های داخلی و سوءمدیریت اقتصادی مربوط است.»
این درست است که سوءمدیریت یا ضعف‌های داخلی و از همه مهمتر فقدان انسجام و نبود عقلانیت و برنامه قابل اجرا ریشه بحران‌های ما است ولی دو نکته را هم فراموش نکنیم. اول این که تحریم‌ها بسیار موثر است. قبلاً متوسط تورم حدود 20 درصد بود و رشد اقتصادی نیز خوب بود.
در دوره اصلاحات بیشترین جهش اقتصادی را در مقایسه با کشورهای بزرگ منطقه چون ترکیه و مصر و عربستان داشتیم. ولی این روند در دوره تحریم به‌کلی معکوس شده است و کل دهه 90 رشد اقتصادی نزدیک به صفر داشتیم.
بعلاوه وجود تحریم نیز ناشی از همین ضعف بینشی و مدیریت سیاسی در داخل کشور است که به قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل می‌گفت کاغذپاره، و تحریم نمنه! بنابراین هر گونه بهبود مدیریتی حتماً و لابد در رفع و کاهش تحریم‌ها خود را نشان خواهد داد.
تحریم‌ها بیش از 25 درصد شاید هم بیشتر، هزینه مبادلات خارجی را افزایش می‌دهد و یکی از مهمترین علل فساد و خروج سرمایه از کشور است. امیدواریم که آقای رئیس‌جمهور به این مسئله جدی‌تر بپردازند.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/936668/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله اعتماد/ درباره آزادی مهدی کروبی

چهارشنبه سوری و مساله حاکمیت قانون

سرمقاله ایران/ نوروز؛ از تاریخ تا امروز

بازگشت به عصر «سیاست قدرت»

سرمقاله کیهان/ سال افتخار

موقعیت‌های اورژانسی چهارشنبه سوری

سهام عدالت چقدر می ارزد؟

سقف تسهیلات خرید، ساخت، جعاله و ودیعه مسکن افزایش یافت

روایتی از وضعیت بحرانی سدهای کشور

سخنگوی صنف جایگاه‌داران: هیچ‌گونه اختلالی در تامین سوخت نداشته‌ایم

رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه: میلیارد دلار انرژی را 3 میلیارد دلار می‌فروشیم!

تاخت و تاز قیمت‌ها در بازار سکه و دلار؛ طلا از مرز 8 میلیون تومان عبور کرد

عارف: نیازمند تصمیم‌گیری‌های شجاعانه اقتصادی هستیم

آغاز عملیات خشت‌گذاری طرح ملی نهضت توسعه عدالت آموزشی با مشارکت مردم در سیستان و بلوچستان

خبرنگار شیرازی جوان برتر فارس شد

مجموع ارزش سبدسرمایه‌گذاری خارجی بورس در بهمن ماه چقدر بود؟

توزیع 1800 بسته معیشتی در رزمایش ضیافت کریمانه لامِرد

ظرفیت جابه‌جایی گردشگران دریایی قشم افزایش یافت

دو نماینده شگفتی‌ساز والیبال ایران در لیست تیم ملی

اسرائیل یک اسیر خود را کشت

از حال و هوای معنوی شب‌های قدر تا نشاط نوروزی در امواج رادیو خاوران

لزوم معرفی جایگاه شیراز به عنوان سومین حرم اهل بیت (ع) در ایام نوروز

حمله به اماکن هسته‌ای ایران منجر به مرگ هزاران آمریکایی خواهد شد

کشته و زخمی شدن 3 اسیر صهیونیست در جدیدترین حملات به غزه

کتاب «امام علی(ع) امام امت و آموزگار بشریت» منتشر شد

جکت سکوی میدان گازی بلال در خلیج فارس نصب شد

توزیع دو هزار و 500 بسته ضیافت کریمانه توسط سپاه ناحیه بقیه‌الله (عج) شیراز

سریال «معاویه»، مجری دستورات کارفرمای وهابی/ جذب مخاطب به جای روایت تاریخ!

توزیع دو هزار و 300 بسته معیشتی توسط بسیجیان سپاه ثارالله (ع) شیراز در بین نیازمندان

توزیع 111 هزار بسته کمک معیشتی توسط نواحی مقاومت استان فارس در رزمایش کشوری ضیافت کریمانه

برگ برنده سریال‌های تلویزیونی چیست؟

حماس: 3 اسیر صهیونیست در حملات اسرائیل کشته و زخمی شدند

الحاق 33 دستگاه خودروی امدادی به ناوگان امداد و نجات فارس

راه‌اندازی 286 غرفه عیدانه صنایع دستی در فارس

خنج فارس مهیای پذیرایی از میهمانان نوروزی

بحران بیمارستان‌های فرسوده در شیراز؛ خطر در کمین جان بیماران و کارکنان

استقلالی سابق با برد به استقبال بهار رفت

باغ موزه مشاهیر فارس هنوز افتتاح نشده درحال تخریب است

مسئول اول گرانی خود دولت است

سرمقاله آرمان امروز/ شگفتی‌های دیپلماتیک 1403

بازاریابی سیاسی یک قلدر

اشک تمساح؛ حمله «کیهان» به رئیس سابق اتاق بازرگانی

سرمقاله آرمان ملی/ حرکت در مسیر مذاکره

سال اتمی

نکاتی مهم درباره کم‌کاری تیروئید

آخرین یارانه نقدی سال1403 واریز شد

پیامدهای مثبت و منفی افزایش دستمزد کارگران

آخرین وضعیت بازار طلا و سکه؛ مردم الان خرید کنند یا نکنند؟

زمان قطعی برق شیراز امروز سه شنبه 28 اسفند (خاموشی برق)

ضیافت افطاری ساده در مسکن مهر رشت برپا شد