پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ جای خالی احزاب در ارکان سیاسی سیاسی

سرمقاله اعتماد/ جای خالی احزاب در ارکان سیاسی
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اعتماد / «جای خالی احزاب در ارکان سیاسی» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم اسماعیل گرامی مقدم است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 در بررسی علل و عوامل توسعه کشورهای مطرح جهان، نهاد حزب مهم‌ترین علت و ریشه است. حزب‌گرایی و تحزب به عنوان یک پدیده مدرن در نظام‌های سیاسی باعث پاسخگویی و شفاف‌سازی شده و نظام حکمرانی قوام یافته‌تری ایجاد کنند. در بطن رقابت‌های سیاسی است که احزاب سیاسی می‌توانند قدرتمند شده و بازدهی بیشتری به نفع جامعه ایجاد کنند. هرچند کشورهایی مانند چین و روسیه را نمی‌توان ذیل عنوان کشورهای دموکراتیک و مردم سالار برشمرد اما نمی‌توان انکار کرد که همین کشورها نیز احزاب تاثیرگذاری دارند که از آنها در مسیر سازندگی کشور بهره برده می‌شود. در کشورهای توسعه یافته، اصلی‌ترین پایه پیشرفت رقابت است، و ایجاد رقابت‌هاست که منابع انسانی را ارتقا می‌دهد. در ایران شاهد وجود احزاب بسیاری هستیم. در اغلب کشورهای جهان 2الی‌3 و نهایتا 5حزب حضور جدی دارند اما در ایران تعداد احزاب از نظر کمی بالاست. به ‌رغم این رشد کمی، احزاب ایرانی از نظر کیفی با رشد مد نظر فاصله دارند. یکی از دلایل اصل این مشکل فقدان نقشه راه قانونی مناسب برای احزاب است. در کنار این گزاره، 2نکته دیگر هم وجود دارد که می‌توان آنها را به عنوان ریشه‌های اصلی مشکلات رشد احزاب در ایران در نظر گرفت.
1) احزاب در همه نقاط جهان در پارلمان‌ها و دولت‌ها رشد می‌کنند و به بالندگی می‌رسند. در پارلمان‌هاست که احزاب نیروی انسانی و کادر مورد نظر خود را ساماندهی می‌کنند، کمیته‌های بانوان، جوانان و ... خود را شکل می‌دهند و سایر ساختارسازی‌های لازم را برنامه‌ریزی می‌کنند. اما در ایران به دلیل نظارت استصوابی زمانی که احزاب با نامزد خاص خود ورود می‌کنند با سد و مانع ردصلاحیت روبه‌رو می‌شوند. این ردصلاحیت‌های گسترده، باعث می‌شود احزاب نتوانند در رقابت‌های پارلمانی با نامزد اختصاصی خود حضور پیدا کنند. این روند باعث می‌شود، جوانان و زنان و حقوقدانان و... این پرسش را از خود مطرح کنند که چرا باید جذب احزاب شده و به حوزه‌ای ورود کنند که به دلیل ردصلاحیت‌ها سرانجام روشنی ندارد؟ بنابراین یکی از دلایل اصلی عدم رشد احزاب، فقدان امکان حضور در رقابت‌های پارلمانی است. 
2) دومین پایه ناکامی احزاب در ایران در حوزه دولت‌ها شکل می‌گیرد. احزاب سیاسی در دولت‌های مختلف تلاش می‌کنند از نامزدی حمایت کرده و دولت جدیدی را شکل دهند. اما چه در طیف اصولگرایان و چه در طیف اصلاح‌طلبان زمانی که نامزدی به کرسی ریاست‌جمهوری می‌رسد، خود را غیر حزبی قلمداد کرده و ارتباط خود با احزاب را یکسره منکر می‌شود! بسیاری از وزرای ایرانی وقتی به کرسی وزارت می‌رسند، با افتخار اعلام می‌کنند که حزبی نبوده‌اند. این روند در دولت محمود احمدی‌نژاد نمود پیدا کرد، سپس در دولت حسن روحانی تداوم پیدا کرد و در دولت‌های رییسی و پزشکیان هم ادامه یافت. در واقع غیر حزبی بودن وجهه ممتازی بین مدیران ایرانی است. با این وضعیت چه انتظاری می‌توان داشت که نیروی انسانی جوان و متخصص به احزاب اقبال نشان دهند و به کنگره‌های احزاب ورود کنند. وقتی دولت‌ها به قدرت می‌رسند، احزاب را پشت در دولت نگه داشته و تابلوی ایست مقابل آنها قرار می‌دهند. فعالیت احزاب تا نقطه‌ای است که رییس دولت را حمایت و پشتیابی کرده و برای او رای جمع کنند. پس از آن اما اجازه ورود به دولت به احزاب داده نمی‌شود. این در حالی است که در همه دنیا و تئوری‌های اندیشمندان علم سیاست، تئوری مشارکت و نحوه حضور مردم از مسیر احزاب سیاسی تعریف می‌شود. احزاب سیاسی هستند که مردم را دعوت به مشارکت می‌کنند. از جانب آنها و به نمایندگی آنها در قدرت قرار گرفته و راهبری می‌کنند. حق آنهاست که در مدیریت کشور در پست‌های مدیریتی کشور، حضور داشته باشند و بخشی از مردم را که به آنها رای داده‌اند را پشتیبانی کنند. اما در ایران به این مهم توجه نمی‌شود. اینکه در دولت‌ها به احزاب نقشی داده نمی‌شود و بعد برخی انتظار رشد، پویایی و قوام فعالیت‌های حزبی را دارند یک تناقض جدی است. در جهان مدیران میانی همگی از احزاب انتخاب می‌شوند. از 100سال گذشته تا به امروز همه دغدغه مدیران حزبی کردن مردم و ارتقای سطح مهارت‌های سیاسی آنها بوده است. در واقع احزاب صدای مردم هستند و آنها را نمایندگی می‌کنند. رقابت سیاسی و پاسخگویی‌ها و شفافیت‌ها از طریق احزاب عینیت پیدا می‌کند. برای درک وضعیت احزاب در ایران باید توجه داشت که در دولت چهاردهم نهایتا 2نفر از اعضای کابینه عضو احزاب رسمی هستند که حدود 1درصد کل کابینه را تشکیل می‌دهند. در مجلس هم این رویکرد حزبی اندک است. در میان استانداران دولت چهاردهم هم هیچ چهره حزبی قابل مشاهده نیست. در این شرایط چطور می‌توان احزاب سیاسی را قدرتمند کرد. باید توجه داشت که رشد احزاب، کشور را قوی‌تر کرده و به سمت رشد هدایت می‌کند. مادامی که بستر بالندگی احزاب در مجلس و دولت فراهم نشود، امکان کادر‌سازی احزاب و توجه مردم نسبت به فعالیت‌های حزبی ممکن نخواهد بود. بدون حزب هم کشور در حوزه سیاسی و اجتماعی افق روشنی نخواهد داشت. دولت‌ها باید زمینه‌های مشارکت احزاب را فراهم کنند. این امر ممکن نیست مگر اینکه دولت مدیرانش را از میان فعالان سیاسی احزاب انتخاب کند.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/918906/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله همشهری/ شاه، انگلیس و بحرین؛ روایتی از یک خیانت تاریخی

سرمقاله جام جم/ تحقق منویات فرمانده کل‌قوا در نیروی دریایی سپاه

سرمقاله شرق/ این فرصت بی‌سابقه را از دست ندهیم

سرمقاله جوان/ نشان دهید که این سخن تعارف نبود!

رد ارتباط اوتیسم با مشکلات سلامت مادر در بارداری

حقیقت تلخ درباره خامه روی کیک

«سندرم گیلن باره»: هند با شیوع یک بیماری‌ فلج‌کننده روبروست

نکته‌ای مهم درباره معاینه چشم اطفال

نماینده مجلس: امسال یک میلیون تن بیش از نیاز کشور سیب زمینی تولید کردیم

رشد 23 هزار واحدی شاخص کل بورس

بهترین گزینه برای سفرهای خانوادگی (هتل مدینه الرضا مشهد)

نماینده مجلس: بانک آینده از جیب هر ایرانی حدود یک میلیون تومان برداشته است

سه‌چرخه کودک بخریم یا لوپ کار؟ [+جدول مقایسه]

انتقاد یک نماینده از همتی: عطسه وزیر اقتصاد میتواند شرایط اقتصادی را به لرزه دربیاورد!

محدودیت خرید شمش نقره از بورس کالا برداشته شد

جادوی طلا؛ خرافاتی‌ها 63 درصد سود کردند!

نماینده مجلس: مجلس اجازه واگذاری ایران‌خودرو به کروز را نمی‌دهد

رونمایی ناسا از ربات حفاری ماه

واکنش رسمی دولت به رفع فیلترینگ تلگرام و اینستاگرام تا قبل از عید

افتتاح جشنواره تجسمی فجر در شیراز/ صلح، دوستی و جوان‌گرایی رویکرد جشنواره است

فیش حقوقی بهمن ماه بازنشستگان تامین اجتماعی منتشر شد/ واریز اضافه حقوق به حساب همه بازنشستگان

جدول خاموشی برق اصفهان چهارشنبه 17 بهمن 1403 | زمان قطعی برق اصفهان چهارشنبه هفدهم بهمن 1403

پیش بینی هواشناسی هرمزگان 16 بهمن

قیمت طلای 18 عیار 16 بهمن 1403

برد شهرداری بندرعباس و شناورسازی در لیگ دسته دو

سرمای زمستانی برمی گردد! ورود سامانه بارشی و کاهش 10 درجه ای دما

قیمت میجر امروز سه‌شنبه 16 بهمن به دلار و تومان

قیمت سکه و طلا سه‌شنبه 16 بهمن 1403/ جدول

قیمت جدید انواع سکه پارسیان در بازار 1403/11/16

هشدار نارنجی هواشناسی؛ کاهش 8 درجه‌ای دما همراه با برف و باران در گلستان

اخبار پیش بینی وضعیت آب و هوا آذربایجان شرقی فردا چهارشنبه 17 بهمن ماه 1403 | هواشناسی آذربایجان شرقی طی 24 ساعت آینده | هواشناسی تبریز

جدول خاموشی برق ایلام چهارشنبه 17 بهمن 1403 | زمان قطعی برق ایلام چهارشنبه هفدهم بهمن 1403

ساخت‌وساز پر حاشیه در قلب شیراز/ میراث تاریخی در برابر توسعه شهری

28 اجرای موسیقی پاپ در «موسیقی فجر» روی صحنه می‌رود

اعلام برنامه بازی‌های تیم ملی فوتبال جوانان ایران در جام ملت‌های زیر 20 سال آسیا

قیمت انواع سکه امروز سه‌شنبه 16 بهمن

پیام‌رسان کره ای مجهز به چت جی پی تی می‌شود

419 مورد مصالحه و بازگشت به زندگی مشترک با فعالیت مراکز مهر خانواده

جدول خاموشی‌های اهواز  برای روز سه شنبه ، 16 بهمن ماه

قیمت طلای 24 عیار 16 بهمن 1403

پیش بینی قیمت اتریوم + قیمت لحظه‌ای اتریوم سه شنبه 16 بهمن ماه 1403

تصمیم‌گیری‌های عجولانه موجب خشک شدن بختگان شد

پیش بینی وضعیت آب و هوا خراسان جنوبی فردا چهارشنبه 17 بهمن ماه 1403 | هواشناسی خراسان جنوبی طی 24 ساعت آینده | هواشناسی بیرجند

جدول خاموشی برق بوشهر چهارشنبه 17 بهمن 1403 | زمان قطعی برق بوشهر چهارشنبه هفدهم بهمن 1403

برنج هاشمی کیلویی چند؟ / قیمت جدید برنج 16 بهمن

زمان واریز یارانه بهمن ماه این دهک‌ها اعلام شد+ جدول

قیمت طلا دست دوم امروز سه شنبه 16 بهمن 1403

قیمت سکه امامی 16 بهمن 1403

نتایج آزمون کتبی دانشنامه دندانپزشکی منتشر شد؛ آغاز آزمون های شفاهی از امروز

ادعای حراج سکه‌های کشف شده بیضا در نیویورک اثبات نشده است