داور و سنگ محک «بازگشت»
مقالات
بزرگنمايي:
پیام فارس - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مرگ سیدابراهیم نبوی روزنامهنگار طنزپرداز ایرانی در شهر «سیلور اسپرینگ» ایالت مریلند امریکا بازتاب زیادی در ایران داشت. بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی، دوران کاری او در مطبوعات ایران را یادآوری کردند که لبخندهای بسیاری را بر لبهای خود و خانوادههایشان نشانده بود، اما مرگ سیدابراهیم نبوی علاوه بر اندوه، پرسشهایی را ایجاد کرد. یکی از این پرسشها این بود: چرا زمینه بازگشت ایندسته از ایرانیان به کشور فراهم نیست؟ این سؤال از اینرو مطرح شد که نبوی در سالهای اخیر بارها از میل وافرش برای بازگشت به ایران گفته بود. این روزنامهنگار از چهرههایی بود که در سفر اخیر رئیسجمهوری پزشکیان، در دیدار ایرانیان مقیم امریکا با رئیسجمهوری حضور یافته بود. این حضور به معنی توجه نبوی به ساختارهای حقوقی و قانونی در ایران بود، امری که مرزبندی او با اپوزیسیون را آشکار کرد. نبوی در سالهای زندگی خود در امریکا به حلقه براندازان پلشت وارد نشد، اما بهرغم این نتوانست به کشور بازگردد. این درحالی است که در سالهای اخیر عالیترین مقامات، از رئیس قوه قضائیه تا رؤسایجمهوری اعلام کردهاند که زمینه بازگشت ایرانیان به کشور فراهم است، اما به نظر میرسد این تأکید رؤسای قوا، به یک تأکید اجرایی هم نیاز دارد. یعنی این گفتار باید به مقررات و مصوباتی عینی تبدیل شود تا شکل عملی و اجرایی به خود بگیرد.
علاوه بر واکنشهای عمومی کاربران و مردم در شبکههای اجتماعی به مرگ ابراهیم نبوی، دو عضو دولت هم به آن واکنش نشان دادند. علی ربیعی دستیار اجتماعی رئیسجمهوری در شبکه «ایکس» نوشت: «در خبرها خواندم سیدابراهیم نبوی بهطور غمانگیزی به زندگی خود پایان داد. طنزنویس و پژوهشگر حوزه ادبیات بود. در جایجای خانهاش، میشد کتاب دید. هیچ نقطهای از خانهاش خالی از کتاب نبود.» این فراز از اظهارنظر ربیعی توجه بیشتری را جلب کرد: «با آنکه ناراضی و منتقد بود، اما هیچگاه نهتنها به دام بدخواهان ایران نیفتاد، بلکه حتی آنان را نیز از نیش قلم خود در امان نمیگذاشت. نبوی آنجا هم تنها بود.» دستیار اجتماعی رئیسجمهوری در پایان تأکید کرد: «ایکاش مسیر برای برگشت به کشورش برای او و دیگرانی که دل در گرو ایران دارند فراهم میبود.»
حسین انتظامی، معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به سوابق کاری نبوی در مطبوعات دهه 1370 اشاره کرد. وی با اشاره به اینکه «روزنامهنگاران میدانند انتشار ستون روزانه مدید از هر کسی برنمیآید»، نوشت: «سید ابراهیم نبوی پس از آزادی از زندان در ١٣٨٠ به روزنامه جامجم دعوت شد و در طنز همچنان درخشید. در گونههای متفاوت ادبی، نبوغ داشت و در پژوهش طنز، بیمانند بود.» حسین انتظامی هم به بهانه مرگ ابراهیم نبوی، به مسأله بازگشت ایرانیان خارج از کشور اشاره کرد و نوشت: «بارها پیغام داده بود که میخواهد به وطن برگردد و هزینهاش را هم بپردازد. مرگ غمبار او میتواند تلنگری برای یک سیاست باشد: بازگشت چهرههای فرهنگی، هنری و حتی سیاسی که روزگاری در خیمه «دیگری» بودهاند و بعدها راه خود را از بدخواهان جدا کردهاند. در این برهه، اختلافات و کینهها را کنار بگذاریم. ایران میتواند فصل مشترک باشد.» درباره مسأله بازگشت ایرانیان خارج از کشور، مانند سیدابراهیم نبوی از دو چهره سیاسی و فرهنگی، یعنی عباس سلیمی نمین و سیدمحمدعلی ابطحی پرسیدیم.
عباس سلیمینمین درباره چرایی بازنگشتن ایرانیان خارج از کشور و اینکه آیا مانعی در اینباره وجود دارد، به «ایران» گفت: من بعید میدانم در میان ایرانیان خارج از کشور کسی ترس از بازگشت به ایران را داشته باشد. این موضوع درمورد آقای ابراهیم نبوی هم صدق میکند. محمدعلی ابطحی به مشکلات ایرانیان خارج از کشور اشاره کرد و گفت: این عده که عمدتاً هم نمیخواهند در اپوزیسیون، سلطنتطلبها یا منافقین قرار بگیرند، همیشه مشکلات زیادی دارند، این دسته میخواهند مستقل فکر کنند که ابراهیم نبوی یکی از چهرههای شاخص این عده مستقل بود. سخن پایانی عضو مجمع روحانیون مبارز این بود: شاید مرگ سیدابراهیم نبوی تلنگری باشد برای بازگشت همه ایرانیانی که خارج از کشور هستند.
-
شنبه ۲۹ دي ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۵:۵۰
-
۵ بازديد
-
-
پیام فارس
لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/904043/