«جوانان» گم شده ورزش و جوانان!
اجتماعي
بزرگنمايي:
پیام فارس - حسینی-«خبرجنوب»/ هر چند که وزارت ورزش و جوانان در هشتم دیماه 1389 و پس از ادغام سازمان تربیت بدنی و سازمان ملی جوانان در مجلس هشتم تشکیل شد اما علی رغم گذشت حدود 14 سال از فعالیت این وزارتخانه به نظر میرسد عمده تمرکز این ساختار نه چندان نوپا به حوزه ورزش معطوف شده و بخش جوانان آن تا حدود زیادی مغفول مانده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این در حالی است که در بند «ب» ماده 3 قانون اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان (بخش اهداف تشکیل وزارتخانه) آمده است: «ارتقای هویت دینی، انقلابی و ملی جوانان»، «ارتقاء و تقویت سرمایه اجتماعی، مسئولیتپذیری، هویت و مشارکت همه جانبه جوانان»، «بهبود و اصلاح سبک زندگی جوانان منطبق بر ارزشهای اسلامی- ایرانی»، «توسعه مشارکت داوطلبانه مردمی در امور جوانان» و اتخاذ سیاستهای حمایتی در جهت اشتغال و ازدواج جوانان از جمله اهداف و وظایف وزارت ورزش و جوانان میباشد.
از دیگر وظایف وزارتخانه در حوزه جوانان که در بند «پ» قانون اهداف، وظایف و اختیارات وزارت ورزش و جوانان برآن تأکید شده میتوان به ساماندهی امور جوانان با مشارکت دستگاههای مرتبط و پیگیری نظارت بر اجرای آن، پیگیری اجرای مصوبات شورای عالی جوانان، ستاد ملی ساماندهی امور جوانان، سیاستهای کلی جمعیت در بخش جوانان، پایش و پژوهش مستمر وضعیت امور جوانان براساس شاخصهای مصوب مراجع ذی ربط، حمایت از برنامههای پژوهشی مرتبط با امور جوانان و تعامل با مراکز آموزشی و پژوهشی کشور، صدور مجوز فعالیت تشکلهای مردم نهاد جوانان و نظارت بر عملکرد آنها، صدور مجوز تأسیس و نظارت بر فعالیت خانههای جوانان، حمایت از سرمایهگذاری بخش خصوصی و نهادهای غیردولتی درحوزههای مرتبط با امور جوانان، اتخاذ تدابیر مناسب برای تسهیل تشکیل خانواده و ترویج فرهنگ فرزندآوری در زوجهای جوان با استفاده از ظرفیت تمامی دستگاههای اجرائی ذیربط و خیرین، حمایت و توانمندسازی جوانان با ایجاد مراکز تخصصی مشاوره ازدواج و خانواده در راستای تحقق سیاستهای کلی جمعیت اشاره کرد. این قانون البته در بند «ت» اختیاراتی را هم برای وزارتخانه در حوزه جوانان پیش بینی کرده که از آنجمله میتوان حمایت از تدوین و اجرای برنامههای مرتبط با امور جوانان، برنامهریزی و اجرای برنامههای بینالمللی داخلی و خارجی، پیشبینی تسهیلات و تمهیدات لازم برای تشویق و توسعه فعالیتهای بخش خصوصی در حوزههای مرتبط با امور جوانان و حمایت از ایجاد و اداره خانههای جوانان را مورد اشاره قرار داد. پر واضح است که اختلاف قابل توجه شرایط امروز جوانان با آنچه که در قانون برای آنها پیش بینی شده را نمی توان با دیده اغماض نگریست و این فاصله بزرگ بین واقعیتها و ایدهآلهای شرایط جوانان را نادیده گرفت. این موضع بهانه ای بود تا با عبدالرحیم خداجو، مدیرکل ورزش وجوانان استان فارس گفت و گوی کوتاهی داشته باشیم تاچرایی کمبودها و چالشهای حوزه جوانان و معطوف شدن نگاهها و دغدغهها به حوزه ورزش را از زبان وی بشنویم.
در حوزه جوانان با نگاه های عمیق مواجه نبوده ایم و شاید علت آن را بتوان در مراجع بالادستی جست و جو کرد
خداجو در این گفت و گو با بیان اینکه وزارت ورزش وزارت نوپایی است اظهارداشت: وقتی به ساختار کلی کار در ادارات ورزش و جوانان نگاه کنیم میبینیم که بیش از 99 درصد از تفکرات و انرژی کارکنان به حوزه ورزش معطوف شده و متأسفانه عملاً بخش جوانان مغفول مانده است.
وی با تأکید براینکه حوزه جوانان نیازمند نگاهی عمیق تر و توجه بیشتر میباشد تصریحکرد: به نظر میرسد ما بیشتر در حوزه نشاط و پویایی جوانان و بهبود اوقات فراغت آنها با برگزاری رویدادها و برنامههای ورزشی موفق بوده ایم. مدیرکل ورزش و جوانان فارس با اشاره به اینکه راهاندازی مدارس گوناگون در رشتههای مختلف و فعالیت 52 هیأت ورزشی در این استان نشان دهنده عمق توجهات به حوزه ورزش بوده، ابرازداشت: با این حال باید گفت که در حوزه جوانان با نگاههای عمیق مواجه نبودهایم و شاید علت آن را بتوان در مراجع بالادستی جست و جو کرد.به گفته خداجو، واقعیت این است که در خود وزارتخانه باید عمیق تر به حوزه جوانان نگاه میشد و کارشناس حوزه جوانان در چارت سازمانی ادارات کل استانها تعریف میشد. وی در پاسخ به اینکه آیا در اداره کل ورزش و جوانان استان فارس کارشناس جوانان وجود دارد یا خیر؟ ابرازداشت: در این اداره کل، معاونت جوانان تعریف شده اما فاقد نیروی انسانی کافی میباشد.
به گفته مدیرکل ورزش و جوانان فارس، در این استان 37 شهرستان وجود دارد و حداقل باید 37 کارشناس جوانان برای این شهرستانها داشته باشیم این در حالی است که کمتر از 10 شهرستان این استان دارای کارشناس تخصصی امور جوانان هستند. خداجو در همین ارتباط گفت: حوزه ورزش و جوانان بسیاری از شهرستانهای تازه تأسیس استان به صورت تک نفره مدیریت میشود، این یعنی مسئول ورزش و جوانان آن شهرستان بدون نیروی اجرایی، کارشناسی و خدماتی باید مسئولیتهای خود را به سرانجام برساند. وی با بیان اینکه از 37 شهرستان استان فارس 16 شهرستان دارای اداره و 21 شهرستان در قالب نمایندگی مدیریت میشود اظهارداشت: طبیعتاً کمبود نیرو و ناقص ماندن ساختار سازمانی برای حوزه ورزش و جوانان بدون آسیب نخواهد بود.
مدیرکل ورزش وجوانان فارس با تأکید براینکه تأمین نیروی انسانی لازم برای معاونت جوانان باید در دستور کار وزارتخانه قرارگیرد گفت: در این شرایط ما امکان بهکارگیری نیرو درهیچ شرایط و قالبی را نداریم این در حالی است که وجود کارشناس جوانان در ساختار سازمانی تعریف شده است.
مجوزهای لازم برای جذب کارشناسان حوزه جوانان از مبادی ذی ربط دریافت شود
خداجو همچنین با تأکید براینکه مسئولان وزارتخانه باید مجوزهای لازم را برای جذب کارشناسان حوزه جوانان از مبادی ذیربط همچون سازمان امور استخدامی دریافت کنند تصریحکرد: طبیعتاً بدون وجود کارشناسان حوزه جوانان، برنامهریزی برای امور مرتبط با آنها بهخصوص در شهرستانها بسیار دشوار خواهد بود.وی یکی از عمده ترین دلایل مغفول ماندن امور جوانان در ساختار ادرات ورزش و جوانان را همین کمبود یا نبود نیروهای کارشناس عنوان کرد و ادامه داد: ما در عرصه جوانان با مسائل مختلفی از جمله اشتغال، ازدواج، مسکن، غنی سازی اوقات فراغت و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی که هر روز متنوعتر و بیشتر میشوند مواجه ایم اما متأسفانه همچنان ابزارهای مقابله ما قدیمی و ناکافی هستند و نمیتوانیم با این تنوع آسیبها مقابله کنیم.مدیرکل ورزش وجوانان فارس، منابع اصلی و آیندهساز هر جامعهای را جوانان آن جامعه عنوان کرد و ادامه داد: خوشبختانه در کشور ما در همه زمینهها جوانان شایسته و قابلی حضور دارند که اگر به آنها توجه شود حرفهای بسیاری برای گفتن دارند.
خداجو در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه اداره ورزش و جوانان مسئول همه مسائل حوزه جوانان نیست و به تنهایی نمیتواند همه مسائل این حوزه را مدیریت کند ابرازداشت: بدون شک ورزش و جوانان یک حوزه چندوجهی است حل مسائل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و... نیازمند مشارکت جمعی برخی دستگاه هاست.
وی در پاسخ به اینکه چند درصد بودجه اداره ورزش و جوانان فارس به حوزه ورزش و چند درصد به حوزه جوانان تخصیص پیدا میکند؟گفت: درکل برای حوزه جوانان اعتبارات خوبی تخصیص داده میشود که در قالب طرحها و برنامه هایی که توسط سازمانهای مردم نهاد ارائه میگردد هزینهمیشود اما اینها ضرورت توجه بیشتر به حوزه جوانان هم در بحث نیروی انسانی و هم در تأمین اعتبارات را نفی نمیکند.
مدیرکل ورزش وجوانان فارس در پایان با اشاره به انتصاب معاون فرهنگی و امور جوانان وزارت ورزش گفت: منتظر ابلاغ سیاستها و برنامههای کاری معاون جدید هستیم تا برنامههای خود در حوزه جوانان را دنبال کنیم.
-
شنبه ۲۹ دي ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۴:۴۲
-
۵ بازديد
-
-
پیام فارس
لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/904024/