بزرگنمايي:
پیام فارس - خراسان /مجمع جهانی اقتصاد پیش بینی کرده است که تا 5 سال آینده، 170 میلیون شغل جدید ایجاد خواهد شد و این مشاغل 92 میلیون موقعیت شغلی را از بازار کار کنار خواهند زد. برندگان و بازندگان این پاندمی چه مشاغلی هستند؟
گزارش «مشاغل آینده» که مجمع جهانی اقتصاد آن را منتشر کرده، نشان می دهد تا 5 سال آینده، بازار کار جهانی در آستانه تحولی قابل توجه قرار دارد و مشاغل متعددی با اختلال مواجه خواهند شد. طبق این یافته، اگر چه تحولات بازار کار موجب ایجاد 170 میلیون فرصت شغلی جدید می شوند، اما انقضای 92 میلیون فرصت شغلی را نیز سبب خواهند شد. پدیده ای که به مانند یک پاندمی، نیروهای کار را در معرض تهدید قرار خواهد داد. به این بهانه و با توجه به گزارش دیگری از این نهاد اقتصادی بین المللی، ابعاد تغییرات بازار کار جهانی و برندگان و بازندگان این بازار را بررسی خواهیم کرد. به آن هایی که برنامه هایی برای توسعه شغلی سال های آینده خود دارند، پیشنهاد می کنیم نگاهی به نتایج بررسی های مجمع جهانی اقتصاد که با توجه به بررسی بیش از 860 عنوان شغلی به دست آمده است، بیندازند.
به گزارش خراسان، مجمع جهانی اقتصاد، اعلام کرده که در اثر تغییر و تحولات بازار کار، تا 5 سال آینده 78 میلیون شغل جدید در سراسر جهان ایجاد خواهد شد. با این حال، این نوید، در خود یک خبر تلخ را نیز دارد و آن این که در این فرایند، 92 میلیون شغل در پی تغییر 40 درصد شایستگی های مورد نیاز در محل کار، ناگزیر به از بین رفتن هستند و در عوض جای آن ها را 170 میلیون فرصت شغلی جدید خواهند گرفت.
همه ماجرا به هوش مصنوعی، فرایند یادگیری عمیق سیستم های پیچیده رایانه ای و نیز تشکیل مجموعه های بزرگ داده بر می گردد که در نهایت و در یک کلمه موجب توسعه اتوماسیون به جای مهارت ها و فعالیت های نیروی کار خواهند شد.
4 سرنوشت کسب و کارها تا 5 سال آینده
به طور کلی برآوردها نشان می دهد که تا 5 سال آینده، دست کم حدود یک چهارم کسب و کارها دستخوش تغییر خواهد شد. این بدان معناست که فرایندهای فناورانه که در بخش قبل به آن ها اشاره شد، تاثیراتی بین صفر تا 100 درصد در کسب و کارها خواهد گذاشت. بر این اساس، 4 سرنوشت کسب و کارها تا 5 سال آینده به صورت زیر است:
1-کسب و کارهای دارای پتانسیل بالا برای اتوماسیون شدن: در این کسب و کارها فعالیت ها عمدتاً توسط فرایندهای رایانه ای و هوش مصنوعی به جای انسان انجام خواهد شد.
2-کسب و کارهای دارای پتانسیل بالا برای ارتقا: در این کسب و کارها، نیروی کار به فعالیت خود ادامه می دهد، با این حال، فناوری های هوش مصنوعی بهره وری انسان را افزایش می دهند.
3- کسب و کارهای دارای پتانسیل کم برای اتوماسیون شدن یا ارتقا: در این کسب و کارها، نیروی کار با کمترین تاثیرپذیری از تحولات هوش مصنوعی به انجام وظیفه ادامه خواهد داد.
4- کسب و کارهای بدون تاثیرپذیری: این کسب و کارها اساساً به گونه ای نیستند که بخواهند تحت تاثیر هوش مصنوعی قرار گیرند.
زنگ هشدار برای چه مشاغلی به صدا درآمده است؟
بررسی ها نشان می دهد مشاغلی که بیشترین توان بالقوه برای اتوماسیون شدن را دارند، شامل مواردی می شوند که رویه های معمول و تکراری در آن ها جایگاه پررنگی دارد و در مقابل به ارتباطات بین فردی کمتری نیاز دارد. در نمودار 1، درصد احتمال اتوماسیون شدن برخی از مشاغل این دسته آمده است. اگر شما جزو این افراد هستید، بهتر است در یک بازه چند ساله، برنامه تغییر شغلی خود را جدی تر پیگیری کنید.
مشاغلی که مهارت های ماشینی بهره وری آن ها را متحول خواهد کرد
مشاغلی که بالاترین پتانسیل را برای ارتقا دارند، آن هایی هستند که عمدتاً به حل مسائل پیچیده به ویژه در حوزه های علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات متکی هستند. البته در بین آن ها نیز مشاغل دیگر نظیر پذیره نویسی بیمه وجود دارد که 100 درصد وظایف آن ها در حیطه به کار گیری سیستم های هوش مصنوعی مولد است. این نکته را هم باید متذکر شد که با گذشت زمان، بسیاری از همین مشاغل دارای بالاترین پتانسیل ارتقا نیز پتانسیل اتوماسیونی شدن را خواهند داشت. در نمودار 2 به برخی از این مشاغل و پتانسیل آن ها برای ارتقا اشاره شده است.
مشاغلی که از خطر پاندمی اتوماسیون فعلاً در امان می مانند
اما برخی مشاغل هم هستند که کمتر تحت تاثیر تحولات فناورانه اخیر قرار خواهند گرفت. ویژگی بارز عمده آن ها این است که به درجه بالایی از تعامل شخصی نیاز دارند و یا فیزیکی هستند. از جمله این مشاغل می توان به متخصصان بهداشت و درمان، معلمان، مشاغل فیزیکی مانند ورزشکاران اشاره کرد. همچنین مشاغل اجتماعی، خدمات اجتماعی و مراقبت های بهداشتی نیز در زمره مشاغل با کمترین پتانسیل اتوماسیون شدن هستند. نمودار 3 به این مشاغل و میزان تاثیرناپذیری آن ها در مواجهه با تحولات بازار کار پرداخته است.
مشاغل نوظهور کدام اند؟
اساس و پایه تحولات بازار کار مبتنی بر هوش مصنوعی است. از همین رو مشاغل نوظهور قابل توجهی نیز در این عرصه به وجود خواهد آمد و یا توسعه خواهد یافت. از آن جمله می توان به این موارد اشاره کرد: مهندسان بهبود کارایی هوش مصنوعی، طراحان رابط و تجربه کاربری، تولیدکنندگان محتوای هوش مصنوعی (با استفاده از منابع مختلف)، متصدیان و مربیان داده (تضمین داده های با کیفیت بالا) و متخصصان اخلاق و حکمرانی داده (برای مقابله با محتواهای نامناسب از نظر اخلاق و حکمرانی).