پیام فارس

آخرين مطالب

ماجرای یک شیرینی که از مسقط به ایران آمد اجتماعي

ماجرای یک شیرینی که از مسقط به ایران آمد
  بزرگنمايي:

پیام فارس -

پیام فارس

08:28 – 20 دی 1403
همین که نام خانوادگی‌شان «قناد» است حساب کار را دست‌مان می‌دهد که آبا و اجدادشان عمری است کام مردم را شیرین می‌کنند. سابقه شیرینی‌پزی و قنادی در خانواده «حاج‌مهدی قناد» به بیش از یک قرن برمی‌گردد.
پدربزرگ مرحومش، حاج‌محمد قناد نخستین فردی بود که در سفر به کشور عمان با حلوای مسقطی آشنا شد و فوت‌وفن این شیرینی را به شهرستان لار در استان فارس آورد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
بعد هم با خلاقیت خودش و چاشنی هل و زعفران آن را خوشمزه‌تر و برای عمانی‌ها صادر کرد. برای همین هم شهرستان لار به‌عنوان پایتخت مسقطی ایران نامگذاری شده و نوروز هر سال با برگزاری جشنواره مسقطی، میزبان گردشگران است. حاج‌مهدی هم حرفه شیرین پدر و پدربزرگ را ادامه داده است.
به مناسبت 20 دی، روز ملی قناد و صنعت شیرینی‌پزی که از سال 1401 در تقویم رسمی کشور نامگذاری شده، با او درباره خاطرات شیرینش گپ زدیم.
میراث ماندگار یک حرفه خوشمزه
حاج‌مهدی قناد 74 ساله هر روز اول‌وقت کرکره کارگاه مسقطی‌پزی در میدان اصلی لار را بالا می‌دهد، پابه‌پای کارگران بالای دستگاه‌ها می‌ایستد و چشمش به اندازه دقیق شکر و نشاسته و مغزدانه‌هاست. حاج‌مهدی در روزگار جوانی رشته زبان انگلیسی را در دانشگاه به پایان رساند؛ اما عشق به کار قنادی او را به کارگاه پدری کشاند. می‌گوید: «خانواده ما از گذشته و تا جایی که من یادم می‌آید قناد بودند. بعد از اینکه پدربزرگم راه‌ورسم مسقطی‌پختن را به‌عنوان نخستین فرد ایرانی یاد گرفت، دیگر بیشتر تولید شیرینی ما مسقطی شد و هنوز هم ادامه دارد. مرحوم پدرم هم قناد بود. من و برادرم هم قناد شدیم.» حاج‌مهدی یک دختر و یک پسر دارد. می‌گوید: «پسرم هم با عشق و علاقه مسقطی‌پزی را یاد گرفته و چراغ کارگاه صدساله را روشن نگه داشته‌است.»
مسیرمسقطی از عمان تا لار
«مسقط پایتخت کشور عمان است و این نوع شیرینی همان حلوای عمانی است که به‌دلیل خاستگاه آن به مسقطی معروف شده.» اینها را حاج‌مهدی‌می گوید‌که کلامش هم مانند حرفه‌اش شیرین است. او ما را به ابتدای سال 1300 می‌برد و از پدربزرگش، حاج‌محمد به‌عنوان نخستین فردی که مسقطی را به ایران آورد، اینطور یاد می‌کند: «حاج‌محمد، شیرینی‌پز شهرستان لار شیرینی‌های آن زمان یعنی شکرپنیر، آب‌نبات، پشمک و حلوا را به خوشمزگی درست می‌کرد. حسابی هم مشتری داشت و تنها قناد شهر بود. یادم هست تعریف می‌کرد که ماجرای یادگرفتن پخت مسقطی از راهی‌شدن برای سفر به مکه شروع شد. آن زمان کاروانی که برای حج بار سفر می‌بست، به لار می‌آمد و از لار به بندر لنگه می‌رفت و بعد هم شهر مسقط در عمان و بعد عربستان؛ سفری بود برای خودش. دست‌کم یک‌ماه طول می‌کشید تا به مکه برسند. پدربزرگم، حاج‌محمد، همراه با کاروان به مسقط می‌رسند. انگار بخت با او یار نبوده که به‌شدت مریض و ضعیف می‌شود؛ تا جایی که دیگر نمی‌تواند با کاروان همراه باشد و به عربستان برود. سن‌وسالی هم داشت. دست روزگار او را در مسقط ماندگار می‌کند و روز‌ها را به مریضی می‌گذراند تا خوب شود.»
قصه حاج‌محمد در روز‌های تنهایی و بیماری در مسقط هم چندی بعد به پایان می‌رسد؛ اما دلش در شوق زیارت خانه کعبه می‌تپیده و سال بعد دو باره در مسقط ماندگار می‌شود تا توفیق زیارت خانه خدا نصیبش شود. حاج‌مهدی قصه پدربزرگش را ادامه می‌دهد: «پدربزرگ که دوباره سلامت می‌شود، در کوچه‌های مسقط راه می‌افتد و می‌بیند سر هر کوچه فردی روی سینی یک نوع شیرینی یا حلوا گذاشته و می‌فروشد. پرس‌وجو می‌کند و می‌بیند که شیرینی محلی مسقط است. به آنها می‌گوید من یک قناد ایرانی‌ام. به شما شکرپنیر و پشمک و آب‌نبات یاد می‌دهم؛ شما هم به من این حلوا را یاد بدهید.»
این بده‌بستان شیرین همان و بازشدن پای مسقطی به لار همان. حاج‌محمد بعد از زیارت خانه خدا به لار بازمی‌گردد و مسقطی‌هایی درست می‌کند که هنوز هم به نام لار و حاج‌محمد ماندگار شده و سوغات لار همین مسقطی است. 
برگزاری جشنواره مسقطی لاری سال 1404
نشان جغرافیایی انحصاری حلوامسقطی لاری در سال1392 ارائه شد، مهارت پخت حلوامسقطی لاری در سال1398 در فهرست میراث ناملموس کشور ثبت شد و جشنواره حلوامسقطی لاری در سال1402 در فهرست رویداد‌های گردشگری ایران به ثبت رسید. حاج‌مهدی قناد می‌گوید: «ثبت ملی مسقطی باعث شد میزبان جشنواره مسقطی در لار باشیم.»
جشنواره مسقطی لاری تنها رویداد ثبت‌شده حوزه گردشگری خوراک و سوغات در استان فارس است که به ثبت ملی رسیده‌است.
جشنواره معمولا در ایام نوروز برگزار می‌شود؛ اما امسال به‌دلیل تقارن ماه مبارک رمضان و نوروز، جشنواره مسقطی لار بعد از ماه مبارک رمضان و در سال 1404 برگزار می‌شود‌
مناسب ذائقه ایرانی‌ها
حاج‌مهدی از فوت‌وفن‌های خوشمزه‌ترشدن مسقطی لاری هم برایمان می‌گوید: «پدربزرگم تعریف می‌کرد که وقتی به ایران برگشت، 2 ادویه خوشمزه ایرانی را به مسقطی اضافه کرد: هل و زعفران. همیشه هم می‌گفت به معجزه این 2 ادویه است که مسقطی لاری خوشمزه‌ترین مسقطی دنیا شده. بماند که روغن این شیرینی هم از روغن کرمانشاهی بود که در خوشمزه‌شدنش تأثیر زیادی داشت.»
مسقطی‌پزی در لار از همان زمان چنان رونق گرفت که حالا همه ایرانی‌ها خاستگاه مسقطی را شهرستان لار می‌دانند. حاج‌مهدی می‌گوید: «بعد‌ها با همراهی مرحوم پدرم، حاج‌اکبر و مرحوم عمویم، حاج‌نعمت، مسقطی لاری انواع مختلفی پیدا کرد. در قدیم بسته‌بندی در قوطی‌های فلزی ساده بود. به‌مرور بسته‌بندی در جعبه‌های مقوایی با طرح‌های مشتری‌پسند راطراحی کردیم. اما از آن مهم‌تر انواع مسقطی بود که به ذائقه ایرانی خوش‌تر باشد. مثلا انواع مسقطی با گل سرخ، نارگیل، زرشک، کنجد و بادام‌زمینی درست کردیم. قبلا فقط با خلال پسته بود.» حاج‌مهدی معتقد است طعم ماندگار مسقطی لاری به‌دلیل سال‌ها تجربه و پای دیگ ایستادن است که هنری خلق کرده که طبق ذائقه مردم است. تفاوت حلوامسقطی عمان و لاری از دیدگاه حاج‌مهدی قناد، شیوه پخت، دقت و مهارت آشپز، نوع ظروف به‌کاررفته و کیفیت مواد است.
منبع: روزنام همشهری
+
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/899971/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اسارت اسطوره مقاومت پزشکان غزه در زندان بدنام اسرائیلی

تهران آمادگی مذاکرات «جامع» را ندارد

مخالفان «هاشمی» در چهار پرده

مذاکره با آمریکا از اردیبهشت 1356 در دستور نهضت آزادی بود

مکران برای محل پایتخت جدید مناسب است؟

مشکل اصلی صداوسیما

اعتراف به شکست در اداره تهران

تأثیر مسمومیت بر ارگان‌های حیاتی بدن

اخذ سپرده ریالی تخصیص ارز لغو شد

پزشکیان: عاقلانه نیست بدون داشتن نقشه بخواهیم توسعه ایجاد کنیم

برگزاری حراج شمش طلا در هفته آینده

اشتغال ناقص کاهش یافت

روند کاهشی سرمایه‌گذاری ایرانی‌ها در جمهوری آذربایجان

طرح های توسعه حوزه سلامت فارس

اصلاح طرح تفصیلی 57 هکتاری شیراز در شورای عالی شهرسازی و معماری با رعایت الزامات حفاظت از بافت تاریخی

مهر تایید روی مذاکره پرسپولیس و بیفوما

پرداخت تسهیلات به متقاضیان طرح مسکن‌های ناایمن مهر سمنان تسهیل شود

هاشمی رفسنجانی: یک مجتهد نمی تواند در همه امور صاحب نظر باشد!

ورزشگاه آزادی میزبان ستارگان فوتبال جهان می‌شود

اجتماع مداحان اهل‌بیت (ع) استان کرمان در سوگ رفیق شهید

اعضای حقوقی هیئت‌مدیره بیمه ملت مشخص شدند

بارش برف در گرم‌ترین نقاط فارس

خانواده شهدا و ایثارگران حامی نظام و ولایت هستند

توضیح روابط عمومی بنیاد شهید و امور ایثارگران درباره اظهارات منسوب به رئیس این بنیاد

غبارروبی سردار شهید یاسر بهشتی در ایرانشهر

بورس در آسـتانه رکوردشکنی

تحلیلگر بازار سرمایه: بورس از نمایندگان مجلس می‌ترسد نه ترامپ

دوباره پلیس بد؟

زمانی که تیروئید کم کار است دنبال ید می‌گردد

در بارداری، کم کاری تیروئید اتفاق می‌افتد

زنگنه: ایرانیان دارای کارت اقامت مجاز به واردات خودرو می‌شوند

هوش مصنوعی به کمک رسیدگی پرونده‌های مالیاتی می‌آید

از 120 هزار واحد مسکونی در منطقه 22 تهران، 55 هزار واحد آن خالی است!

تحویل 876 میلیون متر مکعب گاز به شبکه سراسری

بیکاری ارادی حاصل دستمزد پایین

ضرورت تقویت ظرفیت خیران اهل تسنن در کمک به نیازمندان

مردم قم همواره در ولایت‌مداری پیشتاز بوده‌اند

خبر مهم برای بافت تاریخی شیراز/ در طرح 57 هکتاری اخیر مصوب شورای‌عالی معماری و شهرسازی، خط موسوم به «خط امیری» حذف شد

حضور گسترده ایثارگران در سفر عتبات عالیات

ممبینی: صلاحیت نامزدها 20 بهمن مشخص می‌شود

پیش‌بینی وضعیت آب و هوای کشور تا اواخر بهمن

تیم مدیریتی جدید استقلال تهران با نام هایی غیر منتظره معرفی شد!

مایکروسافت 11 بهمن رویدادی بزرگ با محوریت سرفیس برگزار می‌کند

سرمربی تیم فوتبال زنان چابک: برای مسئولان شیراز متأسفم!

پیشرفت جامعه وابسته به واگذاری امور به افراد متخصص و توانمند است

استاندار فارس: تکمیل دسترسی‌ها از صدرا برای توسعه شهری و درمانی فارس مهم است

یکی از مهم‌ترین ابزار بررسی، رصد و پایش، شاخص‌ها است که مبتنی بر اصول علمی هستند

فارین پالیسی: ترامپ قبلا یک بار در مقابل ایران شکست خورده است

مدیران روابط‌ عمومی دولت فاقد کمترین تخصص لازم هستند

ظریف: بخش عمده مردم از دولت خاتمی ناراضی بودند