سرمقاله ایران/ گزینش، آنچه که امام(ره) میخواست و آنچه که شد
مقالات
بزرگنمايي:
پیام فارس - ایران / «گزینش، آنچه که امام(ره) میخواست و آنچه که شد» عنوان یادداشت روز در روزنامه ایران به قلم علیرضا خامسیان است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
پانزده دی ماه 1361 یکی از مهمترین فرمانهای رهبر فقید انقلاب صادر شد. این فرمان، انحلال هیأتهای گزینش در سراسر کشور و تأسیس هیأتهای دارای صلاحیت بود که یکی از ماندگارترین اقدامات امام خمینی(ره) در تاریخ بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران محسوب میشود. زیرا ایشان با ژرف اندیشی خود جلوی حذف نیروی انسانی کارآمد، متعهد و متخصص را از سوی گروهی که ایشان در حکم انحلال هیأتهای گزینش، از آنان با عنوان «نفوذ شیاطین» نام بردند، گرفتند. ایشان در حکم تأسیس هیأتهای دارای صلاحیت، تأکید کردند «ستاد موظف است دراسرع وقت دستور دهد تا هیأتهایی به جای هیأتهای منحله، از افراد صالح و متعهد و عاقل و صاحب اخلاق کریمه و فاضل و متوجه به مسائل روز تعیین شود تا در گزینش افراد صالح، بدون ملاحظه روابط اقدام نمایند و گزینش زیرنظر آنان انجام گیرد و دقت شود تا این افراد، تنگ نظر و تندخو و نیز مسامحه کار و سهل انگار نباشند و چنانچه قبلاً تذکر دادهام میزان درگزینش، حال فعلی افراد است، مگر آنکه از گروهکها و مفسدین باشند، یا حال فعلی آنان مفسدهجویی و اخلالگری باشد و اما کسانی که در رژیم سابق به واسطه جو حاکم یا الزام رژیم ستمگر مرتکب بعضی نارواها شدهاند ولی فعلاً به حال عادی و اخلاق صحیح برگشتهاند، تندرویهای جاهلانه درحق آنها نشود که این ظلم است و مخالف دستور اسلام، و باید ممنوع اعلام شود.»
ایشان در فرازی دیگر در این حکم تاریخی خود تأکید کردند نسبت به افرادی که از سوی هیأتهای گزینش به آنان ظلم شده است دلجویی شده و آنان به سر کارشان برگردند. مهمترین بخش این حکم در بند 5 آن است که امام خمینی(ره) صراحتاً تأکید میکنند تجسس از احوال اشخاص، در غیر مفسدین و گروههای خرابکار «مطلقاً» ممنوع است.
حال برگردیم به عملکرد گزینش در 4 دهه گذشته و اینکه چه میزان عملکرد آن در راستای حکم تاریخی رهبر فقید انقلاب بوده است؟
به نظر میرسد مواضع چند سال اخیر رؤسای قوای قضائیه و مجریه نسبت به عملکرد هیأتهای گزینش، میتواند معیار خوبی برای قضاوت درباره عملکرد آن باشد. آقای محسنی اژهای ریاست محترم قوه قضائیه طی ماههای اخیر حداقل دو نوبت نسبت به برخوردهای سختگیرانه در گزینش انتقاد کرد. ایشان در آذرماه سالجاری در دیدار با مدیران دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، از برخوردهای سختگیرانه در گزینش افراد که بواسطه این برخوردها فرد از تصدی پست محروم میشود انتقاد کرد. رئیس محترم قوه قضائیه چند روز بعد یعنی در تاریخ 20 آذر در جمع مدیران و کارکنان معاونت منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضائیه مجدد از معیارهای گزینش نیروها انتقاد کرد و گفت: «با معیارها و شاخصهای سالهای پیش نمیتوانیم در عصر حاضر نیرو جذب کنیم.»
رئیس محترم جمهوری نیز از کنار گذاشتن تخصص افراد و اولویت قرار دادن به مسائل ظاهری در گزینش انتقاد کرده بود.
واقعیت آن است که در گزینش افراد، نه تنها تخصص فرد مورد نظر بررسی نمیشود، بلکه به نوعی عبور از فرمان تاریخی امام خمینی(ره) درباره گزینش هم دیده میشود. آیا واقعاً در هیأتهای گزینش در احوالات شخصی افراد مطلقاً تجسس نمیشود؟ رهبر فقید انقلاب آنچنان این گزاره برایشان مهم بود که از واژه «مطلقاً ممنوع» استفاده کردند. اگر این حکم حضرت امام(ره) رعایت شده است پس این حجم از رد کردن صلاحیت مستخدمین آموزش و پرورش به دلایلی همچون عکس پروفایل شخصی آنان به چه دلیل بوده است؟ آیا همان تجسس در احوالیات فرد محسوب نمیشود؟ کجای حکم رهبر فقید انقلاب درباره گزینش آمده که ملاک اصلی پوشش برای خانمها چادر و برای آقایان داشتن محاسن است که در دوره قبلی و در روزهای آخر دولت قبل، این موارد به ضوابط جدید گزینش اضافه شد؟ و اگر دقت نظر مسئولان فعلی نبود این ضوابط به همه دستگاهها ابلاغ و اجرا میشد؟
سیره پیامبر(ص) و ائمه معصومین(ع) هم به ما یادآوری میکند که در گزینش افراد تخصص او نادیده گرفته نشود. پیامبر(ص) به یک اسیر کافر میفرمود:«اگر نجاری بلدی، به یک مسلمان یاد بده و تو را آزاد میکنیم.» پیامبر(ص) به این اسیر نمیفرمود که اول مسلمان شو!
از سوی دیگر رهبر فقید انقلاب در همان زمان نسبت به احتمال نفوذ در هیأتهای گزینش هشدار داده بودند. امروز هم میبینیم که رهبر معظم انقلاب مجدداً از نفوذ سخن میگویند. به همین دلیل است که دبیر وقت هیأت عالی گزینش در زمان دولت آقای روحانی، چندی پیش به خبرگزاری «خبرآنلاین» گفته بود که «یکی از نفوذیترین مجموعههای این نظام، گزینش است.»
به نظر میرسد برای آنکه هم نهاد گزینش حفظ شود و آسیب نبیند و هم افراد متخصص از گردونه تصدی شغل و سمت خارج نشوند، هیچ راهی جز ملاک قرار دادن فرمان رهبر فقید انقلاب به عنوان شاخصهای متقن و قابل قبول، با حضور افراد صاحب صلاحیت و آشنا به مبانی روز جامعه در این نهاد نداریم.
-
يکشنبه ۱۶ دي ۱۴۰۳ - ۱۲:۲۷:۲۳
-
۹ بازديد
-
-
پیام فارس
لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/898085/