پیام فارس

آخرين مطالب

مرمت مدرسه خان شیراز با سیمان سفید+ عکس اجتماعي

مرمت مدرسه خان شیراز با سیمان سفید+ عکس
  بزرگنمايي:

پیام فارس - مرمتگران از مدرسه خان شیراز به‌عنوان مهمترین عنصر و قدیمی‌ترین بنای شاخص بافت تاریخی شیراز نام می‌برند. بنایی که تحت‌نظارت اداره کل میراث‌فرهنگی استان فارس در حال مرمت با سیمان سفید است. بیش از سه مرمتگر پس از بازدید میدانی از این بنای تاریخی ارزشمند، بندکشی با سیمان سفید در مدرسه خان را فاجعه مرمتی عنوان کردند و خواستار گزارش به وزیر میراث‌فرهنگی شدند تا دستور بررسی ابعاد این شیوه مرمتی را بدهد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مدرسه خان مهمترین بنای شاخص بافت تاریخی شیراز است. این بنای ارزشمند که متعلق به دوره صفویه است محل تدریس یکی از بزرگترین دانشمندان ایرانی به‌نام ملاصدرا بوده است. اما به نظر می‌رسد وضعیت این بنای تاریخی اصلا مناسب نیست و اداره کل میراث‌فرهنگی استان فارس بدون هیچ مطالعه‌ای اقدام به مرمت و بندکشی این بنای تاریخی با سیمان سفید کرده است.
خبرنگاری در بازدید میدانی از مدرسه خان با سه مرمتگر که یکی از آنها به طور اتفاقی در شیراز حضور داشت، تماس گرفت. این مرمتگران پس از مشاهده وضعیت بنای مدرسه خان، مرمت این بنای منحصر‌به‌فرد تاریخی را فاجعه‌بار توصیف کردند.
زهره بزرگمهری (مرمتگر پیشکسوت کشور) که از او در حوزه مرمت به‌عنوان چهره ماندگار نام برده می‌شود، در رابطه با وضعیت مرمت مدرسه خان گفت: با توجه به اینکه هفته گذشته شیراز بودم هر چند که برای بازدید حرفه‌ای از مرمت بنا‌ها نرفتم بودم و سفرم کاملا شخصی بود، اما پس از مشاهده چندین بنای تاریخی در شیراز متوجه اتفاقات غیراصولی مرمتی شدم. با اینکه از اقدامات مرمتی در تخت‌جمشید و پاسارگاد بسیار لذت بردم، اما مرمت بنا‌های تاریخی شیراز اصلا خوب نبود.
بزرگمهری تاکید کرد: در مدرسه خان نیز متوجه شدم که به اشتباه ملات زده‌اند و حتما باید اصلاح شود. مدرسه خان مهمترین بنای تاریخی شیراز است که متعلق به دوره صفوی است و لازم است که با نوشتن نامه به وزیر میراث‌فرهنگی درخصوص مرمت‌های انجام شده، پیگیری‌ها در دستور کار قرار گیرد.
این مرمتگر پیشکسوت تاکید کرد: با توجه به اینکه وزیر جدید روی موضوعات میراث‌فرهنگی حساسیت دارد، تقاضا دارم این موضوع از جانب وزیر میراث‌فرهنگی پیگیری شود و این اشتباهات و ضعف‌ها در بنا‌های تاریخی ارزشمند ایران برطرف شود.
این چهره ماندگار مرمت ایران تاکید کرد: بهترین ملاتی که برای مرمت در بنا‌های تاریخی به کار گرفته می‌شود ملات ساسانی یا همان گچ نیم‌پخته نیم‌کوب است همینطور ترکیب شیرآهک با سنگ مرمر خرد شده که از جنس ملات‌ها و سنگ‌های آهکی است و این ملات ترکیب بسیار خوبی برای انواع بندکشی‌ها و اندودهاست. 
بیشتر بخوانید:محل برگزاری کنسرت پرستو احمدی پلمب شد+ فیلم
به گفته بزرگمهری، قطعا استفاده از سیمان سفید در بندکشی این بنای منحصر‌به‌فرد تاریخی کار منطقی نیست و این شیوه مرمتی یک ایراد و اشکال مرمتی است که در اسرع وقت باید مسئول میراث‌فرهنگی باید این وضعیت را مورد بررسی قرار دهد چراکه درست کردن ملات گچ نیم‌پخته نیم‌کوب به اضافه شیرآهک و خرده سنگ کار خیلی سخت و خاصی نیست که مرمتگر نتواند انجام دهد تا از سیمان سفید استفاده کند. 

پیام فارس

این پیشکسوت مرمتی در پاسخ به این سوال که دلیل استفاده مرمتگران از ملات‌هایی، چون سیمان و ایزوگام در بنا‌های تاریخی چیست، ادامه داد: استفاده از ملات‌های جدید مثل سیمان و ایزوگام در وهله نخست، بی‌تجربگی مرمتگر در مرمت بنای تاریخی را نشان می‌دهد و در درجه دوم سهولت دسترسی نسبت به این ملات‌ها است. سیمان همه جا پیدا می‌شود. وضعیت مرمت بنای مدرسه خان شیراز باید توسط رئیس اداره میراث‌فرهنگی استان فارس به مرمتگران گوشزد می‌شد و باید این اشتباهات را پذیرفت و هرچه سریعتر این مشکل مرمتی را برطرف و بازسازی کرد.
جداره‌های سنگی مدرسه خان دچار تورق و فرسودگی شده خبرنگار که از نزدیک شاهد مرمت این بنای تاریخی در شیراز بود حداقل همراه با سه مرمتگر از این بنای تاریخی بازدید کرد و تصاویر مرمت مدرسه خان را به چندین مرمتگر پیشکسوت ارسال کرد که تمامی مرمتگران داخل وزارتخانه میراث‌فرهنگی که نامشان محفوظ است، متفق‌القول بودند که این نوع مرمت نه‌تنها یک اشتباه که یک فاجعه است.

پیام فارس

یکی از مرمتگران که به‌طور اتفاقی در شیراز حضور داشت، پس از بازدید از این بنا اعلام کرد: حتی در فهرست‌بهای مرمتی نیز بندکشی با سیمان نیست. در نهایت گچ نیم کوب به‌کار برده می‌شود نه سیمان! آن هم در مدرسه خان شیراز که شاه عباس به افتخار ملاصدرا این بنا را ساخت تا از اصفهان به شیراز بیاید.
او گفت: هرچه سریعتر بند‌های دیواره‌های مدرسه خانه باید خالی شود، چون سنگ‌ها دچار هوازدگی شده‌اند و هوازدگی باعث می‌شود رطوبت رفت و برگشت کند که این رفت و برگشت‌ها باعث تنش و یخ‌بر شدن بنا می‌شود.
شاطرپور (مدرس دانشگاه) یکی دیگر از متخصصانی بود که به همراه خبرنگار در بافت حضور یافت. او گفت: نمی‌دانم چرا بندکشی در این بنای تاریخی با سیمان سفید درحال انجام است درحالیکه این مرمت باید زیرنظر اداره میراث‌فرهنگی استان فارس باشد و نباید چنین فاجعه‌ای در قدیمی‌ترین بنای شاخص بافت تاریخی در دوران صفوی رخ دهد.

پیام فارس

یکی دیگر از پیشکسوتان مرمت در وزارت میراث‌فرهنگی با مشاهده تصاویر مدرسه خان گفت: اقدامی که انجام شده، کیفیت ندارد. فارغ از اینکه کجا اجرا شده، کیفیت اجرا کیفیت درستی نیست و قابل قبول نیست. ضمن آنکه باید بررسی کرد که چرا مرمت نصفه صورت گرفته یعنی یک بخش‌هایی سیمان و بند ملات را خالی کردند و دوباره با سیمان پر کردند. همین موضوع باعث شده یکدستی بنا از بین برود.
او گفت: جدای از بندکشی با سیمان سفید، موضوعی که بسیار اهمیت دارد رطوبت در بخش زیادی از بنای مدرسه خان است به‌طوری‌که بخش‌های زیادی از این جداره‌های سنگی کاملا در اثر رطوبت صعودی دچار تورق، پوسیدگی و فرسودگی شده است.
به‌گفته این مرمتگر و مدرس دانشگاه، استفاده از بندکشی با ملات سیمان سفید باعث می‌شود که رطوبت داخل بنا دفع نشود و داخل بنا ماندگار شود. این اتفاق سبب می‌شود که رطوبت به لایه‌های بالاتر بنا کشیده شود.
او گفت: یکی از راهکار‌هایی که در بنا‌های تاریخی با رطوبت صعودی مطرح می‌شود، این است که رطوبت از بند ملات‌ها خارج شود تا این رطوبت به تراز‌های ارتفاعی بالاتر پیش‌روی نکند. اما شیوه به‌کار رفته در مدرسه خان سبب شده رطوبت به لایه‌های بالاتر منتقل و آسیب‌های جدی‌تری وارد کند.
او گفت: واقعا بهت‌آوراست که چرا کیفیت اجرا در چنین بنای عظیمی تا این حد ضعیف است و مسئله دیگر انتخاب مصالح سیمان سفید است که برای بندکشی استفاده شده و کاملا مشخص است که استفاده از این مصالح باعث آسیب به لایه‌های بالاتر می‌شود.
آیا مرمت‌ها بر اساس مطالعات است؟ این مرمتگر پیشکسوت معتقد است: اقدامات مرمتی صورت گرفته در بنای ارزشمندی، چون مدرسه خان حکایت از آن دارد که این نوع مرمت اصلا مطالعاتی نداشته است چراکه بعید است که مرمت یک بنای تاریخی منحصربه‌فردی، چون مدرسه خانه همراه با مطالعات و با چنین خروجی باشد.
او گفت: این کاری که در مدرسه خانه به اسم مرمت انجام می‌شود اگر آسیب‌شناسی نشده باشد و اگر علت آسیب‌های درون بنا مشخص نشده باشد چندسال بعد دوباره باید بندکشی‌ها در این بنا تجدید شود و دوباره با همین اتفاق و به مراتب بدتر مواجه می‌شویم.

پیام فارس

به گفته این مدرس دانشگاه، مدرسه خان نیازمند آن است که آسیب اولیه و جدی آن برطرف شود قطعا با مطالعات درست و اصولی باید علت رطوبت بررسی شود به‌خصوص در سنگ که بسیار در برابر رطوبت مقاوم است، اما همانطور که می‌بینید این سنگ بادوام دچار فرسودگی و تورق شده است.
او تاکید کرد: با توجه به اینکه رطوبت در بنا مشهود است به‌هیچ وجه نباید از سیمان سفید استفاده کرد و مرمتگران باید از مصالحی که تنفس‌پذیر هستند استفاده کنند. درحال‌حاضر این نوع مصالح که با ملات ماسه و سیمان به‌کار برده شده خیلی مناسب نیست و سیمای بصری بنا را به‌شدت مخدوش کرده است و همچنان جای پرسش است که چرا این نوع مرمت در یک چنین بنای بزرگ و عظیمی آن هم در استان فارس صورت گرفته است؟

پیام فارس

منبع: ایلنا

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/898052/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لحظه‌شماری برای جدایی گزینه مدنظر استقلال

کشف «حشره‌خور کوتوله» برای نخستین بار در لرستان

زلزله شدید این شهر را لرزاند

اولین تصاویر از خسارت زلزله در دهرم استان فارس

خور تیاب زیستگاه پرندگان مهاجر

اوایل بهمن بررسی بازگشت میزبانی به ایران در AFC

زلزله 4.7 ریشتری در دهرم فارس

حضور شرکت صبا فولاد خلیج فارس در ششمین جشنواره و نمایشگاه فولاد ایران

خسارت به 10 روستا در زلزله دژگاه دهرم فارس

داماد نیمه شب دیوانه شد و با تبر به جان اهل منزل افتاد

خسارت‌های زلزله به بخش دژگاه دهرم فارس

وقوع چندین زلزله و پس لرزه پیاپی در فارس و بوشهر

آخرین خبر از زلزله فارس + جزییات خسارت زلزله

زلزله در فارس/ بیش از 10 روستا دچار آسیب شدند

بازدید اصحاب رسانه از ایستگاه تقویت فشار گاز وراوی

پشت پرده ترور شخصیت عراقچی

تکمیل واحدهای نیمه‌تمام مسکن مهر استارت خورد؟

وقوع زلزله و پس لرزه‌های متناوب در فارس و بوشهر

از کشف قطعات لیفتراک تا توقیف کود شیمیایی قاچاق در فارس

انتقاد شدید از توهین یک مداح: مجازات او باید به اطلاع مردم برسد

کنگره آمریکا مهر تأیید بر پیروزی ترامپ زد

ترک‌های زلزله بر پیکره ده‌ها روستا نشست

زلزله به بیش از 10 روستا بخش دژگاه دهرم فارس خسارت زد

مرزبندی با دولت

راه ناگزیر واشنگتن

اروپا علیه ماسک

تا دیر نشده گفت وگو کنیم

ارز و نقدینگی نسخه گرانی دارو نوشتند

موج‌سواری ترامپ در جامعه دو قطبی

سایه حمله تهران بر تل‌آویو

ساعدی و شاملو و سلطنت‌طلبان

تماس دفتر کارتر با بهزاد نبوی

پنجره نیمه باز تهران و فرصتی که به نفع ترامپ نیست

معرفی بهترین میوه‌ها در فصل سرد سال

انجیر در زمستان مفید است و بدن را گرم می‌کند

وزیر اقتصاد: درباره نرخ دلار نظر نمیدهم

جلسه مشترک 4 نهاد مسئول برای تامین مالی نهضت ملی مسکن

تخصیص 10 هزار قطعه انواع سکه ضرب 1386 به متقاضیان

400 هزار متقاضی در انتظار وام نهضت ملی مسکن

افزایش 25 درصدی تحویل سوخت مایع نیروگاهی

قیمت روغن تا پایان سال تغییر نمی‌کند

همتی: آزادسازی معادن منجمد را در دستورکار قرار می‌دهیم

مهاجرانی: دولت مخالف تنوع نرخ ارز است

دریافت 10 واحد سهام هدیه با 31٫7٪ سود سالانه

فارس، دبیرخانه کشوری ارتقاء شایستگی های فناورانه دیجیتال و هوش مصنوعی در یادگیری دوره ابتدایی شد

زلزله 5.2 ریشتری در بوشهر

بورس کالا میزبان دادوستد 764 هزار تن محصول

عیدی بازنشستگان باید دو برابر شود!

زمین زلزله در دهرم/زلزله مصدوم نداشت

زمین لرزه در دهرم/زلزله مصدوم نداشت