پیام فارس

آخرين مطالب

شمشیر دولبه موعد مهر 1404؛ افشاگری‌های روحانی به جای دولت پزشکیان علیه تندروها سیاسی

شمشیر دولبه موعد مهر 1404؛ افشاگری‌های روحانی به جای دولت پزشکیان علیه تندروها
  بزرگنمايي:

پیام فارس - حسن روحانی، در یک پرده‌برداری، از واکنش ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه به عدم خروج ایران از برجام گرفته تا تحولات سوریه و نزدیک بودن خطر جنگ به کشور گفته است.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، حسن روحانی، رئیس دولت‌های یازدهم و دوازدهم، به رسم سخنرانی‌های سه سال اخیرش، یک بار دیگر دست به پرده‌برداری از برخی پشت‌پرده‌ها زده است؛ از واکنش ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه به عدم خروج ایران از برجام گرفته تا تحولات سوریه و نزدیک بودن خطر جنگ به کشور.
در این میان دو فراز از سخنان او، یعنی ناگفته‌هایی از برجام و نقش رهبری در جلوگیری از کشیده شدن پای ایران به جنگ بیشتر دیده شده است. گویی روحانی به جای دولت، پاسخ جناح مخالف برجام و دیپلماسی و طرفدار تنش را داده است. موضوعی که با مروری بر پیشینه سخنان او بیشتر روشن می‌شود.
عدم خروج از برجام تدبیر نظام بود؟ حسن روحانی گفته واکنش ایران به خروج آمریکا از برجام باعث تعجب و سردرگمی رئیس‌جمهور آمریکا شده است. چراکه او انتظار داشته پس از خروج از برجام، ایران نیز از توافق هسته‌ای خارج شود تا قطعنامه‌ها و اجماع بین‌المللی علیه کشور دوباره فعال شود. البته او این‌ها را به نقل از رئیس‌جمهوری روسیه گفته: «در همان سال [سال خروج آمریکا از برجام] در دیداری که با ولادیمیر پوتین داشتم او برای من توضیح داد که آمریکا فکر می‌کرد به محض اینکه از برجام خارج شود ایران هم بلافاصله از برجام خارج می‌شود. روشن بود که اگر ما از برجام خارج می‌شدیم، کل برجام فرومی‌ریخت.
پوتین گفت وقتی شما خارج نشدید و به 1+4 مهلتی دادید، ترامپ کاملاً گیج شد، چون برنامه‌اش به‌هم خورد. پوتین گفت من از هوشمندی شما دچار تعجب شدم، چون قرار بود او خارج شود و سپس شما خارج شوید و برجام از بین برود و تمام قطعنامه‌های شورای امنیت علیه ایران برگردد.» رئیس‌جمهور اسبق در ادامه صحبت از رویکرد ایران در قبال خروج آمریکا از برجام برای تشریح عملکرد گفته که «نظام و دولت» بسیار حساب‌شده عمل کردند. استفاده از کلیدواژه نظام در کنار دولت برای توضیح رویکرد سیاست خارجی ایران، احتمالاً پاسخی است به مخالفان برجام و دولت که در آن مقطع خواستار خروج ایران از توافق هسته‌ای بودند. حتی در آن مقطع سخنگویان این جناح تندرو در مجلس نسخه‌ای از برجام را هم آتش زدند.
موعد مهر 1404؛ شمشیری دولبه تکرار موضع سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه و عضو هیأت مذاکره‌کننده ایران در توافق هسته‌ای بخش پایانی سخنان روحانی درباره برجام بوده. او گفته اگر «در چند ماه آینده بتوانیم تا مهر 1404 برجام را با تدبیر لازم حفظ کنیم، کار بزرگی انجام گرفته است.» موعدی که روحانی به آن اشاره کرده موعد پایان قطعنامه 2231 است که پس از توافق هسته‌ای و در ادامه آن در شورای امنیت سازمان ملل تصویب شد. براین اساس اگر این قطعنامه به طور خودکار پایان یابد، همه چیز از بین خواهد رفت، اما به گفته عراقچی «احتمالاً قبل از آن، اگر توافقی نشود، ما با شرایط بحرانی مواجه خواهیم بود.» این یعنی موعد مهر 1404 برای ایران شبیه شمشیری دولبه است. از یک سو اگر شرایط فعلی بدون هیچ تغییری به مهر 1404 برسد، قطعنامه 2231 به پایان خود می‌رسد و اعضای توافق هسته‌ای دیگر نمی‌توانند از این سازوکار علیه ایران برای بازگشت تحریم‌ها استفاده کنند.
در آن شرایط غربی‌ها باید از نقطه صفر آغاز به تدوین قطعنامه علیه ایران و تلاش برای همراه کردن سایر کشور و تصویب آن کنند. اما اگر پیش از این موعد این سازوکار از سوی اروپا یا آمریکا فعال شود به معنای بازگشت و فعال شدن شش قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران است. اما این سازوکار چگونه کار می‌کند؟
سازوکار ماشه چیست؟ براساس این سازوکار اگر عضوی به این نتیجه برسد که عضو دیگری به تعهدات خود ذیل برجام پایبند نیست، موضوع را به «کارگروه رفع تحریم» که با نماینده ارشد اتحادیه اروپا هماهنگ است، ارجاع دهد. این کارگروه، 35 روز فرصت دارد جهت رضایت طرفین، مشکل را رفع کند. در این چارچوب ابتدا موضوع به کمیته مشترک ارجاع می‌شود که از 8 نماینده یعنی 6 نفر از 1+5، یک نفر از اتحادیه اروپا و یک نفر از ایران تشکیل خواهد شد. این کمیته نیز 15 روز وقت دارد تا به موضوع رسیدگی کند. در این فاصله اگر یک عضو بر عدم حل اختلاف اصرار داشته باشد کمیته موضوع را به سطح وزرای خارجه می‌برد و فقط 15 روز برای حل مسئله زمان در نظر گرفته شده است. اگر کمیته این زمان را تمدید نکند هیأت مشاور سه نفره که یکی از آن‌ها مستقل از برجام ظرف 15 روز رأی خود را درباره اختلاف اعلام می‌کند.
اگر موضوع بار دیگر به نتیجه نرسد بار دیگر به کمیته مشترک ارجاع شده و 5 روز زمان برای حل آن در نظر گرفته می‌شود. پس حل نشدن اختلاف در این مرحله است که موضوع به شورای امنیت سازمان ملل می‌رود. اینجا مرحله پایانی سازوکار حل اختلاف در برجام است. اگر اسنپ‌بک فعال شود، قطعنامه 2231 متوقف و شش قطعنامه قبلی شورای امنیت مرتبط با ایران که قطعنامه 2231 آن‌ها را ملغی کرده بود، دوباره به اجرا درمی‌آیند. این قطعنامه‌ها شامل تحریم‌های همه‌جانبه علیه نهادها و افراد حقیقی و حقوقی در ایران می‌شود و دولت‌ها و اتحادیه اروپا نیز ملزوم به رعایت آن‌ها خواهند بود.
چرا دولت در پاسخ ایران به اسرائیل نقشی ندارد؟ غیر از برجام، سخنان روحانی یک فراز دیگر نیز داشته است. او گفته که «نتانیاهو در اوایل جنگ غزه در یک مصاحبه گفت نظم منطقه کاملاً تغییر خواهد کرد. اسرائیلی‌ها قصد داشتند ایران را هم وارد جنگ کنند. در کشور برای واکنش نسبت به اسرائیل حرف‌ها و جلساتی بود که می‌توانست خطرناک باشد، اگر هدایت مقام معظم رهبری نبود، جنگ دامن ما را هم فرامی‌گرفت.»
روحانی در واقع اعلام کرده که دو پاسخ ایران به اسرائیل با هدایت رهبری داده شده است و به نوعی بی‌اعتبار بودن هجمه‌ها به دولت برای عدم پاسخ به اسرائیل را نشان داده است. پس از حمله اسرائیل به ایران، جناح‌های مخالف دولت تلاش گسترده‌ای رسانه‌ای و میدانی آغاز کردند و مدعی هستند که اجرانشدن عملیات سوم علیه اسرائیل تاکنون با تصمیم دولت بوده است. آن‌ها حتی در تجمعات کوچک خود به دولت «امر» کردند که این عملیات را انجام دهد. رئیس دولت‌های یازدهم و دوازدهم، اما با اشاره به جلسات احتمالاً رده بالا، حوزه این تصمیمات را در هدایت رهبری قرار داده است.
به نظر می‌رسد که مواجهه جناح مخالف با دولت شبیه دولت‌های یازدهم و دوازدهم است؛ از هجمه‌های رسانه‌ای و انتصاب مسائلی که به دولت مرتبط نیست به دولت تا تجمع‌های پراکنده برای فشار و تأثیرگذاری بر سیاست‌گذاری‌ها مصلحانه. به همین دلیل سخنان روحانی گویی پاسخی به رویکرد فعلی تندروها و جناح مخالف به اقدامات دولت است. در بحبوحه تحولات منطقه‌ای و آغاز تلاش غربی‌ها برای فعال کردن سازوکار ماشه، باید دید که دوباره دیپلماسی پیروز میدان خواهد شد یا نه.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/891980/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیا نظامیان غربی به اوکراین اعزام می‌شوند؟

ایلی کوهن؛ اسرائیل به دنبال یافتن جاسوس مشهورش در سوریه است

فارن پالیسی: سوریه پسااسد می‌تواند یک نظم تازه منطقه‌ای ایجاد کند؟

انیمیشن سه بعدی چگونگی کار کردن بخیه

مهمترین عامل ابتلا به سرطان

اتحاد ژاپنی‌ها در بازار خودرو برای مقابله با چین

جدایی خودرو از دلار؛ ارز دیگر تعیین کننده قیمت خودرو نیست!

اختصاص بسته‌‌های یلدایی برای خانواده‌های نیازمند

رشد تولید انار ایران کمتر از 10 درصد

قیمت آجیل، میوه و شیرینی شب یلدا چند؟

اعلام رسمی جزئیات تغییر دهک‌ بندی یارانه‌ ها

بازار یلدایی اردبیل

حذف رانت و تشویق صادرات با سامانه ارز توافقی

وزیر جهاد کشاورزی: مشکلی در تامین مایحتاج سفره مردم وجود ندارد

ساخت هر ورزشگاه مساوی با بستن درب یک بند زندان

ساعت فعالیت مدارس این استان اعلام شد+ جزئیات

لیگ دسته اول فوتبال| فجر در صدر ماند؛ بعثت باخت

آغاز هفته پانزدهم لیگ دسته اول؛ ادامه صدرنشینی فجرشهید سپاسی با بازگشت به جاده برد

لیگ دسته اول فوتبال| پیروزی تیم‌های فجرسپاسی شیراز و نفت آبادان مقابل رقبا در هفته پانزدهم

توسعه و گسترش منطقه ویژه لامرد متناسب با برنامه‌های دریا محور

پیروزی صنعت‌نفت آبادان برابر شهر راز شیراز

قاتل خاموش جان 4 نفر در تهران را گرفت

مردم سوریه اجازه ندهند کشورشان توسط صهیونیست ها و آمریکایی ها تکه تکه شود

پروژه‌ قومی استالین؛ نگاهی به «غائله‌‏ی آذربایجان»

شکایت شهروندان دمشق از نایابی و گرانی سوخت

هر آنچه که باید درباره فشار خون بدانیم

گروه خونی مشخص میکنه مستعد چه بیماری هستی!

درخواست تولیدکنندگان برای جبران خسارات ناشی از قطعی برق

توافق گروه دی 8 بر افزایش 500 میلیارد دلاری تجارت اعضا

معافیت‌های مالیاتی بودجه برای کم‌درآمدها

حباب بازار؛ خطری بزرگ برای سرمایه‌گذاران

ورود پول به بورس متوقف شد؟

معاون وزیر نیرو خبر داد: اجرای برنامه هفتم پیشرفت در بخش آب در دستور کار

جزئیات برنامه‌های سازمان بورس برای تسهیل فرایند تامین مالی شرکت‌ها

قتل 4 نفر در تهران به دست قاتل خاموش

موانع بر سر راه تولیدکنندگان نیازمند پیگیری در سطح ملی است/دهکده لجستیک پروژه پیشران توسعه فارس

موانع بر سر راه تولیدکنندگان نیازمند پیگیری در سطح ملی است

پیاده‌روی بزرگ خانوادگی کلان‌شهر شیراز در یک نگاه + فیلم

لیگ‌برتر بسکتبال بانوان| پیروزی مدعیان در آغاز دور برگشت

فولاد غدیر نی‌ریز به میدان آمد؛ گام تاریخی برای نجات گور ایرانی

نقشه آمریکاییان و اسراییل نقش برآب خواهد شد

الگوی‌های صحیح همسر گزینی و ازدواج بهنگام باید ترویج شود

ساعت فعالیت مدارس کهگیلویه و بویراحمد تغییر کرد؛ اعمال تا پایان بهمن ماه

معاون قرآن و عترت:اهل قرآن باید پیوند خود با مسجد را تقویت کنند

راز دردناک در مورد پرنده ای که دوست سنباد بود! «مینای هندی» که کشورهای خلیج فارس را تهدید می‌کند + عکس

ادارات و مدارس استان تهران شنبه دایر است

ارزیابی «اکونومیست» از پیامدهای سقوط اسد برای ایران

با راه افتادن دوباره مکانیسم ماشه به ملت ایران از پشت خنجر نزنید!

راهکارهای پیشگیری از مسمومیت با گاز مونوکسید کربن

پیش‌بینی بانک آمریکایی از کاهش قیمت نفت در 2025