پیام فارس

آخرين مطالب

پشت پرده شورش در شام؛ دمشق خلیج فارس را هم ناامید کرد/چرا پای سوریه به رویارویی‌ها باز شد؟ سیاسی

پشت پرده شورش در شام؛ دمشق خلیج فارس را هم ناامید کرد/چرا پای سوریه به رویارویی‌ها باز شد؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - نشریه فایننشال تایمز با انتشار یادداشتی مدعی شد، سوریه برای بیش از یکسال از زمان آغاز درگیری‌ها در سراسر خاورمیانه و همچنین بالا گرفتن تنش‌ها میان ایران و اسرائیل سکوت کرد حالا شواهد نشان می‌دهد که ترکش رویارویی اسرائیل و محور مقاومت به این بازیگر هم برخورد کرده است. به ادعای ناظران بشار اسد، رئیس جمهوری کشوری که بعد از جنگ داخلی، رهبری کشوری با اقتصاد ورشکسته و بحرانی را در اختیار داشت، از آنجایی که حامیانش یعنی روسیه و ایران بر روی جبهه‌های مختلفی متمرکز بودند، تلاش کرد تا به جای شرط بندی و قمار، سکوت کند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اما حمله گروه‌های شورشیان به حلب، دومین شهر کشور و تصرف آن توسط این گروه ظرف 48 ساعت، بی‌ثباتی در سوریه، شکنندگی ساختار رهبری حاکم بر این بازیگر و مقیاس نارضایتی‌ها را برجسته‌تر کرد.
سوریه در بن بست این نشریه در ادامه مدعی شد، حید حیدر، تحلیلگر سوری فعال در چتم هاوس مدعی شده: «سوریه بسیار آسیب پذیر است. همه منتظرند ببینند آیا ساختار حاکم می‌تواند نیرو‌ها و متحدانش را برای عقب راندن شورشیان بسیج کند یا نه» این تحلیلگر در ادامه مدعی شد، سوریه پیش از این نیز در بن بست قرار داشت، اسرائیل در 12 ماه گذشته بار‌ها مواضع مقاومت در این کشور را هدف قرار داده و به این بازیگر هشدار داد که باید بی طرفی را انتخاب کند. با این همه گروهی از ناظران مدعی‌اند که دولت سوریه ممکن است فرصتی برای بازپس گیری بخشی از خودمختاری اش را از طرف حامیان خارجی اش، باز پس بگیرد، بالاخص در شرایطی که کشور‌های عربی و برخی از قدرت‌های اروپایی در باب ساختار سیاسی حاکم بر این بازیگر با تردید‌هایی جدی رو‌به‌رو هستند.
به ادعای فایننشال تایمز تا پیش از این به نظر می‌رسید که جنگ داخلی سوریه به پایان رسیده و زمان خوبی برای رسیدگی به مسائل بین المللی مانند پناهندگان و قاچاق مواد مخدر فرا رسیده است. اما پیشروی غافلگیر کننده شورشیان بار دیگر نشان داد که سوریه کماکان به جمایت‌های ایران و روسیه وابسته است تا با توسل به این دو متحد بتواند بر چالش‌های داخلی اش فائق آید. در شرایط کنونی علاوه براستقرار بخشی از جنگنده‌های روسی در سوریه، گروهی از اعضای مقاومت عراق هم برای رویارویی با شورشیان عازم سوریه شده‌اند. پیشتر زمان جنگنده‌های روسی هم صدا با نیرو‌های دولتی سوریه مواضع شورشیان را بمباران کرده و تلاش دارند تا مانع از پیشروی شان شوند. با این همه به ادعای تحلیلگران، 13 سال بعد از جنگ داخلی در سوریه، ناامیدی به ارتش این کشور نیز سرایت کرده است
اقتصاد در آستانه فروپاشی و ارتشی ناامید اقتصاد سوریه سال‌هاست که در آستانه فروپاشی قرار گرفته، مقوله هایی، چون بدهی‌های پرداخت نشده به حامیان خارجی این بازیگر، تحریم‌های غرب و فروپاشی سیستم بانکی لبنان، که مدت‌ها پناهگاهی برای تجار سوری بوده چالش‌های جدی را برای دمشق ایجاد کرده است. جهاد یازیگی، کارشناس اقتصادی سوریه، در این باره ادعا کرد، طی پنج سال گذشته، سوری‌ها فقیرتر شده‌اند و ساختار سیاسی حاکم برای بهبود زندگی مردم کاری انجام نداده است. علاوه بر افزایش مالیات، مصادره زمین و اقتصاد در حال فروپاشی، فساد به چالشی جدی تبدیل شده است. در این میان انفعال ساختار سوریه برای اجرای اصلاحات اقتصادی و اجتماعی به میزان نارضایتی‌ها افزوده و موجب شده تا ناامیدی به حامیان دولت هم سرایت کند. یازیگی در این باره مدعی است: «بسیاری از این که پس از سال‌ها وفاداری، در شرایطی بدتر قرار دارند، خشمگین هستند». فساد و ناامیدی اکنون در بسیاری از مؤسسات دولتی در سوریه گسترش یافته است، زیرا کارمندان دولتی به نظارت بر فعالیت‌های دولتی کمک می‌کنند که عملکرد مثبتی ندارد. یازیگی در ادامه ادعا کرد، اگرچه اخیراً تلاش‌هایی برای احیا و تجهیز ارتش صورت گرفت، اما این گام، کمی کوچک بود که دیرهنگام برداشته شد. به ادعای او گزاره هایی، چون سربازگیری اجباری و حذف یارانه‌ها که هزینه بالایی را به ارتش تحمیل کرده موجب شده تا امید سربازان کاهش یابد.
بیشتر بخوانید:بشار اسد از این کشور درخواست حمایت مستقیم کرد
تحلیلگران مدعی‌اند که احساس ناامیدی به دلیل عدم تمایل آشکار دولت سوریه برای سازش با مخالفان است، حتی زمانی که حامی سوریه، بازیگرانی، چون روسیه و ایران تلاش کردند تا ساختار سیاسی این کشور گزینه آشتی را برگزیده و سازش را انتخاب کرده و فرایند را برای مشارکت هموار سازد، دمشق بی توجه به تلاش‌های متحدان گزینه انفعال را برگزید. با این حال، تلاش‌های کشور‌های عربی و برخی کشور‌های اروپایی برای تعامل مجدد با دولت سوریه پس از زلزله ویرانگر فوریه 2023 که ترکیه و شمال سوریه را لرزاند، موجب شد تا روزنه‌ای از امید به وجود آید
دمشق خلیج فارس را هم ناامید کرد؟ ماه ژوئیه، ایتالیا سفارت خود را در دمشق بازگشایی کرد و به فهرست کشور‌های کوچکتر اروپایی که روابط دیپلماتیک خود را با سوریه احیا کرده‌اند، پیوست. همزمان کشور‌های عربی، از جمله برخی از بازیگران حاشیه خلیج فارس که از ابتدای جنگ داخلی سوریه کنار تروریست‌ها قرار داشتند، نیز تحت فشار‌های عربستان سعودی زمینه را برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب هموار کردند وتلاش داشتند تا از سردی رابطه بکاهند. این گروه از کشور‌ها امیدوار بودند که به واسطه مشارکت با دولت سوریه زمینه برای ثبات ایجاد شود و محیطی امن برای بازگشت پناهجویان هموار شود. اما در هر دو جبهه دستاورد اندکی حاصل شد.
بیشتر بخوانید:محاسبات اشتباه سوریه؛ پشت‌پرده شورش در حلب/ پلن احتمالی ایران، روسیه و ترکیه
در چنین شرایطی ترکیه، حامی اصلی گروه‌های مخالف سوری، به طور مشابه به عادی سازی روابط با دمشق علاقه نشان داد، اما بشار اسد پیشنهاد آنکارا را رد کرد. مقامات عراقی که به میانجی‌گری مذاکرات میان دمشق و آنکارا در سال جاری کمک کردند، در این باره گفتند که دولت سوریه از دادن یک سانتی‌متر خاک این کشور به پناهندگان خودداری می‌کند که نقطه عطفی در سیاست داخلی ترکیه است. در عوض دولت سوریه کماکان مواضع شورشیان در ادلب را هدف قرار می‌داد؛ گزاره‌ای که موجب شده تا هزاران نفر دیگر به سمت مرز ترکیه فرار کنند؛ جایی که میزبان حدود 3 میلیون پناهجوی سوری است.
برگ برنده ترکیه؟ تحلیلگران می‌گویند ممکن است ترکیه صراحتاً حمله شورشیان به رهبری تحریرالشام را تایید نکرده باشد، اما تحولات اخیر در این کشور در راستای منافع آنکارا است و موجب می‌شود تا این کشور اهرمی قدرت‌مند در میانه رایزنی‌های احتمالی داشته باشد. مالک العبده، تحلیلگر سوری گفت: دولت سوریه از تابستان این فرصت را داشت تا با رجب طیب اردوغان نشسته و طرحی را طراحی کند که بر اساس آن ترکیه منطقه‌ای تحت نفوذ در شمال سوریه را در اختیار بگیرد.
این کشور این فرصت را داشت که از نظر سیاسی در این مورد مذاکره کند، اما نپذیرفت. به ادعای ناظران بشار اسد همیشه امتیازات را نشانه ضعف می‌دانست، اما حمله تحریر الشام بر وابستگی او به روسیه، ایران و گروه‌های حامی ایران و نقش بزرگ قدرت‌های خارجی در سوریه تاکید کرد. اولین حضور رئیس جمهوری سوریه در انظار عمومی از زمان بروز بحران تنها زمانی بود که عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران یکشنبه شب به دمشق سفر کرد. روسیه، ایران و امارات متحده عربی متعهد شده‌اند که از این بازیگر حمایت کنند. در شرایط کنونی شاید توسل به یک راه حل دیپلماتیک تنها راه خروج سوریه از بن بست حاکم باشد؛ گزاره‌ای که این بازیگر سال‌ها از آن فاصله گرفت.
منبع: اقتصاد نیوز

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/886852/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای ترور قیس خزعلی چیست؟

کنسرت بزرگ "گروه موسیقی آوای مهر گیلان"

نداشتن اتحاد مهم ترین مشکل جامعه کشتی فارس است – آفتاب نو | اخبار ورزشی

تصاویر/ برگزاری جلسه انعقاد تفاهم‌نامه‌ سالانه جام شهدای ششم بهمن و جنگل آمل

صفری: شهید سلیمانی نماد امیدآفرینی و الگویی برای جوانان است

نفرات برتر 5 وزن نخست پیکار‌های کشتی فرنگی قهرمانی کشور مشخص شدند

«خانیمن» سرزمین 1200 ساله دانه‌های مروارید / برنج کاران خانیمن برای حضور در بازار استان‌های شمالی و پایتخت کشور برنامه‌ریزی کنند

*پیام تبریک مهندس پورکیا به مناسبت هشتم دی ماه روز صنعت پتروشیمی*

برنامه و مکان مسابقات مرحله یک هشتم جام حذفی فوتبال/ زمان ال‌کلاسیکو مشخص شد – خبرگزاری ورزش ایران

پنج فرنگی کار قهرمان دیگر ایران فردا چه کسانی هستند؟

ضروری است صنایع آب بر پساب پیش خرید و جایگزین آب شرب شود

مکتب حضرت فاطمه (س) عالی‌ترین کلاس تربیت دینی

(تصاویر) جشنواره خواجه عطا در ساحل خلیج فارس

برگزاری همایش رتبه‌بندی کارخانه‌های تولید خوراک دام، طیور و آبزیان در شیراز

وحشت اسرائیل از سوریه جدید

مانور دکترین

قمار ژئوپلیتیکی خونین کیم

قند پنهان در نوشیدنی‌ها!

انیمیشن سه بعدی چگونه درست کردن شکستگی انگشت پا

گزارش صداوسیما از فراز و فرود طرح کالابرگ الکترونیکی

قیمت انواع خودرو؛ رانا در بازار غرق شد

متقاضیان وام ازدواج بخوانند

جدول لیگ برتر پس از توقف استقلال و فولاد

امضای قرارداد همکاری میان شرکت صبا فولاد خلیج فارس و دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

نشست همیاران تبلیغ و همسران روحانیون اهل سنت روانسر برگزار شد

انعقاد تفاهمنامه برگزاری سالانه جام شهدای ششم بهمن و جنگل آمل

مبلغ دقیق عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی مشخص شد

نتایج پنج وزن نخست مسابقات کشتی فرنگی بزرگسالان در شیراز مشخص شد+فیلم

کشتی فرنگی قهرمانی کشور| فینالیست‌های 5 وزن دوم مشخص شدند

آیا مدارس شیراز و فارس فردا شنبه هشتم دی ماه 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی مدارس فارس فردا 8 دی 1403

معرفی برگزیدگان بیست‌وششمین جشنواره بین‌المللی قصه‌گویی فارس

4 واریزی مهم برای بازنشستگان تا پایان 1403

گزارش تصویری از دیدار استقلال و چادرملو اردکان

مبلغ واریزی عیدی بازنشستگان برای سال 1404چقدر است؟/ جزئیاتی از زمان واریز عیدی

کریسمس خونین غزه

برای مذاکرۀ بی‌ایده ذوق مرگ نشوید

گاردین: سیتی چطور تبدیل به بدترین تیم دنیا شد؟

واپسماندگی دلیل ندارد، علت دارد

سلطان سیاست در سایه

غده تیروئید در بدن چه نقشی دارد؟

افرادی که طبع سرد دارند، نمی‌توانند در بدن ید جمع آوری کنند

کشف 3 هزار قبضه اسلحه قبل از ورود به ایران

آمار نگران‌کننده از اجاره نشین‌ها؛ نیمی از مستاجران حتی با داشتن کار و درآمد در معرض بی خانمانی هستند

اعلام قیمت یک دست کله‌پاچه؛ رییس اتحادیه طباخان: کسانی که دنبال غذای لاکچری هستند کله‌پاچه می‌خورند

کالبد شکافی گام اول حذف فیلترینگ

حساب صرافی‌های رمز ارزی دوباره مسدود شد

شاخ‌وشانه قطر برای اروپا؛ ارسال گاز متوقف می‌شود؟

توقف تولید سیمان در تهران و خراسان؛ کوره‌ 22 کارخانه سیمانی خاموش شد

قیمت نجومی بلیت بازی استقلال و چادرملو! +عکس

این شهر دومین شهر آلوده کشور شد