پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله وطن امروز/ پاسخ ایران به قطعنامه سیاسی

سرمقاله وطن امروز/ پاسخ ایران به قطعنامه
  بزرگنمايي:

پیام فارس - وطن امروز / «پاسخ ایران به قطعنامه» عنوان یادداشت روز در روزنامه وطن امروز به قلم رضا رحمتی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
سرانجام با اعمال فشار تروئیکای اروپا متشکل از 3 کشور انگلیس، فرانسه و آلمان، قطعنامه ضدایرانی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه ایران با 20 رای موافق، 3 رای مخالف و 12 رای ممتنع در واپسین ساعات پنجشنبه اول آذر/ 21 نوامبر تصویب شد. این قطعنامه از مدیرکل آژانس درخواست می‌کند برای تهیه یک ارزیابی جامع و به‌روز از وجود یا استفاده بالقوه از مواد هسته‌ای اعلام‌نشده مرتبط با مسائل گذشته و جاری برنامه هسته‌ای ایران، گزارش کاملی از همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ارزیابی توانایی آژانس برای راستی‌آزمایی پایبندی ایران به تعهدات پادمانی خود، بویژه عدم انحراف مواد هسته‌ای ارائه دهد و بر اساس تمام اطلاعات موجود، مدیرکل باید ارزیابی‌ای را تا مارس 2025 یا حداکثر بهار 2025 برای بررسی توسط شورای حکام ارائه کند. این قطعنامه دوباره ادعای غربی‌ها مبنی بر توضیحات ایران درباره «وجود ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در 2 مکان اعلام‌نشده در ایران»، مکان‌های فعلی مواد/ تجهیزات هسته‌ای به ادعای تروئیکای اروپا «آلوده» و «اجازه» ایران برای «جمع‌آوری نمونه‌ها» توسط آژانس را مورد تاکید قرار داده است.
* قطعنامه در چه شرایطی تصویب شد؟
قطعنامه شورای حکام آژانس در شرایطی به تصویب رسید که به گفته کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه «ترجیح ایران، سیاست تعامل با آژانس» است. برآیند این تعامل را می‌توان در اقدام رافائل گروسی، مدیرکل این نهاد در سفر هفته گذشته به ایران و بازدید از مجتمع‌های غنی‌سازی شهید دکتر علی‌محمدی و شهید مهندس احمدی‌روشن و ملاقات با مقامات ایرانی درباره راه‌حل‌های موارد باقیمانده بین 2 طرف و بحث‌هایی در سطوح بالای مدیریتی مشاهده کرد؛ موضوعی که بعد از سفر گروسی به ایران، بحث‌ها درباره شرایط همکاری‌های 2 طرف را به رسانه‌ها کشاند و گروسی در گزارش خود به عنوان مدیرکل آژانس در نشست فصلی شورای حکام اعلام کرد «ایران درخواست آژانس برای توقف غنی‌سازی 60 درصد را پذیرفته است». همچنین وی در همین نشست خواستار «خویشتن‌داری برای پرهیز از تشدید تنش بر سر موضوع هسته‌ای ایران» شد؛ موضوعی که با توجه به شناخت از گروسی، محل سوال است.
صدور این قطعنامه در حالی است که طی ماه‌های اخیر سطح و عمق گفت‌وگوهای ایران و آژانس افزایش یافته است. خصوصا از 2 ماه پیش که وزیر امور خارجه با مدیرکل آژانس انرژی اتمی در نیویورک دیدار کرد و نتیجه آن سفر گروسی به ایران و بازدید از سایت‌های هسته‌ای کشورمان و تفاهمات متقابل شد. بعد از سفر گروسی به تهران با توجه به شرایط ماه‌های آینده، ایران به گروسی اعلام کرد «اگر شورای حکام علیه ما قطعنامه صادر نکند ما هم روند افزایش ذخایر اورانیوم 60 درصد را متوقف می‌کنیم». در واقع تعهد مشروط ایران مبنی بر اینکه «شورای حکام علیه ایران قطعنامه صادر نکند»، با تصویب قطعنامه شورا به پیشنهاد تروئیکای اروپا، اینک زیر سوال است و مهم‌ترین دستاورد سفر گروسی به تهران نیز تحت‌الشعاع اقدام ضدایرانی تروئیکای اروپا قرار دارد. حالا ایران با وضعیتی روبه‌رو است که غرب «شرط» عملی کردن «وعده مشروط» ایران مبنی بر توقف غنی‌سازی را مورد بی‌مهری قرار داده و مسیر بی‌اعتمادی متقابل نیز دستخوش تغییر خاصی نشده است. این شرایط در حالی است که مقامات ایران از جمله وزیر امور خارجه کشورمان بارها هشدار دادند تهران آماده واکنش مناسب به اقدامات ضدایرانی طرف‌های مقابل است. عراقچی در گفت‌وگوی تلفنی چهارشنبه 30 آبان با وزیر خارجه آفریقای جنوبی صراحتا تاکید کرده بود: «اگر طرف‌های مقابل به ‌دنبال تقابل با ایران باشند، ایران نیز واکنش مناسب از خود بروز خواهد داد». همچنین در همان روز در گفت‌وگو با گروسی تصریح کرد: «در صورتی که طرف‌های مقابل بی‌توجه به حسن‌نیت و رویکرد تعاملی ایران، اقدامات غیرسازنده را در نشست شورای حکام از طریق صدور قطعنامه در دستور کار قرار دهند، ایران به نحو مقتضی و متناسب پاسخ خواهد داد». حالا بعد از این اقدام ضدایرانی شورای حکام به ابتکار تروئیکای اروپا، فضای بدبینی در طرف ایرانی بیشتر شده و روند همکاری که با سفر گروسی به ایران تقویت شده بود، تحت تاثیر قرار گرفته است. در حالی که شرایط فنی روابط بین ایران ـ آژانس در وضعیت همکاری قرار گرفته بود، قطعنامه غیرفنی و سیاسی آژانس که ناشی از اراده سیاسی غرب برای ایجاد تنش جدید با ایران است، وضعیت جدیدی را ایجاد کرده است که عراقچی در مصاحبه با «المیادین» بعد از تصویب این قطعنامه از آن تحت عنوان لزوم «پاسخ مناسب» ایران به اقدام غیرفنی اروپا و ورود به «مسیر پیچیده» یاد کرد.

* شرایط فنی و امکان‌های «پاسخ مناسب» ایران
اضافه بر این شرایط، پروژه هسته‌ای ایران از نظر فنی نیز در وضعیتی است که برای غرب ـ که روزگاری در تصور نگه داشتن ایران در سقف غنی‌سازی 3.5 درصد بود ـ چندان خوشایند نیست. ایران در حال حاضر 185 کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده 60 درصد دارد و این موضوع همواره کابوس غربی‌ها بوده است. غرب به رهبری آمریکا تصور می‌کرد خروج آمریکا از توافق برجام در 18 اردیبهشت 1397 و افزایش فشارهای اقتصادی علیه ایران، زمینه فشار اجتماعی و در نهایت عدول ایران از سیاست‌های هسته‌ای را فراهم می‌کند. این در حالی است که خروج آمریکا این بهانه را به دست ایران داد که طرف غربی نسبت به توافقات و تعهدات خود پایبند نبوده، بنابراین آن مسیری که ایران باید بعد از اکتبر 2025 طی کند، قبل از آن نیز پیموده شده است. به‌نظر می‌رسد هر زمان فضایی از تعامل به وجود آمده، غرب اراده‌ای برای آن نشان نداده و تلاش کرده بر بی‌اعتمادی ایران بیفزاید. حالا غرب هم باید شاهد تداوم غنی‌سازی اورانیوم بالای 60 درصد باشد و هم نگران «پاسخ مناسب» ایران به اقدام ضدایرانی آژانس. حال سوال این است: در شرایطی که تهران از خود حسن‌نیت به خرج داد، «پاسخ مناسب» به اقدام ضدایرانی شورای حکام، چه سطوحی را در بر می‌گیرد؟
1- راه‌اندازی مجموعه قابل توجهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته
به‌ نظر می‌رسد مهم‌ترین اقدام فنی‌ای که ایران در پاسخ به عدم حسن‌نیت غرب و تصویب قطعنامه ضدایرانی انجام خواهد داد، همان‌چیزی است که تهران بارها غرب را نسبت به آن مطلع کرده و هشدار داده است، یعنی «راه‌اندازی سانتریفیوژهای جدید». در همین باره محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان در پاسخ به صدور قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس، دستور انجام اقدامات موثر، از جمله راه‌اندازی مجموعه‌ معتنابهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف را صادر کرد.
2- افزایش سطح غنی‌سازی
مشخص است غرب از اینک پاشنه‌های خود را کشیده تا ایران را تا 18 اکتبر 2025/ 30 مهر 1404 ـ که غروب قطعنامه 2231 است ـ درگیر اقدامات تنبیهی موجود در قطعنامه فوق و برجام کند. اینکه یک بازه زمانی تا بهار سال 2025 برای راستی‌آزمایی فعالیت‌های ایران توسط مدیرکل و آژانس بر اساس قطعنامه اخیر شورای حکام به پیشنهاد تروئیکای اروپا داده شده است، نشان می‌دهد مسیر چند ماه آینده برای روابط ایران و غرب پیچیده و آمیخته به سوءظن‌های سیاسی توسط طرف غربی است. با توجه به این وضعیت، به نظر می‌رسد بهتر است ایران، از حداکثر امکانات خود برای بازدارندگی سیاسی غرب استفاده کند، اگرچه افزایش حجم سانتریفیوژها و افزایش نسل جدید سانتریفیوژها می‌تواند در محاسبات طرف غربی تغییراتی ایجاد کند اما ایران هنوز گزینه‌هایی دارد که آنها را حتی رسانه‌ای نیز نکرده است، از جمله گزینه غنی‌سازی حداکثری ایران. این اقدام نه تنها طبق قواعد حقوق بین‌المللی متخلفانه نیست، بلکه امکان افزایش سطح‌ غنی‌سازی به غرب این پیام را مخابره می‌کند: ایران درباره منافع ملی خود با هیچ کس تعارف ندارد و اگر بنا بر سیاسی کردن پروژه فنی هسته‌ای ایران باشد، تهران نیز از توان فنی خود حراست خواهد کرد. اگر قرار باشد غرب با استفاده از ابزارهای سیاسی، حرکت فنی ایران را متوقف کرده و مسیر تکنولوژیک کشورمان را تحت‌الشعاع آمال سیاسی خود کند، جمهوری اسلامی نیز باید ضمن استفاده از حداکثر توان هسته‌ای، غرب را نسبت به توانمندی خود آگاه کند.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/881838/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله وطن امروز/ پاسخ ایران به قطعنامه

چرا شلوغ‌کاریِ خیابانی علیه فدراسیون فوتبال و قلعه‌نویی نمی‌گیرد؟!

یک ویروس ناشناخته در شهر چرخ می‌زند!

بانک شیر مادر؛ پاک‌ترین بانک دنیا

روش درمان لک‌های پوستی از نظر طب نوین

علت بروز لک‌های پوستی از منظر طب سنتی

ترکیبات لکه‌برهای پوست در طب نوین

اهمیت مراقبت‌های ویژه از نوزادان نارس

وزیر ارتباطات: ر‌فع فیلترینگ در دست اقدام است

جزئیات موارد ابطال گارانتی خودرو منتشر شد

آغاز ثبت ‎نام آزمون استخدامی با بیش از 31 هزار فرصت شغلی

تعلل بانک مرکزی در ابلاغ افزایش وام مسکن

ادعای مهم دستیار پزشکیان درباره قیمت بنزین

طبق بودجه 1404 افرادی که در خارج از کشور ارز دارند می‌توانند خودرو وارد کنند

ارزان‌ترین و گران‌ترین استان‌های کشور کدامند؟

سردفتران، کاتبان عدل هستند/ حسن عملکرد دفاتر اسناد رسمی همواره مورد توجه باشد

ما به پرسپولیس بدهکار نیستیم

پس از 5 سال فرار قاچاقچی تحت تعقیب دستگیر شد

معضلات زیرساختی مسکن مهر «شهرک ابریشم» کرج با گذشت یک دهه از تحویل به متقاضیان +فیلم

غروب زیبای خورشید در ساحل خلیج فارس

برگزاری جلسه توجیهی آشنایی با سامانه فروش نان و خرید آرد در شیراز

ناترازی انرژی مشکلاتی برای بخش خصوصی ایجاد کرده است

جشنواره «چال سیبی» بهمن آباده فارس؛ احیای سنت‌های کهن با سیب‌زمینی‌های کلوخی

ابتکار جالب ملوان: تمرین با صدای هواداران چادرملو!

رونمایی غیرمنتظره از نماینده والیبال ایران در آسیا

جلسه هماهنگی مانور زلزله مدارس استان

دولت امارات بدون حق مالکیت، جزایر آریانا و زرکوه ایران را تصرف کرده است

نمایش «نمی شناسی ام ای دوست» در تماشاخانه مهر به روی صحنه می‌رود

آغاز طرح نوسازی و تبدیل به احسن خودروهای تاکسی فرسوده کلان‌شهر شیراز

چادرملو نماینده والیبال ایران در باشگاه‌های کاوا

گرانی چراغ خاموش بهای برق مردم ایران از مهر ماه امسال +سند

چادرملو نماینده ایران در باشگاه‌های کاوا

نزدیک به 38 درصد سدهای فارس آب دارند

خطری جدی در کمین مردم شیراز: «آب‌بند» یا بمب تنگ سرخ؟

قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار در حوزه انرژی، اولویت عدم قطعی را بخش خصوصی قرار داده است

امضای تفاهم‌نامه ساخت مدرسه 9کلاسه در اردکان توسط شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان

فارس میزبان 12 شهید گمنام دفاع مقدس می‌شود

پیش بینی آب و هوای فارس برای فردا یکشنبه 4 آذر 1403: ابری، در برخی مناطق بارش باران

اعضای کمیسیون صنایع مجلس از ظرفیت های صنعتی فارس بازدید کردند

کشاورزان با احداث نیروگاه خورشیدی، مشمول معافیت از قطع برق می‌شود

تیم والیبال چادرملو، نماینده ایران در باشگاه‌های کاوا

قهرمانی ایران در جام جهانی فوتبال 7 نفره با حضور 2 ورزشکار فارسی

جزئیات تصادف خونین خودروی استاندار استان مرکزی در آزادراه خلیج فارس اراک

استاندار فارس: سردفتران، کاتبان عدل هستند

جزئیات تصادف استاندار استان مرکزی در آزادراه خلیج فارس اراک

صنایع فارس پایش و عارضه یابی می شوند

سرمقاله ابتکار/ نقطه عطف در تاریخ عدالت بین‌المللی!

سرمقاله جوان/ نوبت وفاق با مردم کی می‌رسد؟

سرمقاله رسالت/ غرب علیه غرب

نکات مهمی که درباره کک و مک باید بدانید