پیام فارس

آخرين مطالب

کشف تازه باستانی در دشت مشهد اجتماعي

کشف تازه باستانی در دشت مشهد
  بزرگنمايي:

پیام فارس - باستان‌شناسان در تپه «قادرآباد»، یکی از نخستین هسته‌های استقرار یکجانشینی در دشت مشهد و حوضه «کشف‌رود» را شناسایی کردند.
به گزارش ایسنا، تپه «قادرآباد»، محوطه‌ای پیش از تاریخ در دشت مشهد و در حوضه آبریز «کشف رود» است که در فهرست آثار ملی ثبت شده است. پیشروی زمین‌های کشاورزی و تسطیح بخش عمده‌ای از تپه که قبل از سال 1375 در محوطه صورت گرفته، موجب شده است بخش کوچک‌تری از تپه باقی بماند.
از همین رو در سال 1402 گمانه‌زنی در این تپه برای تعیین عرصه و حریم انجام شد. به گفته باستان‌شناسان وسعت تقریبی این تپه از مرکز فعلی‌اش تا شعاع 120متری امتداد داشته است و لایه‌های برجا در فاصله 120متری از هر طرف تپه به‌دست آمد.
اکنون باستان‌شناسان اطلاع دادند برنامه گمانه‌زنی لایه‌نگاری تپه قادرآباد دشت توس (حوضه کشف‌رود) به پایان رسیده و از مهم‌ترین نتایج آن تأیید فرضیه توالی فرهنگی و استقرار از دوره نوسنگی تا عصر مفرغ قدیم در این تپه بود.

پیام فارس

محمدصادق داوری که سرپرست هیأت باستان‌شناسی مستقر در تپه قادرآباد بود، درباره نتیجه کاوش‌های این محوطه، گفت: تپه قادرآباد از مهم‌ترین استقرار‌های حوضه کشف‌رود و اصلی‌ترین عامل شکل‌گیری این استقرار، شریانی حیاتی به‌نام «کشف‌رود» است که تقریبا از 170متری شمال شرق تپه می‌گذرد. تپه قادرآباد حدود 9متر از سطح زمین‌های اطراف ارتفاع دارد. امسال با حمایت اداره کل میراث فرهنگی استان خراسان رضوی و کسب مجوز از پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، گمانه‌زنی لایه‌نگاری این تپه با هدف درک توالی فرهنگی استقرار در حوضه و حاشیه کشف‌رود و دشت توس صورت گرفت که از مهم‌ترین نتایج آن تأیید فرضیه توالی فرهنگی و استقرار از دوره نوسنگی تا عصر مفرغ قدیم در این تپه بود.
سرپرست هیأت باستان‌شناسی تپه قادرآباد با بیان اینکه وسعتی که در برنامه تعیین عرصه سال گذشته به آن دست پیدا کردیم، نشان‌دهنده شکل‌گیری یک استقرار شهرنشینی در اواخر هزاره چهارم و اوایل هزاره سوم قبل از میلاد بود، گفت: در این فصل تلاش شد ابتدا به علت تخریب‌های زیاد صورت گرفته و خاک‌برداری‌هایی که با بیل مکانیکی انجام شده بود، بدنه تپه را گمانه‌زنی کنیم. به همین دلیل، دو گمانه خواناسازی به عمق تقریبی 30 سانتی‌متر در بدنه شمالی و جنوبی تپه ایجاد شد و زمانی که یکی از این خواناسازی‌ها به سطح زمین‌های اطراف رسید، گمانه‌ای به ابعاد 2×2 متر در پایین آن ایجاد و تا خاک بکر کاوش شد.
داوری افزود: علاوه بر این دو گمانه، یک گمانه لایه‌نگاری نیز در بخش شرقی برجستگی تپه فعلی ایجاد شد که آن هم تا خاک بکر کاوش شد و مهم‌ترین یافته‌های این فصل گمانه‌زنی، شناسایی چندین فاز مختلف معماری راست‌گوشه است.
این باستان‌شناس از شناسایی سفال‌های بسیار زیادی از دوره‌های مختلف در این فضا‌ها خبر داد و با بیان اینکه در برجابودن این سفال‌ها تردید‌هایی وجود دارد، اضافه کرد:، زیرا حفاران قاچاق روی تپه چاله‌های متعددی حفر کرده و خاک حاصل از حفاری را بر روی تپه دپو کرده بودند.

پیام فارس

این باستان‌شناس گفت: شواهد نشان می‌دهد که تپه قادرآباد یکی از اولین هسته‌های استقرار به‌صورت یکجانشین در دشت مشهد و حوضه کشف‌رود محسوب می‌شود. از طرفی، بقایای جانوری بسیار زیادی از گمانه‌های لایه‌نگاری و بقایای گیاهی متفاوتی به‌دست آمد.
داوری افزود: بر این اساس، ما می‌توانیم درباره نحوه معیشت و همچنین پوشش گیاهی و وضعیت زیست اقلیمی مردمان ساکن حوضه کشف‌رود در هزاره‌های قبل از میلاد مطالعات مختلفی انجام دهیم. به‌دلیل اینکه خراسان به‌ویژه حوضه کشف‌رود منطقه‌ای تقریبا سفید در ادبیات باستان‌شناسی کشور است، هدف اصلی ما ارائه گاه‌نگاری مطلق و جمع‌آوری نمونه‌های تاریخ‌گذاری مطلق از لایه‌های مختلف بود که خوشبختانه این امر محقق شد.
او اضافه کرد: نمونه‌های زیادی برای تاریخ‌گداری مطلق برداشته شده تا بتوان یک جدول گاه‌نگاری مطلق برای فرهنگ‌های منطقه خراسان به‌ویژه حوضه کشف‌رود ارائه کرد.
سرپرست هیأت باستان‌شناسی قادرآباد بیان کرد: امیدواریم در آینده و به‌زودی این داده‌ها آزمایش و نتایج آنها منتشر شوند. تپه قادرآباد یکی از معدود زیستگاه‌هایی است که امروزه به‌دلیل نرخ رسوب‌گذاری بالای کوه‌های بینالود و هزارمسجد در دشت مشهد، بخش زیادی از آن سالم مانده است.
داوری اظهار کرد: بیشتر استقرار‌های پیش از تاریخی به احتمال زیاد بر اساس مطالعات صورت گرفته زیر لایه‌های رسوبی که ضخامت تقریبی آنها در برخی نقاط حدود 7 متر است، مدفون شده‌اند.
او با بیان اینکه امیدواریم مسئولان محلی و اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خراسان رضوی تمهیداتی برای ادامه کاوش‌ها در این تپه بیندیشند، گفت: ادامه کاوش‌ها نیازمند تأمین اعتبار و همچنین وابسته به رویکرد مسئولان است. از آنجایی که خراسان بویژه حوضه کشف رود حلقه اتصال فرهنگ‌های آسیای مرکزی و فلات ایران است، علاوه بر موضوعات فوق نتایج چنین تحقیقاتی می‌تواند بخشی از ارتباط فرهنگ‌های فلات ایران با آسیای مرکزی را روشن کند.
سرپرست هیأت باستان‌شناسی قادرآباد بر لزوم حفاظت از بقایای معماری مشخص شده در این تپه و همچنین بقایای محدود به جا مانده تپه از گزند حفاران غیرمجاز و فرسایش حاصل از نزولات جوی و ایجاد پایگاه باستان‌شناسی و موزه تخصصی حوضه کشف رود در این منطقه تاکید کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/873541/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیا آمریکا در آستانه یک بحران سیاسی بزرگ است؟

آخرین نتیجه نظرسنجی‌ها در 7 ایالت کلیدی آمریکا

انار؛ دشمن سرطان، بیماری قلبی و سکته مغزی

پیشگیری از مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن

بهترین روش در درمان ضربان‌های نامنظم قلب

میزان تپش نرمال قلب در واحد ساعت

نرخ انواع ارز در مرکز مبادله ایران/ یورو افزایشی شد

بازار توافقی ارز حاصل رایزنی اتاق بازرگانی با رئیس کل بانک مرکزی بود

برای نخستین بار یک زن رئیس هیات نظارت بانک مرکزی شد

عرضه خودرو در بورس کالا در چه مرحله‌ای است؟

وزیر نیرو: بدمصرفی، عامل ناترازی در کشور است

قرعه کشی زمین جامعه شاهد و ایثارگر شهرستان‌های اردکان، تفت و یزد

ضرورت اتصال ایستگاه خاوران به تبریز

استاندار خراسان شمالی: تمام شهرستان‌ها باید طعم عدالت و توسعه را بچشند

مجموعه ورزشی شهدای بانک صادرات به بهره برداری رسید

نتانیاهو چند میلیون دلار برای آزادی هر اسیر اسرائیلی می خواهد پرداخت کند

بررسی مشکلات قضایی و حقوقی اهل سنت شیراز توسط رئیس کل دادگستری فارس

فرصت 10 روزه به مشاورین املاک فارس جهت اتصال به سامانه کاتب

همدان بر سکوی سوم پینگ پنگ دانشگاه‌های آزاد کشور

ابعاد شخصیت علمی و قرآنی رهبر انقلاب تبیین شود

مدارس شیراز فردا 16 آبان 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی مدارس شیراز 16 آبان 1403

اتصال ایستگاه خاوران به تبریز از پروژه‌های مهم شبکه ریلی کشور

توهین کاربران عربستانی به ایرانی‌ها زیر پست AFC

سرلشکر سلامی شهادت سرهنگ رنجبر را تسلیت گفت

رییس هیات ورزش های نابینایان و کم بینایان استان فارس انتخاب شد

اعلام زمان دادگاه رسیدگی به پرونده یک شهید اغتشاشات 1401 + جزئیات

منطقه ویژه اقتصادی لامرد طلایی‌ترین پس‌کرانه کشور/ نقش مهم کیش اینوکس در شناخت فرصت‌های بی‌نظیر منطقه ویژه اقتصادی لامرد

رییس فدراسیون نابینایان:  تنها 10 استان کشور سالن اختصاصی برای ورزش این قشر دارند

توهین کاربران عربستانی به ایرانی ها خبرساز شد

توسعه گردشگری مبتنی بر برپایی رویداد است

فیس بوک اطلاعات 980 هزار کاربر کره ای را فروخت

منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس در کیش اینوکس 2024 می‌درخشد

جلسه هم اندیشی چالش‌های حوزه بهداشت و درمان استان اردبیل برگزار شد

نامزدهای 4 بخش جشنواره چندرسانه‌ای میراث‌ فرهنگی معرفی شدند

معرفی آثار و عناصر فرهنگی عمود خیمه وفاق ملی است

برگزاری جشنواره تئاتر صحنه ای و خیابانی در فارس

سلبریتی‌هایی که درگیر انتخابات آمریکا هستند

ارتباط اضافه وزن بر ضعف دستگاه ایمنی بدن

نکاتی درباره مصرف چربی‌ها در بیماران دیالیزی

چه کسانی نباید چای بنوشند؟

بهترین رژیم لاغری برای افراد دمدمی مزاج

وزیر راه و شهرسازی: رونق سرزمینی در جزیره بوموسی شکل می گیرد

بازار موبایل پس از آزادی آی‌فون

جریمه میلیاردی در انتظار متخلفان استخراج رمز ارز غیرمجاز

آخرین قیمت انواع گوشت قرمز و سفید در بازار

برنامه دولت برای واردات خودرو در سال 1404

رئیس سازمان بورس: بازار سرمایه و بازار پول رقیب هم نیستند

نمایش اطلاعات صادرکننده چک در هنگام تایید چک

عضو اتاق ایران: هیجان بازار ارز مثل گذشته مقطعی است

زمان بازگشت میزبانی به تیم‌های ایرانی مشخص شد