پیام فارس

آخرين مطالب

این دو جنگ‌سالار خلیج‌فارس را باید بشناسید اجتماعي

این دو جنگ‌سالار خلیج‌فارس را باید بشناسید
  بزرگنمايي:

پیام فارس -

پیام فارس

به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، خون مبارزان اسطوره‌ای ایران به جای آنکه سرخ و کبود باشد به رنگ آب و جنگل و خاک وطن است؛ به رنگ فداکاری افرادی مانند: میرُمهنّا و رئیس علی دلواری، میرزا کوچک‌خان و شهدای دوران هشت سال دفاع مقدس که هریک در کرانه‌ای از ایران تا پای جان با بیگانگان جنگیدند تا کشورمان از اشغال و سلطه خارجی‌ها آزاد باشد ایو این چنین هم شد.
این روزها که بحث جزایر سه گانه بوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک بحث داغ محافل سیاسی منطقه و کشورمان است به معرفی دو مبارز دیگر حوزه دریا و جنوب کشورمان می‌پردازیم چرا که آنها نام خلیج فارس را با فداکاری‌های خود در تاریخ جاودان کردند.
هرچند مورخان غربی و اروپایی – همان‌هایی که اکنون وسوسه بازپس گیری جزایر ایرانی را در دل اعضای شورای همکاری خلیج فارس نهاده‌اند - در پی مخدوش کردن نام و عنوان «میرمُهّنا» از مبارزان ایرانی هستند و او را دزد دریایی می‌نامند، اما کسانی که با تاریخ مبارزات چهره‌های معاصر در جنوب ایران با بیگانگان آشنایی دارند، میرمهنا را می‌شناسند یا با نام آن روبرو شده‌اند زیرا این قهرمان بندر ریگی دوره‌ای با هلندی‌ها و انگلیسی‌هایی که خلیج فارس را اشغال کرده بودند، به مبارزه پرداخت.
میرمهنا دوغابی (بندرریگی)، در سال 1114 خورشیدی در زمان پادشاهی کریم خان زند در بندر کوچکی از توابع بندر گناوه در استان بوشهر به نام بندر ریگ به دنیا آمد. پدر او میر ناصر بندرریگی نام داشت که در واپسین سال‌های فرمانروایی نادرشاه افشار، حاکم بندر ریگ و رود حله و جزیره خارک بود.
میرمهنا از سرداران مبارز دیار خطه جنوبی کشور و حکمرانان جنوب ایران بود که با هلندی‌ها و انگلیسی‌ها در خلیج فارس جنگید و مهمترین کار او شکست و بیرون راندن آنان از جزیره خارگ بود و درسال 1182 هجری قمری به شهادت رسید.
میرمهنا فرمانده‌ای بی‌پروا در دریای جنوب است و شاید کمتر کسی اسم او را شنیده باشد، اما ایران و مردمش بسیار به او مدیون هستند. برای دو قرن، استعمار، استوارانه تلاش کرده است تا هویت این جنگ‌سالار فداکار را به خاک بسپارد، گویی که او هرگز زندگی نکرده و اگر هم زندگی کرده، تنها یک دزد دریایی سرکش بوده است. گویا اروپاییان و غربی‌ها از همان زمان این رویه را در پیش گرفته‌اند تا هرکس را که در مقابلشان برای دفاع از کیان وطن سینه سپر می‌کند «دزد» یا «تروریست» بنامند.
مرحوم نادر ابراهیمی در بخشی از کتاب «بر جاده‌های آبی سرخ» درباره مناجات میرمهنا می‌نویسد: «خداوندا! کینه‌ام را به دشمنان سرزمینم عمیق تر کن، زبانم را تیزتر کن، پایم را استوارتر کن، زبونی‌ام را کمتر کن، شاید بتوانم سنگی از کوه سنگی دردهای مردم بردارم و باری از بار عظیم غم‌های‌شان بکاهم! خدایا! بیکاره ام مکن، بی مصرفم مکن، عیاشم مکن، ورّاجم مکن، بهانه گیرم مکن، خودْباورم مکن، اسیر تنم مکن، پیش فرزندان سرزمینم سرافکنده و سرشکسته‌ام مکن، در به درم کن امّا دلبسته به زر و زیورم مکن! خدایا! کاری مکن که کودکان، آنگاه که از مادران و پدران خود می‌پرسند: «این میرمهنا، برای مردم ما چه کرده است؟ هیچکس هیچ داستانی برای گفتن نداشته باشد!»
همچنین رئیس‌علی دلواری هم از دیگر جنگ سالاران خطه جنوب است. او در سال 1261 خورشیدی برابر با 1882 میلادی (1299 قمری) در روستای دلوار از توابع تنگستان متولد شد. دلوار امروزه شهری در شهرستان تنگستان از توابع استان بوشهر است. مادر رئیس‌علی بنام شهین اهل تنگستان و پدرش زائر محمّد از کدخدایان اهل دلوار بود که بعدها به «معین‌الاسلام» ملقب شد. با شروع نهضت مشروطیت، رئیس‌علی در حالی که 24 سال بیشتر نداشت از جمله پیشگامان مشروطه‌خواه در جنوب ایران شد و همکاری نزدیکی با محافل انقلابی و عناصر مشروطه‌طلب در بوشهر، تنگستان و دشتی آغاز کرد.
دوران جوانی او همزمان با حضور گسترده استعمار انگلیس در خلیج فارس بود. وی نقشی کلیدی در قیام جنوب داشت. قیام مردم تنگستان به رهبری وی روی هم هفت سال طول کشید و در این مدت دلیران تنگستانی دو هدف عمده را دنبال می‌کردند، پاسداری از بوشهر، دشتستان و تنگستان به عنوان منطقه سکونت خود و جلوگیری از حرکت قوای بیگانه به درون مرزهای ایران و دفاع از استقلال وطن.
زمانی که مقامات انگلیسی تصمیم قطعی دربارهٔ اشغال بوشهر و پیشروی به سوی شیراز را داشتند به منظور تطمیع رئیسعلی، دو نفر از متابعان حیدرخان حیات داودی را به دلوار گسیل داشتند تا موافقت او را با پیاده‌شدن قوای انگلیس در کرانه خلیج فارس و حرکت به سوی شیراز جلب کنند. نمایندگان حیدرخان ضمن ملاقات با رئیسعلی متذکر شدند که چنانچه او از قیام علیه قوای اشغالگر صرف نظر کند، مقامات انگلیسی چهل هزار پوند به او خواهند پرداخت. رئیسعلی در پاسخ می‌گوید: «چگونه می‌توانم بی‌طرفی اختیار کنم در حالی که استقلال ایران در معرض خطر جدی قرار گرفته‌است؟»
پس از مراجعت نمایندگان حیدرخان، نامه تهدیدآمیز از طرف مقامات انگلیسی به رئیسعلی نگاشته شد مبنی بر این که: «چنانچه بر ضد دولت انگلستان قیام و اقدام کنید، مبادرت به جنگ می‌نماییم، در این صورت خانه‌هایتان ویران و نخل‌هایتان را قطع خواهیم کرد.»
رئیسعلی در پاسخ مقامات انگلیسی نوشت: «خانه ما کوه است و انهدام و تخریب آن‌ها خارج از حیطه قدرت و امکان امپراطوری بریتانیای کبیر است. بدیهی است که در صورت اقدام آن دولت به جنگ با ما، تا آخرین حد امکان مقاومت خواهیم کرد».
جنگ میان دلیران تنگستان به رهبری رئیسعلی دلواری در کنار 300 تفنگدار برازجانی به رهبری غضنفرالسلطنه برازجانی از یک سو و نیروهای بریتانیا و خوانین متحد آنان از سوی دیگر به‌طور پیاپی و پراکنده تا شهریور 1294 خورشیدی ادامه یافت و انگلیسی‌ها نتوانستند بر رئیسعلی و یارانش برتری یابند.
رئیسعلی در محلی به نام «تنگک صفر» هنگام شبیخون به قوای بریتانیا توسط فردی نفوذی به نام غلامحسین تنگکی، از پشت سر هدف گلوله قرار گرفت و در سن 33 سالگی شهید شد. تاریخ شبیخون مذکور و کشته شدن رئیسعلی دلواری در همه منابع، شب 23 شوال 1333 قمری برابر با 3 سپتامبر 1915 میلادی نقل شده‌است، که می‌تواند با 12 شهریور تقویم خورشیدی برجیرایج آن زمان برابر بوده باشد.
در ایران با مصوبه شورای عالی انقلاب (سال 1389) سالروز کشته شدن رئیسعلی دلواری برابر با روز 12 شهریور ماه، به نام «روز ملی مبارزه با استعمار» نامگذاری شده‌است.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/868210/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله شرق/ کدام وفاق، کدام ستیز

محمدرضا تاجیک: پیروزی پزشکیان به عنوان کاندیدای اصلاح طلبان یک شکست نیز بود

شریک اقتصادی اسرائیل

سرمقاله جمهوری اسلامی/ طلیعه انقلاب ضدصهیونیستی در میان ملت‌های عرب

خط و نشان دیپلماتیک ایران

سرمقاله جوان/ جنگ با فراموشی

سرمقاله رسالت/ توهم دو دولت در فلسطین!

سرمقاله فرهیختگان/ 11 نکته دربارهٔ بودجه

گل گاو زبان را با بابونه ترکیب کنید و به کودکان بیش فعال دهید

چاقی شکم و ناباروری بانوان

فواید و مضرات تخم مرغ

اهمیت معاینه چشم در سنین مختلف

توصیه‌هایی برای پیشگیری از مسمومیت با گاز مونوکسید کربن

بهترین درمان سردی رحم

رژیم غذایی موثر در درمان زگیل تناسلی

آزمایش اولین واکسن جهان علیه «ویروس تهوع زمستانی»

مواد مغذی موجود در غذا را چطور حفظ کنیم؟

شایع‌ترین علل نابینایی در دنیا

وزیر جهاد کشاورزی از لغو روادید بازرگانان برای سفر به تانزانیا خبر داد

وزیر ارتباطات: رفع فیلترینگ با جدیت دنبال می‌شود

سرباز کردن دوباره یک تخلف قدیمی در حوزه واردات موز

توضیح سخنگوی دولت در مورد افزایش قیمت ارز

سخنگوی دولت: مردم در مورد افزایش قیمت بنزین غافلگیر نخواهند شد

رئیس سازمان بورس: رفع ریشه‌ای مسائل بازار سرمایه زمان‌بر است

روند بررسی کلیات و جزئیات لایحه بودجه 1404 در کمیسیون تلفیق

مهاجرانی: دولت در کنترل بازار طلا و سکه دچار مشکل جدی نیست

ریزش 22 هزار واحدی شاخص کل بورس

خسرو معتضد: جزایر سه‌گانه ارث پدری ماست

انتخاب استانداران طبق شعار وفاق ملی انجام شد

حاکمیت ارضی ایران با هیچ ادعا و حرفی جابه‌جا نخواهد شد

پارک نوری شیراز (تصاویر)

بارش برف در شمال غرب و استان‌های شمالی، تهران و سمنان

تفاهم نامه فاز یک افزایش ظرفیت کارخانه احیاء مستقیم مجتمع فولاد غدیر نی ریز با شرکت MME به امضا رسید

مدیران مدارس تیزهوشان، تربیت تمام ساحتی دانش آموزان را در دستور کار قرار دهند

امروز، منتظر بارش باران در اغلب مناطق کشور باشید

شناسایی ظرفیت‌ها در راستای اجرای تفاهم‌نامه وحدت حوزه و دانشگاه

تهرانی ها منتظر بارش برف باشند!

هشدار هواشناسی درقشم/ تنگه هرمز امن نیست

جزایر سه‌گانه یاقوتی بر تاج ایران زمین

آغاز برداشت عسل کُنار در استان بوشهر

وقتی ایران جزایر را از انگلیس پس گرفت کشور امارات وجود نداشت

«ایران مال» سمبل بدهی نجومی؛ پروژه‌ای شکست خورده که خشت به خشتش بدهی دارد!

برف و باران شدید در 24 استان

خانه تاریخی زینت خانم در شیراز، مایه افتخار

برگزاری نشست منطقه‌ای درباره افزایش امنیت مرزها

استفاده از روش‌های نوین برای مقابله با آلودگی نفتی در خلیج فارس

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز چهارشنبه 2 آبان / تردد روان در محورهای شمالی

تا آخرین گلوله بجنگ! تو وارث تفنگ منی …

منتظر بارش باران در اغلب مناطق کشور باشید+فیلم

این دو جنگ‌سالار خلیج‌فارس را باید بشناسید | فرمانده ای که شاید کمتر کسی اسم او را شنیده باشد