پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ آینده نابرابری در ایران مقالات

سرمقاله اعتماد/ آینده نابرابری در ایران
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اعتماد / «آینده نابرابری در ایران» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم عباس عبدی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
یکی از شعارهایی که مطرح بوده، برقراری عدالت است که به‌طور مشخص عدالت اقتصادی بیش از سایر وجوه عدالت مورد نظر بوده است، هر چند به نظر من عدالت آموزشی و دسترسی همه جوانان کشور به سطح مطلوب آموزش شاید مهم‌تر از عدالت اقتصادی باشد و در این یادداشت نشان خواهم داد که چرا عدالت اقتصادی می‌تواند ناپایدار و کم‌اثر باشد، در حالی که عدالت آموزشی برخلاف آن بسیار اثرگذار و پایدار است. روز گذشته هم آقای پزشکیان لایحه بودجه 1404 را به مجلس داد که 4 ویژگی برای آن برشمرد که یکی از آنها عدالت محوری بود. به نظر من این ویژگی از ساختار بودجه‌ای و اقتصادی ایران بیرون نمی‌آید و اگر در مقاطعی هم شاخص آن بهبود یابد، دوباره و به سرعت به جای قبلی و بدتر خود بازمی‌گردد. عدالت اقتصادی را اغلب از طریق شاخص‌های نابرابری و به‌طور مشخص ضریب جینی می‌سنجند.‌گرچه ایرادهایی به این شاخص وارد است، ولی قدر مسلم این است که تغییرات آن تصویر روشنی از تحولات نابرابری اقتصادی را نشان می‌دهد. مرکز آمار ایران در آخرین گزارش خود درباره ضریب جینی، مقدار آن را از سال 1380 تا 1402، به شرح زیر اعلام کرده است.
ضریب جینی خانوارهای کشور


پس از انقلاب ضریب جینی کاهشی ملموس یافت ولی از اواسط دهه 1360 به بعد حول و حوش 0.41 تا 0.43 بود و پس از آن همانطور که در جدول بالا دیده می‌شود، در سال 1390 به کمترین رقم رسیده دوباره افزایشی شده، سپس کاهشی و افزایشی شده است. این روند نشان می‌دهد که سازوکارهای اقتصادی ایران قادر به اصلاح و تعدیل نابرابری اقتصادی نیست، مگر از طریق توزیع یارانه‌ها. در واقع کاهش نابرابری در سال 1390، سپس 1398 و 1400 تحت تأثیر پرداخت یارانه نقدی به مردم بوده است. نکته مهم این است که با افزایش سهم مالیات در بودجه و تولید ناخالص داخلی نیز ضریب جینی تکان نخورده است. به عبارت دیگر به جز پرداخت‌های مالی مستقیم، هیچ یک از ساز و کارهای موجود، قادر به بهبود نابرابری نیست. پرداخت‌های مستقیم نیز به دلیل تورم بالا به سرعت اثر خود را از دست می‌دهند. در واقع ارزش واقعی آن پرداخت‌ها به‌شدت کاهش پیدا می‌کند. یارانه پرداختی در سال 1389 که 45 هزار تومان بود، معادل حدود 45 دلار بود، آن رقم اکنون حتی به یک دلار هم نمی‌رسد. البته کل مبلغ پرداختی حدود 8 برابر شده است، ولی ارزش آن کمتر از 7 دلار است.
ریشه نابرابری اقتصادی در چیست؟ سهم عوامل تولید از ارزش افزوده تعیین‌کننده توزیع درآمد است. نیروی کار، زمین و منابع طبیعی و سرمایه در قالب سرمایه مالی یا ماشین‌آلات و اخیرا نیز عامل اطلاعات و اقتصاد دیجیتال عرصه بسیار مهم و جدیدی را پیش روی اقتصاد گشوده است که هم معادلات قبلی را دچار تحول کرده و هم رشد اقتصادی و سهم نیروی کار را در ارزش افزوده و حتی بازار کار دچار تحول کرده است. دلیل اصلی آن نیز افزایش بهره‌وری نیروی کار است که موجب افزایش سهم آن در ارزش افزوده شده است. هر چه سهم این نیرو افزایش پیدا کند، به توزیع برابرتر درآمدها کمک می‌کند.
در اقتصاد ایران سهم نیروی کار از ارزش افزوده در حال کاهش است. کافی است که دریافتی نیروی کار را به قیمت ثابت با گذشته مقایسه کنیم. از سوی دیگر سهم زمین و منابع طبیعی بالاست ولی مشکل آنجا است که این سهم در قالب رانت توزیع می‌شود و نابرابری را تشدید یا تثبیت می‌کند و هر گاه امکان توزیع برابر برای آن به وجود آمده، ضریب جینی و نابرابری کاهش یافته است. حتی سهم سرمایه مالی نیز به صورت رانتی توزیع می‌شود. پرداخت وام‌های کلان که سود بازپرداخت آنها از تورم کمتر است، نوعی ارزش افزوده مفت و مجانی نصیب سرمایه‌گذاران از طریق وام‌های رانتی می‌کند. 
بدترین متغیری که در سال‌های اخیر وارد این معادله شده و اثرات آن در آینده دیده خواهد شد، نابرابری آموزشی است. آموزش عامل مهم در ارتقای اجتماعی فرد است. هر چه دسترسی به آن به ویژه در مقطع آموزش عمومی و متوسطه بهتر و بیشتر باشد، شانس اینکه افراد و فرزندان طبقات پایین‌تر واجد جایگاه‌های اجتماعی و اقتصادی بالاتری شوند، بیشتر است. نتایج حاصل از خروجی دبیرستان‌ها، برحسب معدل آنان و پذیرش در دانشگاه‌ها برحسب نوع مدرسه، منطقه سکونت و... نشان می‌دهد که ما با تشدید نابرابری‌های منطقه‌ای و طبقاتی مواجه هستیم که این مساله امکان رشد اقتصادی را در آینده نیز تخریب می‌کند و دهه‌ها طول می‌کشد تا بازسازی و درست شود.
متأسفانه هنوز در حوزه سیاست‌گذاری اقتصادی با هدف حذف رانت‌های اقتصادی و افزایش سهم نیروی کار از ارزش افزوده، ایده روشنی دیده نمی‌شود، همچنان که وزیر جدید آموزش و پرورش نیز علامت روشنی برای بهبود نابرابری آموزشی از خود نشان نداده است، ‌گرچه آقای پزشکیان به درستی درباره آموزش و بهداشت تأکیدات زیادی کرده‌اند، ولی وزارت آموزش و پرورش همچنان درگیر مقنعه دختربچه‌ها حتی در کلاس است و این نشان می‌دهد که هیچ فرصتی برای فکر کردن به مساله آموزش پیدا نکرده‌اند.


لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/868114/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله خراسان/ بودجه و دعوای زباله گردها!

سرمقاله ایران/ خلیج فارس؛ تعلقی فراتر از طبیعت و جغرافیا

حمله حزب‌الله به تل‌آویو با موشک‌هایی به وزن 3 تن

سرمقاله کیهان/ آیا این همسویی اتفاقی است؟!

جروزالم پست: چالش‌ها و تهدید‌های مختلف اسرائیل را محاصره کرده است

سرمقاله همشهری/ ضربه‌پذیری و جنگ دشوار صهیونیست‌ها

نامعادله بنزین

طرز تهیه دمنوش ضد نفخ شکم

طبع گوشت مرغ چیست؟

دمنوش آرامبخش مناسب فصل پاییز

ارزش غذایی سوپ شیر

مزیت‌های دمنوش بابونه

روش‌های سنتی برای درمان درد مفاصل

دمنوش گل ختمی برای روزهای سرد دوا هست

آغاز فروش 20 خودروی وارداتی از امروز

پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول از رشد اقتصادی ایران در سال جاری

دلیل گرانی لوبیا، عدس و شکر از ابتدای سال

4 تا از بهترین کتاب های آموزش زبان انگلیسی برای کودکان

مومنی: وضعیت امید به خانه دار شدن در تهران به 177 سال رسید!

طلای جهانی رکورد خودش را شکست

وزیر اقتصاد احمدی‌نژاد: ارز نیمایی تا پایان سال 55 هزار تومان می‌شود!

هشدار نارنجی تشدید فعالیت سامانه بارشی

لزوم تبیین مظلومیت مردم فلسطین توسط مداحان/ آموزش نوگلان حسینی مورد توجه قرار گیرد

بارندگی در سراسر کشور / کدام استان‌ها برفی می‌شوند؟

جزایر سه‌گانه؛ آیا به زودی شاهد کشف نفت و گاز خواهیم بود؟

برگزاری هجدهمین شورای فرهنگ عمومی شهرستان زبرخان

برنامه سینماهای تهران، مشهد و شیراز امروز، چهارشنبه 2 آبان + اکران «زودپز» و قیمت بلیت

درآمد استان فارس از تولید انرژی خورشیدی چقدر است؟

کعبه زرتشت بیش از نقش رستم در خطر؛ بحران فرونشست در مرودشت هر روز بحرانی‌تر می‌شود

منتظر برف باشید

هواشناسی 1403/7/2؛ بارش باران و برف در 24 استان

پیش‌بینی بارش 30 میلی‌متری در اولین سامانه پاییزی فارس/ هشدار به کشاورزان و عشایر

روایتی از «سروستان» در جوار 900 شهید گیلانی

جلسات نگاهی به استناد های قرآنی اهل بیت علیهم السلام برگزار می‌شود

هشدار؛ نیمه شرقی تنگه هرمز ایمن نیست/ ارتفاع موج دریا به بیش از 150 سانتی‌متر می‌رسد

همایش دبیران شورای امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر ادارات استان قم برگزار شد

زندگی و شهادت مرحومه معصومه کرباسی، تجلی‌گر عزم و ارادهٔ تمام زنان مقاومت است

آلودگی های مکرر نفتی در خلیج فارس/ محیط زیست دریایی حفظ شود

کمک‌های بشردوستانه هلال‌احمر فارس به لبنان

برنج خوش طعم و معطر کامفیروزی مرودشت راهی بازار شد

لطیفی: باید به تیم ملی برسم

پیش بینی وضعیت آب و هوا فردا پنجشنبه 3 آبان ماه 1403 + هواشناسی ایران فردا | کشور حسابی برفی می شود؟

باران و برف در کشور/ تهران 7 درجه

اختتامیه جشنواره فیلم کوتاه تهران در برج میلاد

بارش باران و برف کشور را فرا خواهد گرفت

آخر هفته طوفانی در کشور/ برف و باران این نقاط را فرا می‌گیرد

هشدار هواشناسی نسبت به تشدید فعالیت سامانه بارشی در 15 استان

اعمال قانون برخط اضافه بار توسط سامانه‌های توزین حین حرکت در فارس

بارش باران و برف در سراسر کشور

گرامیداشت هفته تربیت بدنی در مدارس شهر بهمن