پیام فارس

آخرين مطالب

این دو جنگ سالار خلیج فارس را باید بشناسید اجتماعي

  بزرگنمايي:

پیام فارس - جنگیدن علیه اشغالگران و متجاوزان تنها حق مسلمی است که از ابتدای تاریخ جنگ سالاران ایرانی برای خود قائل بوده‌اند و هر مبارزی که از پهنه جغرافیایی ایران دفاع کرده و خونش آب و خاک میهن را رنگین کرده است باید نامش مثل حروف الفبای «ایران» در یادها بماند.
به گزارش ایسنا، خون مبارزان اسطوره‌ای ایران به جای آنکه سرخ و کبود باشد به رنگ آب و جنگل و خاک وطن است؛ به رنگ فداکاری افرادی مانند: میرُمهنّا و رئیس علی دلواری، میرزا کوچک‌خان و شهدای دوران هشت سال دفاع مقدس که هریک در کرانه‌ای از ایران تا پای جان با بیگانگان جنگیدند تا کشورمان از اشغال و سلطه خارجی‌ها آزاد باشد ایو این چنین هم شد.
این روزها که بحث جزایر سه گانه بوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک بحث داغ محافل سیاسی منطقه و کشورمان است به معرفی دو مبارز دیگر حوزه دریا و جنوب کشورمان می‌پردازیم چرا که آنها نام خلیج فارس را با فداکاری‌های خود در تاریخ جاودان کردند.
هرچند مورخان غربی و اروپایی – همان‌هایی که اکنون وسوسه بازپس گیری جزایر ایرانی را در دل اعضای شورای همکاری خلیج فارس نهاده‌اند - در پی مخدوش کردن نام و عنوان «میرمُهّنا» از مبارزان ایرانی هستند و او را دزد دریایی می‌نامند، اما کسانی که با تاریخ مبارزات چهره‌های معاصر در جنوب ایران با بیگانگان آشنایی دارند، میرمهنا را می‌شناسند یا با نام آن روبرو شده‌اند زیرا این قهرمان بندر ریگی دوره‌ای با هلندی‌ها و انگلیسی‌هایی که خلیج فارس را اشغال کرده بودند، به مبارزه پرداخت.
بیشتر بخوانید:
فرمانده‌ای که «تُنب» را پس گرفت
ایرانی جان می‌دهد؛ اما خلیج فارس را نه
میرمهنا دوغابی (بندرریگی)، در سال 1114 خورشیدی در زمان پادشاهی کریم خان زند در بندر کوچکی از توابع بندر گناوه در استان بوشهر به نام بندر ریگ به دنیا آمد. پدر او میر ناصر بندرریگی نام داشت که در واپسین سال‌های فرمانروایی نادرشاه افشار، حاکم بندر ریگ و رود حله و جزیره خارک بود.
میرمهنا از سرداران مبارز دیار خطه جنوبی کشور و حکمرانان جنوب ایران بود که با هلندی‌ها و انگلیسی‌ها در خلیج فارس جنگید و مهمترین کار او شکست و بیرون راندن آنان از جزیره خارگ بود و درسال 1182 هجری قمری به شهادت رسید.
میرمهنا فرمانده‌ای بی‌پروا در دریای جنوب است و شاید کمتر کسی اسم او را شنیده باشد، اما ایران و مردمش بسیار به او مدیون هستند. برای دو قرن، استعمار، استوارانه تلاش کرده است تا هویت این جنگ‌سالار فداکار را به خاک بسپارد، گویی که او هرگز زندگی نکرده و اگر هم زندگی کرده، تنها یک دزد دریایی سرکش بوده است. گویا اروپاییان و غربی‌ها از همان زمان این رویه را در پیش گرفته‌اند تا هرکس را که در مقابلشان برای دفاع از کیان وطن سینه سپر می‌کند «دزد» یا «تروریست» بنامند.
مرحوم نادر ابراهیمی در بخشی از کتاب «بر جاده‌های آبی سرخ» درباره مناجات میرمهنا می‌نویسد: «خداوندا! کینه‌ام را به دشمنان سرزمینم عمیق تر کن، زبانم را تیزتر کن، پایم را استوارتر کن، زبونی‌ام را کمتر کن، شاید بتوانم سنگی از کوه سنگی دردهای مردم بردارم و باری از بار عظیم غم‌های‌شان بکاهم! خدایا! بیکاره ام مکن، بی مصرفم مکن، عیاشم مکن، ورّاجم مکن، بهانه گیرم مکن، خودْباورم مکن، اسیر تنم مکن، پیش فرزندان سرزمینم سرافکنده و سرشکسته‌ام مکن، در به درم کن امّا دلبسته به زر و زیورم مکن! خدایا! کاری مکن که کودکان، آنگاه که از مادران و پدران خود می‌پرسند: «این میرمهنا، برای مردم ما چه کرده است؟ هیچکس هیچ داستانی برای گفتن نداشته باشد!»
همچنین رئیس‌علی دلواری هم از دیگر جنگ سالاران خطه جنوب است. او در سال 1261 خورشیدی برابر با 1882 میلادی (1299 قمری) در روستای دلوار از توابع تنگستان متولد شد. دلوار امروزه شهری در شهرستان تنگستان از توابع استان بوشهر است. مادر رئیس‌علی بنام شهین اهل تنگستان و پدرش زائر محمّد از کدخدایان اهل دلوار بود که بعدها به «معین‌الاسلام» ملقب شد. با شروع نهضت مشروطیت، رئیس‌علی در حالی که 24 سال بیشتر نداشت از جمله پیشگامان مشروطه‌خواه در جنوب ایران شد و همکاری نزدیکی با محافل انقلابی و عناصر مشروطه‌طلب در بوشهر، تنگستان و دشتی آغاز کرد.
دوران جوانی او همزمان با حضور گسترده استعمار انگلیس در خلیج فارس بود. وی نقشی کلیدی در قیام جنوب داشت. قیام مردم تنگستان به رهبری وی روی هم هفت سال طول کشید و در این مدت دلیران تنگستانی دو هدف عمده را دنبال می‌کردند، پاسداری از بوشهر، دشتستان و تنگستان به عنوان منطقه سکونت خود و جلوگیری از حرکت قوای بیگانه به درون مرزهای ایران و دفاع از استقلال وطن.
زمانی که مقامات انگلیسی تصمیم قطعی دربارهٔ اشغال بوشهر و پیشروی به سوی شیراز را داشتند به منظور تطمیع رئیسعلی، دو نفر از متابعان حیدرخان حیات داودی را به دلوار گسیل داشتند تا موافقت او را با پیاده‌شدن قوای انگلیس در کرانه خلیج فارس و حرکت به سوی شیراز جلب کنند. نمایندگان حیدرخان ضمن ملاقات با رئیسعلی متذکر شدند که چنانچه او از قیام علیه قوای اشغالگر صرف نظر کند، مقامات انگلیسی چهل هزار پوند به او خواهند پرداخت. رئیسعلی در پاسخ می‌گوید: «چگونه می‌توانم بی‌طرفی اختیار کنم در حالی که استقلال ایران در معرض خطر جدی قرار گرفته‌است؟»
پس از مراجعت نمایندگان حیدرخان، نامه تهدیدآمیز از طرف مقامات انگلیسی به رئیسعلی نگاشته شد مبنی بر این که: «چنانچه بر ضد دولت انگلستان قیام و اقدام کنید، مبادرت به جنگ می‌نماییم، در این صورت خانه‌هایتان ویران و نخل‌هایتان را قطع خواهیم کرد.»
رئیسعلی در پاسخ مقامات انگلیسی نوشت: «خانه ما کوه است و انهدام و تخریب آن‌ها خارج از حیطه قدرت و امکان امپراطوری بریتانیای کبیر است. بدیهی است که در صورت اقدام آن دولت به جنگ با ما، تا آخرین حد امکان مقاومت خواهیم کرد».
جنگ میان دلیران تنگستان به رهبری رئیسعلی دلواری در کنار 300 تفنگدار برازجانی به رهبری غضنفرالسلطنه برازجانی از یک سو و نیروهای بریتانیا و خوانین متحد آنان از سوی دیگر به‌طور پیاپی و پراکنده تا شهریور 1294 خورشیدی ادامه یافت و انگلیسی‌ها نتوانستند بر رئیسعلی و یارانش برتری یابند.
رئیسعلی در محلی به نام «تنگک صفر» هنگام شبیخون به قوای بریتانیا توسط فردی نفوذی به نام غلامحسین تنگکی، از پشت سر هدف گلوله قرار گرفت و در سن 33 سالگی شهید شد. تاریخ شبیخون مذکور و کشته شدن رئیسعلی دلواری در همه منابع، شب 23 شوال 1333 قمری برابر با 3 سپتامبر 1915 میلادی نقل شده‌است، که می‌تواند با 12 شهریور تقویم خورشیدی برجیرایج آن زمان برابر بوده باشد.
در ایران با مصوبه شورای عالی انقلاب (سال 1389) سالروز کشته شدن رئیسعلی دلواری برابر با روز 12 شهریور ماه، به نام «روز ملی مبارزه با استعمار» نامگذاری شده‌است.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/868092/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله خراسان/ بودجه و دعوای زباله گردها!

سرمقاله ایران/ خلیج فارس؛ تعلقی فراتر از طبیعت و جغرافیا

حمله حزب‌الله به تل‌آویو با موشک‌هایی به وزن 3 تن

سرمقاله کیهان/ آیا این همسویی اتفاقی است؟!

جروزالم پست: چالش‌ها و تهدید‌های مختلف اسرائیل را محاصره کرده است

سرمقاله همشهری/ ضربه‌پذیری و جنگ دشوار صهیونیست‌ها

نامعادله بنزین

طرز تهیه دمنوش ضد نفخ شکم

طبع گوشت مرغ چیست؟

دمنوش آرامبخش مناسب فصل پاییز

ارزش غذایی سوپ شیر

مزیت‌های دمنوش بابونه

روش‌های سنتی برای درمان درد مفاصل

دمنوش گل ختمی برای روزهای سرد دوا هست

آغاز فروش 20 خودروی وارداتی از امروز

پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول از رشد اقتصادی ایران در سال جاری

دلیل گرانی لوبیا، عدس و شکر از ابتدای سال

4 تا از بهترین کتاب های آموزش زبان انگلیسی برای کودکان

مومنی: وضعیت امید به خانه دار شدن در تهران به 177 سال رسید!

طلای جهانی رکورد خودش را شکست

وزیر اقتصاد احمدی‌نژاد: ارز نیمایی تا پایان سال 55 هزار تومان می‌شود!

هشدار نارنجی تشدید فعالیت سامانه بارشی

لزوم تبیین مظلومیت مردم فلسطین توسط مداحان/ آموزش نوگلان حسینی مورد توجه قرار گیرد

بارندگی در سراسر کشور / کدام استان‌ها برفی می‌شوند؟

جزایر سه‌گانه؛ آیا به زودی شاهد کشف نفت و گاز خواهیم بود؟

برگزاری هجدهمین شورای فرهنگ عمومی شهرستان زبرخان

برنامه سینماهای تهران، مشهد و شیراز امروز، چهارشنبه 2 آبان + اکران «زودپز» و قیمت بلیت

درآمد استان فارس از تولید انرژی خورشیدی چقدر است؟

کعبه زرتشت بیش از نقش رستم در خطر؛ بحران فرونشست در مرودشت هر روز بحرانی‌تر می‌شود

منتظر برف باشید

هواشناسی 1403/7/2؛ بارش باران و برف در 24 استان

پیش‌بینی بارش 30 میلی‌متری در اولین سامانه پاییزی فارس/ هشدار به کشاورزان و عشایر

روایتی از «سروستان» در جوار 900 شهید گیلانی

جلسات نگاهی به استناد های قرآنی اهل بیت علیهم السلام برگزار می‌شود

هشدار؛ نیمه شرقی تنگه هرمز ایمن نیست/ ارتفاع موج دریا به بیش از 150 سانتی‌متر می‌رسد

همایش دبیران شورای امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر ادارات استان قم برگزار شد

زندگی و شهادت مرحومه معصومه کرباسی، تجلی‌گر عزم و ارادهٔ تمام زنان مقاومت است

آلودگی های مکرر نفتی در خلیج فارس/ محیط زیست دریایی حفظ شود

کمک‌های بشردوستانه هلال‌احمر فارس به لبنان

برنج خوش طعم و معطر کامفیروزی مرودشت راهی بازار شد

لطیفی: باید به تیم ملی برسم

پیش بینی وضعیت آب و هوا فردا پنجشنبه 3 آبان ماه 1403 + هواشناسی ایران فردا | کشور حسابی برفی می شود؟

باران و برف در کشور/ تهران 7 درجه

اختتامیه جشنواره فیلم کوتاه تهران در برج میلاد

بارش باران و برف کشور را فرا خواهد گرفت

آخر هفته طوفانی در کشور/ برف و باران این نقاط را فرا می‌گیرد

هشدار هواشناسی نسبت به تشدید فعالیت سامانه بارشی در 15 استان

اعمال قانون برخط اضافه بار توسط سامانه‌های توزین حین حرکت در فارس

بارش باران و برف در سراسر کشور

گرامیداشت هفته تربیت بدنی در مدارس شهر بهمن