پیام فارس

آخرين مطالب

کشورهای عرب حوزه خلیج فارس در جنگ طرف چه کسی را می‌گیرند: ایران یا اسرائیل؟ اجتماعي

کشورهای عرب حوزه خلیج فارس در جنگ طرف چه کسی را می‌گیرند: ایران یا اسرائیل؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - به گزارش تجارت نیوز،
رحمن قهرمانپور کارشناس مسائل منطقه گفت: ‌این مساله که در صورت رویارویی مستقیم ایران و اسراییل کشورهای عرب خلیج‌فارس چه مواضعی اتخاذ می‌کنند یا در مراحل بعدی بی‌طرف می‌مانند یا خیر صرفا فرضیه است. ممکن است این گروه از بازیگران بی‌طرف نباشند. معنای ضمنی آن این است که ایران به این موضوع در حد یک سناریو فکر می‌کند.
وی ادامه داد: اما اگر بخواهیم از مرحله سناریوسازی عبور کنیم، باید گفت درواقع ایران بعد از عملیات 7 اکتبر و آغاز جنگ غزه به دنبال آتش‌بس بوده است؛ البته که در این زمینه تلاش‌هایی نیز انجام شده است. امریکا هم در برقراری آرامش و آتش بس در غزه تلاش‌هایی کرده اما تلاش‌ها بی‌نتیجه مانده است و عملا آتش بسی برقرار نشده است.
به باور قهرمانپور، در میانه تلاش‌ها قطر نقش ویژه‌ای ایفا کرده است. این کشور هم میزبان حماس بود و هم به این جنبش به لحاظ مالی بسیار کمک کرد. به گونه‌ای که در روزهای ابتدایی آغاز جنگ غزه جروزالم پست در گزارشی نوشت که حمله حماس به اسراییل طرح قطر بوده با این هدف که سناریوی روی کار آمدن طالبان در افغانستان این‌بار در غزه تکرار شود و حماس بتواند هم در غزه و هم در کرانه باختری به عنوان نیروی سیاسی اصلی حضور داشته باشد. این نشان از نقش مهم و قابل‌توجه قطر دارد. بنابراین ایران از ابتدا با قطر از نزدیک رایزنی داشته و مباحثی را در این زمینه مطرح کرده است. از سوی دیگر و در همان ابتدا ایران با عربستان مذاکراتی داشت. واقعیت این است که در یک طرف خواست ایران یعنی برقراری آتش‌بس مطرح است، اما در طرف دیگر کشورهای عربی قرار دارند که هرکدام از رویکردهای متفاوتی پیروی می‌کنند. کشورهایی مانند مصر و اردن که با اسراییل توافق صلح رسمی دارند، نمی‌توانند در مناقشات ایران و اسراییل جانب ایران را نگاه دارند و شاید بتوان این ادعا را داشت که حتی نمی‌توانند بی‌طرف بمانند، چراکه با اسراییل دارای مرز مشترک هستند و متعاقبا نگرانی‌های مشترکی دارند. کمااینکه در این زمینه اردن در رهگیری موشک‌های ایرانی نقش داشته است. 
او می گوید: گروهی دیگر کشورهایی هستند که تا پیش از عملیات 7 اکتبر به نوعی تلاش کردند درگیر تنش‌ها نشوند مانند مراکش که از دهه 1990 خود را از هرگونه رویارویی کنار کشید. بعد از حملات حوثی‌ها به تاسیسات نفتی آرامکو، عربستان و امارات و تاحدودی پادشاهی عمان نیز به تدریج خود را از تنش‌های میان ایران و اسراییل کنار کشیدند. بنابراین کشورهای حوزه خلیج‌فارس به دنبال این نیستند که در این مناقشه ورود کنند؛ هر چند که گزارش‌های تاییدنشده‌ای وجود دارد مبنی بر اینکه عربستان موشک‌های حوثی‌ها را رهگیری می‌کند اما در عمل عربستان و امارات و عمان از ابتدا رویکرد بی‌طرفانه‌ای اتخاذ کرده‌اند.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی در پاسخ به دیگر سوال «اعتماد» در باب اینکه استراتژی و مواضع کشورهای عرب خلیج‌فارس در قبال رویارویی احتمالی ایران و اسراییل چه خواهد بود گفت: یکی از اهداف حاصله از عادی‌سازی روابط ایران و عربستان این است که تهران در امور ریاض دخالتی نداشته باشد و در واقع چالشی برای این کشور ایجاد نکند. از طرفی دیگر فرآیند ریاض فرآیند عادی‌سازی با اسراییل را کلید زد تا بتواند در مسیر روابط خود با تل‌آویو چالش‌ها را به حداقل برساند. کشورهای حوزه خلیج‌فارس این‌گونه استدلال می‌کنند که کشورهای کوچک و ضعیفی هستند که در برابر دو قدرت منطقه یعنی ایران و اسراییل قرار دارند؛ بنابراین استراتژی آنها این است که نباید وارد مناقشه این دو قدرت شد. در عین حال این امکان وجود دارد رفتارهای تاکتیکی متفاوتی را حین رویارویی از خود نشان دهند؛ به عنوان مثال ایران به امارات فشار بیاورد با این هدف که ابوظبی تحریم‌ها را اعمال نکند یا از سویی دیگر اسراییل به عربستان فشار بیاورد و این کشور مجبور شود فضای هوایی خود را دراختیار اسراییل قرار دهد. اما از منظر استراتژی در بلندمدت به نظر می‌رسد که این کشورها به این جمع‌بندی رسیده‌اند که خودشان را درگیر مناقشات خاورمیانه نکنند و به مساله اصلی خود یعنی توسعه اقتصادی بپردازند. به عبارتی بهتر نمی‌خواهند منافع خود را صرف مناقشه‌ای کنند که پایانی نامعلوم دارد. این سیاست را مدت‌ها پیش در امارات شاهد بودیم و اکنون نیز در عربستان این استراتژی دنبال می‌شود. عربستان سعی کرد حتی در یمن مداخلات خود را کاهش دهد و به این جمع‌بندی رسید برای اینکه به قدرتی منطقه‌ای تبدیل شود و مسیر توسعه اقتصادی را طی کند باید دخالت‌هایش را به حداقل برساند. علاوه بر این، بازیگران عرب حاکمیت و دولت‌های مستقلی هم دارند و براساس منشور سازمان ملل اجباری مبنی بر دخالت مستقیم آنها وجود ندارد. تجربه بهار عربی از 2011 تا 2017 یعنی زمانی که عربستان در یمن و سوریه و لبنان وارد مناقشه شد و از طرفی رویاروی ایران و ‌ترکیه قرار گرفت، پیش روی این کشور قرار دارد. بنابراین پادشاهی درنهایت به این نتیجه رسید که دخالت در درگیری‌های منطقه هدر دادن منابع اقتصادی خواهد بود. عقیده من این سیاست در مناقشات کنونی همچنان ادامه خواهد داشت. پادشاهی‌ها و بازیگران عرب نه دنبال تشدید تنش با ایران هستند و نه به دنبال درگیری با اسراییل. از همین رو آنها هم با اسراییل در زمینه عادی‌سازی مذاکره می‌کنند و هم با ایران و ترکیه رایزنی دارند. اساسا کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس به دنبال سرمایه‌گذاری بر همگرایی منطقه توسعه اقتصادی بلندمدت هستند و تمایل ندارند به مناقشات نظامی و سیاسی منطقه وارد شوند. به نظر می‌رسد این سیاست در شرایط کنونی منطقه نیز ادامه خواهد یافت.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/864001/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله جوان/ سرنوشت مرز‌های سایکس‌پیکویی

سرمقاله رسالت/ بی‌طرف نداریم

سرمقاله وطن امروز/ تحلیل‌های چروک

بازی بزرگ ترکیه در سوریه

سرمقاله فرهیختگان/ الجزیره دمشق را فتح کرد؟

چطور پوست شفاف داشته باشیم؟

شروع زمستان با ترکیب خطرناک آنفلوانزا و آلودگی هوا

عوارض احتمالیِ کاهش وزن شدید به کمک دارو

آیا سرفه نشانه ای از مشکل ریوی است؟

آیا مصرف سرخود شربت برای درمان سرفه ضرر دارد؟

علت تنگی نفس در افراد چیست؟

ریزپلاستیک‌های موجود در هوا چه خطراتی را برای سلامتی به وجود می‌آورند؟

زنگ دلاری در معاملات مسکن

عضو هیأت رئیسه مجلس: مخالف افزایش نرخ ارز هستیم

چرا بیت کوین به زیر 100 هزار دلار برگشت؟

بازار منجمد شد؛ چوبِ قطعی برق لای چرخ تولید

افزایش قیمت برنج و حبوبات در بازار

رئیس اتحادیه مرکزی مرغداران: قیمت‌ تخم مرغ تغییری نمی‌کند

تخصیص ارز از ثبت سفارش پیشی گرفت؛ قیمت دلار کاهشی می‌شود؟

اعلام ساعت کاری بانک‌ها در خوزستان تا پایان بهمن

ساعت کاری ادارات فارس در نیمه اول دی‌ماه اعلام شد/ برف و باران مشکلی ایجاد نکرد

مراجعه بیش از 18 هزار بیمار به بیمارستان های فارس طی 24 ساعت منتهی به شب یلدا

عکس/ لاک و مهر کارخانه میکده قزوین 53 سال پیش

سیمان در بازار امروز چه قیمتی است؟ (اول دی ماه 1403)

جریان شناسی مواضع اهل سنت سوریه در مواجهه با حوادث اخیر بررسی می شود

غیبت قهرمان کشتی المپیک موجه شد!

پتروشیمی نوری به کمک رفع ناترازی انرژی در کشور می‌آید/نوری، نیروگاه 400 مگاواتی خورشیدی می‌سازد

راز سر به مُهر سقوط بشار اسد افشا شد

پیش بینی وضعیت آب و هوا شیراز فردا یکشنبه 2 دی ماه 1403

آغاز به کار فاز نخست پروژه ارتباطی مخابراتی فیبر نوری در سروستان

احتمال غیبت چهار بازیکن استقلال مقابل چادرملو

پیش بینی آب و هوای فارس برای فردا یکشنبه 2 دی 1403: ابری، در برخی مناطق بارش باران

ویژه‌برنامه‌های میلاد حضرت زهرا (س) در حرم امام رضا (ع) اعلام شد

فوری/اطلاعیه مهم سازمان برای بازنشستگان لشکری | افزایش 10 درصدی دوباره حقوق بازنشستگان لشگری

غیبت 4 بازیکن استقلال مقابل چادرملو

اطلاعیه فوری و مهم سازمان هواشناسی

ساعت کاری دادگستری کردستان اعلام شد

لطیفی:امیدوارم در پایان لیگ میان مدعیان باشیم/هافبک تغذیه نمی‌کند، از مهاجم ایراد می‌گیرند

عملکرد مطلوب ‘گروه بهمن در بحران جاری اقتصادی صنعت تولید خودرو

غلامی : ساعت کاری ادارات فارس در نیمه اول دی‌ماه اعلام شد

یکبار هم به نفع کارگران تمام شد | ماده واحده ای که قرادادها را 30 ساله می کند

گشتاسبی: نخستین مرحله هشتمین جشنواره خوش حسابی عواض شهری شیراز کلید می‌خورد

فارس با هفت ورزشکار فارس بیشترین سهمیه در پیکارهای  وزنه برداری آسیا دارد

واژگونی پژو پارس در محور مرودشت 6 مصدوم برجای گذاشت

بارش پراکنده باران و برف در فارس؛ دمای هوا کاهش می‌یابد

برگزیدگان رویداد «جوانه‌های شعر آیینی» دانش‌آموزان جهرم اعلام شدند

کار پژوهش و تحقیقات در کنار روحیه ایثارگری چالش‌ها را برطرف خواهد کرد

اختتامیه جشنواره شهید پیشرفت یادبود شهید «محمدحسین رمضانخانی» برگزار شد

اولین مرکز خصوصی دیالیز استان سیستان و بلوچستان افتتاح شد

تجلیل استاندار سمنان از همسر والامقام سردار شهید «سید رضی موسوی»