پیام فارس

آخرين مطالب

جشن مهرگان چیست ؟ 10 مهر بزرگ ترین جشن ایرانیان پس از نوروز اجتماعي

جشن مهرگان چیست ؟ 10 مهر بزرگ ترین جشن ایرانیان پس از نوروز
  بزرگنمايي:

پیام فارس - مهرگان پس از نوروز بزرگ ترین جشن ایرانیان باستان بوده‌ است.فلسفه ی جشن مهرگان سپاسگزاری از خداوند به خاطر نعمت‌ هایی که به انسان ارزانی داشته و نیز استوار کردن دوستی‌ ها و مهرورزی میان انسان ها است.جشن مهرگان نیز همانند نوروز با آیین یگانه و آداب و رسوم ویژه برگزار می‌شود.
جشن مهرگان یکی از قدیمی‌ترین و مهم‌ترین جشن‌های ایرانی است که به افتخار مهر یا میترا، خدای پیمان، راستی و دوستی در ایران باستان برگزار می‌شده است.
این جشن نمادی از نیکی و دوستی، برداشت محصولات و پایان فصل گرما و آغاز فصل سرما است.
تاریخ برگزاری مهرگان در تقویم ایرانی به روز 10 مهر ماه برمی‌گردد. جشن‌های مهرگان در زمان‌های گذشته با شکوه بسیار و با آیین‌های مختلفی چون نثار گل‌ها، اهدای هدایا و برپایی ضیافت‌های بزرگ جشن گرفته می‌شده است. این جشن همچنین به عنوان نمادی از برابری و برادری، جایی که همه افراد جامعه، اعم از شاه و رعیت، در کنار هم قرار می‌گرفتند، شناخته شده است.
در دوران مدرن، جشن مهرگان همچنان توسط بسیاری از ایرانیان در سراسر جهان جشن گرفته می‌شود و به عنوان فرصتی برای گردهمایی خانواده‌ها و دوستان، تجدید دوستی‌ها و نیز تأکید بر ارزش‌های فرهنگی و اجتماعی محسوب می‌شود.
تاریخچه جشن مهرگان
قدمت جشن مهرگان به هزاره دوم پیش از میلاد بر می‌گردد و این مراسم بیش از 4 هزار سال قدمت دارد. دیرینگی جشن مهرگان دست کم تا دوران شاهان باستانی و بزرگ ایران باز می‌ گردد. فردوسی در شاهنامه به روشنی به این جشن کهن اشاره کرده‌ است.
پیش از هخامنشیان، جشن مهرگان «بغ یادی – بگ یادی» (bāgayādi) نام داشت که به معنای «یاد خدا – سپاسگزاری از خدا» بود. براساس متون اوستا،کتاب مقدس زرتشتیان، تقویم ایرانیان پیش از هخامنشیان دارای دو فصل تابستان و زمستان بود که نوروز جشن آغاز سال جدید و فصل تابستان، و مهرگان جشن آغاز نیمه دوم سال و فصل زمستان بوده.
ریشه و اساس کلمه مهر برمی گردد به واژه مشترک بین هند و ایران (میارا) این واژه در کتاب اوستا به صورت کلمه ایزد میترا به کار رفته است. مهر یا میترا در زبان فارسی به معنای «فروغ، روشنایی، دوستی، پیوستگی، پیوند و محبت» است و ضد دروغ، دروغ گویی، پیمان‌شکنی و نامهربانی کردن است. با توجه به بند 116 مهر یشت:
… مهر میان دو برادر نود و میان پدر و پسر صد درجه‌ است و میان پیروان ده هزار درجه ‌است.
برخی از صاحب نظران واژه مهر را عشق و دوستی معنا می کنند نه به معنای پیمان و قرارداد زیرا آنچه که در بین روابط خانوادگی جریان و معنا دارد عشق و دوستی است نه پیمان و قرارداد. مهر به معنای فروغ و روشنایی و خورشید نیز به کار رفته ‌است، در نخستین قرن میلادی میترائیسم در سراسر روم گسترش یافت و نقش نگاره‌های برجامانده تأکیدی از گسترش این آیین دارد. برخی از این نگارهای به جا مانده نوشته‌ای دارند با عنوان «sol invictus» به معنای «خورشید همواره پیروز». این نوشته به معنی دیگری از مهر یا میترا، «خورشید» تاکید می‌کند.
هاشم رضی ایران‌شناس و مترجم ایرانی واژه «گان» را پسوندی می‌داند برابر با معنی جشن؛ بنابراین می‌توان این جشن را «جشن مهر» یا «مهرگان» نامید. ولی این گفته برخلاف ادبیات کلاسیک فارسی است که در آن بیشتر شاعران از رودکی، پدر شعر فارسی تا دیگران عبارت «جشن مهرگان» را به کار برده‌اند.
در زمان های قدیم مهرگان با نام بغ یادی، بگ یادی bāgayādi به کار می‌رفته‌است، بر این اساس برخی بخش نخست این نام را baga بغ، خدا و بخش دوم را yāda ستایش و در کل به معنی «خدایان ستایش» می‌دانند. میترا در میان ایرانیان با لقب «بغ» بیان شده، به همین جهت احتمال اینکه منظور از «بغ» در بخش نخست واژه همان «میترا» و احتمال اینکه بخش دوم صورت صرف شده از yad به معنی «جشن» باشد در مجموع می‌توان آن را «جشن بغ»، «جشن میترا» یا «جشن مهر» ترجمه کرد.
تاریخچه
تاریخچه جشن مهرگان به هزاره دوم قبل از میلاد بر می گردد و بیشتر از 4000 سال قدمت دارد. دیرینگی این جشن دست کم تا دوران شاهان باستانی و بزرگی چون فریدون بازمی‌گردد. شاعر بزرگ فردوسی در شاهنامه به وضوح به کهن بودن و پیدایش این جشن در زمان پادشاه فریدون اشاره کرده است.
به روز خجسته سَرِ مهر ماه به سر برنهاد آن کیانی کلاه
زمانه بی اندوه گشت از بدی گرفتند هر کس ره بخردی
دل از داوری‌ها بپرداختند به آیین یکی جشن نو ساختند
نشستند فرزانگان شادکام گرفتند هر یک ز یاقوت جام
میِ روشن و چهرهٔ شاه نو جهان نو ز داد از سرِ ماه نو
بفرمود تا آتش افروختند همه عنبر و زعفران سوختند
پرستیدن مهرگان دین اوست تن‌آسانی و خوردن آیین اوست
اگر یادگارست ازو ماه و مهر بکوش و به رنج ایچ منمای چهر
زمان برگزاری جشن مهرگان
این جشن امروزه در روز دهم مهر ماه برگزار می‌ شود. با این حال برخی ایران‌ شناسان آن را نادرست می‌ دانند. البته بر اساس آنچه در شاهنامه ی فردوسی آمده، زمان برگزاری جشن مهرگان در آغاز ماه مهر و فصل پاییز بوده است و دست کم تا پایان دوره هخامنشی و احتمالاً تا اواخر دوره اشکانی نیز به همینگونه بوده. اما از این زمان و شاید در دوره ساسانی، جشن مهرگان به «مهر روز» یا شانزدهم ماه مهر منتقل شد. این جشن در «مهر روز» آغاز می‌ شد، شش روز به درازا می‌ انجامید و در روز «رام روز» به پایان می‌ رسید.
دلیل برگزاری جشن مهرگان
دلیل برگزاری جشن مهرگان در آغاز ماه مهر و اصولاً نامگذاری نخستین ماه فصل پاییز به نام مهر آن است که در مقاطعی از دوران باستان و همینطور در عصر هخامنشی، شروع پاییز، آغاز سال نو بوده و از همین روی نخستین ماه سال را به نام مهر منسوب کرده‌ اند.
تثبیتِ آغاز سال نو در هنگام اعتدال پاییزی با نظام زندگیِ مبتنی بر کشاورزیِ ایرانیان بستگیِ کامل دارد. می‌ دانیم که سال زراعی از ابتدای پاییز آغاز می شود و در پایان تابستان خاتمه می‌ یابد، قاعده‌ ای که هنوز هم در میان کشاورزان متداول است و در بسیاری از نواحی ایران جشن‌ های فراوان و گوناگونی به مناسبت فرارسیدن مهرگان و همینطور پایان فصل زراعی برگزار می‌ شود.
آیین‌های جشن مهرگان
آنگونه که از منابع موجود، همچون نگاره‌ ها و متون باستانی و نوشته‌ های مورخان و دانشمندان قدیم ایرانی و غیر ایرانی و نیز آثار شاعران و ادیبان دریافت می‌ شود، ایرانیان در جشن مهرگان تا حد امکان با جامه‌ های ارغوانی (یا دستکم با آرایه‌ های ارغوانی) گرد هم جمع می‌ شدند، در حالی که هر یک چند «نبشته‌ی شادباش» یا به قول امروزی، کارت تبریک برای هدیه به همراه داشتند. این شادباش‌ ها را معمولاً با بویی خوش همراه می‌ ساختند و در لفافه‌ ای زیبا می‌ پیچیدند.
در میان، خوان یا سفره‌ی مهرگانی که از پارچه‌ ای ارغوانی رنگ بود، «گل همیشه شکفته» می گذاشتندد و پیرامون آن را با گل‌ های دیگر تزئین می‌ کردند. امروزه نمی‌ دانیم که آیا «گل همیشه شکفته» نام گلی خاص بوده‌ یا نام عمومی گل‌ هایی که برای مدتی طولانی و گاه چندین ماه شکوفا می‌ مانند. در پیرامون این گل‌ ها، چند شاخه درخت گز، هوم یا مورد نیز قرار می دادند و انواعی از میوه‌ های پاییزی ترجیحاً به رنگ سرخ، به این سفره اضافه می‌ کردند؛ میوه‌ هایی مانند: سنجد، انگور، انار، سیب، به، ترنج (بالنگ)، انجیر، بادام، پسته و فندق.
ایرانیان پس از خوردن نان و نوشیدنی، به اجرای موسیقی و پایکوبی‌ گروهی می‌ پرداختند. در پایان مراسم، شعله‌ های فروزان آتش، نظاره‌ گر دستانی بود که به طور دسته‌ جمعی و برای تجدید پایبندی خود بر پیمان‌ های گذشته، در هم فشرده می‌ شدند.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/859015/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فشار شکست خوردگان انتخابات به پزشکیان

پنج تحلیل‌ غلط در مسائل اخیر لبنان و فلسطین

هذیان‌های یک شیطان

باید از تصمیم مقامات ارشد کشور حمایت کنیم، رفتارهای جناحی اکنون مانند سم است

سانسور پیام تسلیت خاتمی، روحانی و سیدحسن خمینی

متی نصرالله؟! کجایید ‌ای شهیدان خدایی؟

طرز تهیه یک نوع سوپ پیاز برای بیماری های ویروسی و بالا بردن سطح ایمنی بدن

آموزش نحوه صحیح ماساژ چشم

بدترین کار در پاییز خواب بین روز است

نحوه مصرف مولتی ویتامین برای نوزادان و مادران شیرده

40 میلیون نفر، قربانیان بحران «AMR» تا 26 سال دیگر

مراقبت‌های بعد از واکسیناسیون کودکان

راهکارهای پیشگیری از ریزش مو در دوران شیردهی

آیا گودی کمر باعث بیرون زدگی دیسک میشود؟

گرفتگی صدا بعد از عمل مهره های ستون فقرات موقت است!

در پاییز پیاده‌روی کنید

حراج بعدی شمش طلا فردا برگزار می‌شود

رئیس سازمان فروش اموال تملیکی از مزایده اموال کوروش کمپانی خبر داد

بیش از 34 میلیارد دلار ارز واردات تامین شد

کاهش التهاب بازار طلا و ارز

تحلیل‌گران درباره آینده بازار طلا و ارز چه می‌گویند؟

تأثیر تفاوت‌های حقوق و دستمزد بر بازار کار ایران

صحبت های نایب رئیس اول کمیسیون برنامه و بودجه از همسان‌سازی حقوق بازنشستگان

فروش 11 هزار و 705 قطعه انواع سکه در حراج امروز+قیمت

ثبات نسبی در بازار مسکوکات؛ ساز مخالف دلار با طلا

زلزله 6.3 ریشتری روسیه را لرزاند (9 مهر 1403)

اموال قاچاق در انبارهای استان فارس تعیین تکلیف شوند

داستان ورود آمبولانس ها به زمین ورزشگاه حافظیه شیراز + فیلم

پیش بینی بورس فردا سه شنبه 10 مهر 1403

اجتماع‌های مردمی شیعه و اهل سنت در محکومیت اقدامات جنایت‌کاران صهیونیست

مهر ایمنی فولاد مبارکه بر پیشانی انجمن جهانی فولاد

فال شمع امروز سه‌شنبه 10 مهر 1403 | اینجا فال شمع روزانه ات را بخوان

برخورد قاطع با عاملان مصدومیت بانوی آمر به معروف در شیراز

اموال کوروش کمپانی به فروش می‌رسد (9 مهر 1403)

برگزاری نخستین یادواره 323 شهید امدادگر دفاع مقدس استان فارس

پاییز زمستانی در سردترین مهر 50سال اخیر

فال حافظ امروز سه شنبه 10 مهر 1403

تقویم نجومی امروز سه شنبه 10 مهر 1403

تقویم همسران امروز سه شنبه 10 مهر 1403

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه 10 مهر ماه 1403

جواب سوال روزانه تایم فارم 9 مهر ماه

تقویم نجومی امروز سه شنبه 10 مهر 1403 / تقویم نجومی همسران امروز سه شنبه 10 مهر 1403

تعطیلی فردا سه شنبه 9 مهر/ آیا شبکه خبر تعطیلی مدارس فردا را اعلام کرد؟

پرداخت یارانه و سبد کالا ویژه با حقوق کارگران از این ماه | پرداخت جایگزین افزایش نقدی حقوق کارگران از مهر ماه

آغاز پویش ملی پیشگیری و تشخیص زودهنگام سرطان پستان در فارس

فال شمع امروز سه شنبه 10 مهر 1403

رزمایش «جهاد ملی، امنیت غذایی پایدار» در کازرون برگزار شد

اخبار پلیس فارس؛ از توقیف پژو حامل 108 کیلو تریاک تا دستگیری قاپ زن ها و 69 متهم فراری در شیراز

صدور دستور توقف عملیات معدن کاوی در حریم تخت جمشید از سوی دادستان مرودشت

ترکیب رسمی پرسپولیس در بازی با پاختاکور دوشنبه 9 مهر