پیام فارس

آخرين مطالب

روزنامه اصولگرا: چرا استخدام واژگان رئیس‌جمهور مهم است؟ مقالات

روزنامه اصولگرا: چرا استخدام واژگان رئیس‌جمهور مهم است؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس - فرهیختگان /متن پیش رو در فرهیختگان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
کنفرانس مطبوعاتی مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران در روز 26 شهریور (16 سپتامبر) توجه زیادی در رسانه‌های عربی به خود جلب کرد. موضوعاتی که مورد توجه این رسانه‌ها قرار گرفتند از روابط ایران و عربستان سعودی گرفته تا انتقال موشک‌ به یمن و موضع‌گیری‌های سیاست ‌خارجی تهرانند. با این حال یک بخش از سخنان رئیس‌جمهور ایران مبنی‌بر اینکه «ما برادر آمریکا هستیم»، به‌شدت مورد توجه قرار گرفته و برجسته شد. این اظهارات درحالی گفته شد که پزشکیان تاکید داشت امکان گفت‌وگو با واشنگتن تنها پس از پایان دشمنی‌های آمریکا با ایران میسر است اما درهرصورت، لغزش کلامی درخصوص برادری ایران و آمریکا، واکنش‌های متفاوت عمدتا منفی را در رسانه‌های عربی و میان کاربران شبکه‌های اجتماعی عربی برانگیخت. در شرایطی که منطقه درگیر جنگ با رژیم‌صهیونیستی تحت پشتیبانی آمریکاست، نسل‌کشی در غزه ادامه دارد و ایران در خط مقدم این جنگ قرار گرفته است، ابراز برادری با واشنگتن به‌عنوان حامی اول تل‌آویو با واکنش‌های منفی و ناامیدانه بسیاری در جهان عرب همراه شد. بسیاری از مفسران، این حرکت پزشکیان به سوی آمریکا را تلاشی برای تغییر چهره ایران در عرصه بین‌المللی تلقی کردند، اما تحلیلگران عرب همچنان با احتیاط به این مساله نگاه می‌کنند؛ به‌ویژه با توجه به نقش فعال ایران در منطقه‌. رسانه‌های عربی همچنین تاکید کردند علی‌رغم اظهارات پزشکیان، تغییری در اقدامات تهران نسبت به حمایت از نیروهای مقاومت مشاهده نمی‌شود. 
واکنش‌های شبکه‌های اجتماعی و افکار عمومی
در پلتفرم‌هایی مانند توییتر، واکنش‌ها میان کاربران عرب دوقطبی بود. انتقادهایی نیز از سوی کاربران مطرح شد که ایران همچنان به حمایت از مقاومت در کشورهایی همچون یمن و لبنان ادامه می‌دهد، در‌حالی‌که به‌ظاهر به‌دنبال دیپلماسی با آمریکاست. برخی دیگر، به‌ویژه کسانی که دیدگاه‌های ضدآمریکایی دارند، این اظهارات را با تردید نگریستند و معتقد بودند که هرگونه نزدیکی به آمریکا می‌تواند مقاومت منطقه در برابر نفوذ غرب را تضعیف کند. مساله اصلی اما جای دیگری است. به مدت چند دهه پس از انقلاب اسلامی و به‌طور ویژه پس از اشغال افغانستان توسط آمریکا در سال 2003، یک تئوری توطئه میان بخشی از اقشار تندرو و فروافتاده جهان عرب شکل گرفته است. آنها به دلیل ناتوانی در هضم اتفاقات ناشی از این جنگ، این ایده را تبلیغ کردند که ایران در همکاری با آمریکا و صهیونیست‌ها درحال تخریب و سلطه بر کشورهای عربی است. آنها نمی‌توانستند درک کنند چگونه اشغال عراق توسط آمریکا به نفع ایران تمام شده و شیعیان بر کرسی ریاست کشوری نشستند که مدت‌ها در دستان حاکمان سنی مذهب قرار داشت. 
این ایده که ایالات‌متحده و اسرائیل در یک اتحاد پنهانی با ایران علیه جهان عرب دخیلند، ریشه در پیچیدگی‌های منطقه‌ای، سوءتفاهم‌ها و کارزارهای عمدی رسانه‌ای دارد. این تصور به دلایل مختلفی شکل گرفته است. پیچیدگی توازن قوا در منطقه، نوع قدرت ایران و ماهیت گروه‌های شبه‌نظامی عربی که از طرف ایران حمایت می‌شدند، مسائلی بودند که فهم آنها برای بخش زیادی از مردم جهان عرب دشوار و ناشناخته بود. 
حمایت ایران از حماس و جهاد اسلامی، هر دو گروه مقاومت فلسطینی سنی، موضوع را پیچیده‌تر کرد. برای برخی از اعراب، این حمایت با تردید همراه بود و برخی ادعا کردند که ایران از این گروه‌ها برای افزایش نفوذ خود استفاده می‌کند، نه برای حمایت واقعی از آرمان فلسطین. حتی زمانی که ایران به رژیم‌صهیونیستی موشک شلیک کرد، برخی از جریان‌های ضدایرانی این اقدامات را صرفا نمادین دانسته و برای حفظ ظاهر مقاومت ارزیابی کردند. ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران باعث شد که جریان‌های ضد ایرانی سناریوی توطئه ایران، آمریکا و اسرائیل علیه جهان عرب را بار دیگر تقویت کنند.
این رویدادها، همراه با فقدان پیوندهای زبانی و فرهنگی بین ایرانیان و بخش‌های بزرگی از جهان عرب، زمینه‌ساز ترویج نظریه‌های توطئه شد. برخی حتی ادعا کردند که ایران، آمریکا و رژیم‌صهیونیستی به‌طور مخفیانه در حال همکاری برای بهره‌برداری از منطقه به‌نفع خودند، به‌ویژه زمانی که اقدامات ایران با روایات معمول ضد‌غربی یا ضدصهیون همخوانی نداشت. در واقع، در‌حالی‌که ایران، اسرائیل و آمریکا اغلب منافع متضاد داشته‌اند، پیچیدگی‌های ژئوپلیتیکی و فرقه‌ای خاورمیانه این برداشت‌ها را تقویت کرده و رقابت‌های رسانه‌ای و دستکاری‌های سیاسی به آن دامن زده است. 
استحاله با تئوری توطئه
پیروان تئوری توطئه مبنی‌بر همکاری ایران و آمریکا، بیشتر از اعضای گروه‌های تکفیری بوده‌اند. در سایه همین تئوری بود که اعضای گروه القاعده در غرب آسیا، برخلاف بدنه اصلی و سنتی این گروه، دچار استحاله شدند. القاعده تمایلی به مبارزه با شیعیان نداشت و در سیبل خود تنها آمریکا را هدف‌گیری می‌کرد اما با رواج تئوری همکاری ایران با آمریکا برای تسلط بر منطقه، اعضای این گروه در عراق، سوریه و عربستان سعودی تغییر جهت داده و اولویت‌های مبارزه را شیعیان و ایران قرار دادند. با وقوع بحران در غرب آسیا و دخالت‌های غرب، این گروه‌های استحاله شده مجال یافتند در قالب گروه جبهه النصره و داعش به قدرت بزرگی دست یافته و با محور مقاومت سرشاخ شوند؛ هرچند آنها به تنهایی یارای قدرت‌گیری نداشتند، اما انباشت و شدت فشار کشورهای غربی به آنها فرصت خودنمایی داد. بر این اساس نباید با وزن کشی آنها در جامعه و سیاست، این عده را بی‌اهمیت انگاشت. برخی از گروه‌ها و افراد در جوامع به نظر می‌رسد قدرت تبلیغی بزرگی داشته باشند اما آنها عمدتا در خروجی‌گیری از این ظرفیت برای کسب قدرت سیاسی ناتوان بوده‌اند. به‌عنوان مثال یک جریان بزرگ انحرافی در درون شیعه با وجود حضور در ایران و عراق، حتی در یکی از مراکز تجمع خود در عراق از پیروزی در آن حوزه انتخابیه نیز ناتوان ماند. با این حال چنین گروه‌های فروافتاده‌ای در اتصال با قدرت‌های بین‌المللی می‌توانند در مقاطعی مجالی برای قدرت‌گیری بیابند. دولت جدید ایران باید با در نظر گرفتن جمیع شرایط، نسبت به اظهارات خود به‌ویژه در محیط منطقه احتیاط بیشتری را در نظر بگیرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/852669/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جنایت سایبری از موضع انفعال

سنت‌شکنیِ دولت پزشکیان

سیمپسون‌ها این را پیش‌بینی نکرده بودند!

ارتباط بین تغذیه و استرس

توصیه‌های تغذیه‌ای برای کاهش استرس کودکان

غذاها و خوراکی‌های استرس زا

طرز تهیه دمنوش ضد سرماخوردگی

مراحل کاشت ایمپلنت دندان

کشف 29 همت فرار مالیاتی از 60 دانه درشت

ایران، سلطان چاپ پول جهان است؟

نماینده مجلس: مسئول کنترل تورم فقط بانک مرکزی نیست

مدیرعامل شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت منصوب شد

وحدت شیعه و سنی مایه یأس دشمنان است

از دستگیری قاتل تا به دام انداختن متهمان متواری / توصیه‌های پلیس برای بازگشایی مدارس

بانوان روستایی در آباده، همیار مزرعه شده و به بخش تعاون پیوستند

جستجوی گنج، مرگ سه نفر را رقم زد

لبخند مهر بر لبان دانش آموزان زاهدانی جاری شد؛ اهدای200 بسته نوشت افزار

شیعه و سنی آرامش و دوستی را به جامعه اسلامی هدیه دهند

آغاز حراج پاییزی سکه طلا در 2 مهر

برگزاری جشن وحدت در بندرعباس

برگزاری برنامه‌های متعدد با شعار «قم، جهان شهر تمدنی اهل بیت (ع)»

بوی ماه مهر با طعم گرانی در همدان

صعود ایساتیس فارس به مرحله نهایی لیگ برترفوتبال نوجوانان دختر

خدمت‌رسانی رایگان 900 اتوبوس به اصفهانی ها در اول مهر

مرگ سه نفر از اعضای یک خانواده حین جستجو برای گنج

برداشت 133 تن بادام در شهرستان بیضا

سیدشمس الدین حسینی: قطعا با تعطیلی پنجشنبه‌ها مخالفیم

چهار وزنه بردار جوان فارس در مسابقات جهانی اسپانیا حضور دارند

هلاکت 2سرکرده برجسته نظامی کومله + تصاویر | عکس بعد از هلاکت و تجهیزات همراه آنها

توزیع 183 سری جهیزیه بین نوعروسان فارس

قاتل جوان 19ساله شیرازی در کازرون دستگیر شد

از مرصاد تا شورش دراوین

علت تفاوت قیمت ایمپلنت‌های دندان

آزمایش ژن‌های مرتبط با چاقی

موارد منع مصرف ماسک چاق کننده صورت

طرز تهیه ماسک چاق کننده صورت

کاربرد جالب دستگاه کالری‌متری

موزه جواهرات ملی به‌زودی بازگشایی می‌شود

مطالبه 29 همت مالیات از محل کشف فرار مالیاتی

پس از لبنیات، رب گوجه‌فرنگی هم گران شد

زمان آغاز حراج پاییزی سکه طلای مرکز مبادله اعلام شد

اجرای 5200 عنوان برنامه در هفته دفاع مقدس توسط سپاه فارس

نظر رئیس کمیسیون اقتصادی درمورد تعطیلی پنجشنبه‌ها

اجرای طرح "مهر با مهر" در مدارس همدان

ابلاغ پرداخت 315 میلیارد تومان تسهیلات طرح‌های درآمدزایی دهیاری‌های فارس

صعود ایساتیس فارس به مرحله نهایی لیگ برترفوتبال نوجوانان دختر قطعی شد

انتصاب متخصصین اهل سنت گامی اساسی برای تقویت وحدت در کشور است

پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به مراسم بزرگداشت آیت الله بهجت

روال عادی سوخت گیری در جایگاه سوخت محور شهرضا - آباده

استاندارگیلان : وحدت میان اهل تسنن و تشیع گیلان در کشور زبان زد است