پیام فارس

آخرين مطالب

روزنامه اصولگرا: همتی از کمپین 1400 خارج شود مقالات

روزنامه اصولگرا: همتی از کمپین 1400 خارج شود
  بزرگنمايي:

پیام فارس - صبح نو /متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عبدالناصر همتی از معدود وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم بود که پیش از آغاز کار به‌عنوان وزیر اقتصاد، برنامه خود را به‌صورت عمومی منتشر کرد. این مساله نشان می‌دهد که او چالش‌های اقتصاد کشور را می‌شناسد و پیش از سیاستگذاری، به دنبال ریشه‌یابی مشکلات و ارائه راه‌حل‌های کارشناسی برای عبور از چالش‌ها است.
بر اساس برنامه همتی، «رشد اقتصادی پایین و نوسانی»، «نرخ‌های تورم بالا و مزمن»، «نابرابری در توزیع درآمد و ثروت»، «ناترازی شدید سیستم بانکی»، «تداوم کسری تجاری غیر نفتی»، «کاهش شدید ارزش پول ملی»، «گسترش بیش از حد مخارج دولت و بی‌ثباتی و بی‌نظمی در سیستم مالی» و «عدم ورود سرمایه خارجی مناسب و کمبود منابع ارزی برای تامین تجهیز سرمایه» از جمله مهم‌ترین چالش‌های موجود در اقتصاد کشور است.
 حال او جمعه شب در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری به تشریح شرایط اقتصادی کشور و برنامه‌های خود پرداخت. رفع کسری بودجه، کنترل تورم، رشد اقتصادی و کاهش نرخ بیکاری از مسائلی بود که همتی به عنوان صدر مشکلات معرفی و در جهت بهبود وضعیت آن‌ها صحبت کرد. البته اظهارات او درباره اسب زین شده‌ با واکنش‌هایی همراه بود.
همتی در بخشی از اظهاراتش درباره وضعیت موجود اقتصادی خطاب به دولتمردان کابینه سیزدهم، گفت: «اسب زین شده را تحویل دولت داده اید؟ تورم 40 درصدی؟ کسری بودجه 30درصدی؟ بیکاری 13 درصدی؟»
صولت مرتضوی وزیر کار دولت رئیسی در مراسم تودیع و معارفه وزیران تعاون، کار و رفاه اجتماعی در واکنش به این سخن وزیر اقتصاد و آمارهای ارائه شده توسط او در تلویزیون انتقاد کرد و گفت: «بعضی آدم‌ها حافظه بلندمدت‌شان محدود است اما آقای همتی حافظه کوتاه‌مدت‌اش هم از دست داده است. ایشان قبلا گفته بودند تورم 35 درصد است، اما در گفت‌وگوی خبری 40 درصد اعلام می‌کند.» وی در ادامه خطاب به همتی گفت:«شما که در دولت قبل بودید نرخ تورم و بیکاری را با چند درصد تحویل دادید؟»
البته نه تعریف اغراق آمیز و غلوگونه از دولت سیزدهم درست است و نه انتقادهای بدون سند آماری و تحریف واقیعت، چه برسد از سوی وزیری که در دولت روحانی هم حضور داشت. دولتی که یکی از بدترین آمارهای اقتصادی را در طول 40 سال انقلاب را به ثبت رسانده است.
اولین موضوعی که توسط همتی در گفت‌وگوی ویژه خبری مطرح شد، نرخ بیکاری بود. وزیر اقتصاد به این موضوع اشاره کرد که محاسبه نرخ بیکاری در دولت سیزدهم بدون توجه به مشارکت اقتصادی صورت گرفته و آمار واقعی نرخ بیکاری بسیار بالاتر است. 
مشکلات اقتصادی کشور بر کسی پوشیده نیست اما آمار و ارقام اعلامی توسط نهاد‌های ناظر را نیز نمی‌توان نادیده گرفت و بدون توجه به آن‌ها آمارسازی کرد. بر اساس گزارش مرکز آمار، نرخ بیکاری در آخرین ماه دولت سیزدهم به رقم 7.7 درصد رسید که این نرخ با مشارکت اقتصادی 41 درصدی ثبت شده است.
افزایش تورم مصرف‌کننده خرده‌گیری دیگر همتی از دولت سیزدهم بود و اعتقاد داشت دولت چهاردهم در ابتدای کار با تورم 40 درصدی مواجه شده است. این گفته همتی نیز توسط برخی از تحلیلگران نقد شد.
تورم سالانه در زمانی که دولت سیزدهم تحویل گرفته شد، یعنی در شهریور 1400، نزدیک به 46 درصد بود؛ درحالی که در تیرماه امسال به 35.5 درصد رسید. تورم نقطه به نقطه نیز از حدود 44 درصد به 32 درصد رسیده است. 
یعنی در هر نوع محاسبه، بیش از 10 واحد درصد کاهش تورم بوده است و در هیچ حالتی خبری از تورم 40 درصدی نیست.
 کسانیکه از عملکرد دولت سیزدهم دفاع می کنند، اعتقاد دارند اعتراض به نرخ بالای تورم توسط همتی در حالی است که اولا باید دید دولت سیزدهم تورم را با چه نرخی تحویل گرفت و ثانیا عملکرد همتی در زمانی که رئیس کل بانک مرکزی بود چطور براورد شده است. 
موضوع مغفول مانده از دید وی این است که هنگامی که ریاست بانک مرکزی را برعهده گرفت، نرخ تورم براساس مرکز آمار 10 درصد و در زمان تحویل سمت خود، این نرخ به 47 درصد رسیده بود؛ یعنی 37 واحد درصد افزایش نرخ تورم در چند سال!
نرخ ارز 60 هزار تومانی، مسئله دیگری بود که توسط وزیر اقتصاد در گفتگوی تلوزیونی مطرح و نسبت به آن انتقاد شد.
 افزایش بی رویه قیمت‌ها در هیچ دولتی توجیه ندارد، اما باید به این موضوع توجه کرد که در دوره ریاست همتی بر بانک مرکزی نرخ دلار بیش از 250 درصد افزایش یافت. به عبارت دیگر از حدود 10 هزار تومان در سال 97 به 25 هزار تومان در سال 1400 رسید؛ بنابراین نسبت به افزایش کم سابقه نرخ ارز در آن مدت، می‌توان گفت نرخ ارز به‌تقریب در کنترل دولت بوده است.
قطعا در دولت سیزدهم کاستی‌هایی بود همچنانکه در دولت دوازدهم نیز کشور با مشکلات عدیده اقتصادی دست و پنجه نرم می کرد، بطوریکه دهه 90 به عنوان دهه سوخته اقتصاد ایران نام گرفت و دولت دوازدهم به جای توجه به ظرفیت‌های داخل و رونق تولید، تمام توان خود را برای احیای مذاکراتی گذاشت که بی‌نتیجه بود. 
بنابراین آقای همتی که خود جزئی از مردان اقتصادی دولت دوازدهم بود باید به این موضوع اشراف داشته باشد که دولت شما اقتصاد را با چه شرایطی تحویل دولت سیزدهم داد؛ با کسری بوجه 40درصدی و تورم 59 درصدی. 
هرچند که تورم 34 درصدی همراه با رشد نقدینگی 24درصدی (20درصد کمتر نسبت به پایان دولت12) هم قابل دفاع نیست اما نسبت به دولت گذشته آنهم بدون مذاکره و توافق آنهم در شرایط پرتنش منطقه‌ای قطعا دستاورد محسوب می‌شود.
از سوی دیگر دولت آقای پزشکیان، دولت «وفاق ملی» است و برای همین صفت بود که توانست رای اعتماد صددرصدی از مجلس بگیرد. بنابراین می‌طلبد که وزرای این دولت نیز در تقویت وفاق ملی بکوشند و از سخنانی که موجب ایجاد دوقطبی و افزایش دعواهای جناحی می‌شود، پرهیز کنند. 
دولت سیزدهم در شرایطی تحویل دولت چهاردهم شد که ماموریت‌اش نیمه‌تمام ماند و نتوانست برنامه‌های خود را به اتمام برساند بنابراین علاوه بر صفتی که دولت چهاردهم با خود یدک می‌کشد و ادعای دولت وحدت ملی دارد، اخلاق نیز حکم می‌کند کمتر درباره عملکرد دولت گذشته صحبت شود.
 هرچند که شرایط برای مردم آشکار است و خود مردم بهترین قاضی هستند. لذا بهتر است دولتمردان تازه‌نفس چهاردهم به جای نقد گذشته، سعی کنند برنامه‌های خود را اجرایی و «وضع موجود» را به سمت «وضع مطلوب» تغییر دهند که این بزرگترین خدمت هم به مردم و هم به دولت آقای پزشکیان است.
 آقای همتی فردی باتجربه است که می تواند با عبور از کمپین 1400 به بهبود وضع اقتصادی کمک کند. بی تردید ادامه انتخابات 1400 برای او و اقتصاد کشور دستاوردی ندارد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/846123/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مسئله بچه‌های مسئولین

حمله «جوان» به «فراستی»: مسعود جان! سفره امریکا چرب‌تر بود؟!

آدم‌کشی با اسلحه

گزارش «سازندگی» درباره حضور مهاجران افغانستانی‌ در تهران

تفنگ‌های حقیقی و خواهرهای دلتنگ

کمترین درد با پیوند کلیه به روش نوین

رابطه مستقیم غذا با انواع بیماری ها

جهان بر چهار پایه استوار است

قیمت خرید تضمینی دانه‌های روغنی مشخص شد

قهرمانان ورزشی استان در گود مهر و معرفت

تراکتور‌های کشاورزی به جی پی اس مجهز می‌شوند

نیاز مبرم به تمامی گروه‌های خونی در استان فارس

برگزاری المپیاد ورزشی فرزندان، کارکنان و سربازان زندان‌های فارس

جزئیات طرح پلیس راهور تهران برای اول مهر

مهم‌ترین تفاوت بین آلرژی و عفونت

درمان افسردگی با طلای سرخ

بیماری‌های شایع در فصل پاییز

خطرات دود سیگار و قلیان برای کودکان

چند خوراکی مفید برای تقویت ریه‌ها

نکاتی درباره سرطان‌های دستگاه گوارش

آرتروز و موضوع مهم نماز ‌

چطور در سریعترین حالت وزن کم کنیم؟

راهکارهای موثر برای تقویت ریه‌ها

درمان افسردگی با غذاهای ایرانی

ادعایی درباره یک فرد جدید در ماجرای وام‌های نجومی

انتقاد وزیر اقتصاد از بدقولی روسیه برای سرمایه‌گذاری در ایران

فروش فوق العاده کامیون فورس محصولات بهمن دیزل ویژه نمایشگاه خودروی مشهد +جدول قیمت

بخشودگی جرائم مالیاتی در صورت پرداخت بدهی تا 29 شهریور تمدید شد

هفته وحدت نقطه عطف برای همه مسلمانان جهان

8 پروژه عمرانی و خدماتی در فشافویه به بهره‌برداری رسید

3 انتصاب جدید در هیئت فوتبال استان فارس

انتقاد روزنامه اصولگرا از انتصابات دولت پزشکیان

نگران برای وفاق

شرط وفاق باور به «حق برابر شهروندان» است

روش‌های درمان لنف ادم

آلرژی غذایی و ارتباط آن با سیستم ایمنی بدن

مصرف مداوم دمنوش‌های گیاهی ممنوع!

استفاده از آستین کشی بعد از جراحی لنف

نکاتی مهم در مورد مصرف مکمل‌ها در کودکان

آخرین فرصت خرید اینترنت تابستانی ارزان با تعرفه ویژه

نظرات جدید کارشناسان درباره قیمت اتریوم

رییس اتاق تهران: همه کشورهای دنیا غیر از جیبوتی که جمعه تعطیل است، شنبه و یکشنبه تعطیل هستند

مشترکات امت اسلامی عامل همگرایی است

حاشیه‌های دیدار امروز جمعی از علما و بزرگان اهل سنت کشور با رهبر انقلاب |‌ تصاویر

مدرسه تاریخی22 بهمن ارومیه میزبان شاعران و دوستداران شعر و ادب

بزرگترین مراسم مولودی‌خوانی کشور در دیار وحدت شیعه و سنی

ماجرای بمب کشف شده در روستای امیرایوب استان فارس چه بود؟

آنچه بر روغن‌نباتی نرگس شیراز گذشت

بازگشت ایران به راهبرد صبر استراتژیک

تخم لق زنگزور؛ پهلوی‌ها با واگذاری آرارات ضربه تاریخی به ایران زدند