پیام فارس

آخرين مطالب

از ادعای اسب زین‌شده تا واقعیت کمبود دارو! مقالات

از ادعای اسب زین‌شده تا واقعیت کمبود دارو!
  بزرگنمايي:

پیام فارس - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
افزایش صف در مقابل داروخانه‌های دولتی به دلیل کمبود دارو و انسولین نشان می‌دهد که “پزشکیان” در حوزه سلامت با چه مشکلاتی روبرو است
فوت 3 بیمار هموفیلی بر اثر نبود دارو و صف مردم برای انسولین، تازه‌ترین اخبار کمبود دارو در کشور است، آن هم زمانی که رسانه‌های نزدیک به دولت سیزدهم معتقدند که دولت سابق در همه عرصه‌ها اسب ‌زین‌شده به دولت چهاردهم مسعود پزشکیان تحویل می‌دهد.
به گفته رئیس هیات‌مدیره کانون هموفیلی ایران، اوایل امسال یک جوان 21 ساله به دلیل کمبود داروی فیبرینوژن فوت کرد. روز چهاردهم تیرماه نیز دختر 5‌ ساله‌ای از استان آذربایجان‌شرقی در پی کمبود داروی هیومیت جان باخت. هفته گذشته هم جوان 31 ساله‌ای به دلیل کمبودهای دارویی در بیمارستانی در تهران از دنیا رفت. امین افشار به خبرگزاری ایلنا گفت: «کمبودهای دارویی که تاکنون در شهرستان‌ها شاهد بودیم حالا به تهران رسیده است».
داده‌های آماری نشان می‌دهد که بین 13 تا 14 هزار بیمار هموفیلی در ایران شناسایی شده‌اند. براساس اعلام رئیس هیات‌مدیره کانون هموفیلی ایران بیشتر مبتلایان را مردان تشکیل می‌دهند اما زنانی هم با اختلال انعقادی به این بیماری مبتلا شده‌اند، با این تفاوت که شدت بیماری در زنان به دلیل عادت ماهانه بیشتر است.
افشار با بیان اینکه وضعیت دسترسی بیماران هموفیلی به داروهای مورد نیاز نسبت به گذشته «افت چشمگیر» داشته‌ است، گفت: به ‌طور‎‌ مثال فاکتور 9 که در زمینه پلاسمای آن به خودکفایی رسیده‌ایم و سازمان انتقال خون و شرکت‌های جمع‌آوری پلاسما آن را تولید می‌کنند، دچار کمبود شده است. حال‌ آنکه اصولاً نباید هیچ کمبودی در فاکتور 9 داشته باشیم بلکه باید مازاد هم باید داشته باشیم.
به گفته رئیس هیات‌مدیره کانون هموفیلی ایران، درحال حاضر داروخانه‌های تهران فاکتور 9 را ندارند و تنها در شرایط اورژانسی شاید بتوانند به بیماری کمک کنند. هرچند که به گفته او، وضعیت دسترسی به دیگر داروها برای بیماران هموفیلی به مراتب بدتر هم شده است.
او گفت: داروی فیبرینوژن که بیشتر مصرف‌کننده‌های آن را زنان شامل می‌شوند، اکنون نایاب است و وضعیت واردات آن نیز مشخص نیست.
همزمان شکور امیدی، رئیس انجمن حمایت از بیماران دیابتی ایران، گفته که «‌انسولین قلمی جزو کمبود‌های جدی ماست اما انسولین تزریقی وجود دارد. تقاضا برای انسولین قلمی زیاد است و به همین خاطر با کمبود مواجه شده‌ایم. ما 12 میلیون دیابتی در کشور داریم. کمبودی که برای این جمعیت همواره حس کردیم، کمبود انسولین قلمی بوده است. مردم به این سبک از انسولین عادت کرده‌اند و انسولین قلمی موانع بسیاری برای واردات داشت. بیماران تیپ 2 دیابتی که انسولین نمی‌زدند، آنها هم با افزایش تنش در جامعه رو به انسولین آورده‌اند. این افراد هم میزان تقاضا را افزایش داده‌اند. ما درحال هماهنگی هستیم که بیماران نیازمند به انسولین در سامانه عضو شوند و با یارانه و به میزان مشخص انسولین دریافت کنند».
شکور امیدی درباره هزینه‌های ماهانه یک بیمار دیابتی گفت: «‌اگر یک فرد دیابتی بیمه نباشد، هزینه بسیار سنگینی پرداخت می‌کند. یک بیمار دیابتی با بیمه هزینه اندکی در حد ماهانه 200 هزار تومان پرداخت می‌کند؛ اگر انسولین استفاده کند هم ماهانه 500 هزار تومان هزینه دارد. اگر فردی بیمه نباشد هم ماهانه حداقل 3 میلیون تومان هزینه انسولین و قرص دارد. اگر هم بیمار به مشکل زخم پا، کلیه و … برسد، ممکن است هزینه‌هایش به صد‌ها میلیون برسد. ما تلاش داریم که افراد در فاز مصرف قرص بمانند و به انسولین نرسند».
طرح‌های بی‌نتیجه
چند سالی است که کمبود دارو گریبان مردم به‌ ویژه بیماران خاص را گرفته است. چند سالی است که با وخیم شدن ارتباطات بین‌المللی، شرایط دارو نیز در کشور بدتر شده است. بعد از پشت سر گذاشتن کمبودهای شدید دارویی در دوران پاندمی کرونا که در این بین بسیاری از هم‌وطنانمان جان خود را از دست دادند،‌ در کنار کمبودهای همیشگی داروهای خاص؛ از سال‌‌های گذشته کشور،‌ درگیر کمبود داروهای عمومی شده است. اگر دارو نیز تامین شود، ‌قیمت‌ها گران و در برخی موارد نجومی شده‌اند! در این بین طرح دارویار دولت که هدف‌اش پرداخت یارانه دارو از سوی بیمه‌ها به مردم بود نیز تقریباً شکست خورده است و مردم باید با رشد چندین برابری قیمت دارو دست‌وپنجه نرم کنند. این اتفاق درحالی است که بیمه‌ها همچنان از گستردگی چتر حمایتی به ‌نفع بیماران طفره می‌روند.
طرح «دارویار» از تیرماه 1401 توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دولت سیزدهم با همراهی بیمه‌ها و با هدف ساماندهی نظام دارویی کشور با محوریت تخصیص ارز و یارانه دارو اجرا شد. چشم‌انداز اجرای این طرح، بهبود چرخه تامین و توزیع دارو، تقویت صنعت داروسازی همچنین جلوگیری از قاچاق دارو و توزیع غیرقانونی آن بود.
اما گویا این طرح براساس وعده داده شده هنوز موفق به ساماندهی نظام دارویی کشور و در نتیجه جلوگیری از کمبود دارو و افزایش قیمت‌ها نشده است. بهرام عین‌اللهی،‌ وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفته بود: «هدف از اجرای طرح دارویار این بود که وابستگی به ارز ترجیحی و رانت ناشی از آن‌ به تولید پویا و غیروابسته برگردد». اما شواهد نشان می‌دهد که همچنان تولید دارو در کشور وابسته به تامین مواد اولیه از خارج است و اکنون نیز به ‌دلیل تخصیص نیافتن ارز و استفاده از ارز آزاد نه‌تنها پویایی از تولیدکنندگان گرفته شده بلکه کمبود دارو، سلامت مردم را هم نشانه گرفته است.
کمبود نقدینگی
هرچند ادعا می‌شود بیش از 90 درصد داروهای مصرفی، تولید داخل کشور است اما برای تامین مواد اولیه مورد نیاز تولید از خارج کشور همچنین واردات 10 درصد باقی‌مانده دارو با مشکلات و محدودیت‌های جدی روبه‌رو هستیم.
کلانتری خاندانی،‌ رئیس انجمن داروسازان ایران گفته که «کمبودهای داروهای تولید داخل عمدتاً به دلیل‌ عدم امکان برنامه‌ریزی مناسب برای واردات مواد اولیه یا تولید در داخل صورت می‌گیرد. علت این امر مربوط به کمبود نقدینگی در حوزه دارو است».
به گفته او: «‌کمبود نقدینگی در حوزه دارو از دو منشأ حاصل می‌شود؛ یکی از دلایل، کمبود سرمایه در گردش شرکت‌های تولیدکننده دارو است چراکه مدتی است که سیستم بانکی تسهیلات لازم را ارائه نمی‌دهد. شرکت‌های دارویی در جذب و تامین سرمایه در گردش با مشکلاتی مواجه هستند. دلیل دیگر بدهی دولت در بخش تسویه مطالبات بیمه‌ای داروخانه‌ها و یارانه ارز در طرح دارویار است، سازمان برنامه و بودجه سهم خود از طرح دارویار را به موقع پرداخت نمی‌کند. به طور مثال با گذشت چهار ماه از سال جدید هنوز یک ریال از سهم ارز طرح دارویار در بیمه تامین‌اجتماعی پرداخت نشده است. داروخانه‌ها در دریافت مطالباتشان با مشکلات بسیار زیادی مواجه هستند و همین مشکلات در پرداخت بدهی داروخانه‌ها به شرکت‌های پخش دارویی و متعاقب آن در پرداخت بدهی شرکت‌های پخش دارویی به شرکت‌های تولیدکننده نمود عینی پیدا می‌کند».
کلانتری‌خاندانی با اشاره به بدهی بیمه‌ها گفته که «از سوی دیگر بدهی سازمان‌های بیمه‌گر را شاهد هستیم به‌جز بیمه سلامت که پرداخت‌های مربوط به فروردین ‌ماه و بخشی از اردیبهشت ‌ماه را تسویه کرده است، سازمان تامین ‌اجتماعی در سال جدید هیچ پرداختی در این بخش نداشته است. بیمه نیروهای مسلح هم تنها جزئی از پرداخت‌های فروردین ‌ماه را انجام داده است. حدود چهار ماه تاخیر در پرداخت به ‌شدت به اقتصاد حوزه دارو فشار می‌آورد».
به اعتقاد او:‌ «‌لازم است سازمان برنامه و بودجه پرداخت‌های حوزه دارو را در اولویت قرار بدهد تا گردش نقدینگی سریع‌تر شود و شرکت‌های تولیدکننده بتوانند برای تولید‌های آینده‌شان برنامه‌ریزی کنند؛ یا گشایش‌های ارزی‌شان را به موقع انجام بدهند و در واقع درخواست‌های مواد‌های اولیه‌شان را به موقع ثبت کنند».
کارشناسان می‌گویند؛‌ تا زمانی که ارز چند نرخی وجود دارد و شاهد تفاوت قیمت ارز در کشور هستیم، این امر منجر به‌ عدم امکان برنامه‌ریزی و احتمال سوء‌استفاده از این ارزهای ارزان قیمت می‌شود. اگر این نقیصه حل شود و ارز چندنرخی از میان برداشته شود قطعاً خیلی از این مشکلات حل می‌شود اما این موضوع یک تصمیم بالادستی در حوزه اقتصاد کشور است. در واقع در سایر سطوح باید دولت تصمیم بگیرد که برای صنایع داروسازی به‌ عنوان صنایع مادر و صنایع زیرساختی و استراتژیک، سرمایه در گردش مناسب را ایجاد کند. ال‌سی داخلی برای این صنایع ایجاد کنند و منابع اعتباری برایشان در نظر گرفته شود. در خلأ عملکرد ساختارمند دولت و در رأس امور، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با محوریت سازمان غذا و دارو، نظام توزیع دارو در کشور مشکلات فراوانی دارد؛ تامین و تولید دارو و کمبود این کالای استراتژیک یک بعد قضیه است. بعد مهم دیگر، مقوله توزیع دارو در کشور است؛ زیرا می‌توان یکی از دلایل عمده کم و نایاب شدن برخی داروها، فروش آنها در بازار آزاد است. برای اصلاح شبکه توزیع فاسد و نظارت معیوب اگر قدمی برداشته شود شاید بتوان مدعی شد که بخش قابل ‌توجهی از مشکل کمبود دارو در کشور برطرف می‌شود. بخش دیگر نیز در گرو سیاست‌های حمایتی از تولید و واردات دارو و مواد اولیه است. در هر حال، ضربه سنگین وضعیت موجود بر بدن نحیف بیماران و خانواده‌های آنها وارد می‌شود که قشری آسیب‌پذیر هستند.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/834117/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استارلینک هست اما فعلا کم است

تفاوت بلوغ محیطی با بلوغ مرکزی

ناتوانی‌های جسمی پس از سکته مغزی در رانندگان

علت ایجاد قارچ مو چیست؟

عوارض مصرف نان سفید برای بدن

ضرورت وجود پیاز و سبزی در سفره

مصرف برق خانگی ایران یک‌ونیم برابر ترکیه

تکذیب اسامی اعلامی برای ریاست سازمان بورس توسط وزارت اقتصاد

ماجرای قطع 3 درخت کهنسال بلوط جاده کمربندی شیراز چه بود؟

واکنش ‌نماینده‌ خوزستان به پس گرفتن طلای پارالمپیک بیت‌سیاح پس از نشان دادن پرچم «خانم ام‌البنین»

‌تولید بیش از 18 هزار تن پسته خشک در فارس

نیمه شهریور تا 15 مهر زمان طلایی تزریق واکسن آنفولانزا/همه مردم نیاز به واکسن ندارند

افزایش 30 درصدی قیمت بلیط اتوبوس

913 هزار تن گندم از کشاورزان فارس خریداری شد / کاهش 9 درصدی تولید گندم

یک هموطن بلوچ اهل سنت معاون وزیر علوم شد/ محمد نبی شهیکی کیست!؟ + سوابق

اسیر آزاد شده اسرائیلی: شاباک هیچ شناختی از تونل‌های حماس ندارد

مبادلات بازرگانی در قشم 15 درصد رشد داشته است

یک شهروند بلوچ اهل سنت معاون وزیر علوم شد؛ محمد نبی شهیکی کیست؟!

بازدید فرماندار از روند آمادگی طرح مهر 1403 شهرستان فیروزه

یک بلوچ اهل سنت معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم شد

ارتقای سبزینگی حاشیه فضای سبز بزرگراه خلیج فارس با کاشت 100 اصله درخت و درختچه

مرور مطبوعات شیراز؛انعکاس مطبوعاتی یک اجتماع مردمی و تلاش برای رفع یک کمبود محسوس در شیراز

کشف خودرو‌های خارجی قاچاق در شیراز

حمله یک روزنامه به مدیران استقلال؛ هلدینگ پتروشیمی یا تعویض روغنی؟

اجرای «پویش اهدای کتاب مهر» در کتابخانه‌های عمومی آذربایجان شرقی

افزایش 30 درصدی قیمت بلیط اتوبوس در فارس

وام کارمندان بانک‌ها 2 تا 18 برابر وام فرزندآوری!

فصل تنش‌زدایی در راه است؟

معادله افغانستانی‌ها

میزان طبیعی ریزش مو در طول روز

آیا خوابیدن با لنز چشمی ایمن است؟

بهترین نان از نظر طب سنتی

هشدار جدی درباره مصرف نان باگت!

تسنیم: سایت "مستر بلیت" علی‌رغم تخلف تعلیق نشد

سازمان هدفمندسازی: 100 درصد طلب گندم‌کاران پرداخت شد

جانبازان 25 درصد مُعسر مشمول دریافت «کمک معیشتی» شدند

فراز: وام‌های دریافتی از سوی مجید عشقی و یک عضو هیأت مدیره بورس بازگردانده می‌شود

حمایت خاخام صهیونیست از سربازانی که به اسیر فلسطینی تجاوز کردند

اتصال 3 واحد نشاسته سازی به سیستم فاضلاب در شیراز

‌محور فیروزآباد ـ فراشبند، خلوت‌ترین محور فارس طی شبانه‌روز گذشته‌

استقبال از مهر با نمایشگاه پائیزه

بازار گرم صنایع‌دستی سمنان با 95 اثر ممهور به مهر اصالت یونسکو

لزوم ارایه گزارش شهرداری تهران از آمادگی برای استقبال از مهر

عکس/ صحنه‌ای از روز اول مدرسه یک پسربچه اهل انگلیس که میلیون‌ها بار دیده شد

عکس/ جنجال مجسمه شیر با ظاهری عجیب در شیراز

ضرورت ارایه گزارش شهرداری تهران از آمادگی برای استقبال از مهر

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «فریدی»

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «کجباف»

کشف خودروهای خارجی قاچاق در شیراز

پایان قصه عشقی