پیام فارس

آخرين مطالب

سرمقاله مردم سالاری/ الزامات و مختصات دولت در سایه مقالات

سرمقاله مردم سالاری/ الزامات و مختصات دولت در سایه
  بزرگنمايي:

پیام فارس - مردم سالاری / « الزامات و مختصات دولت در سایه » عنوان سرمقاله روزنامه مردم سالاری به قلم امیرهوشنگ کریمی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
حدود ده سال است که مفهومی به نام دولت سایه/ دولت در سایه (Shadow Cabinet) وارد ادبیات سیاسی کشور ایران شده است. این مفهوم به ویژه در موعد انتخابات بیش از هر زمان دیگری طنین افکن شده و بر سر زبان‌ها می‌افتد. دولت سایه کیست/ چیست، مبداء و منشاء آن کجاست و کارکرد و مختصات چگونه است؟
واژه «دولت سایه» گرچه مفهومی فراگیر و جهانشمول نیست، اما یک ایده و ابتکار و ابداع ایرانی هم محسوب نمی‌شود. در واقع دولت سایه، اشاره به نوع خاصی از سیاست‌ورزی است که ریشه در سیاست و حکومت در بریتانیا یا به تعبیر مصطلح کشور انگلیس دارد. 
احتمالاً مشابه این مدل در برخی کشورهای با نظام سیاسی مبتنی بر احزاب و پارلمان (بویژه کشورهای مشترک المنافع و مستعمرات سابق بریتانیا) نیز یافت می‌شود، اما نام آشناترین و شناخته شده‌ترین نمونه «دولت سایه» را می‌توان در نظام سیاسی و مدل حکمرانی کشور انگلستان سراغ گرفت. اگر چه در نظام‌های حزبی و دموکراسی‌های پارلمانی، احزاب رقیب برای امر سیاست‌ورزی و حکمرانی تربیت شده و با چگونگی اداره جامعه در همه شئون و ابعاد آن هم به لحاظ نظری و هم از منظر عملی آشنا می‌شوند تا در بزنگاه انتخابات و در صورت پیروزی بتوانند طرح‌ها و برنامه‌ها و سیاست‌های مورد نظر خود را به مدد نیروهای کارآزموده به میدان عمل در آورند؛ اما ساخت سیاسی کشور انگلستان که مبتنی بر نظام دو/ چند حزبی پارلمانی است، الگوی «دولت سایه» را تبدیل به یک سنت سیاسی دیرپا با قدمتی حدوداً دویست ساله کرده است.
در نظام‌های سیاسی پارلمانی، مجلس به عنوان اصلی‌ترین نماد و نهاد مردم‌سالاری، منشاء اصلی قدرت سیاسی است که از سوی مردم به نمایندگان منتخب و از مجلس نمایندگان به دولت منتخب (نخست وزیر و وزرای کابینه) تفویض و منتقل می‌شود. منطبق بر نظام انتخاباتی در انگلستان (که به طور معمول هر پنج سال یک بار برگزار می‌شود) حزبی که بیشترین تعداد کرسی را در انتخابات کسب کند و در پارلمان اکثریت را در اختیار گیرد، پیروز انتخابات معرفی شده و علاوه بر کنترل مجلس با تشکیل دولت اداره امور کشور و مردم را نیز بر عهده می‌گیرد. بدین ترتیب که رهبر حزب پیروز در انتخابات به عنوان رهبر حزب اکثریت در مجلس، به عنوان نخست وزیر انتخاب و مأمور تشکیل کابینه می‌شود. کابینه‌ای که اعضای آن یعنی وزراء همزمان عضو و نماینده مجلس نیز هستند. در چنین ساختاری، حزب/ احزاب مخالف در مجلس نیز کابینه خود (دولت در سایه) را تشکیل داده و رهبر حزب مخالف به عنوان رئیس دولت در سایه تعیین می‌شود و به تشکیل کابینه خود با حضور نمایندگانی از حزب متبوعش مبادرت می‌کند.

مهمترین کارکرد و ماحصل دولت سایه را می‌توان به چالش کشیدن و پاسخگو کردن دولت مستقر از طریق طرح سئوال در جلسات مجلس دانست. این سنت دیرینه یعنی مطالبه‌گری و پرسش‌گری احزاب مخالف و پاسخگوئی حزب حاکم و دولت مستقر به همراه تصویب قوانین پایه از جمله قانون بودجه سالیانه، مهم ترین جزء کارکردی پارلمان در نظام سیاسی و حکومتی انگلستان محسوب می‌شود. 
تشکیل دولت در سایه دارای وجه و جلوه بسیار مهم دیگری نیز هست و آن کادرسازی و تمهید مقدمات لازم برای در اختیار گرفتن دولت بدون فوت وقت است. از این رو، وجود دولت در سایه این امکان را فراهم می‌سازد که فرآیند انتقال قدرت از دولت و نخست وزیر قبلی به نخست وزیر و کابینه جدید به سرعت و بلافاصله پس از اعلام نتیجه انتخابات و در کمتر از یک روز انجام پذیرد. روشی کاملاً برخلاف انتخابات در نظام‌های ریاستی (مانند ایالات متحده آمریکا و ایران) که در آن رئیس جمهوری منتخب پس از مشخص شدن نتیجه انتخابات به صرافت شناسائی و انتخاب همکاران خود در کابینه افتاده و دو ماه پس از پیروزی در انتخابات کابینه جدید را تشکیل داده و شروع به کار می‌کند.
بدین ترتیب دولت در سایه متشکل از مجموعه‌ای از وزرای مجازی است که در مقابل وزرای واقعی دولت حاکم صف آرائی کرده و علاوه بر به چالش کشیدن و پاسخگو کردن نخست وزیر و اعضای کابینه در همه موضوعات و حوزه‌های سیاسی (داخلی، خارجی)، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و حتی نظامی و امنیتی، خود نیز مهیای اداره جامعه و مدیریت اجرائی کشور در زمان مقتضی هستند.
با این توضیح کوتاه و مختصر می‌توان چند استنتاج در باب چیستی، چرائی چگونگی دولت در سایه مطرح کرد:
1- تشکیل دولت در سایه امری اختیاری، دلبخواهی و یک انتخاب شخصی نیست، بلکه یک مکانیزم مشخص با ساختار و کارکرد معین است که حاصل یک فرآیند تاریخی و انباشت تجربه (مشخصاً نظام سیاسی پارلمانی انگلستان) است.
2- دو هدف و انگیزه اصلی از تشکیل دولت در سایه یکی نظام‌مند کردن امر مطالبه گری جامعه و پاسخگوی دولت در برابر آن و دیگری برقراری رابطه مستمر و با معنا میان ساختار – کارگزار از طریق کادرسازی و آماده‌سازی نیروهای سیاسی برای در اختیار گرفتن قدرت است.
3- ساختار و بافتار دولت در سایه برخلاف نام و ظاهر آن، نه در سایه و خفا که کاملاً شفاف و در علن است. این شفافیت و در معرض دید عموم بودن شامل اعضای دولت در سایه، دیدگاه‌ها و مواضع و سیاست‌های کاملاً مشخص و قابل عرضه عمومی و البته منابع مالی معین و مشخص می‌شود.
4- یکی از مهمترین وجوه دولت در سایه، منابع مالی تأمین فعالیت‌های آن است. در واقع اعضای دولت در سایه بابت فعالیت خود برای مخالفت و به چالش کشیدن و پاسخگو کردن دولت حاکم، از بودجه عمومی کشور حقوق دریافت می‌کنند. به عبارت دیگر منابع مالی دولت در سایه کاملاً قانونی و رسمی است و همانند وزرای کابینه، اعضای دولت در سایه نیز از حقوق و امتیازات مشابهی برخوردار هستند. لذا امکان نفوذ لابی گرها و گروه‌های ذینفع و ذی نفوذ بر دولت در سایه منتفی است.
5- مهمترین کارکرد دولت در سایه (به طور کلی حزب مخالف) مقابله و مخالفت در برابر دولت و حزب حاکم است. یعنی اعضای دولت در سایه از بودجه دولتی استفاده می کنند تا با دولت قانونی مستقر مقابله و مخالفت کنند. از دل این مقابله و تقابل است که جلوی انحراف‌ها گرفته می‌شود، از دیکتاتوری اکثریت بر اقلیت (یا برعکس) جلوگیری می‌شود و ابتکارات و نوآوری‌ها و اندیشه‌های تازه خلق می‌شود.
به تعبیر فلاسفه علم، علوم بشری با رد و ابطال است که پیشرفت می‌کند و نه با تأئید و پذیرش بی چون و چرای آن. مقوله سیاست و حکمرانی نیز این چنین است. در دنیای خاکی، هیچ نظریه سیاسی و حکمت عملی کامل و مطلق نیست و هرآئینه نیازمند تدبر، تعقل و تفکر تازه و متناسب با شرایط و اقتضائات زمانه است. وجود مخالف سیاسی و طرح نظریه مخالف یک موهبت برای مردم‌سالاری و یک ضرورت برای حکمرانی خوب است، مشروط بر اینکه هم مخالف و هم مخالفت به گونه ای روشمند، قانونمند و نهادمند باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/832409/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایت رسانه آمریکایی از سیاست‌های شکست‌خورده بایدن در غرب آسیا

از تولد تا مرگ حزب رستاخیز

تأثیر کاهش وزن غیر اصولی در بروز دردهای مفاصل

اهمیت مصرف اسید فولیک در دوران بارداری و قبل از آن

اکوایران: کمترین ورودی پول خارجی به ایران در دولت قبل بوده است

الحاق 2336 هکتار زمین به طرح نهضت ملی مسکن در 6 ماهه امسال

صحبت های عضو کمیسیون بودجه از شکست اجرایی در طرح مالیات بر خانه‌های خالی

هشدار دولت به لوکس سواران؛ این افراد پایشان به دادگاه باز می شود!

وزارتی که نه کار می‌آورد نه رفاه

هلاکت یک نظامی صهیونیست در جنوب نوار غزه (20 مهر 1403)

پیش بینی قیمت طلا و سکه 21 مهر 1403

2 واریزی جدید بحساب سرپرستان خانوار؛ امشب ؟ | یارانه نقدی مهر + مبلغ تشویقی پزشکیان

کد ویدئو یوتیوب بامز امروز 20 مهر و 21 مهر؛ اپیزود 16 و 17 ؛ تمام تسک ها اینجاست!

پیش‌بینی بورس شنبه 21 مهر 1403/ تقلا برای حیات!

پیش بینی قیمت دلار 21 مهر 1403

بازی کتز امشب 20 مهر و فردا 21 مهر 1403

تشریح روند و زمان نام‌نویسی دانشجویان جدید/ انتشار کارنامه علمی 29 مهر

کد کتز امروز 20 مهر و 21 مهر : پاسخ تسک Learned to Code

کد های ویدئو یوتیوب ماسک امپایر امروز 20 مهر اپیزود Episode 63

کد یوتیوب بلوم امروز 21 مهر و 20 مهر ؛ جواب تسک Crypto Terms. Part1

یارانه‌ بگیران بخوانند؛ واریزی 1/600/000 تومانی یارانه نقدی برای این خانوار | اعلام زمان واریز یارانه نقدی مهر 1403

واریز حداقل 15 میلیون تومانی حقوق کارگران از مهر ماه

برخورد پراید با درخت یک کشته و دو مصدوم برجای گذاشت (20 مهر 1403)

فوری؛ یارانه نقدی مهر ماه، 660 هزار تومان بیشتر واریز شد

الجزیره: اسرائیل 902 خانواده اهل غزه را به طور کامل نابود کرده است

انتظارات مهم امام حسن عسکری (ع) از شیعیان

واریز حقوق مهرماه 1403 مستمری‌بگیران و بازنشستگان تأمین‌اجتماعی بانک رفاه کارگران و سایر بانک‌ها از امروز (20 مهر 1403) + جدول

پیکر شهید سردار نیلفروشان کشف شد (20 مهر 1403)

طالع بینی و فال تاروت شنبه 21 مهر 1403 | پیشگویی امروز با فال تاروت کبیر

تقویم نجومی امروز شنبه 21 مهر 1403 / ساعت سعد و نحس امروز شنبه 21 مهر 1403

شنبه – 21 مهر 1403- شماره 3483

فوری؛ تعطیلی بانک های کل کشور فردا شنبه 21 مهر 1403 حقیقت دارد؟

تقویم نجومی امروز 20 مهر 1403؛ چه روزی برای ازدواج مناسب است؟

پیش بینی بورس فردا 21 مهر ماه 1403 / تکنیکالیست‌ها چه می‌گویند؟

پیش بینی بورس هفته چهارم مهر 1403 + اینفوگرافی

فال تاروت امروز شنبه 21 مهر 1403

کد کتز امروز (20 مهر 1403): پاسخ تسک‌های Make $100,000 و Esay Crypto

جذاب ترین عکس هادی چوپان در مستر المپیا

بارش‌های پراکنده در نیمه شمالی فارس

فال ابجد امروز (21 مهر 1403)

اطلاعیه سازمان تأمین اجتماعی درباره پرداخت حقوق‌ها (20 مهر 1403)

این مددجویان مهر ماه 2 مستمری می‌گیرند!

پیش‌بینی بورس فردا شنبه 21 مهر 1403 | بازار سهام در تقلا برای حیات است

دیدار معاون رییس‌جمهور با خانواده‌های جانباختگان معدن طبس (20 مهر 1403)

پیش‌بینی قیمت طلا و سکه فردا شنبه 21 مهر 1403 | صعود انس جهانی طلا، بازار داخلی را افزایشی می‌کند؟

آغاز ثبت‌نام وام بازنشستگان تأمین اجتماعی از شنبه (21 مهر 1403) + شرایط و لینک ثبت‌نام

دنبال خودکفایی کامل و پایدار گندم هستیم

تاثیرگذاری شگرف حافظ در زمانه ما از ساحت با برکت قرآن است

حافظ خوانی محمد معتمدی در برنامه محفل حافظیه شیراز

تلاوت قرآن استاد احمد ابوالقاسمی در برنامه محفل حافظیه شیراز