پیام فارس

آخرين مطالب

آینده اینترنت در دست دشمنان اینترنت مقالات

آینده اینترنت در دست دشمنان اینترنت
  بزرگنمايي:

پیام فارس - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
حامد بیدی| آیا وزیر ارتباطات صرفاً کارش کابل‌کشی است یا در فیلترینگ و رفع فیلتر هم صاحب اختیار است؟ با تغییر دولت‌ها آیا سیاست‌های حاکم بر اینترنت ایران می‌تواند تغییر کند یا نه؟ آیا وضعیت اینترنت در دولت مسعود پزشکیان با دولت سعید جلیلی متفاوت خواهد بود؟ این روزها در کشاکش انتخاباتی عجیب و پیش‌بینی نشده، چنین سوالاتی بیش از هر زمان تکرار می‌شود، چون به‌نظر می‌رسد مسئله اینترنت در ایران یکی از مهمترین دغدغه‌های بدنه گسترده‌ای از مردم شده است و امکان‌سنجی بهبود آن می‌تواند در تصمیم بسیاری از مردم در مشارکت یا عدم مشارکت در انتخابات ریاست‌جمهوی اثرگذار باشد.
روایت رایج میان مردم آن است که این چیزها با تغییر دولت‌ها تفاوتی نمی‌کند و تصمیمات اصلی جای دیگری گرفته می‌شود. روایت‌ها هرچند شاید مبتنی بر فکت‌ها نباشند، اما اغلب وجوهی از حقیقت را هم نمایان می‌سازد. مردم براساس تجربه زیسته خود از دهه 80 تاکنون دیده‌اند که فیس‌بوک، توییتر، یوتیوب، تلگرام، اینستاگرام، واتساپ و... در تمام دولت‌ها فیلتر شده‌اند و درنهایت اینترنت‌شان هر روز محدودتر شده است. برای پیش‌بینی وضعیت آینده اینترنت کافی است به مسیری که ما را به امروز رسانده است نگاه کنیم.
از اسفندماه سال 90 که در مواجهه با پدیده دردسرساز اینترنت شورایعالی فضای مجازی تشکیل شد تا امروز، این شورا به‌عنوان نهاد بالادستی برای سیاست‌گذاری اینترنت و ایجاد هماهنگی بین سایر نهادها در این حوزه مصوبات متنوعی داشته است. این نهاد هرچه پیش‌تر رفت، اختیارات گسترده‌تری برای خود قائل شد و در کنار مرکز ملی فضای مجازی به‌عنوان بازوی اجرایی خود، کمیسیون عالی تنظیم مقررات به‌عنوان نهاد تنظیم‌گر، ناظر و مرجع رسیدگی به شکایات، عملاً وظایف هر سه قوه را در تقنین، اجرا و نظارت به عهده گرفت.
ایده شبکه ملی اطلاعات (که به اشتباه اینترنت ملی خوانده می‌شود) و تمام مصوباتی که ذیل آن تعریف می‌شود، دست‌پخت این شورا و مرکز است. مصوباتی که چشم‌انداز واضحی برای آینده اینترنت در ایران ترسیم کرده است: استقلال کامل شبکه ملی اطلاعات در سه لایه زیرساخت، خدمات (نرم‌افزاها و پلتفرم‌ها) و محتوا از اینترنت به‌عنوان یک شبکه درهم‌تنیده بین‌المللی. به این معنا که این شبکه بتواند بدون نیاز به اینترنت نیازهای کاربران را رفع کند و مشوق‌های سلبی و ایجابی مختلفی برای استفاده کاربران از خدمات مبتنی بر این شبکه به جای اینترنت در نظر گرفته شود.
اما شورایعالی فضای مجازی تنها نهاد فرادولتی در زمینه حکمرانی اینترنت نیست. کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه که زیر نظر معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور فعالیت دارد، دادگاه‌های محلی، شورای امنیت کشور (شاک) و شورایعالی امنیت ملی (شعام)، سایر نهادهای مهمی هستند که هر کدام دستی بر آتش فیلترینگ داشته‌اند. در چنین شرایطی به‌نظر می‌رسد قوه‌مجریه چندان کاری فراتر از مجری‌ بودن اوامر بالادستی از دستش بر نمی‌آید.
تا اینجا روایت مرسوم میان مردم از نظر حقوقی اثبات شده است. اما سیستم حکمرانی در ایران نیز با وجود سلسله‌مراتبی که نقش‌آفرینان را محافظه‌کار می‌کند، مثل هر سیستم دیگر برآیند نظر ذی‌نفعان مختلف است. نقش دولت در بسیاری از این نهادها هرچند مهمترین یا موثرترین نیست، اما گاهی می‌تواند در مقام یک چانه‌زن عمل کند یا برداشت خود را از مصوبات اجرا کند. دولت نه در مقام یک سیاست‌گذار، که به‌عنوان یک مجری اندازه محدودی اختیارات در زمانبندی و شیوه اجرای مصوبات دارد و گاه ممکن است حاضر شود هزینه‌های لازم برای مقابله با یک مصوبه را هم بدهد، اگر اراده و انگیزه‌اش را داشته باشد. نظیر اجرا نکردن دستور فیلترینگ اینستاگرام در دولت قبلی که حتی وزیر ارتباطات را به‌خاطرش به دادگاه کشاندند. در این‌صورت ممکن است با ایجاد کمی اصطکاک در اجرای مصوبات، تکنولوژی‌های جدید از راه برسند و بازی موش و گربه فیلترینگ و فیلترشکن‌ها به‌نفع حق دسترسی آزاد به اینترنت جلو بیافتد.
اما مسئله مهم‌تر سوی دیگر ماجراست. آنجا که دولت نه‌تنها چانه‌زنی نکند، که در مقام تسهیل‌گر و پیشگام برای هرچه محدودتر کردن حق اینترنت تمام توان خود را بگذارد. اینجا اتفاقاً دست دولت بسیار باز است. می‌تواند مصوبات را سریع‌تر و حتی فراتر از انتظارات اجرایی کند. می‌تواند خود نیز رأساً در راستای محدودیت‌های بیشتر وارد گود شود و کسی هم در ساختار محافظه‌کارانه حکمرانی جلودارش نخواهد بود. حتی اگر روزی موفق شود بدون ایجاد مشکل برای سازوکارهای روتین کشور، اینترنت را هم قطع کند بعید نیست از سوی ارکان فوق‌الذکر تشویق هم بشود. اینجاست که می‌توان گفت فرق می‌کند چه کسی در دولت باشد! نه از این باب که کسانی می‌توانند رفع فیلترهای گسترده را اجرایی کنند یا به‌شکلی ایجابی قدمی برای حق دسترسی اینترنت بردارند. بلکه از این جهت که دشمنان اینترنت اشتیاق رسیدن سریع‌تر به آرمان‌هایی را در سر دارند که هزینه و تبعات آن برایشان مهم نیست. همان‌گونه که تبعات تحریم‌ها برایشان مهم نیست. همانگونه که مشارکت پایین مردم در انتخابات برایشان مهم نیست.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/827174/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا سیگار می‌کشیم؟

رژیم غذایی مفید برای نجات‌یافتگان از سرطان

مصرف خوراکی‌های اشتباه در تابستان

نحوه صحیح بخور دادن سینوس‌ها

قیمت جدید خودرو هونگچی H5 اعلام شد

مدیریت قوی تداوم حضور می‌طلبد/ اما و اگر این روزهای تئاتر فجر

‌آرامگاه کوروش ساماندهی و مرمت می‌شود

راه‌اندازی خانه‌های فناور محیط زیست در فارس‌

برنامه سینماهای تهران، مشهد و شیراز امروز، شنبه16 تیر + ساعت اکران «تگزاس3» و قیمت بلیت

امیدی: کانون های مساجد فارس مهیای اقامه عزای حسینی می‌شوند

واردات خودروهای کره ای ممنوع شد+ نامه

پاسخگویی مدیران شهری شیراز در سامانه ارتباطات مردمی 137

جان باختن یک گردشگر روسی بر اثر سقوط بهمن (فیلم)

ثابت اقلیدی: محوطه میراث جهانی پاسارگاد مرمت می‌شود

افزودن 3 دستگاه فوق پیشرفته درمان سرطان ها به چرخه تجهیزات پزشکی شیراز

جابه‌جایی بیش از 8 میلیون تن کالا از فارس

‌ تلاش برای توزیع متوازن امکانات شهری در محلات شیراز ‌

نحوه پخت متفاوت یک شتر مرغ به روش آشپز روستایی اهل اوکراین (فیلم)

خانه‌های فناور محیط زیست در استان فارس افتتاح می‌شود

از طراحی المان امام حسین(ع) تا احیای سقاخانه‌های فراموش شده در شیراز

اجرای 6 طرح ملی حفاظتی، مرمتی و ساماندهی در محوطه میراث جهانی پاسارگاد

اجرای سی و یکمین سال آیین تعزیه در فرهنگسرای خاوران

آغاز عملیات اجرایی خط 11 مترو تهران تا پیش از مهر امسال

فیلم/نخستین پیوند قرنیه در شمال فارس

به تماشای چالش‌ ماهی و کودکی در کوره‌های آجرپزی بنشینید

انسداد محور بستک_لار از 20 تیر الی 20 شهریور ماه به دلیل بازسازی باند دوم

1233 کانون مساجد فارس آماده اقامه عزای حسینی می‌شوند

نخستین پیوند قرنیه در شمال فارس

6 طرح ملی حفاظتی، مرمتی و ساماندهی در میراث جهانی پاسارگاد اجرا می‌شود

مادر شهیدان والامقام «فتح الهی» از مازندران آسمانی شد

این دردها را با دیسک کمر اشتباه نگیرید

تمرینات موثر برای تقویت عضلات مرکزی بدن

روشی برای جلوگیری از گرفتگی صدا برای افرادی که خواننده و مداح هستند

دردی که علامتی ندارد

شناسایی فرار‌های مالیاتی دیجیتال در کشور

پیش‌فروش بلیت‌های بازگشت زائران اربعین در 3 مرز

سرقت رمز ارز 2 برابر شد

ریزش میلیونی قیمت سکه در بازار؛ دلار به کانال 59 هزار تومان بازگشت

پیوند قرنیه برای نخستین بار در بیمارستان امام خمینی (ره) آباده انجام شد

طلوع خورشید ایران از دیار آذربایجان / طبیب جمهور و فرصتی برای اتفاقات بزرگ

فیلم|سفری تابستانه به میراث جهانی تخت‌جمشید

مداحی‌ها و روضه شب اول محرم

افتتاح ششمین جایگاه سوخت در مسیر آزاد راه شیراز - اصفهان

چهارهزار اثر به دبیرخانه جشنواره رسانه‌های ایران رسید

1233 کانون مساجد فارس مهیای اقامه عزای حسینی می‌شوند

ببینید | جان باختن یک گردشگر روسی بر اثر سقوط بهمن

مدیریتی قوی تداوم حضور می‌طلبد/ اما و اگر این روزهای تئاتر فجر

خلیج فارس متلاطم است

تصادف خونین در جاده خسروشیرین به صغاد؛ 5 نفر کشته شدند

رسم تیراندازی، عروسی را به عزا تبدیل کرد