پیام فارس

آخرين مطالب

سه مقصد خودروهای وارداتی اقتصادي

سه مقصد خودروهای وارداتی
  بزرگنمايي:

پیام فارس - دنیای اقتصاد /مقصد خودروهای وارداتی جدیدکجاست؟ این سوال در شرایطی مطرح است که با وجود ترخیص قطعی 11هزار و 236دستگاه خودروی خارجی در سال گذشته و ترخیص بیش از چهار‌هزار دستگاه تا 20 خرداد امسال، به تصدیق بسیاری از شهروندان این خودروها چندان در معابر عمومی، بزرگراهی یا جاده‌ها حضور ندارند. بنابراین این سوال مطرح است که مقصد خودروهای وارداتی ترخیص‌شده از گمرکات کجاست و چرا در معابر عمومی یا خیابان‌ها دیده نمی‌شوند؟
جالب اینجاست که این محصولات چندان در معابر حضور ندارند، اما تبلیغات شهری این خودروها جای خالی آنها را پر کرده است. بنرهای تبلیغاتی این خودروها در اتوبان‌ها و بزرگراه‌های شهر تهران به‌وفور دیده می‌شود. خودروهای جذابی که واردکنندگان با آب‌و‌تاب زیاد خبر از ورود باشکوهشان به کشور داده‌اند اما خبری از آنها نیست. سال گذشته واردات قطره‌چکانی خودرو با وجود ثبت‌نام 33هزار متقاضی در اسفندماه سال 1401 انتقادات زیادی را متوجه عملکرد سیاستگذار خودرو کرد؛ این در شرایطی است که در سال جدید واردات سرعت مناسبی به خود گرفته است؛ به‌طوری‌که چندی پیش رئیس کل گمرک از وجود 12هزار و 704 دستگاه خودروی سواری در محوطه‌های گمرکی خبر داد. وی به این نکته اشاره کرد که از ابتدای سال 1403 تا 20 خرداد سال جاری تعداد 4هزار و 15دستگاه خودروی سواری نو از گمرکات کشور ترخیص قطعی و وارد کشور شده که ارزش این تعداد خودروهای وارداتی به کشور 88میلیون دلار بوده است؛ حال آنکه در سال گذشته 11هزار و 122دستگاه خودروی سواری به ارزش 218میلیون دلار وارد کشور شده است. تعداد خودروهای ترخیص قطعی شده از گمرکات و وارده به کشور در سال جاری، معادل 40درصد از خودروهای وارداتی در کل سال 1402 بود. محمد رضوانی‌فر همچنین به این نکته اشاره کرده که از مجموع خودروهای موجود در محوطه گمرکی، 6هزار و 434دستگاه به گمرک اظهار شده و در حال انجام تشریفات گمرکی است و تعداد 6هزار و 270دستگاه هنوز به گمرک اظهار نشده است. از تعداد خودروهای اظهارشده به گمرک، هزار خودروی دیگر به‌زودی از گمرک ترخیص قطعی می‌شوند.
اظهارات وی از تسریع ورود خارجی‌ها حکایت دارد و اینکه سیاستگذار خودرو با توجه به انتقاداتی که بر عملکرد وی در این زمینه مطرح بوده، با شمارش معکوس عمر دولت سیزدهم به دنبال جلب اعتماد مردم و مجلس در واردات خارجی‌هاست. اما ورود خودروهای خارجی پس از گذشت 5 سال توقف، در شرایطی قرار بود به تنظیم بازار منجر شود که با خطای راهبردی سیاستگذار حالا تبدیل به بهشتی برای واسطه‌گران و نمایشگاه‌داران این خودروها شده است. بدین ترتیب در پاسخ به این پرسش که مقصد خودروهای وارداتی کجاست، باید گفت که مقصد اصلی این خودروها نمایشگاه‌های خودروهای خارجی است که حالا در کنار نمایش محصولات وارداتی قبل از سال 2017، خودروهای جدید وارداتی را نیز در معرض دید قرار داده‌اند.
اگر سری به نمایشگاه‌های اصلی و عمده خودرو واقع در خیابان شهید بهشتی یا شهید مطهری بزنید، خواهید دید که مقصد نهایی خودروهای وارداتی کجاست؟

بدین ترتیب اگر می‌خواهید از مقصد محصولات وارداتی و جدید سال‌های 2022 بیشتر بدانید، می‌توانید در ابتدا نگاهی به تبلیغات شهری این خودروها بیندازید که چه محصولاتی وارد کشور شدند و بعد از آن سری هم به نمایشگاه‌های خرید و فروش خودروهای وارداتی بزنید. در مرحله سوم نیز پلتفرم‌های فروش خودرو شما را از احوالات خودروهای خارجی با‌خبر می‌کنند.
اینکه چرا این محصولات به جای تردد در معابر و بزرگراه‌ها در نمایشگاه‌های خودروهای خارجی‌ها پارک شده یا پلتفرم‌ها و سایت‌های خرید و فروش آنها را به‌وفور نمایش می‌دهند، سوالی است که پاسخ آن را باید در عملکرد سیاستگذار یافت. اسفند 1401 وزارت صمت با ثبت‌نام 33هزار متقاضی خودرو، تمام محصولات وارداتی را همچون خودروهای داخلی پیش‌فروش کرد. عنوان می‌شود که بسیاری از خریداران خارجی‌ها، واسطه‌گران، نمایشگاه‌داران و در مواردی خود واردکنندگان بوده‌اند. حالا این سه دسته، بازار انحصاری محصولات خارجی را به دست گرفته‌اند، به‌طوری‌که هم آنها را نمایش می‌دهند و هم قیمت‌گذاری می‌کنند.
چرا وارداتی‌ها به بازار عرضه نمی‌شوند؟
از زمان ابلاغ آیین‌نامه واردات خودرو در شهریور 1401 تا به امروز حدود 22ماه می‌گذرد، این در حالی است که واردات مطابق با وعده‌ها پیش نرفت. هر‌چند تابوی واردات خودرو بعد از گذشت سه سال در دولت سیزدهم شکسته شد اما کج‌راهه سیاستگذار در وضع مقررات و دستورالعمل ورود خارجی‌ها از یک طرف و دخالت دولت در سازوکار خارجی‌ها از سوی دیگر، باعث شد وارداتی‌ها مسیر پرخطایی را تا به امروز طی کنند. خطای اول از جایی شروع شد که سیاستگذار دادن وعده‌ووعیدهای واهی به متقاضیان خودرو را آغاز کرد و ورود خارجی‌ها به بازار را منجر به تنظیم‌گری بازار خودرو خواند. وعده‌های بی‌عمل تا جایی پیش رفت که قرار بر واردات 200هزار دستگاه خودرو تا پایان سال 1402بود؛ حال آنکه طبق محاسبات در شرایط کنونی کمتر از 17هزار خودرو از گمرکات کشور ترخیص شده‌است. در ادامه گزینش شرکت‌های وارداتی از سوی وزارت صمت که بیشتر تمایل به واردات توسط تولید‌کنندگان خودرو داشت و همچنین وضع شروطی همچون واردات در ازای انتقال فناوری، واردات خودرو را از مسیر اصلی منحرف کرد. در این مسیر وارد‌کنندگان با‌سابقه کشور حذف شدند و به جای آنها تولیدکنندگانی در صف واردات خودرو قرار گرفتند که بیشتر دغدغه تولید داشتند تا واردات خودرو. در نهایت اینکه واردات با سد ایرادات و اشکالات سازمان ملی استاندارد و پلیس راهور نیز برخورد کرد که همین موضوع به ورود خارجی‌ها به صورت قطره‌چکانی دامن زد. این مسیر پرخطای سیاستگذار نه‌تنها روند واردات را کند کرد که مسیر نهایی خودروها بعد از ترخیص را نیز به بیراهه کشاند. فروش حواله خودرو، فروش اولویت واگذاری محصولات خارجی و در نهایت دپوی محصولات از نتایج سیاستگذاری در حوزه واردات خودرو است. فضای رانتی که هم‌اکنون در بازار محصولات خارجی حکم‌فرماست در هیچ دوره‌ای شاهد آن نبوده‌ایم. دولت سیزدهم را که خود متولی لغو توقف واردات خودرو بود، می‌توان در شکل‌گیری چنین فضایی دخیل دانست.
حالا نیز با وجود رشد واردات و ترخیص خودرو، همان‌طور که عنوان شد به تصدیق بسیاری از شهروندان، معابر شهری و جاده‌ها کمتر شاهد تردد خودروهای وارداتی سال‌های 2023 و 2024 هستند؛ این در شرایطی است که در فضای مجازی و همچنین در پلتفرم‌های خرید و فروش خودرو، خارجی‌ها به‌وفور یافت می‌شوند؛ حتی محصولاتی که در گمرک مانده‌اند و اظهار نیز نشده‌اند. در مورد اینکه چرا خودروهای خارجی در نمایشگاه‌ها یا پلتفرم‌های فروش خودرو جا خوش کرده‌اند و عرضه چندانی به بازار صورت نمی‌گیرد، دو سناریو مطرح است. هر چند دو سناریو تا حدودی به شرایط انتخاباتی کشور بر‌می‌گردد با این حال در سناریوی اول این موضوع مطرح است که صاحبان این خودروها که غالبا نمایشگاه‌داران، یا واسطه‌گران هستند، در شرایط کنونی ترجیحشان بر این است تا تعیین‌تکلیف انتخابات ریاست‌جمهوری خودرویی عرضه نکنند یا اگر هم عرضه شد با قیمتی بالا اقدام به فروش کنند. قیمت‌هایی که ممکن است انگیزه خرید را از متقاضیان بگیرد.
بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد که خودروی کرولا که با قیمت 2میلیارد و 245میلیون تومان از سوی نمایندگی عرضه شده، در حال حاضر با قیمت سه‌میلیارد و 150میلیون تومان به فروش می‌رسد. این خودرو در اواخر فروردین‌ماه با قیمتی معادل چهارمیلیارد و 200میلیون تومان عرضه شده است، یا خودروی هونگچی که با قیمت دومیلیارد و 763میلیون تومان از سوی نمایندگی عرضه شده نیز هم اکنون چهار‌میلیارد و 500میلیون تومان قیمت دارد. بنابراین به نظر می‌رسد فرصت برای عرضه خودروهای وارداتی با قیمت بیشتر هنوز وجود دارد. بنابراین عدم عرضه محصولات خارجی جدید و عدم حضور آنها در معابر عمومی می‌تواند هم به دلیل دپو شدن از سوی صاحبان این خودروها باشد و هم به علت بی‌انگیزگی از سوی نمایشگاه‌داران. اما سناریوی دوم متوجه متقاضیان این خودروهاست، به‌طوری‌که متقاضیان با سرعت‌گیری واردات خودرو از یک‌سو در انتظار فروش و طرح جدید از سوی سیاستگذار و واردکنندگان خودرو هستند و از سوی دیگر انتظار کاهش قیمت را دارند.
در هر صورت آنچه مشخص است بازار خودروهای وارداتی در شرایط کنونی در وضعیت نابسامانی قرار دارد، به‌طوری‌که خودروهایی که قرار بود به تنظیم بازار خودرو کمک کنند در‌حال‌حاضر در نمایشگاه‌های خودرو یا پلتفرم‌های فروش خودرو، میلیاردی به فروش می‌رسند.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/823282/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وزیر معزول

مواد غذایی موثر در درمان یبوست کودکان

امشب، واریز مبلغ علی‌الحساب متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان کشوری به حسابشان

کمک دو هزار میلیاردی صندوق ملی مسکن به مسکن مهر پردیس

حق‌مداری ویژگی فرد اصلح در انتخابات ریاست جمهوری

قول ویژه هلدینگ به بازیکنان استقلال

راه‌اندازی خط تولید روغن موتور در پالایشگاه شیراز

رفتن به دور دوم، کار اصولگرایان را سخت خواهد کرد

روایت مهم پورمحمدی از «زیان سنگینی که تندروها به اقتصاد ایران زدند»

فرمول ابن سینا معجزه ضد عطش

آیت‌الله سعیدی: منتخب مردم نباید از دشمن بترسد

تشکیل پرونده قضایی برای پیمانکاران متخلف مسکن مهر در رفسنجان

سفر سعید جلیلی به شیراز

شناسنامه رای‌دهندگان انتخابات مُهر نمی‌خورد

کاهش تدریجی دما برای فارس

خیال یوفا راحت شد: اسلواکی اهل تبانی نیست!‏

عبدی: رواج دروغگویی ریشه‌ای‌ترین علت بدبختی‌های ایران است

عدم قطعیت در مورد نفر دوم انتخابات

پاسخ روحانی به اتهام‌زنی نامزدهای جناح حاکم

اقدامات اورژانسی در افراد گرما زده

قیمت دلار در آستانه یک تصمیم‌

فارس از نگاه مطبوعات، چهار شنبه 6 تیر

پخت و توزیع غذای نذری در بخش شیبکوه فسا

شناسنامه رای‌دهندگان انتخابات ریاست جمهوری مُهر نمی‌خورد | تحت هیچ شرایطی یک فرد نمی تواند 2 بار رای دهد

آیین بزرگترین واگذاری زمین در طرح جوانی جمعیت در فارس

انتخاب ما باید در راستای اکمال دین و مأیوس کردن دشمن باشد

شهرستان خنج آماده برگزاری انتخابات ریاست جمهوری

فارس بیشترین سهم در واگذاری زمین

چشم‌انداز آینده سیاسی اقوام ایرانی و یک سوال از رئیس جمهور آینده

دروغ نمی‌گویم

حمله به پزشکیان در پوشش مناظره

توصیه های ساده برای رفع یبوست کودکان

مصرف این سبزیجات و میوه‌های  تابستانی شما را به وزن دلخواهتان می‌رساند

آمادگی پلیس فارس برای تأمین امنیت انتخابات

دعوت علمای اهل سنت استان بوشهر برای حضور مردم در انتخابات

نامه علمای اهل سنت به رهبر انقلاب برای انتخابات

بازنشستگان سرمایه‌های انقلاب و چراغ راه کارکنان هستند

انعقاد دو تفاهم نامه همکاری بین دانشگاه علوم پزشکی و دانشگاه شیراز

میزگرد رأی اولی ها در خبرگزاری مهر همدان برگزار شد

از توقیف 32 میلیارد ریالی کالا‌های قاچاق تا 12 کشته و مصدوم بر اثر واژگونی خودرو در فارس

شناسنامه رای‌دهندگان انتخابات ریاست جمهوری مُهر نمی‌خورد

مهمانی یک کیلومتری عید غدیر در لارستان

رفا‌ه‌سنجی با شاخص «پراید»

حریف شما منم چرا از مناظره فرار می‌کنید؟

عدم اجماع اصولگرایان، جاده‌صاف‌کن پیروزی پزشکیان است

علت عفونت و التهاب اطراف ناخن

بیشترین میزان تولید گندم مربوط به کدام استان است؟

گزارش وزیر راه از رشد 14درصدی تولید مسکن در سه ماه پایانی سال گذشته

انتخابات پیش‌رو زمینه‌ساز اقتدار و اراده ملت و فردایی پرافتخار برای ایرانیان خواهد بود

جزئیاتی درباره سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث فرهنگی در شیراز